Nuuskan täyskieltoa pohditaan. Liikevaistoiselle se tietää melkoista tienestiä jos vain haistaa tilaisuutensa. Itse en nuuskaa käytä mutta leikitellyt montakin kertaa nuuskamiljönääriksi ryhtymistä joka tarkoittaa ammattimaista salakuljetusta ja myyntiä. Ilokseni voin kertoa että törmäsin yhteen sellaiseen ja hän kertoi minulle alan koukeroista.

 

En tietenkään kerro kuka tai missä mutta riittää kun sanon että törmäsin kaippariin joka on trokannut nuuskaa alun vuosuikymmenen ajan. Haastattelin häntä noin jutustelun merkeissä ja opin jotenkin miten homma toimii. Totesi että tekee homman sitten mitenpäin tahansa, kiinnijäänti on melko varmaa kahden tai kolmen vuoden kuluessa. Tulli on ollut harvinaisen aktiivinen.

Haaparannassa odottaa nuuskamiehen taivas. Kaupungissa on peräti neljä nuuskatukkua. Ei siis kauppaa vaan tukkua jotka ei myy kuin nuuskaa. Tai ehkä jotain karkkia siihen päälle näön vuoksi. Olen yhdessä käynyt ja opin että yhtä pyörittää joku moottoripyöräkerho jolle se tietenkin on melkoinen tienesti. Onhan väkeä jonoksi asti. Selvää että henkilökunnan pitää osata suomea sillä hehän ne ovat pääasiakkaat. Aikamoinen hullunmylly se olikin. Jono oli ulos asti ja nuuskaa kannettiin ulos suunnattomat määrät. Joku kundi tuo ostoskärryt pursuten ja kaataa lastin pakettiautonsa perälle. Tulli nappaa vuosittain takavarikossa noin 10 000 kiloa mikä on pisara meressä. Sen verran sieltä tulee Suomeen päivässä, turistisesongin aikana jo tunnissa. Mikä on tuotaessa kun autolla ei tarvitse kun ajaa yli. Kun raja oli kiinni korona-aikana, uutisiin päätyi kun poliisikin kävi siellä ostoksilla. Melkoinen ralli siellä siis kulkee.

 

haaparanta nuuska

Haaparannan yksi nuuskatukuista. Mitään nappikauppaa se ei sillä puolen ole.

Tornion tulli on hiljainen ja vain katselee ikkunan läpi sillalla kulkevaa autojonoa. Toki se käyttää edistyneitä kameraohjelmia. Jos sama auto vaikka Tampereelta käy kerran kaksi viikossa, se herättää epäilykset. Torniolaiset itse käyvät päivittäin ja ne ohjelma blokkaa. Niinpä tarvitaan joko useita ajoneuvoja tai kokonainen kuriirsverkosto. Jälkimmäinen lyömätön mutta se tietenkin tarkoittaa että voittoa pitää jakaa joka taas ei ole hyvä asia. Salakuljetus itsessään ei ole minkäänsortin ongelma vaan myyminen. Kate on noin parikymppiä per nuuskatorni ja tuhannen nuuskatornin jälkeen päästään jo kiinni summiin, jota voi pitää kunnon rahoina. Miljonäärin ura alkaa avautua.

Yleensä facebookissa on aina nuuska-aiheisia sivuja jossa vihjaillaan, kierrellään ja kaarrellaan ja ilmaistaan asia epäsuorasti. Todellinen kauppa tapahtuu sitten yksityisviestien puolella. Tässä on haittana että myös tulli osaa esiintyä ostajana ja kun sitten kohdataan kasvokkain, siellä odottaa virkavalta. Tällä metodilla hommaa voi pyörittää 3-6kk ennen kuin käry käy. Ei se että osaa pitää suunsa kiinni ja myöntää vain käsilläolevan määrän olekaan se pahin ongelma - vaikka jättilasku tuleekin - vaan että naama tiedetään siitä eteenpäin. Bisnestä on vaikea jatkaa.

Haastattelussa ilmeni että tahtoo tai ei, se on tiimityötä. Lukuisia retkiä lukuisten kasvojen voimin ja laaja myyntiverkko lukuisine myyjineen. Se on kuin luonnostaan moottoripyöräkerhojen toimintaa. En nyt tarkoita näitä cannonballseja tai bandidoksia vaan mitä tahansa moottoripyöräketrhoa. Niitähän on maassamme satoja ellei peräti tuhansia. Voitot putoaa kerhon kassaan ja siitä ne jaetaan miten on sovittu. Koska käytännössä kerhoja ei ole kärähtänyt koskaan, osoittaa se että liigamainen toiminta toimii paremmin kuin puhdas yksityisyritteliäisyys. Yksilöllä on rajansa mitä voi tuoda ja paljonko jaksaa myydä.

Myynti tapahtuu turvallisimmin kapakoista käsin. Kerhoilla saattaa olla oma kaljabaari ja se että se myy nuuskaa tiskinalta, tapahtuu viidakkorummun kautta. Ei siis mitään nettimyyntiä jossa ne käryt tapahtuvat. Kerhojen etu on siinäkin että kun yksi naama käryää, astuu vain toinen tilalle ja homma ei pysähdy hetkeksikään. Tosin ajan kanssa alkavat kaikki kasvot olla tullille tuttuja. Kuten sanottua, maksimaalinen aika on pari kolme vuotta jolloin kaikkien naamat ovat tullin seinällä. Ei sinä aikana ihan miljoonaan vielä päästä, ellei sitten riskeeraa ja pistä alkupääomaa kerralla kehiin. Rekkalastillinen tuokin jo satojentuhansien voitot. Eri asia kenellä sitten on sellainen määrä alkupanosta. Nuuskan täyskielto, kuten tupakkatyöryhmä esittää, voisi tuoda paremman katteen. Hinta nousee vaikkapa vitosella kympillä eli nyt 40e maksava nuuskatorni maksaisi pimeässä 50e. Se olisi nuuskatrokarin unelma.

Tupakkatyöryhmä oli Sipilän hallituksen älyriihi. Se oli sipilämäisen holtiton ja provoava ehdotuksissaan ja aloitteissaan. Väliin se tulee ja putkauttaa jotakin typerää ja tietävät jo sanoessaan että lainsäädäntö ja kansalaisoikeudet tulevat vastaan pahimmissa ylilyönneissä. Minua itseäni ihmetyttää ettei Marinin hallitus sitä ole lopettanut sillä vasemmiston ollessa hallituksessa, on ymmärretty että tupakointi ja nuuskaus on pääosin köyhän kansan hupia ja sen vuoksi tällä hallituskaudella ei tupakan hintaa ole nostettu kertaakaan, poislukien inflaation aiheuttama indeksikorotus. Siinäkin syy miksi tälläinen ketjupolttaja äänestää vasemmistoa, sehän on ainoa joka pitää meikämannen puolia. Torsoksihan tämä nuuskakielto -aloite tulee jäämään mutta aina se herättää ajatuksen miksi kärvistellä huonotuloisten puolella kun voisi alkaa trokaan nuuskaa ja tienata paremminkin.

 

Jukkis