Kirjailijaurani alkoi aikanaan Tampereen hatanpään vapaamuurarikivestä. En olekaan siellä käynyt pian yli kahteenkytävuoteen, joten tätä voi pitää paluuna juurilleen. Tästähän se kaikki aikanaan alkoi. Joten kerrotaan nyt näitä loppukesäisiä tunnelmia tämän asian tiimoilta.Tästä kivestä se tosiaan alkoi ja sen pohjalta syntyi aikanaan esikoisromaanini Hans Boijen salaisuus, jota en vieläkään pidä mitenkään erikoisena kirjana. Varmaan siksi että romaani ei ole koskaan ollut alaani mutta sen jatke Salaseurojen aika 1775-1813 oli sama tietokirjamaisessa muodossa, ja laajensi kontekstia kauemmaskin, joten sitä olen ylpeänä sentään kaupitellut erinäisillä kirjamessuilla, silloin kun vielä niissä jaksoin juosta. Molempien teosten yhteenveto löytyy sentään Suomen Mysteerit –teoksesta, jo aikoja sitten loppuunmyydystä kirjasta jota voi lainastoista onneksi vielä saada.

Todetaan nyt kumminkin että esikoisromaani iski silloin kultasuoneen ja sen hittimäinen luonne takasi, että tiettyä elämänpolkua tuli sen kautta kulejttua. Silloin oli kyllä yleisemminkin muodissa nämä rappari-templari-ym aihepiirit joista aika ajoi sittemmin ohi.Muistan kumminkin kuinka rohkeesti otin pöydän hengen- ja tiedonmessuilta ja kun sinne itteeni ähelsin kirjalaatikoiden kanssa, näin kuinka Hans Boijen salaisuutta myytiin lähes kaikissa pöydissä - ja vieläpä näkyvästi.

Kivihän on hatanpään kartanon puistossa ja sen ohi kulkee helpolla. Tasainen, maakivi jossa ensisilmäyksellä ei erota mitään erikoista. Pian siitä kuitenkin alkaa näkymään kirjaimia jotka  supisuomalaislle ovat siansaksaa. tarkalleen siinä  lukee kreikkaa kreikkalaisin aakkosin. Egno Kurioius tous ontas autou. Raamatunlause joka tarkoittaa ”Herra tuntee omansa”.


vapaamuurarikivi
Eihän tästä tietenkään mitään  selvää saa mutta on siinä kreikankielistä tekstiä.

Sehän on koodi.  Kun siitä poimii irtokirjaimia niin muodostuu sana GUSTAU ja koska U voi olla samaan aikaan myös V –kirjain, se on yksinkertaisesti Kustaa III nimi. Hänhän vieraili hatanpään kartanossa juhannuksena 1775 pidetyssä  juhannusrituaalissa ja on ilmeisemmin kiven asettajakin. Olisi kai luontevaa olettaa että tämä lause on ollut hänelle mieleen, koska sehän sisältää samalla hänen nimensä ja antaa samalla ymmärtää, että Herra on häneen mielistynyt. Tuli siinä samassa yhteydessä perustettua Tamperekin.

Joten olen ainakin itse miettinyt, olisiko tämä alkuperäinen Tampereen peruskivi mutta on toinenkin legenda jonka mukaan että se varsinainen peruskivi olisi ollut itse kartanossa, ja kun se aikanaan paloi, kivikin katosi – arvattavasti vapaamuurarien matkaan. Joka antaisi ymmärtää että peruskivi olisi tulvinut muurarillista symboliikkaa? Tätähän ei enää kukaan tiedä kun ei ole kukaan nähnyt yli sataan vuoteen.

Ei minulla nyt mitään erityisempää syytä ollut puistoon eksyä. Auto oli vaan korjaamolla siinä lähellä ja oli joutoaikaa. Tällä(kin) kertaa päästiin säikähdyksellä; auton etujousi rutisi kuivuuttaan ja sen korjasi pieni nokare vaseliinia ja loppuhan loppu kirskunnat renkaasta. Jarrutkin oli ok, ja se on ollut sitä pian alun puolitoista vuotta.  Ei se mikään ihme ole, tämä 90-luvun corolla on vielä niitä aitoja japanissa valmistettuja joten se ei hajoa sitten millään mistään kohdasta. Palstalla Jukkiksen autopalsta onkin kummasti hiljentynyt sen jälkeen kun tämän ostin, sillä muiden automerkkien kohdalla on saanut  purkaa tuskaisuuttaan kun aina joku kohta pettää.

merkkihetki
Eilen pamahti corollasta 300 000 rikki. Alkaa olla auto sisäänajo-iässään. Kaikki muut automerkit - erityisesti eurooppalaiset - on tupanneet levitä keskimäärin 180 000km kohdalla lähes totaalisesti.

Olihan se ihan mukava piipahtaa kattomassa sitä kiveäkin. Tampereella on oma esoteerinen historiansa joka on ohjannut kaupungin kehitystä mutta ne ovat asioita, jotka kylmiltään tavalliselle ihmiselle menevät  hilseen yli, kun julkinen historia on kumminkin työväenvoittoinen ja lähes salaisuudeton. 

Jukkis
Gravatar
KimmoK
Oma rollaattorini oli niitä viimisiä aitoja japseja vm1997.
Ei siinä koskaan mitään vikaa ollut. Ei jättänyt tielle.
Mutta alkoi tulla ruostereikää, piti luopua kun en itte osaa hitsata ohutpeltiä, se oli 330 000km nuori ja vasta 15 vuotta vanha.

Ikävä on rollaattoria nykyisillä päästöhuijausautoilla ajellessa.

Gravatar
Antero
Koputa puuta, 330 tuhatta on ainakin eurooppalaisissa autoissa se raja, jossa moottorinohjausyksikkö laukeaa. Hajottamoilta sen voi hyväs lykys löytää hintaan 330 euroa. Itellä on ooppeli ollut lauenneena keväästä saakka. Koko kesä meni sen takia pilalle, pakoventtiili oli lohjennut ja imusarja oli täynnä töhnää. Nuo kaikenmaailman saasteenesto systeemit pilaa hyvän koneen. Saksasta sai halavalla osia, murto-osaan mitä suomessa ryöstetään mutta niiden tulo kestää viikon verran. Kiinasta saisi vieläkin edellisemmin ja osatkin tuloo melkein yhtä nopiaa. Hankalaa vain kun vikaasia osia oli enemmän ja kävin läpi joka saatanan anturin. Kone käy pätkimällä ja eilen hain pari käytettyä anturia, toiseen piti johdot tinata uusiksi. Ainut ilo on että vanhana kaikki muutkin autot muuttuu ooppeliksi.
Piilota kommentointilomake