Kun ei tästä kaverista kukaan toinen tunnu olevan kiinnostunut, niin minäpä blokkaan. Kyse on Tamperetta terrorisoivasta sarjapyromaanista joka tuntuu olevan pyromaaniksi varsin poikkeuksellinen tapaus sillä vauhti tuntuu jopa valoisana vuodenaikanakin vain kiihtyvän. Mikä neuvoksi ja kuka hän ylipäänsä on?

 

Muutenkin kaupungin ilmapiirissä tuntuu olevan jotain yleisrikollista. Hieno pihaporttimme jota olen kehunut siitä että se pitää Blockfest -kansan ulkopuolella, on asteittain muuttunut rikollisten pakoreitiksi. Ne jättää portin raolleen, käy vastapäisessä kaupassa pihistämässä juoksukaljat ja juoksee meitin pihaan lukiten portin takanaan. Viime viikonloppuna se jo ryöstettiin. Kun jäisikin tähän. Eilen yksi meitin asukki meni vinttiin ja siellä joku roikale oli ruuvailemassa häkkivarastoja auki. Se on se hinta joka maksetaan aina kun narkkareita pääsee edes hetkeksi asustamaan. Kuuleman mukaan vinttimurrot on räjähtäneet käsiin Tampereen keskustan alueella, vaikka poliisi siitä pitääkin ns. matalaa profiilia kun ei halua saada itseensä kohdistuvaa painetta ja kritiikkiä. Jos näin on, meillä on täällä joku vinttimurtoihin erikoistunut huumeporukka, suoranainen liiga, jolle tämä alkaa olla elinkeino. Poliisi on tietenkin perinteisesti laiska tutkimaan massarikoksia. On syynsä miksi Tampereen Puskararion sivut täyttyvät polkupyörävarkauksista.

Todellinen rikosmaailman tämänhetkinen kuningas on meitin sarjapyromaani jolla tiettävästi on tulitikut rahisseet muutaman kuukauden aikana peräti 15 kertaa, ja melkein kaikki suht pienellä alueella yhden kaupunginosan alueella. Lähes joka viikonloppu. Tämä kyllä kiinnostaa minua kun olen armoton Netfliin sarjamurhaaja -dokkareiden katsoja ja tosielämän sarjarikollinen kiinnostaa aina. Ketään muita ei tämä kaveri kiinnostakaan. Jos asut muualla kuin Tampereella, tuskin olet asiasta kuullutkaan. Ei tunnu ylittävän uutiskynnystä ja ei se sitä oikein tee täälläkään. Kaveri polttaa autiotaloja ja -rakennuksia ja siihen vain puidaan olkia. Muutakaan ei oikein voi. Ei täkäläinen poliisi sitä kiinni saa kun jollain onnellisella sattumalla.

santalahden palo

Tällä kertaa palaa Santalahdessa...

Pyromaanit on yleensä sellaista väkeä että ne iskee syyspimeällä, yleensä lokakuussa kerran pari ja joskus harvoin kevätaikaan, pimeinä maaliskuun öinä. Sitten ne painii omatuntonsa kanssa ja koettaa lopettaa puuhansa. Poikkeuksetta ne on nuoria miehiä jolla mielenterveysonglemia, laitostaustaa ja taatun alkoholisteja. Jos ne löytyy pubista, ne on se kaveri joka siellä ryyppää yksin. Tuhopolttovimmaa voi kuvata ahdistuskäyttäytymiseksi.

Tampereen sarjapyromaani tuntuu olevan toista maata. Se on paljon systemaattisempaa ja ilmeisen patologista. Kaverihan aloitti polttamalla pari kolme paikkaa yhtenä viikonloppuna ja heti seuraavana viikonloppuna roihusi lisää. Sitten se siirty polkupyörämatkan päähän. On se nähty Ylöjärven Siivikkalassa asti. Viimeisin on nyt juhannusyönä joka ilmentää että siihen ei sovi tavanomainen kaavakuva pimeän vuodenajan sytyttäjästä.

Nyt jos koskaan tarvittaisiin FBIn profilointiyksikköä. Hommassa tuntuu olevan myös selkeästi se, että haluaa haastaa poliisia. Ilkkuu ja osoittaa kaikkivoipaisuutensa. Ilmeisesti nauttii rikollisneron maineestaan ja siitä että on pysäyttämätön. Tykkää lukea itsestään lehdistä ja varmaan lukee tämänkin. On vasta nyt ilmennyt että on aloittnut uransa jo viime vuoden puolella sillä hitaasti alkaa virkavalta ymmärtää yhtymäkohdat myös viimevuotisten palojen osalta. Miten sarjarikollista määritetään? Ei se varsinaisesti ole ammatti mutta ei harrastuskaan. Se on kuitenkin kokopäivähommaa jossa kaikki vapaa-aika käytetään paikkojen tutkimiseen ja varsinainen polttotyö on vain osa kokonaisuutta. Tälläkin hetkellä kiertelee ja kaartelee etsimässä potentiaalisia poltettavia.

Jotenkin näen kaverin niin, että hänellä on jokin kaikkivoipaisuuden harha, suoranainen suuruudenhulluus. Jokainen onnistunut tuhotyö vain ruokkii hänen egoaan. Oleellista kai on, onko Urjalassa tapahtunut tuhopoltto alkuunkaan hänen tekosiaan? Sehän ei istu kaavaan mitenkään päin. Tämä on oleellista sen takia sillä kaikki muu on suoritettavissa jalkaisin tai polkupyörällä. Jos kundilla on ajokortti ja auto, miksi ei ole Pirkkalassa tai Kurussa palanut? Ehkei ajokorttia ole ollutkaan tai se on poisotettu jonkun skitsofrenian tai manian takia - mene ja tiedä. Jos saan arvata kaverin sieluntilaa, veikkaisin tosiaan ensimmäiseksi maniaa ja toisena jotain paranoidia skitsofreniaa jossa selviää kyllä arjesta mutta silmien takana on jokin hämärä fantasia jota voi sanoa poliittiseksi ulottuvuudeksi. Jokainen poltto olisi silloin joku kannanotto johonkin, kostotoimi, jonka motiivit hän yksin ymmärtää. Jos tämä pitäisi paikkansa, jossain päin nettiä on hänen tekemänsä manifesti jonka sisältö on tavalliselle ihmiselle käsittämätön.

Sitten veikkaisin että näin intensiviivinen tuhopolttojen sarja vaatii jonkun syntytarinan. Se voi olla joku elämässä koettu kriisi tai trauma. Äidin kuolema, tyttöystävän jättäminen, työpaikan menetys - onhan näitä. Kun kaveri lopulta jää kiinni, sarjarikollisena hän ei osaa lopettaakaan, tiedämme paremmin. Se paljonko on siihen mennessä poltellut, 50 rakennusta vai jo yli sata, jää nähtäväksi. Luulen jopa että jossain kohtaa Tampereen poliisilaitos luovuttaa ja siirtää tutkinnan Keskusrikospoliisille sillä täkäläinen poliisi ei tunnu selvästikään kaveria pysäyttävän vaan tarvitaan paremmat resurssit.

Mielenkiintoinen juttu kuitenkin. Se on muutama asia maailmassa joka saa jakamattoman mielenkiintoni.

 

Jukkis