Olin tässä yhteydessä ex-pääministeri Jyrki Kataiseen yhden sähköpostin edestä. Kyseessä on ne luurankolöydöt jotka löytyivät takavuosina hänen mummolansa pihamaalta jonkun kaivuutyön yhteydessä. Katainen tosin vastasikin ettei tiedä asiasta lehtitietoja enempää ja tuskin poliisikaan on paljoa viitsinyt kuluttaa aikaansa yli satavuotiaisiin luihin. Asiaa tuskin on kukaan tutkinutkaan. Vaan nousipa tämäkin aihe tapetille omissa sukututkimuksissani ja uskon ratkaisseeni asiaa vanhan sukutarinan myötä. Ainakin tarjoan helkkarin hyvän johtolangan.


Olen tätä takavuosien uutista tainnut aiemminkin käsitellä täällä. Silloin pirunkuri mielessäni tein pakinan että Kataisen isovanhemmat, eritysesti mummo, olisikin ollut sarjamurhaaja joka kätki uhrejaan tallirakennuksen alle. No niin, ei se huono vitsi ollut. En siiis olisi uskonut että palaan tähän aihepiiriin ja vieläpä vakavamielisesti. Faktapuolena siis että puhutaan neljän ihmisen luurangoista jotka ilmeisemmin vuodelta 1918 jolloin väkeä katosi. Paikka Lapinlahti joka jossain siellä Iisalmen ja Kuopion välimaastossa. Myöhemmin samalle tilukselle tulleet Kataisen isovanhemmat jotka rakensivat haudattujen päälle jonkun ulkorakennuksen.

skeletons

Isotätini tiesi aikanaan kertoa että nai rautatieläisen joka kuoli jo 1950-luvulla. Miesvainaa oli tavallaan sotaorpo sillä lapsena kun asustivat itä-suomessa, en nyt muista tarkkaa paikkakuntaa ja olenko sitä koskaan kuullutkaan, isänsä vain katosi savuna ilmaan. Perheellinen mies joka oli sanonut käyvänsä kylillä ja sen koommin ei takaisin tullut. Itse asiasta hänestä ei tiennyt kukaan muukaan mitään. Otti vain ja katosi. Kuin savuna ilmaan.

Huolestuneet sukulaiset matkasivat Varkauteen saakka kääntelemään ruumiita. Varkauden olivat juuri valkoiset vallanneet ja kaatuneita (ja teloitettuja) punaisia makaili pitkin pientareita. Arvelivat että tämä olisi kylillä pakotettu kaartiin, lyöty pyssy käteen ja lähetetty Varkautta puolustamaan. Vaan tämä teoria kuivui sittemmin kokoon sitä mukaa kun kaatuneissa ja vangituissa ei tullut tuttua naamaa vastaan.

Toinen teoria syntyi kun aikansa kyseli kaikilta. Aina oli joku nähnyt jotakin epäilyttävää, ja pala palalta kokonaiskuva alkoi hitaasti rakentua. Alkoi valjeta että seudulla liikuskeli jokin epäilyttävä punaisten rosvosakki. Lopputulemaksi jäi että nämä olisivat ryöstömurhanneet miesparan, ja kätkeneet ruumiin. Kaiken logiikan mukaan yksi näistä luurangoista voisi siis olla isotätini edesmenneen aviomiehen kadonnut isä. Murhaajat tietenkin omia teitään päätyneet Pietariin saakka. Maantiede ainakin täsmää. Loppujen kolmen nimet avautuvat sitten sotasurmat -sivuston avulla kun vaan klikkaa hakukriteeriksi kadonneet. Näin saamme nimet kaikille neljälle. Ovatko ne sitten oikeita nimiä, varmaan selviäisi jos viranomaiset ovat ottaneet dna-näytteet ennen kuin ovat heittäneet kallonpalat krematorioon. Äkkiäkös niille sukulaiset löytää. On sitten oma asiansa, kiinnostaako asia ketään ja onko näin tehty.

Pidän johtolankaa silti kuumana. On ollut jokin punaisten rosvosakki joka on kidnapannut neljä suht varakkaan näköistä kaipparia, vieneet sivummalle, tyhjentäneet taskut, tappaneet ja haudanneet ruumiit. Saadulla saaliilla kadonneet Pietariin. Ehkä tappaneet enemmänkin väkeä, kuka siellä estämässäkään olisi? Mielestäni tässä on järkeä vaikka varmaa vastausta ei enää saakaan.

Muuten etenee sukututkimus ja sukutarina kivasti. Olen jo vuodessa 1922 ja äkkiä tämä tulee tehtyä. Sitä kun teen, en sitten muuta juuri teekään eikä maailmanmeno kiinnosta. Poislukien tietenkin Elisabetin kuolema sillä minähän olen ihan hillitön britannian hovijuorujen seuraaja. Sen varjoon jää kaikki muut aihepiirit. Pitäisi valmistella kaksikin luentoa sillä niistä maksetaan enkä viitsisi silloin ihan tajunnanvirtaa heittää. Jälkeenpäin aina kaduttaa kun tulee suostuttua.

Jukkis