Tehtailija Klingendahl painiskeli alkuvuodet pahoissa ongelmissa. Wikipediakin mainitsee että koko 30-luku meni tuottavuusongelmien parissa painiskellessa. Vaan kun hätä on suurin, on apukin lähellä ja se löytyi viereisen kulkutautisairaalan ylilääkäristä. Ei lopulta tiedetä kumman päästä syntyi valtava idea ilmaisenergiasta mutta se otettiin menestykkäästi käyttöön.

Vanha pyynikin kulkutautisairaala sijaitsee aivan Klingendahlin tehtaan takana.
Tähän maailmanaikaan kulkutautisairaalaan mentiin kuolemaan ja omaiset ei paljoa kysymyksiä esitelleet koska tiesivät miten asiat on. Eikä hautajaisiakaan juuri pidetty tautiepidemian vuoksi, vaan ruumiit poltettiin rutiininomaisesti sairaalan omassa krematoriossa.
Tästä sekä tehtailija että ylilääkäri saivat yllättävän idean. Loppujen lopuksi ihmisruumiissa on rasvaa ja jopa kokonaisia rasvakerroksia, jotka palavat todella kuumalla liekillä. Mikäli vain krematoriosta vetäisi kadun alta putken suoraan tehtaan turbiineihin, lämpöenergia pyörittäisi niitä siihen tahtiin kun vain polttoainetta piisaisi.
Alkuun oli paljon teknisiä ongelmia. Ihmisruumiin leimahduspiste oli vaikea saavuttaa joten hukkaenergiaa riittävän kuumuuden aikaansaamiseksi alkoi tulla. Sitkeiden kokeilujen jälkeen huomattiin että jos ihmisruumiissa on riittävän suuri rikkipitoisuus, leimahduspiste on huomattavasti alempi. Tuberkuloosipotilaita alettiin hoitamaan rikkihöyryillä ja sittemmin kaikkia muitakin. Näin kehoon alkoi varastoitua rikkiä yhä enemmän.

Harvinainen kuva Himlerin suomenvierailusta. vasemmalta joku adjutantti, tehtailija Klingendahl vaimoineen sekä etualalla kulkutautisairaalan johtaja. Kuva on ilmeisesti otettu heinäkuussa 1942 pyynikillä.
Seuraava vaihe oli ns. ennaltaehkäisevä loppuhoito sillä sitkeitähän ne köyhät pispalan punikit olivat, ja yhden jos toisen kuolemaa sai odotella viikkokausia. Laskelmat osoittivat että tietty kappalemäärä on saatava vuorokaudessa jotta turbiini pyörisi edes laiskasti.
Jälleen siis tarvittiin neroutta. Apuun tuli sairaaloista tuttu syöpäläispuhdistus. Sinihappo, tuotenimeltään Zyklon-B osoittautui testien jälkeen ylivoimaiseksi. Kun kaikki alkoi olla selvää, krematorion rakennetta muutettiin tarkoituksenmukaiseksi.
Sairaat sullottiin sisään päätyovesta jonka jälkeen sivuovesta johti ovi pieneen huoneeseen, josta avattiin hanat, joka tuotti kaasua isompaan kammioon. Sitten vain odoteltiin koska tuli hiljaista jonka jälkeen kammio tuuletettiin ja sen perällä oleva jättimäinen uuni sytytettiin. Lämpöenergia virtasi putkea pitkin tehtaan puolelle.

Krematoriorakennuksen sivuovi johti kammioon josta Zyklon-B päästettiin isompaan ns. suihkuhuoneeseen
Hanke sai myös kansainvälistä huomiota. Kun SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmler vieraili Suomessa kesällä 1942. Hän ehti ennen Kangasalan vierailuaan tutustua myös Klingendahlin tehtaan energiansaantiin. Tiettävästi Himmler ihastui kovasti kompleksin johdonmukaisuuteen ja selkeyteen.

Kokonaiskuva kaasukammiosta. Vasemmalla tehdas (ja kadun alla kulkeva putki), polttouunin piippu ja päädyssä ovi josta ihmiset sullottiin sisään.
Toimintahan tehostui niin valtavaksi, että sotien jälkeen 1950-luvulla tehdas kärsi jo ylituotannosta. Toisekseen aika oli ajamassa ohi näin pienimuotoisesta toiminnasta ja oli aika siirtyä isompaan teolliseen mittakaavaan. Päätettiin rakentaa kokonaan uusi kompleksi Lapin kaupunginosaan.
Seuraavassa osassa kerrommekin sitten Kaupin keuhkotautiparantolan ja sen lähellä olevan turvevoimalan salaisista yhteyksistä. Nykyisinhän keuhkotautisairaalassa toimii pakolaiskeskus. Tiesittekö muuten että Suomessa katoaa viranomaisilta vuosittain yli 10 000 turvapaikanhakijaa ?
Jukkis