Populaari

Kaikenlaisia arvosteluita
Joskus täytyy tehdä jotakin josta voi olla lopunikäänsä ylpeä, ja yksi sellainen on ilmasota-aiheinen kirja Valtakunnan katto! Se on sen verran hyvä ja tasokas että olisi mennyt heittämällä läpi mille tahansa kustantajalle mutta tuttuun tapaan päädyin Mediapintaan koska se on nopea eikä tartte vääntää kustannustoimittajien ja etananhitaan kustannuspäätöksen kanssa. Löytää ne kirjakaupat ja kirjastot sen sitäkin kautta. Enkä yhtään epäile hyviä myyntilukuja.

Sain luettua tuon Tellervo Koiviston romaanin Rakkaudesta kaikki alkoi. Serkku lainasi ja pyysi nopeaa palautusta koska sillä on suvussa jo lainausjono. Minä luin sen alle kolmessa tunnissa ja olen palauttanutkin jo. Se oli hämmästyttävä löytö koska käytännössä kirja kertoi isäni isovanhemmista. Sellaiseen ei joka päivä törnää. Sisältö jäi pohdituttamaan ja kerronpa tässä tuntemuksista jota se herätti.

Kun ei tässä muutakaan kesäpuuhaa niin olen itte alkanu leikkaileen tuota mettäkauhua joka tuli tehtyä jo viime vuoden puolella. Se kuulu kummitusreissu pyhäinpäivänä jolloin tunnetusti kuolleet liikkuu keskellämme ja kuvauspaikalla sattu kaikkee selittämätöntä. Mutta se siitä ja nyt puhutaan leikkaamisesta - tai pikemmin efekteistä ja niiden teosta.

laitan tähän vielä yhden osa tätä saagaa joka liikuu suurinpiirtein kevään 1942 korvilla. Sitten en lupaa mitään sillä Jukkis saattaa lähteä viettämään bloggaustaukoa kesälomille. Tai jotain. Yhtä kaikki, muidenkin on aika nauttia kesäkuumista kun niillä nyt hemmotellaan. Ja mikäs sen kesäisempää kun tämä alla oleva kirjoitus joka käsittelee jonkinlaisen asepornon ja joukkotuhonnan synteesiä.

Koettakaa kestää sillä nyt on kirjasta otos joka vastaa suurinpiirtein vuoden 1940 aikakautta joten montaa osaa näistä esittelyistä ei ole jäljellä. Joku saattaa nyt jo huomata että kirjassa tunnutaan keskittyvän enemmänkin strategiaan kuin yksittäisten hävittäjä-ässien ilmataisteluihin. Pakkohan se on jos ajattelee että Saksaan tehtiin kaikkinensa likemmäs kolme miljoonaa ilmahyökkäystä ja -pommitusta niin kuka ne kaikki pystyy ikinä luetteloimaan? Asioita on pakkokin katsella isommasta perspektiivistä. Tämä otos on aavistuksen fiksattu kirjasta jotta muodostuisi selkeäsisältöinen kappale. Tuleva paperiversio on paljon monimutkaisempi.

Saaga jatkuu sillä miksen esittäisi hengentuotteitani. Kun minä kirjoitan sotakirjaa saa olla aivan vissi että sillä on sivistävä vaikutus sillä osaan kyllä taikoa eri teemasta eri aihepiirejä ja näkökulmia joista harva on kuullutkaan. Ikävä kyllä nämä ovat vain satunnaisia otantoja vaikka nyt mennäänkin yksi kappale kokonaan. Kyseessä on väestönsuojelun kehittyminen vuodesta 1939 aina vuoden 1943 hampurin pommituksiin asti.

Kun ei tässä nyt muutakaan jutunjuurta niin esittelen sitten - toistaiseksi - jäsentelemätöntä raakatekstiä sellaisenaan. Kyse siis kirjastani joka vihdoin viimein on edennyt vuoteen 1945 ja enää loppukappaleita vailla. Ihan vaan näyttääkseni miltä tämä ilmasotakirja tulee näyttämään, esittelen siitä siivuja sieltä sun täältä. Tiedä vaikka esittäisin lähipäivinä kappaleen eri vuosilta 1939-1945 väliltä irrallisina paloina. Nyt ollaan tässä kappaleessa vasta sotaan valmistautumassa.

Hissuksiin tarttis ruveta miettiin sellaistakin kun kunnallisvaaleja. Joku ehdokas sieltä kai olisi löydyttävä. Pääsette kerrankin tutustumaan tamperelaisen kunnalliselämän eriskummallisiin kiemuroihin siinä sivussa kun minä ne nyt paljastan. Ensin mennään kuitenkin siihen miksi allekirjoittaneelle on aina tärkeää käyttää kansalaisoikeutensa.

Minähän olen ollut pitkään sitä mieltä että suomalaiset tuntevat historiansa tosi huonosti. Eikä tämä aina liity muinaishstoriaan vaan jopa itsenäisyyden ajan lähihistoriamme on melkoisen stilisoitu, paranneltu ja manipuloitu versio. Ihan vaan esimerkin vuoksi tutkitaan vaikka sotasyyllisyyskysymystä eli miten Mannerheim siltä pelastui.

Maailma on yllätyksiä täynnä ja yksi vähäisempiä ei ole että joku kaukainen sukulainen on kuulemma tehhyt jonkinlaisten niemisten kronikan. Ei uskoisi että näin arkinen sukukunta on kirjoittamisen väärti ja mistä kummasta se kirjailijamaisuuskin tässä suvussa kummittelee? Kun ei tässä muutakaan tänään niin jutustellaan niemisistä.