Olen ilokseni huomannut että kokonaan uudenlainen historiallinen tulkinta Talvisodan syistä alkaa hitaasti valtaamaan alaa meidänkin maaperällämme. En ole näitä teoksia vielä päässyt lukaisemaan ja kuulinkin niistä vasta vähän aika sitten mutta pidän kehitystä hyvänä. Se oikea syy on tämä kuulu "Erkon sota" ja jossakin kohtaa suomalaisten on vapautettava itsensä totuudella.


Se mielikuva mikä meillä on Talvisodan syttymissyystä on pahasti vääristelty ja syntyisin muuten sen aikaisen valtion tiedotustoimiston propagandasta jolla piti vain valaa taistelutahtoa vailla yhteyttä todellisuuteen. Oma kansallinen tulkinta voidaan määrittää niin että ensin oli huilua soittava veli Huilu joka rakensi puolustusketjunsa heinästä Viron rajalle. Sitten paikalle tuli iso paha Stalin joka puhkui ja puhalsi heinätalon kumoon ja pisti koko Viron pataansa. Sitten oli veli Ponteva joka rakennutti mannerheim -linjan tiilestä ja sitä ei enää käynytkään kumoon puhaltaminen. Lastensadut on ihan hyviä juttuja koska ne on riittävän yksinkertaisia ja niissä on oma logiikkansa. Mutta kovin pitkälle ne eivät kanna jos niistä tekee oikeita historiallisia tulkintoja.

Kansainvälinen ja yleisesti hyväksytty linja muilla mailla vierahilla puhuu "Erkon sodasta". Suomalaisten kömpelöstä ja naivista diplomatiasta. Suomen ulkoministeri Eljas Erkko ei taipunut minkäänlaisiin aluevaateisiin Neuvostoliiton taholta ja pakotti Stalinin lopulta ottamaan Leningradin turvavyöhykkeen väkisin. Erkolle ja hänen hallituskumppaneilleen voi toki antaa anteeksi etteivät he ymmärtäneet Leningradin suojaamisen merkitystä Neuvostoliitolle. Venäläiset tiesivät että natsi-saksa tulee hyökkäämään heidän maahansa ja tiesivät senkin että Leningrad tulee olemaan kiistaton hyökkäyskohde. Eikä kyse ollut pelkästä Leningradin menettämisestä vaan sen myötä mahdollisesti koko Neuvostoliiton romahtamisesta. Kuten sanottua, Suomen hallitus ei tätä ymmärtänyt siitä yksinkertaisesta syystä, että se oli niin kuutamolla, ettei sille ollut valjennut edes se että maailmansota oli syttynyt. Suomen hallitus ei ymmärtänyt yhtään mitä sen ympärillä tapahtui.

stalini
Hirmumaineestaan huolimatta Stalinilla oli hyvä huumorintaju ja suomalaisten pölkkypäisyydelle hän osasi aina nauraa vaikka muute suhnien tolkuton itsepäisyys harmittikin. Yksi naurunaihe oli että kun Stalin valmistautui neuvottelujen epäonnistuttua valtaamaan Suomen ennennäkemättömän raskaalla puna-armeijan hyökkäyksellä, asettivat suomalaiset vastaan - laulukuoron. Luumäen asemalla Paasikiven neuvottelukunnalle laulettiin isänmaallisia lauluja saatteeksi ja sehän nauratti Stalinia pitkään ja hartaasti ja hän nauroi sille vielä neuvotteluissakin. Että suomalaiset tulevat pullistelemaan Moskovaan ja heillä on asettaa tuekseen laulukuoro. Voimaa arvostanut Stalin näki siinä tarvittavan komiikan.

Erkko ei katsonut asiakseen neuvotella mistään ryssien kanssa eikä hänen ylhäisyytensä katsonut voivansa tulla henkilökohtaisesti neuvottelemaan niinkin mitättömän tyypin kuin Stalinin kanssa. Stalin oli, mikä lienee banaanitasavallan kuningas jota ei kannattanut ottaa millään muotoa vakavasti. Lähetti sentään Paasikiven johtaman valtuuskunnan joka oli tälläistä kakkosketjua kuulemaan Stalinin vaateita. Mitään valtuuksia heille ei kuitenkaan annettu eikä mihinkään myönnytyksiin annettu lupaa.

Sitä emme tiedä pahastuiko Stalin tästä loukkaavasta eleestä mutta sitkeästi haki neuvottelutietä kielteisten suomalaisten kanssa. Hän jopa osallistui neuvotteluihin henkilökohtaisesti ja oli jo alussa varma että kun tarjosi vaihtokaupassa kaksinkertaista maa-alaa karjalasta, suomalaiset ymmärtäisivät liikevoiton ja neuvostoliittokin saisi turvapuskurinsa. Sitten olisi taas maiden suhteet paremmatkin kuin ennen. Mihinkään eivät suomalaiset tunnetusti suostuneet. Tuskastuva Stalin tinki tavoitteistaan ja lopulta vaati enää muutamaa pitäjää ja paria ulkoluotoa mutta Erkko taktikoi tinkimiset pelkäksi heikkoudeksi ja uskoi Stalinin lopulta luopuvan kaikista vaateistaan kun vaan pysyisi lujana.

Kun mistään ei tullut mitään, totesi Molotov että oli sotilaiden aika puhua. Suomen hallitus ilmeisesti aivan tosissaan tulkitsi tämän niin että asia siirtyisi sotilasvirkamiehille. Suomessa taisi ainoastaan Mannerheim ottaa uhkauksen tosissaan ja julisti liikekannallepanon. Oli suomalaisten onni että Presidentillä oli yksinvalta päättää armeijan ylipäällikkö ja tämä oli nimittänyt Mannerheimin siihen virkaan joka oli yksiä harvoja järkeviä miehiä jolla oli vielä yleiskuva hanskassa. Mannerheim olisi suostunut aluevaateisiin muitta mutkitta ja näin välttänyt sodan.

Kun suomalaiset tulivat pois Moskovasta, muualla järkytyttiin. Suomi oli syöksenyt itsensä tuhoon. Saksa lähetti valtuuskunnan puhumaan suomalaisille järkeä, Hitler kun kuuli neuvottelujen kariutuneen, piti suomalaisia tyystin järjettöminä. Samaa ajateltiin Iso-Britanniassa jossa jo pohdittiin miten suomalaiset voitaisiin pelastaa itseltään. Ruotsin diplomaattipiireissä järkytyttiin aivan varmasti, se saisi kariutumisen myötä vastaanottaa suomalaisten pakolaisaallot ja neuvostoliiton naapurikseen. Vaan oletteko koskaan nähneet ulkomaalaista joka kykenisi suomalaiselle järkeä puhumaan? Kuolemattoman lauseen on sanonut myös Stalin todetessaan että suomalaisille on taottava järkeä päähän lekalla!

Stalin oli varmasti harmissaan että suomalaiset pakottivat hänet aloittamaan sota. Toisaalta isä Aurinkoinen näki asiassa varmasti huumoriakin. Häntä huvitti väkisinkin suomalaisten umpiluinen tollous. Eivät he olleet pahantahtoisia tai vetäytyneet neuvotteluista ilkeydestä vaan siksi että olivat todellakin niin yksinkertaisen tyhmiä. Suomessa taisikin ainoa järkevä mies olla Mannerheim joka niin ikään kuultuaan että Stalin oli hylätty Moskovaan, totesi että Erkko pitäisi ampua! Sitä ei tiedetä sanoiko hän sen miten tosissaan.

Erkko oli pelannut pokeria Stalinin kanssa maansa kohtalosta seiskaparilla. Seuraavaksi se saisi vastaanottaa 10-20 -kertaisen puna-armeijan ylivoiman, kokea tavarajunakuljetukset kohti Gulagia ja maan älymystön likvidoisi NKVDn niskalaukausspesialistit. Ihan noin se ei sitten mennyt mutta riski siihen oli kova. Se ei Erkkoa huolettanut. Ryssästä ei ole mihinkään. Kun ensimmäinen lentopommi sitten putosi Helsinkiin, joutui siinä kohtaa Erkkokin tarkistamaan kantaansa; ehkei se Stalin sitten ollutkaan sellainen saamaton vätys ja ukkoutunut huru kun hän oli laskeskellut. Ja että ehkä se Leningardin turva-alue olisi sittenkin kannattanut ottaa vakavammin.

Tässä nousee esiin myös tiedustelutiedot joita Suomessa ei ole uskallettu käsitelläkään. Sen me tiedämme että kun puna-armeija aloitti hyökkäysvalmistelut, propagandasyistä haluttiin Suomeen tulla vapauttajina. Vain sellainen tieto jossa suomen työläiset odottivat venäläisiä vapauttajina otettiin Moskovassa vastaan. Ei suomalaisten puolustustahtoa, mannerheim-linjan varustamista eikä mitään mikä olisi päinvastaisessa linjassa kelpuutettu ja sen vuoksi venäläiset sotivat sokkoina ja kuuroina. Tätä on meillä ruodittu lähes pilkaksi asti.

Toisaalta eipä se suomenkaan hallitus ottanut kuuleviin korviinsa että neuvottelujen kariuduttua alettiin rajan takana keskittämään joukkoja. Suomen hallitus oli jo päättänyt neuvostoliiton puolesta ettei se hyökkää, ja kaiken tiedustelutiedon oli oltava tätä totuutta vasten. Jos oli rajalta lähtenyt jotain pakolaisia, heidän käskettiin palata kotikonnuilleen ja pääesikunnan oli ihan turha lähetellä varoituksia. Jos siellä jotain oli, se oli vain bluffia. Linja oli että venäläiset eivät hyökkää ja tietojen oli vastattava tätä. Vain armeijan omassa piirissä valmistauduttiin. Pääesikunta joutui lähettämään vielä marraskuussa hallitukselle tietoja että venäläisillä ei ole hyökkäysaikeita - muusta tiedosta olisi tullut nuhteita ja niitä ei olisi otettu vastaan.

Näin syttyi Suomen Talvisota. Nykytulkinta olettaa että suostumalla vaateisiin Talvisota olisi voitu välttää. Jos ei olisi ollut Talvisotaa, tuskin jatkosotakaan olisi mennyt miten meni. Lapin kokoinen maakunta olisi jäänyt polttamatta syksyllä 1944 ja sotasairaalat eivät olisi olleet täynnä sotainvalideja, jalattomia ja sotasokeita eikä hautausmaat täynnä sankariristejä. Kaikki se oli lähes yksinomaan suomalaisten omasta jästipäisyydestä johtuvaa. Eihän tämän kuuleminen mairittelevaa ole mutta näin se meni. vain totuus vapauttaa.

Jukkis


Gravatar
Ajk
Kuulosti ihan marinin hallitukselta , kirjoitus osuu hyvin tähän päivään.
Gravatar
a
Mietinpa tassa vain Nurnbergin oikeuden kaynneista tulleita dokumentteja jossa Suomella oli halu hyokata venajalle. Olen niita tanne joskus postannut.
Sitten mietin CFRn War and Peace Studies ryhmaa jotka, tukivat natsisaksaa, junailivat sodan lopputulosta ja pax amerikanaa.
sitten mietin erkkoa. https://www.patmos.fi/blogit/uusi-maailmanjarjestys-mita-kasite-oikeasti-tarkoittaa/

erkkoa tuskin hammastytti sodan syttyminen, ehka ei sen lopputuloskaan.

Piilota kommentointilomake