Alan ymmärtää isovenäläisen nerouden jossa pyritään yhdistämään kaikki venäjänkieliset kansat yhdeksi valtakunnaksi. Naapurikansojen kauhuksi. Ajattelin tehdä saman ja yhdistää kaikki suomenkieliset alueet yhdeksi jättivaltakunnaksi.

 

Suomenkieliset ovat fennoskandian alueella yllättävän laajalle levinnyt kansakunta. Ne pitäisi kaikki yhdistyä yhdeksi kansaksi ja näiden naapurikansojen suomea solkkaavat pitäisi pyrkiä "kotiin valtakuntaan" Jahka minusta tulee joskus yhdistetty pääministeri-presidentti otan tämän tietenkin ulkopoliittiseksi linjakseni. Pienen rajasodan se voi vaatia naapurimaan kanssa - oikeastaan niiden kaikkien, mutta eihän sitä munakastakaan saa munia rikkomatta...

Katse kääntyy aika suvereenisti itään kohti karjalan laulumaita. Karjalankieli on niin läheistä sukua suomenkielen kanssa että voi puhua jo yhdestä suomenkielen murteena. Alue siis kuuluu suomelle; laatokan karjala, kannas, maaselän kannas ja viena. Kuolan niemimaan kanssa olen kahtaalla sillä siellä solkkaa enemmän venäjänkieli ja taitaa muutenkin olla alkujaan saamenkieltä. Kannaskin on kyllä asutettu uudelleen venäläisten toimesta eikä siellä kovasti karjalaa kuule, mutta menköön nyt samassa. Onhan se kuulunut suomelle sentään 20 vuotta ja venäjän valtakuntaan vain 800 vuotta joten se on silkkaa suomalaisaluetta jonka venäläiset varasti.

 

carelia

Karjalahan on kova sana ainakin kotimaisten sellukeisariemme silmin katsottuna. metsäyhtiöthän ne aikanaan olivat jotka rahoittivat vuoden 1919 heimosotia Aunuksen ja Vienan suuntaan. Vuonna 1941 strategia tehtiin lähes yksinomaan vihreänkullan ehdoilla ja siksi se viduiksi menikin. vielä 1991 sinne päästiin sentään rosvoamaan ikimetsät parempaan talteen kun äitivenäjä oli kaaoksessa

Jahka karjalan kysymys on hoidettu on aika kääntää katse kohti muita mantuja. Me tiedämme että kveenit asuttivat Norjan Finnmarkin jo 1700-luvun lopulta alkaen joten alue on suomenkielistä. Tiedän asian kun kerran sillä puolen rajaa ostin jäätelön ja tyttö puhui suomea ja sille kelpasi suomalaiset kolikotkin. Itse asiassa ajattelin ens kesänä mennä tarkastamaan tulevat läänitykseni ja turistoida Kirkkoniemessä ja siinä itäisimmässä norjalaiskylässä jossa kuulemma ketään ei koskaan näe kadulla. Siitä pitää jäämeren raikkaat tuulet kesälläkin huolen. Sitä en tiedä mitä Norjan kuningas ajattelee tästä rajansiirrosta mutta parempi ettei kysy mitään. Sinänsä kenkään ei kylläkään kannattaisi Norjaa vallata - siellä on aina puuskuttava ylämäki odottamassa. Kuka hemmetti haluaa sellaisessa asua jossa on aina ylämäki? Toisaalta kuulemma maailman kovakuntoisin kansa.

Finnmark

Finnmarkin liittäminen suomeen tietää turskan päätymistä kansallisruoaksemme

Sen sijaan ruotsin puolella puhutaan kveenin sijasta meänkieltä. Sekin jotain suomalaismurretta ja levinnyt ruotsin lapissa suht laajalle alueelle. Mikä mukavinta, Kiirunan kaivoksille asti joten siinä tulevan hallintoni mukava tulonlähde. Kaivoshan siirtyy osaksi Suomen tasavaltaa. Ei haittaa vaikka omistaa molemmat puolet pohjanlahden rannikosta, sehän on sama kuin kalastusmonopoli joten kuin varkain tässä syntyy taloudellinen suurvaltakin jahka suomenkieliset vain yhdistyy.

Meänkieli our language

Tästä rajansiirrosta ei kalle-kustaa tule kyllä tykkäämään...

Paljon pohdin Viroa ja sen kieltä. Oikeastaan virolaiset puhuu itämeren suomea joka aikanaan kattoi isoja läänejä aina pohjois-saksasta baltian rannikolle saakka. Periaatteessa vironkieli on suomenkielen serkku päinvastoin kuin karjala, kveeni ja meänkieli jotka ovat suomenkielen karkoitettuja lapsia. Voi olla etten laita laivaston poikia asialle tässä tapauksessa ja jätän sen rauhaan. Lisäksi Virossa on sekin erikoisuus että pienestä koostaan huolimatta se on melkoinen kielten sekamelska. Narvassakin kuulee enemmän venäjää kuin viroa ja ihan itärajalla ei kuule enää viroakaan. Toisaalta tämä puoli saattaa onnistua ilman minuakin. Virolaiset ovat odottaneet vesi kielellä suomen nato-jäsenyyttä koska suomalaiset saa kontolleen ainakin heidän ilmavalvontansa. Eihän virolaisten järkeä olisi hävittäjiä hankkiakaan koska maa on niin pieni ettei ne vois lentää kun ympyrää. Kun me siirrämme sinne kalustoamme niin tavallaan me sen valtaammekin ns. pehmein menetelmin. Tämä lähitulevaisuudessa.

Mikä tämän pakinan vitsi oli? Ainakin se että suomenkieli on yllättävän laajalle levinnyt ja muodostaa kielialueen joka maantieteellisesti olisi jo suurvalta.

 

Jukkis