Onko Suomessa näitä ns. ley-linjoja? Noita outoja maaperään tehtyjä suoria jotka paljastuu niiden varsille tehtyihin muinaisjuttuihin. No tottahan toki. Teen tässä nyt pienen katsauksen hämeen linnavuorien ”ketjuun” jotka pelottavasti asettuvat samalle suoralle jopa satojen kilometrien mittaisen matkan.  Lukekaa ja ihmetelkää tai olkaa lukematta mutta älkää sitten ihmeteltökään.  Se on todella ihmeellistä että kun vetäisee viivan Siuron linnavuoresta aina Haminan Salmenkylän linnavuoreen, jää matkalle melkoinen rypäs linnavuoriksi tulkittavia kohteita jääden joko suoraan viivan alle tai vähän viereen. Heti ekana on Nokian Sotkanlinna, sitten seuraa Pirkkalan Tanssinkallio, Lempäälän Pirunlinna, Teponlinna, Hyypiön (oletettu) linnavuori, Laurinkallio, Lammin Vanhakartano – joiden yhteydessä poikkeuksetta on ollut aina linnavuori – Linnoinen niminen paikka, Lahden Linnainen ja viimeisenä siis Haminan Salmenkylä. Lähtökohtaisesti kaikkea muuta kuin sattumaa enkä tätä edes perannut sen kummemmin, välissä voi olla vielä vaikka mitä.

ley line finland
Siinähän niitä viivasuorassa rivissä - linnavuoria meinaan.

Kyllä minä tiedän mikä tämä on. Se on muinainen hämäläisten raja jostakin 600-700 –luvulta.Nykyisin ne menevät  autioiden seutujen halki eikä yhdenkään linnavuoren läheisyydessä ole sanottavaa taajamaa. Toisaalta se on ollut aina niin. Me emme ymmärrä näitä linnavuoria ollenkaan ja rajan käsitteeseenkin meillä on suhteellisen moderni käsitys.Raja on katsokaas jotakin joka on ei-kenenkään –aluetta. Näitähän on paljon; tienristeys ei kuulu mihinkään, kynnys ei ole mitään huonetta, keskiyö ei kuulu mihinkään vuorokauteen eli ne ovat liminaalipisteitä tai –linjoja. Kavahdettavia paikkoja koska ne ovat myös portti tämän- ja tuonpuoleisen välillä. Ei se sattumaa ole että lähes kaikki kansanperinteet tuntevat nämä rajapirut, olennot jotka elävät välitilassa. Sanottakoon nyt tätä ajattelumallia sitten panteistiseksi, animismiksi tai vaikka ”shamanistiseksi” emme me nykyihmiset ymmärrä  siitä mitään. Tästä syystä emme ymmärrä linnavuorien funktiota saati sitä miksi ne menevät linjoissa ja ennen kaikkea – miksi nämä  muinaiset kuitenkin välttelivät näitä paikkoja.

murrerajat ley
Murrerajat kielivät että linnavuorten ketju on muinainen rajalinja ja erottanut eri heimokunnat toisistaan. Viivan itäisellä puolen asustaa ihan eri kansa niin murteensa, kuin genetiikkansakin puolesta.

En minä tietenkään kiistä etteikö keskiajalla näille kallioille olisi voinut olla olemassa muunkinlaisia funktioita. Sotilaallista pakolinnaa tai varsinaista linnoitusta, siihen olen suhtautunut aina karsaasti. Olisi suurta typeryyttä kavuta mäen päälle motittamaan itsensä ja tappamaan itsensä janoon piirityksen pidentyessä. Koko teoria linnavuorista sotalinnoista onkin Jalmari Jaakkolan käsialaa ja hän oli sitä sukupolvea joka näki niin Maginot- kuin mannerheim-linjatkin ja istutti toisen maailmansodan bunkkeriketjut osaksi muinaisuutta. Oman aikansa lapsi niin sanotusti mutta valtaosa meistä uskoo tähän hautaansa saakka.

Eihän tämä tietenkään ole maassamme edes ainoa suoralinja. On olemassa hämäläisten länsirajakin satakunnan suuntaan ja satakuntalaisilla itsellään on ainakin kolme rajaa. Identtisesti ne muuten tuppaavat menemään aina murrerajoja pitkin joka vain vahvistaa olettamusta niiden rajallisesta luonteesta.Tai murrerajat ovat aavistuksen liikkuneet niistä päivistä mutteivat paljoa.

lounaismurre ley
Nk. Lauhanvuoren linjat - jotka erottavat satakuntaa toisistaan, sen keskimmäinen linja erottaa murrerajat ehkä tehokkaimmin.

Eivät nämä rajat tietenkään erota yksinomaan murteita vaan myös eri maakuntia ja muinaisia suurpitäjiä  toisistaan. Te ette aavistakaan millaisia vivahteita yksi viiva saattaa kätkeä sisäänsä. Eikä vähiten siksi että toisia kanavia pitkin on päädytty samanlaisiin asioihin, kuten vaikka siihen teoriaan että häme on aikanaan yltänyt kymijokeen saakka – kuten puheena oleva suorakin meille paljastaa.

Nämä ovat isoja asioita mutta akateeminen maailma ei tietenkään näitä suoria ja niiden olemassaoloa halua tai voi tunnustaa, koska niissä on myös pahasti esoteeriselta kalskahtava käsitesisältö, joka vie meidät salaperäisten ley-linjojen suuntaan, joka taas on tunnetiusti Newagereiden peruskauraa. Ei sillä, tämä liminaaliajattelu on esoteerista ja kertoo meille niin linnavuorien käsitteestä todella paljon samalla kun lehdot keskellä kylää ovat yhdenlaisia liminaalipisteitä nekin.

latenkallio
Kuva Laurinkalliolta kun sattumalta ajoin ohi.

Tämä tästä ystävät, tämä tästä. Suppeimmillaan esitettynä. Tarkoitus olisi tästä vielä puskea kirjakin mutta ainakin tällä hetkellä ekat pari päivää on mennyt puhtaasti tuskaillessa kun se ns punainen lanka on kokonaan kateissa. Eihän se väkisin synny mutta olipahan tämä kirjoitus nyt jonkinlaista terapiaa. Pitäkää nyt peukkuja että vielä nähtäs se meikäläisen suurteos tästä aiheesta.

Jukkis
Gravatar
Loch
Ihmeellinen maailma

Lohja, Karstun linnavuori, Lohjanjärven rannalta, aivan Karstunlahden kärjestä löytyy todella kaunis Linnavuori. Koko linnavuoren järven puoleinen rinne muodostuu melk. pystysuorasta, paikoin 20 m korkeasta jyrkänteestä. Siel taitaapi jossain olla myös kalliomaalaus.

Gravatar
juppe
Eihän tossa mitään mystistä oo. Raja on juntin vihollinen, koska se haluais päästä haastaan riitaa sen toiselle puolelle. Rajavartija on sitten itte pahuus, koska se on tiellä.

Noi linjat on vaan merkki kuningaskunnista ja linna vuoret on ollu sitä varten, että sotilaat on nähny, että onko joku saatanan junttilauma ollu lähössä ryöstöretkelle omin luvin. Turha niitä on ollu kahta riviä pitää kun kummankin kuningaskunnan rajavalvonta on mahtunu yhteenkin.

Piilota kommentointilomake