Näyttää siltä että lähiaikoina Ukrainassa leimahtaa. Sen myötä sotapropagandakin taas asettuu päämme päälle ja länsimainen mediakuluttaja saa varautua siihen, että lähiviikkoina aletaan syyllistämään Venäjää ja haukkumaan Putleria taas olan takaa. Tosin vielä on ollut kotimainenkin media hiljaa kun ei ole osannut päättää kantaansa kenen puolella tällä kertaa olisi. Toteen tähän vanhaan leikkiin vaan että Hohhoijjaa.


Biden tuossa anteli lausuntoa että venäläiset pitelee ukrainan rajan tuntumassa isoja sotaharjoituksia "pelottelumielessä" ja mahdollisesti aikovat vallata koko maankin, jos niikseen tulee. Tällä lausumalla on tietenkin kahtalaiset poliittiset merkitykset. Ensinnäkin sillä pedataan ukrainalaisten tulevaa kevätoffensiivia itä-ukrainaa vastaan ja samalla venäjäsyyttelyllä saadaan peitettyä itse sotatoimi.

Kyllähän ukrainalaiset olisivat selvittäneet tilinsä mielellään itä-ukrainan kanssa mutta heillä ei ollut siihen varantoja. Maa on edelleen lähes suoritustilassa eikä rahaa ole ollut laajempiin sotatoimiin. Sota on kallista kuten tiedämme. Trump-setä ei antanut sinne mitään. Näki heidän lävitseen millaisia rosvoja ovat ja piti koko maata ja sen johtoa vastenmielisenä. Bidenin aika on toisin, onhan hän pitkänlinjan sotahaukka joka tietää että talous saadaan parhaiten kasvamaan kun pommitehtaisiin tulee suurtilauksia. Näin se on amerikassa toiminut viimeiset 70 vuotta. Siis itä-ukrainaan... tällä kertaa. Ihan tässä tulee nyt jo Trump-setää ikävä.

sotahaukka
Vanha sotahaukka on pääsemässä vauhtiin. Päätti aloittaa ukrainasta vaikka olisi voinut kyllä aloittaa iranista tai syyriastakin. Tullut siihen tulokseen että itä-ukrainan hiili- ja kaasuvarannot oikeastaan kuuluvat sittenkin amerikkalaisille suuryhtiöille.

Asiat voi aina laittaa kontekstiinsa jos omaa tarvittavan yleissivistyksen. Niinpä jaan tietämyksen kanssanne. Tutkitaan Bidenin lausumaa. Sotaharjoitus on asia joka suomalaisten pitäisi tietää ilman erillistä kertomista koska maassamme on edelleen vahva maanpuolustustahto ja sen myötä kertausharjoitukset, reservitoiminta sun muu maanpuolustusharraste merkittävässä roolissa. Sotilaiden tehtävä on harjoitella, harjoitella ja vielä kerran harjoitella jotta heidän kykynsä säilyisivät. Jos on ammattisotilas, aika ei muussa menekään kuin harjoittelussa ja sotaharjoituksissa. Kun Biden sanoo että venäläiset harjoittelevat, se tarkoittaa että he vain ylläpitävät ammattiaan. Maallikko ei tätä tiedä ja siihen Biden luottaa. Maallikko luulee että sotilaat kokoontuu yhteen vain valmistellakseen sotaa. Tälläistä väitettä ei edes pitäisi ottaa vakavasti. Oikein sääliksi että käy että reserviupseeritkin nielaisevat näin pöhkön väittämän kuten olen netissä huomannut.

Varsinaiseen sotaan ei mennä noin vaan että pannaan sotilaat kokoon ja marssitaan soittokunta kärjessä. Sotiminen vaatii resursseja. Voidakseen sotia on sitä ennen rakennettava varikkoja. lentokenttiä, parannettava tieyhteyksiä, koottava reservejä eri sotilaspiireissä ja ennen kuin ensimmäistäkään varastoa on pystytetty, tarvitaan suojajoukkoja. Ilmatorjuntaa, sotapoliiseja ja loputtomasti varikkohenkilökuntaa.

Hyvä esimerkki on keihäs. Keihäänkärki, se metallinen piikki siellä kärjessä on armeija. Jokainen tietää ettei sillä mihinkään osu jos sillä heittää ilman vartta. Varsi on sitten logistiikka. Tai huoltoporras kuten me suomalaiset sanomme. Mitä pidempi on keihäänvarsi, sen paremmin, tarkemmin ja pidemmälle keihäs lentää. Eikö ollutkin yksinkertainen ymmärtää? Näin sotajoukko toimii; on kärki ja varsi.

Kun ja jos (Biden voi puhua myös omiaan) sanoo että ukrainan rajan luona on venäläisiä harjoittelemassa, se tarkoittaa että siellä on keihäänkärki ilman vartta. Ongelma tässä on nyt, että tämän varren ymmärtäminen vaatii jo yleisesikuntaupseerin tietämystä ettei se pelkkä sotajoukko riitä mihinkään vaan tarvitaan se varsikin. Maallikko, me tavalliset mediakuluttajat, emme ymmärrä asiasta mitään.

Varusmieskoulutuksen saanut tuskin käsittää tämän varren merkitystä. Sen ymmärsi marsalkka Fochs jo vuonna 1918 sanoessaan että sodat voitetaan jäämillä. Toiselle jää aavistuksen enemmän miehiä henkiin kuin vastapuolella ja muutaman tykinammusta enemmän. Sellainen korjaa voitonkin jolla on enemmän materiaalia oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun siis venäläissotilas ampuu rintamalla AK-47 -kiväärillä jonka teoreettinen tulinopeus on tuhat laukausta minuutissa, hän tarvitsee tunnissa 60 000 luotia jos on kiivaimmassa paikassa. Vuorokaudessa miljoona luotia - siis teoriassa tietenkin. Koska hän ei ole yksin, komppania tarvitsee 200 miljoonaa luotia, pataljoona 700 miljoonaa ja sen voi kukin laskea mikä on kulutus rykmentti tai divisioonatasolla. Tykillä voi ampua vähän hitaammin koska keskimäärin ammus lähtee viiden sekunnin välein; 720 laukausta tunnissa, 17 000 kutia per vuorokausi. Koulutehtävä; paljonko patteri kuluttaa ammuksia viikon taistelussa? Sitten on polttoainekulutus jonka kulunki lasketaan tonnistoina, elintarvikkeet kymmenille tuhansille miehille, lääkintähuolto, ilmatuki, viestintä. Montako junallista tarvitaan per vuorokausi tuottamaan tämä kaikki ja mihin ne välivarastoidaan. Voin kuulkaas luvata että jos sota on tulossa, vastapuoli kyllä sen huomaa hyvissä ajoin eikä varikkoalueiden luominen jätä epäselvää sillä ne täyttävät yksin hehtaaritolkulla maaperää. Eikä tämä riitä. teollisuus on valjastettava tuottamaan sotakalustoa, ja teollisessa sodankäynnissä sota alkaa jo metallisorvaamosta.

Biden kuitenkin luottaa että ei kuulijakunnassa mitään esikuntaupseereita ole.

Minua kuitenkin harmittaa tuleva ukrainan sota. Ei siksi, että tuntisin sen kummempaa sääliä heitä kohtaan vaan koska tiedän millaiseen mediamyllytykseen kohta taas joutuu ja saa kuunnella pitkin nettiä kun nämä meidän varusmiespalveluksessa alikersantin arvoisesti kunnostautuneet heebomme taas esittävät strategisia yleiskatsauksiaan. Putler hyökkää, he sanovat tärkeinä sormi pystyssä.

Voin muuten vastata siihenkin sotiiko Venäjän valtio itä-ukrainassa. Yleinen otaksuma on että sotii vaikka kukaan ei ole näinä vuosina ensimmäistäkään tavannut. Toki tavallisia onnensotureita siellä on, seikkailijoita ja vapaita palkkasotureita, sitähän ei käy kiistäminen. Mutta valtiona? Voin kertoa että käy näissä kahinoissa miten päin vaan, itä-ukraina ei pysty voittamaan itse ukrainaa mitenkään päin. Se voi vain puolustautua ja joko kestää tai sitten ei kestä. Ei mikään valtio sekaantuisi konfliktiin johon ei sisälly edes teoreettista voitonmahdollisuutta mutta valitettavasti tämän oivaltaminen vaatii strategiasta jotain ymmärrystä. Tämän kokoluokan asioista ei maallikolla voikaan olla mitään näkemystä, sillä se vaatii jo kenraalitason tyyppiä. Frunzen sotilasakatemian käynyttä joka sanoo heti EI kun tulee puhetta itä-ukrainalaisten tukemisesta. Tämän kiellon vuoksi venäläiset ovatkin tehneet periaatepäätöksen etteivät liitä itä-ukrainaa valtioonsa edes kultalautasella ojennettuna vaikka tätä donbassissa toki toivottaisiinkin

Mutta tämäkin sota olisi jäänyt kokematta jos olisivat vain osanneet äänestää Trumpia isommin joukoin.

Jukkis
Gravatar
juppe
Siellä oli kansantasavalloissa niin vaikee koronatalvi, että melkein kaikki lääkärit lähti karkuun, ja nyt vallankumoukselliset pelkää, että kansa haluaa liittyä Venäjään kun niillä ei oo enää mitään uskottavuutta. Sota Ukrainan kanssa tekis hyvää, koska kansa sais muuta ajateltavaa, mutta se ei nyt taida sopia ukrainalaisille.
Gravatar
a
oma veikkaus on etta tassa on kyse krimista ja siella olevasta venalaisesta laivastotukikohdasta niinkuin esimerkiksi ukrainan lainmuunnokset antavat ymmartaa. drone sota oli aika loistava armeniassa ja silla mennaan eteenpain myos talla kertaa.
venaja ei havia tata taistelua niin kauan kuin niilla on tankkeja rintamalla ja ohjuksia siiloissa. vai nakisko kukaan suurvaltaa joka luovuttaisi stategiset kohteensa pikku valtioille tai natolle tassa tilanteessa. Ukraina saa tukea, Suomen lehdisto kirjottaa kun niilla on linjansa mukaista raportoitavaa ja loppupeleissa jenkit voittaa. Eu ja Venaja on kuitenkin kilpailijoita Usan maailman mahdille.

Piilota kommentointilomake