Jukkiksen kividokkari nyt olkoon ensi-illoista ensimmäinen koska se ilmestyi tätä kirjoittaessa alle tunti sitten. Muutenhan viikonloppuni meni omien leffojen ensi-illassa joten youtube saa vastaanottaa Jukkis-aineistoa pikapuoleen enemmänkin lähipäivinä. Mutta sukelletaan me nyt tähän muinaisaiheeseen ensin.


Kovin on juontajanne henkästyneen oloinen ja niinhän se onkin. Kameran akussa oli 3% jäljellä joten lujaa mentiin kiveltä toiselle eikä siinä paljoa istuntataukoja pidetty. Suoranaista tappotahtiahan se oli ja tämä nyt piti selittää kun kaikki luulee että näin paksu kaveri ei muuten hengästymättä mettässä pääse.

kividokkari
Siinä sitä hengästyneenä koetetaan saada sanoja ulos sekoamatta ja unohtamatta mitä pitäisi seuraavaksi sanoa. Käsikirjoitukset on köyhille. 

Tämä on edelleen aihe joka menee useimmilta ns. hilseen yli. Katsojan aivo hakee tuttuja mielleyhtymiä johon tarttua jotta pääsee kontekstiin sisään. valitettavasti tässä aiheessa ei ole mitään tuttua tai turvallista. Ollaan niin kaukana menneessä ettei tästä aiheesta ole edes ammattipiireissä minkäänlaista asiantuntemusta. Muutenkin ollaan kulttuurissa jota virallisesti ei ole olemassakaan joten liikutaan kirjaimellisesti tieteen ulkopuolella. Kuten kaiken tietämämme muutenkin.

Anyway, ei tämä kestä kun parikymmentä minuuttia ja kyllä te sen jaksatte kattella. Sivistäkää kerrankin itteenne ennakkoluulottomasti älkääkä rassatko aivojanne kontekstilla. Riittää kun minä teen aivotyön puolestanne. Valitettavasti tällä youtube-kanavalla ei tunnu esikatselukuvaa olevan mutta koettakaa klikata tosta jostain, kai se aukee.


Tämähän on minulle tärkeä juttu kun olen tän kanssa paininut vuosikausia mutta valitettavasti en vieläkään ole onnistunut tekemään aiheen puolesta läpimurtoa, johtuneeko sitten vaikeaselkoisuudestani vai mistä mutta yhtä tuntematonta tää on kuulijakunnalle kuten sillon kun alotin niin hommat. Mutta ydinsanoma on ja pysyy. Tämä dokkari kertoo ensimmäisistä ensimmäisistä alkusuomalaisista. Ne jotka laskivat jalkansa tämän maan kamaralle välittömästi Veiksel-kauden jälkeen. Ja he olivat korkeakulttuuri joka osasi luoda korkeataidetta ja olivat kaukana karkeista kivikauden luolamiehistä. Olemme siis kirjaimellisesti kadonneen korkeakulttuurin jäljillä.

Jukkis
Gravatar
Liian pieni kivi?
No eihän ne olekaan nyrkinkokoisia kiviä kehässä, vaan melko isoja kiviä. Taisi jukkikselle tulla virhe kirjoittaessa jutun kivikauden työkalut osa II. Tämä kohta edellisessä jutussa painoi mieltäni "Toinen merkittävä tekijä on että siinä kohtaa on ollut nyrkinkokoisia kiviä ympyrässä, jopa niin symmetrisesti ja tasaisin välein ettei epäilystäkään, etteikö se ole joku vanha asumuspohja. Verratessa kasaa ja nyrkinkokoisia ympyräkiviä, jotka ilmeisemmin ovat pitäneet asumuksen nahkaseinämien liepeitä paikallaan, on nähtävissä että kasa on sijainnut nahkateltan sisäpuolella sen takaseinää vasten."
Tarkkana pitää olla ja kirjoitusvirheet eivät saisi vesittää koko teoriaa.

Gravatar
Liian pieni kivi?
Tuli vielä mieleen, vaikka en usko, että meillä on eri käsitys nyrkin koosta, mutta jos on niin haluaisin asialle kyllä selityksen.
Piilota kommentointilomake