Oletteko koskaan miettineet mistä Grönlanti ”vihermaa” on oikein voinut saada nimensä? varsinkin kun vieressä on vielä Islanti ”jäämaa” josta jäätä on turha etsiäkään. Nimet ovat ihan vinksahtaneita joten tähän asiaan on tottakai perehdyttävä hetkiseksi.


Sanotaan että Grönlannin olisi aikanaan nimennyt viikinkihurja Erik Punainen ja motiiviksikin on epäilty että kun perusteli sinne siirtokuntaa, antoi sille mainosmielisen nimen jossa nurmi vihertää ja lampaiden hyvä laiduntaa. Siis oman aikansa kiinteistövälitystemppu. Äkkiäkös ne viikingit sitten sieltä lähtivät lätkimään kun keskiajan lämpökausi otti ja loppui, ja vihreää ei enää näkynyt kuin rannikolla ja sitäkin vain kesäisin. tai eihän tämä ole koko totuus. Kun hollantilaiset tutkimusmatkaajat ilmaantuivat rantavesille 1600-luvulla, he törmäsivät hämmästyksekseen sinisilmäisiin ja vaaleatukkaisiin eskimoihin, jotka olivat siellä sinnitelleet aina viikinkikaudesta saakka.

Nimen Greenland jäljittäminen käy salapoliisityöstä ja sillä on takanaan pitkä historiikki jota pitää jahdata vanhoista kartoista kartta kartalta kun ei oikein muutakaan johtolankaa ole. Ollaan päädytty aatokseen jonka mukaan vihermaa tarkoitti alkujaan Britanniaa. No, onhan se vihreää nummea silmänkantamattomiin joten tarina saattaa hyvin pitää paikkansakin. tai itse asiassa se juontaa enemmän Irlantiin kuin Englantiin. Ainoa vaan että oikeassa elämässä mikään ei ole noin helppoa. Sanan etymologia kun saattaa tulla varhaisia irlantilaisia tarkoittavasta sanasta Cruthin josta on myös muunnos Cruithne. Tästä sitten kreikkalaiset tutkimusmatkaajat – sillon hellaassa ennen aikaan, kun ei suomea ollutkaan – muunsivat sen muotoon Cronos. Tämä kreikkalainen jumalahan on sama joka on viety kaukaiselle saarelle raivotarten kidutettavaksi joten sanat rimmaavat ajatuksellisesti keskenään. Tästä sitten on roomalaiset muuntaneet sanan – lähinnä Claudius Clavuksen toimesta – muotoon Cronia josta ei ole enää kuin kukonaskel muotoon Cronland ja siitä Gronland.

TRAGER 08

On epäilty että noin etymologisessa mielessä että Cruithin omaisi samaa sukujuurta sanan Britannia kanssa. Loppujen lopuksi brittien etymologia on haastava. Näin meidän keskenhän sana on suoraa hepreaa Brit Ish joka tarkoittaa ytimekkäästi Liitonmiehet. Tai suoraan: oikeauskoisia, kuten Vanha testamentti sen alleviivaa. Nimi ei välttämättä ole edes roomalaisten antama vaan varhaisempien foinikialaisten, jotka tottakai puhuivat muinaishepreaa. Tämä hepreahan on niin laajalle levinnyt että meilläkin 1700-luvun papisto – joka luonnollisesti osasi hepreaa – hämmästeli miten suomalaiset sanat kuin paikannimetkin ovat täyttyneet heprealla, ja tästä on sittemmin kehitelty näkemys kadonneista Israelin heimoista. Nimet taitavat kumminkin olla foinikialaisten antamia, sillä näihin aikoihin seemiläinen kieli oli lingua franca – maailman valtakieli. harvahan näitä asioita tuntee – tai oikeastaan ei kukaan jos ollaan rehellisiä.

1200px Nuuk bus
Nuuk - Grönlannin pääkaupunki on paikka jonne keskivertoturisti ei varmaankaan eksy. Tein sinne pienen sightseeinigin googlemapsilla ja hämmästyin miten moderni kaupunki se onkaan.

Arvoitus ei kuitenkaan ole kokonaan tässä vaikka onkin epäiltävä että Grönlanti on saanut nimensä brittein saarilta. Yksi sen arvoitus on aina ollut sen muoto vanhoissa kartoissa. Nehän ovat aina oikein, jopa jokisuita myöten eikä kukaan ole voinut selvittää miten jo 1500-luvun kartoissa Grönlanti on kuvattu oikein, vaikka karttureita siellä ei nähtäisi vielä satoihin vuosiin. Tästähän me päästään sitten tähän hapgoodin teoriaan että on ollut jokin tuntematon kartantekokulttuuri jo varhaisina lämpökausien vuosituhansina joiden karttoja on sitten kopioitu vuosituhannesta toiseen. Ainakin oma poikamme Nordenskiöld paineli purkillaan kohti Grönlantia haluten tietää kasvaako siellä metsiä, kuten hänen perimätietokarttansa tiesivät.

Jukkis
Piilota kommentointilomake