Pahemmaks vaan menee nää mun kesäpäivitykset. Nyt ollaan jo ihan normi turistireissulla ja tästä ei kai vanha ryteiköntutkijanne alemmas pääse.  Tällä kertaa tuli käytyä Helvetinkolua katsastamassa. Olen minä siellä kai joskus aiemminkin käynyt.


Muijahan sitä ehdotti. Räpätin sille pari päivää aiemmin ettei siitä oo kun kulkeen asfaltilla ja siitäkös se sit otti nokkiinsa ja pisti mut samoamaan Ruoveden helevetinkolulle. Ei maasto aivan tuntematon ollut. Joskus kauan kauan sitten me oltiin jätkien kanssa joku vapuntienoo Haukkajoen kämpällä ja tuli niitäkin mettiä tahkottua se viikonloppu. Tuli mentyä  kanootilla Haukkajokikin alas, tai itse asiassa kaksikin kertaa, ensimmäisen ja viimeisen. Muistaakseni tuli mulittua kaikkiaan kahdesti ja tultua kapeikot alas uimalla pelastaen vain ohiuivan aironkin.

Tai joo, pelkoaan pitää ottaa niskasta kiinni. Revanssi piti ottaa ja istuin seuraavana vuonna kahdenmentävään kanoottiin ja kaveri tuli perässä ja astui siihen kuten soutuveneeseen astutaan. Seuraava näköhavainto oli sitten vesikuplat jotka viisti silmien editse. Sai mennä sitten yksin sen reissun.

helvettiin
Onhan se makee kyltti...on se, sano. Makee.

Vilkas turistirysähän tuo Helvetinkolu on. Ainakin parkkiksen kioskinpitäjä tykkää kun perhekunta toisensa perästä iskee paikalle ja oikeaoppisesti kuvauttaa itsensä helvetti –kyltin alla. Sehän on parin kilsan patikkamatkan päässä, joskin polku on hyväkuntoinen ja kosteikkojen kohdalta pitkospuilla.  Ehdoton plussa tulee siitä, että kun sen tekee kierroksena eikä palaa samoja jälkiään takaisin, valtaosa on loivaa laskua, eli puuskuttavia ylämäkiä ei ole hengästyttävässä tahdissa. Ei käy kateeksi niitä jotka sen kiertää väärinpäin.

Helvetinkolu on monelle tuttu paikka sillä se on  yksi niitä paikkoja jotka on kunnolla brandatty. Näin meidän kesken se on vähän yliarvostettu paikka. Sehän on käytännössä vain pelkkä rotkojärvi jollaisia tässä maassa on lukuisia. 1980-luvulla kuulin jonkun kapakkahuhun että saksalaiset olis sinne upottaneet konjakkivarastonsa nykypäivän sukeltajien urbaanilegendaksi. Jokin päivätupa siellä rannassa on, mutta muistelisin että portaat oli pituudeltaan pispalanportaiden luokkaa, joten en tietenkään eksy sinne alas.  Ei minulla tietenkään näköalaa vastaan mutta toista kilsaa mettäpolkua ja toinen mokoma takaisin, on vähän liikaa. Toisia se ei haittaa sillä paikka suorastaan vilisi ihmisiä.

helvetinkolu
Nykyisin nää kalliotasanteet on laudoitettuja ja pantu tukevat kaiteet että periaatteessa turisti kun turisti ottaa aina samanlaisen kuvan.


Helvetinkolun ongelma on kai, että sen metsässä ei ole mitään ihmeellistä. Se on sitä metsätyyppiä joka on kaikkein tavallisinta eikä mesta tarjoa mitään nähtävää saati mielenkiintoista kuin tämän rotkonsa joka voi olla jännää, mutta onhan niitä muitakin. Luolamiehellä  on kokonainen kirjakin aiheesta, eikä Virtain Toriseva jää  jylhyydessä jälkeen rotkojärvestä. Joskaan ne siellä eivät osaa markkinoida sitä samalla tavalla kun ruoveteläiset.

helvetin suo
No yks asia kiinnitti huomion joka oli vieläpä varsin erikoista. En muista koskaan suolla nähneeni kiviä, en minkäänlaisia. Mutta näissä pitkospuistetuissa suopaikoissa niitä oli.


Ruovesi on muutenkin kumma paikka. Kun ajelee kohti Jäminkipohjaa, usean sivutien viitassa lukee jokin kivennimi. Ekalla kerralla piti oikeen uteliaisuuttaan mennä kattoon tuiki tavallista maakiveä jonka vieressä olevassa kyltissä sanottiin että siinä  on aikanaan säilytetty kirkkokiesejä. Sitä maakiveä me tyhmät turistit sitten töllättiin.Toisella kerralla tuli eksyttyä samanlaisen maakiven eteen, jossa annettiin joku torpparijulistus 1919. Kun nyt oli viitta jostain vuoden 1808 kivestä, en ees vilkuillu sinnepäin. Tosin on siellä yksi kivi jonka toiselle puolen eksyi punainen ja toiselle puolen valkoinen ja tiettävästi hermopeli päättyi ratkaisemattomaan eli kahdenkeskisiin rauhanneuvotteluihin. Mutta pelkkiä maakiviä ne on silti.

Ehkä mun pitäis ryhdistyä ja alkaa tekeen muutakin kun normeja turistikeikkoja.mutta vielä on kaupungissa kiinni kirouksessa jota työnteoksi sanotaan.

Jukkis
Gravatar
Tomppa
Pentuna, 35-40 vuotta sitten olin lukuisia kertoja Pukkilassa leirillä. Sieltä tehtiin aina yökeikka Helvetinkolulle jonne oli pakko päästä mukaan.

Vaellusreitti kulki Helvetinjärven pohjoispäästä kolulle.

Minulle jäi mieleen reitin varrella ollut suuri kivi joka oli kallion seinämän päällä ja siitä avautui laakea alue eteenpäin. Aivan kuin se olisi ollut uhripaikka tai puhujakoroke ja kansa pällistelisi alhaalla. Olisi mukava käydä joskus katsomassa kuinka aika on muuttanut muistia. Leiriohjaaja sanoi että kun hän vaeltaa tämän reitin viimeisen kerran, hän käy tiputtamassa sen kiven. Perimätiedon mukaan ei onnistunut :D

Piilota kommentointilomake