Pitkästä aikaa uutinen joka herätti omatkin esoteeriset anturani. Kyse on Iltalehtien ns. kesäjutusta eli salaperäisestä ujelluksesta, suorastaan pasuunamaiseksi. Alkaa kuulemma tasan 06.10 Herttoniemen alueella. Tutkitaan nyt hetkonen tätä kummitusmaista ujellusta ennen kuin joku ilonpilaaja sille antaa maallisen selityksen.


Näin kopsasin iltalehden sivuilta:

Helsinki, Herttoniemenranta, keskiviikko kello 05.45. Muutaman minuutin päästä pitäisi kajahtaa aavemainen uliseva mysteeriääni, joka on riesannut alueen asukkaita viikkokausia jokaisena arkiaamuna täsmälleen samaan aikaan. Kylmän varhaisaamun rytisevät tuulet, syyssateen kosteus ja sisäpihan humisevat puut tuovat oman lisänsä jännitykseen kummallisen äänen odottelussa.

Hätkähdyttävää kyllä, meteli alkaa noin kymmentä vaille kuusi, eli juuri silloin kuin pitikin. Kova ujellus kuuluu hyvin selkeästi. Se alkaa korkeammalta ja laskee hitaasti. Ääntä on erittäin vaikea paikantaa, vaikka se kestäisi pidempään kuin kymmenisen sekuntia. Ääntä on myös vaikea kuvailla. Sitä voi yhtä hyvin kuvailla telakkamaiseksi, sireenimäiseksi tai ummetuksesta-kärsivän-mörkömäiseksi.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809122201193977_u0.shtml

Salaperäiset äänet on yksi heikkouteni. Niitähän tunnetaan pitkin maailmaa sieltä täältä. Ekaks on ne pasuunamaiset `tuomiopäivän´äänet joita kuulivat kanadalaiset metsurit ja joiden syytä ei koskaan saatu selville, mutta epäiltiin että ne liittyisivät ilmakehän (sähkömagneettisiin) ääniin. Oregonin luolista purkautuva vinkuna on myös kuultu laajalti ja sen myötä on arveltu että luolasto saattaa olla satoja kilometrejä pitkä verkosto joka kerää tuulen ääntä. Britanniahan on sitten oikea kummitusäänien mekka. Sieltä on kuulunut monenlaista huminaa ja ujellusta ja vaikka vahva teoria onkin kaasuputkien aiheuttama ääni, ei sekään selitä kuin murto-osan kaikista. 

250px Herttoniemi1856


Suomessahan on entuudestaan kaksikin äänilähdettä. Toinen on lapissa oleva Kopistuksen suo, jonka pohjalta kuuluu outoa nakuttavaa ääntä. Siihen ei ole edes teoriaa. Toinen on etelämmässä Herustenjärvet, joita ilmeisesti yhdistää maanalainen joki, joka saa ääntä aikaiseksi. Toisaalta Herustenjärven pohjaliete tuntuisi myös kuplivan itsekseen kuin siinä olisi rikkiä enemmänkin, ja panee miettimään tapahtuuko siellä jotain kemiallisia prosesseja?

Herttoniemi on siinä mielenkiintoinen paikka että se on syntyisin herttoniemen kartanon ympärille, josta äänikin tuntuisi tulevan. Pieni googlaus paljastaa että sen on aikanaan perustanut Jägerhornien suku ja kielitaidottomille kerrottakoon, että nimihän tarkoittaa kirjaimellisesti metsästystorvea, ja sen takia sukuvaakunassakin on torvia vaikka muille jakaa.

jagerhorn af storby nr 226 original
Mikä yhteensattuma että sukuvaakunassa on torvi! Jägerhornien mailla näemmä kuuluu edelleen metsästystorven soitto joka aamu niin nykyisin kuin silloinkin. Eivätkö kartanon isäntä ja alustalaiset tiedä että ovat jo kuolleet kun elävät siellä kummituksina?

Tarinan tekee vielä mielenkiintoisemmaksi, että yllättäen Herttoniemen kirkonkellot alkoivat soida itsekseen keskellä yötä ja kirkkoherra kuittasi asian ”automatiikkaan liittyvillä ongelmilla” joita selvitellään.

Tässä vaiheessa on hyvä heittää kehään salaperäiset liminaalipisteet, välitilat jotka eivät kuulu mihinkään maailmaan ja jotka toimivat portteina tämän- ja tuonpuoleisen välillä. Kohtahan joku ilonpilaaja tosiaan pilaa tämänkin kummitusteorian keksimällä äänilähteen. Onhan Helsinki sentään ontto kaupunki jonka alla on vaikka mitä tunnelia ja putkea. Mutta sitä odotellessa uskomme tietenkin kokonaisen kummitusmaailman olemassaoloon.

Jukkis
Gravatar
juppe
Tossa videossa on sama ääni, mutta se on kuvattu vuosia sitten ihan muualla. Oikein baseball-matsissa ja vielä tv-yhtiön toimesta. On selostaja ja kaikki.

https://www.youtube.com/watch?v=9mVqh3JafCc

Gravatar
Antero
Koirivuorella maan alta kumajaa, Kalajaismaassa kalajaa, kolisee ja kilisee. Kalamoossa hyytää. Topuperällä kummitukset ja mörköt pitää meteliä liittyen voimakkaaseen kaikuilmiöön. Syksyn ja kevään ilmiöitä.
Gravatar
Juppe
Skepsis valittelee sopivasti, ettei löydy mitään paranormaalia tutkittavaks.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/miksi-20-000-eurolle-ei-loydy-ottajaa-paranormaaleja-ilmioita-tarjotaan-tutkittavaksi-harmillisen-vahan/?shared=1813203-bd3ad664-500

Gravatar
Juppe
Suomessa ei ymmärretä ollenkaan tämmösen markkina-arvoa, niin että voidaan olla aika varmoja, että korkeintaan joku hotellin kummitus on keksitty turisteja varten. Parempaa paikkaa kaiken tämmösen tutkimiseen ei varmaan ookkaan.
Piilota kommentointilomake