Kevät on myöhässä. Ja sehän se vasta onkin oiva bloggauksen aihe koska sää on se, mikä toimii puheenaiheena tuntemattomienkin kanssa. ja kerronpa senkin että mua ottaa tosi lujaa pattiin että pakkaset vaan jatkuu ja jatkuu… älkääkä tulko mulle puhuun mitään ilmastonlämpenemisestä, älkää.


Tälläsiä talvia jossa lumi peittyi vaippaansa jo marraskuun puolella ja se luovutti vaivoin vasta huhtikuun ekoilla viikoilla oli paljon 70-luvun lapsuudessani. Jostain syystä talvet alkoivat sitten lyhentyä molemmista päistään jo 1990-luvun puolella ja 2000-luvulla oli ihan normia pohtia tuleeko talvi vielä jouluksikaan. Jokin lämmin jakso siinä oli välissä josta kiittäminen ja johon jopa itse Al Gore tarttui sössöttäessään jotain hiilidioksideista.

Luontevimmin nämä talvenpituuden muutokset selittyy tietenkin Auringon aktiivisuudella ts. auringonpilkuilla. Se johtuu Jupiterista joka tulee lähelle auringon plasmakenttää ja hieroo sitä niin, että aurinko imaisee Jupiterilta energiaa ja näin ollen latautuu. Tämä ylijännite sitten näkyy auringonpilkkuina eli isompana lämpöenergiana. Se vuorostaan lämmittää maapalloa ja sen seurauksena Golf-virta on vahvempi ja työntää maamme päältä ns. mannermaisen ts.  siperialaisen ilmaston pois.

Kuva0730
Kattokaa! Eräjärven Sale! Kevään ensimmäinen sunnuntaiajelu johti tänne ja oli mukavaa kun janokin kävi räkityksessä niin polttavaksi että piti topata ostamaan limpparia.

Omista mekaanisista syistään joka toinen auringonpilkkujakso on aina vahvempi ja tämä muuten vaikuttaa myös maapallon eläinkuntaan luoden eläinmaailmaan ns suuria ikäluokkia. Jokainen egyptiläinen tietää että ikiaikainen vitsaus heinäsirkat lähtevät liikkeelle. Auringon toimintaan vaikuttavien jaksojen pituudet ovat perinteisen 22 vuoden jakson (2 x 11 vuotta) lisäksi 53, 88, 106, 213 ja 420 vuoden jaksot. Luultavasti Auringossa on vieläkin pitempiaikaisia jaksoja (noin 1 500 ja 2 300 vuotta). Nämä salaperäisemmät luvut koostuvat monen eri planeetan ratojen saapumisesta samanaikaisesti aurinkomme vaikutuspiiriin. Esim Jupiter + Mars jne. Kuullakin on oma vaikutuksensa säähän, joskin sen rytmi on paljon lyhytaikaisempi.

Ihminen ei toimillaan vaikuta tietenkään sää-ilmiöihin yhtikäs mitään. Sen verran ehkä että jos tehtaat saavat puksuttaa vapaasti nokihiukkasia ilmakehään, se saattaa väliaikaisesti kylmentää mutta äkkiäkös tuuli ne ajaa tiehensä.

Tämä vuosi on ollut armottoman kylmä. Ei tainnut viime kesänä olla yhtäkään hellepäivää kun joku mannermainen ilmastotyyppi parkkeerasi maamme päälle ja pysytteli siinä sitkeästi. Sen sijaan oli kyllä mukavan koleaa ja kylmiä sateita tuli päivittäin. Talvi alkoi aikaisin ja on ollut ankaraa luokkaa. Pakkasta on pitänyt jo helmikuusta saakka enkä ole ainakaan itse ollut todistamassa yhtäkään suojapäivää. Nyt on jo aurinko korkealla joten väkisin se lämmittää päivisin mutta öisin kenraali Talvi valtaa taas omansa takaisin.

MOT ilmasto suomen keskilampo
Maamme keskilämpötiloja. Jokainen käyrä, olkoon minkä pituinen vaan, selittyy omalla rytmillään johon vaikuttaa pääosin kosmiset tekijät. Muuten viiva olisi suoran lineaarinen.

Olemme siis jonkin syklin aallonpohjassa, jonkinlaisessa pikku-minimissä joka johtuu kuka ties mistä syystä mutta ainakin siitä, että aurinko ei jaksa startata auringonpilkkuja pintaansa. Onhan tässä hyvätkin puolensa, sykli alkaa olla siis noususuuntainen joten mennään kohti intiaanikesää joka sitten on syklin maksimissa. Jos ajattelemme että näin ikävä kesä oli edellisen kerran vuonna 1964 joten äkkiäkös me laskemme 2017 miinus 1964 ja saamme 53 vuotta.  Joten tämä vittumainen talvi liittyy siis 53 vuoden suursykliin. Äkkiäkös sen tarkistaa. Lasketaan 1964 miinus 53 vuotta ja päädymme vuoteen 1911 joka todellakin oli – tietojemme mukaan – yks vittumaisen kylmä kesä silloinkin.

Nämä rytmit saattavat olla hyvinkin monimutkaisia laskettavia sillä ne saattavat olla myös kolmen eri planeetan tuottama häiriötekijä ja siihen vaikuttaa sekin, missä kulmassa Maapallo silloin on aurinkoon nähden. Vaan se on tietenkin varmaa että jopa kajahtainen astrologi ymmärtää  Al Gorea paremmin miksi jotkut talvet nyt vaan on tälläsiä.

Jukkis
Piilota kommentointilomake