Aattelin ny kumminkin sanoa jotain tuosta Mandela –efektistä niin saadaan pitkästä aikaa vähän esoteerisempikin aihe tapetille. Kysehän on siis ilmiöstä jossa valtava määrä ihmisiä muistaa asiat toisin kuin ne oikeasti ovat. Tutkitaan nyt asiaa yhden kirjoituksen verran. On sitä turhempaakin naputeltu.Nimityshän tulee Nelson Mandelasta jonka valtaosa muistaisi kuolleen etelä-afrikkalaisessa vankilassa joskus 1980 –luvulla mutta niinhän vain ukko vapautui ja nousi vielä maansa presidentiksikin.  Monien ihmeeksi sillä valtaosa piti jo miestä kuolleena.

Ilmiötä on selitetty tietenkin monenlaisin psykologisin käsittein, ja lähin vertaiiukohta ovat nk. valemuistot.

Suomessakin on omat mandela –efektinsä.  On väitetty peistä miten klassikkokaramelli Fazerin parhaat onkin karkkipussi jota koskaan ei olekaan ollut olemassa. Nimi on kuulemma aina ollutkin Fazerin parhain vaikka me kaikki muistamme toisin. Osa jopa vannoo että se on aina ollut parhaat, ja kiistatta tässä vänkäämisessä on tiettyä logiikkaa, sillä parhain ja yksikkömuoto joka ei oikein kuvasta kokonaisen karamellipussin sisältöä. Sen sijaan pussillinen karkkeja on loogista nimetä monikkomuotoon eli parhaiksi.

Samalla tavalla muuten itselleni on jostain pesiytynyt päähän Hanna-tädin keksit, vaikka sen nimistä pakettia ei ole koskaan ollut eikä näin ollen myytykään.

Vähän kosmopoliittisempi väite liittyy sitten vanhaan Bond –leffaan Kuuraketti (Moonracket) jossa hillui pahiksena se metallihampainen tyyppi. Siihen sitten rakastui sellainen saparopäinen tyttö jolla oli hammasraudat ja ensikohtauksessa hammasrautainen tyttö hymyili metallihampaiselle uroolle. Ainoa vaan että tytöllä ei olekaan hammasrautoja vaikka se olisi loogista koska sehän yhdistää heitä toisiinsa, ja luo samaistumiskohteen. Vaan kun katsomme tätä Bondia, niin hammasraudat uupuvat vaikka minäkin muistan tuon kohtauksen hammasrautaisena.
maxresdefault
Niin...ne hammasraudat... ne vilahti vain jos kävit leffateatterissa siinä toisessa maailmankaikkeudessa

Ilmiö on kiinnostava kaikessa psykologisuudessaan mutta asiaa voi lähestyä myös paljon korkealentoisemmin. Teoreettisen fysiikan mukaan on olemassa nk. monimaailma joka tarkoittaa että tuntemamme maailmankaikkeus jakaantuu koko ajan, ja niissä on olemassa pienen pieniä eroavaisuuksia. Toisessa maailmankaikkeudessa luet tämän mielenkiinnolla loppuun, ja toisessa vaihdat sivustoa kun on niin älytön kirjoitus.

Toisessa maailmankaikkeudessa on siis kuvattu Bond- filmiä hammasrautatyttöineen, hanna-tädin kekseineen,  Fazerin parhaineen ja Mandelakin kuoli vankilassa. Toisessa ei. Vaan voivatko nämä vaihtoehtomaailmat sitten törmätä toisiinsa ja limittyä toinen toistensa päälle muodostaen taas yhden kokonaisuuden? Sehän muuttaisi mennyttä aikas radikaalistikin ja syntyisi pieniä eroavaisuuksia ainakin niiden kohdalla jotka ovat tallettaneet alkuperäiset muistikuvat mieleensä. Niinpä saattaa koettaa joku päivä jonakin vuonna että kun asia nousee eteesi, ja muistat tämän kirjoituksen, ja päätät googlata sen esiin että mites se taas menikään niin tätä kirjoitusta ei löydy koko netistä. Ja otat yhteyttä allekirjoittaneeseen joka kirkkain silmin väittää ettei ole mistään mandela –efektistä koskaan kirjoittanutkaan, vaikka olet vissin varma että olet siitä sivuillani lukenut. Hulllunahan sitten kaikki sua pitää…

Onhan tämä monimaailma suhteellisen korkealentoista ajatuksenlentoa jota ymmärrettävästi ei voi juurikaan vahvistaa tai kumota. Ainakin se on ajatuksena hemmetin pelottava jos ajattelee että tuosta vaan elokuvien sisältö voi vaihtua, tuotemerkkien logot ja nimet vaihtua lennossa ja kuka tietää mitä kaikkea on muuttunut – tai tulee muuttumaan. Sillä maailmankaikkeudessa täytyy olla jotakin menossa pieleen jos monimaailmat alkavat yhdistyä ja törmäillä toisiinsa erottumisen sijasta – kuka tietää mihin kaikkeen se johtaa? Tietenkin on myös muitakin teorioita, tämän voi nähdä  todisteena (tulevaisuuden) aikamatkustuksesta tai jonkinlaisesta Jumalasta joka korjailee bugeja jättimäisessä ohjelmassaan – tai vaikka Matrix –elokuvan painajaisesta.

Pidetään kuitenkin silmät auki.

Jukkis
Gravatar
Juhnu
Hammasraudat ja tuotemerkkien nimien muuttaminen/muuttamatta jättäminen olisivat loogisesti tarpeeksi vähäpätöisiä asioita, mitkä voivat unohtua/jäädä huomaamatta muutoksen tekijältä. Mandelakin kerkesi vahingossa kuolemaan ensin, kun ei kaikkia tärkeitäkään asioita aina ehdi huomaamaan. Ei ole helppoa olla muutoksen valvojana.
Piilota kommentointilomake