Ratoksi vähän tiedettäkin. Ihmisen sukupuu on aihe joka ei koskaan jätä ketään kylmäksi. Siitä varmaan irtoaa monenlaista ristiriitaa ja sekaannuksia itsekullekin väännettäväksi, mutta itseäni on jo vuosia kiinnostanut sukupuun kenties kiinnostavin anomalia - Olduvain kulttuuri. Jos siihen perehtyy, huomaa piankin että ihmisen sukupuussa on oltava jotakin vialla.


Olduvain rotko sijaitsee Tansaniassa ja sieltä on löydetty kivityökaluja jotka on ajoitettu 2.1 miljoonan vuoden taakse. Niitä on siellä määrällisesti niin paljon, että seutua on pidetty suoranaisena tukikohtana. Vain niiden käyttäjistä kiistellään; teoriat puhuvat joko homo habiliseksesta, tai varhaisesta homo erectuksesta. Muitakin ehdotelmia toki on.

Homo Erectus on varma valinta. Tämä likemmäs 160cm mittaiseksi kasvanut karvansa pudottanut puoliapina käveli kahdella jalalla ja oli riittävän nokkela hyödyntämään työkalujakin. Se vaikutti aikana 1.9 miljoonaa vuotta sitten aina 50 000 vuoden taakse. Ihan näin yksinkertaista tämä ei sentään ole kuin sen haluaa esittää. Homo Erectuksen evoluuttinen historia on pitkä ja vasta loppuvaiheessa se alkoi inhimillistymään. On jopa enemmän kuin luultavaa että se kehittyi niin paljon elinkaarensa aikana, että välttämättä ei kannattaisi puhua siitä samana lajina. Luultavasti Homo ergaster (1.9-1.0 milj vuotta sitten) oli sen kantamuoto.

Australopithecus garhi
Tätä ne meille kauppaa älykkäänä ihmisapinana vaikka kuka tahansa näkee että oli eläissään sitten mitä tahansa, ei se nykyistä apinaa älykkäämpi voinut olla.

Nyt tulee sitten se ongelma että nämä varhaiset kivityökalujen käyttäjät ovat anatomisesti olleet metrin mittaisia, omanneet hampaiston joka on lähempänä simpanssia ja suurinpiirtein simpanssin kokoiset aivotkin. Siihen maailman aikaan ei paljoa poikasia ehditty leikittämään joten niiden piti osata kirmata puussa mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tämän vuoksi syntyneen poikasen aivot ehtivät kehittyä vain imetysajan mittaisen jakson ja sitten se oli jo täysivalmis. Aivot eivät aikuisiällä kasvaneet enää. Yksin anatomia todistaa että jokainen näistä lajeista oli apina niin anatomisesti kuin älyllisesti. Kyllä te tiedätte mikä apina on? Se on sellainen joka roikkuu puussa ja huutaa varoitushuutoa kun hyeena tepastelee puun alta.

Ongelmaksi nousee että apina ei valmista työkaluja. Se tottakai hyödyntää työkalua jos sellainen on mukavasti käden ulottuvilla. Puutikku tai kivenmurikka on kätevä työkalu kaivella tai rikkoa jokin kuori jonka sisältö kiinnostaa. Käytettyään työkalua se viskataan takaisin maahan. Siitä huolimatta että työkalu oli kätevä, ei apina osaa ajatella että se voisi sitä hyödyntää toistekin ja kantaa sitä mukanaan. Eläin ei näin tee. Kaikkein vähiten se valmistaa työkalunsa tai parantelee sitä. Ei se kuori tikkuja paremman muotoiseksi tai lohko kiveä paremmaksi.

Eikä apinalaumalla ole tukikohtaa. Eivät ne haali ravintoa puista ja kiikuta niitä leiriin jossa naaraat ja johtajauros odottelevat. Laumaeläimet liikkuvat ravinnon mukana. Järsittyään puut tyhjiksi, ne siirtyvät suvereenisti eteenpäin etsimään uutta vihantaa ruokapaikkaa. Ne eivät tule mistään eivätkä ole matkalla mihinkään ja ovat koko ajan matkalla johonkin. Käsite "tukikohta" tai "kotitanhua" ovat puhtaasti inhimillinen käsite, joka erottaa meidät eläimistä.

Ajan siis takaa että luulo siitä että Olduvain kulttuurin takana olisi Homo Habilis saati varhainen Homo Erectus ovat todellakin luulo. Nämä kaverit olivat puhtaita apinoita. Ne eivät Olduvain kulttuuria kyenneet luomaan.

Homo Erectus puktahti nykytiedon mukaan maailmaan 1.9 miljoonaa vuotta sitten ja oli, kuten sanottua, pelkkä apina vailla inhimillistä älykkyyttä. Lomekwi sijaitsee vuorostaan Keniassa ja viime vuosina on sieltä löytynyt kivityökaluja jotka on saatu sedimentistä ajoitettua muhkean 3.3 miljoonan vuoden taakse. Miljoona vuotta ennen homo Erectuksen apinamaista varhaismuotoa. 0.9 miljoonaa vuotta ennen Olduvain työkaluja.

Kriittisesti katsoen ei näille kivityökalujen tekijöille ole edes teoreettista tekijää, ja samalla se panee pohtimaan liittyykö nämä apinalajit ylipäätään ihmisen sukupuuhun? Koska samanaikaisesti on elänyt jo jokin inhimillinen rinnakkaislaji josta ei ole mitään jäänteitä kuin että sellainen on pakostakin ollut. Kun tähän problematiikkaan perehtyy, alkaa ymmärtämään Michael Cremoa joka on ehdottanut että nykyihminen syntyi jo 5 miljoonaa vuotta sitten mutta on putkahtanut esiin vasta myöhäisen väestöräjähdyksen ansiosta. Kenties. Onhan se uskottavampaa kuin ehdottaa että Olduvaihin jäi jumiin tulevaisuuden aikamatkaajat kunnes toinen alus kävi heidät pelastamassa. Huh millä päällä tänään olenkaan...

Tai sitten on asia niin että ammoin oli jokin älykäs lajike joka otti ja katosi. ja sen esimuoto jäi kuitenkin eloon ja kun aika oli kypsä, syntyi toisen kerran älykäs laji. Olisimme siis ihmiskunta 2.0 emmekä suinkaan ensimmäiset. Se kyllä todistaisi että pohjimmiltaan luonto on teleologinen (ei siis teologinen joka on ihan eri juttu) eli päämäärähakuinen. Luonto ei tekisi variaatioitaan summamutikassa erilaisia muotoja ja niiden sopeutumista testaten, vaan ihan tieten pyrkien päämäärään - tässä tapauksessa älykkään olennon luomiseen. Jos se epäonnistuu, se yrittää vain uudelleen.

Tässä sitä mietittävää. Mutta oli vastaus mikä vaan, Olduvain arvoitus on kiistatta kutkuttava. Pohjimmiltaan se vain osoittaa miten vähän ihminen tietää mistään.

Jukkis


Piilota kommentointilomake