En ole vähään aikaan koronasta puhunutkaan mutta kun käynnistymässä on ties kuinka mones erä, voi jotain huomioita ajastamme tehdä. Uskokaa tai älkää, mutta kerrankin olin ja olen koronakriittisten kanssa jostain samaa mieltä - rajoitukset pitäisi edelleen purkaa ja mieluiten heti, mutta varmasti toisista syistä kun mitä denialistit esittää.


Jossain määrin olen Iltalehden päätoimittajan pääkirjoituksen kanssa samoilla linjoilla. Aika iso ongelma tuo STMn Krista Kiuru on kriisin ajan ollut. Hän on soittanut samaa levyä menee sitten tautiaalto ylöspäin tai on katoamassa kokonaan. Varmuuden vuoksikin rajoituksia jatketaan ja odotellaan maltilla uskaltaako niitä purkaa ees pikkusen. Kun kesän lopulla tautimäärät laski, kuten ne kesäisin tekee, juhlisti pääministeri Marin vapauden aikakautta. ja mikä ettei olisi ilmoittanut että rajoitukset ovat nyt takana, koska rokotekattavuus kasvoi tasaisesti ja toisekseen mikä tärkeintä - se kuului alkuperäiseen hybridistrategiaan. Siitähän ei tullut mitään koska sosiaali- ja terveysministeriö käveli tässä asiassa pääministerin yli, ja vetoapua se sai aluehallintavirastoilta. Näissähän on yleensä asiantuntijoina ylilääkäreitä sun muita lääketieteen ammattilaisia jotka katsovat asiaa vain tehohoitopaikkojen vinkkelistä, eikä heille kokonaiskuva kuulu.

kiuru
Mitä? Vaatiiko Jukkis minun eroani? No ei välttämättä jos arvon leidi vähän ryhdistyisi. Ehdotan että ministeri Kiuru ottaisi mallia pääesikunnan kenraalikunnasta miten sodat viruksia vastaan voitetaan eikä pelata ensimmäisenä ulos taisteluhenkeä yliväsyttämällä joukot

Kiurusta voi oppia että niin sotia kuin pandemioita johdetaan pitkälti myös ihmisluonteilla. Krista Kiuru on ihminen joka ei harrasta riskinottoa vaan pysyttelee asemasodassa. Hän ei ole selvästikään luonteeltaan niin rohkea kuin Marin ja ymmärrä sitä kenraalikunnan perusjuttua että sota ei ole pelkkää puolustamista. Ei se ole pelkkää hyökkäämistäkään vaan sen on puolustamisen ja hyökkäämisen rytmittämistä vuoronperään. Ja tekee kumpaa vaan, sen pitää aina palvella strategiaa. Jos strategiasta luopuu, tappio on yleensä varma.

Asemasota katsokaas väsyttää. Se luo välinpitämättömyyttä, uhmaa, apatiaa ja mitä ikinä tekeekään muttei yhtään hyvää juttua. Pitää tietää koska antaa siimaa ja päästää sotilaat lomalle.

On aika selvää varmaan kaikille että nykyiset rajoitukset ovat tehty pitkälti rokottamattomien riskiryhmien vuoksi. Se ei tietenkään estä puupäitä täyttämästä sairaaloita ja hautakumpuja. Tilanne on sikäli patti että rokottamattomien toivotaan rajoitusten takia joutuvan näihin paikkoihin tipotellen ja yksitellen suoranaisen massaryntäyksen sijaan. Onhan se eettistä tottakai mutta samalla myös armottoman tyhmää. Mitä vähemmän koronaa näkyy, sen vahvemmaksi koronakriittinen liike käy. Heillä kun on sellainen logiikka että jos yksikin tehohoitopaikka on vielä vapaa Oulun keskussairaalassa, ei tässä mitään hätää ole ja tautikin on vaan yhtä valtaapitävien kusetusta jota oikeessa elämässä ei näy eikä kuulu. Omasta puolestani pieni paniikinpoikanen voisi tehdä hyvää koronakriittiselle liikehdinnälle. Vaikka sellainen 100-200 kuollutta per päivä viikon ajan. Ei se mahdoton tavoite ole jos vaan purkaa rajoitukset ja päästää porukan pikkujouluihin. Sen jälkeen kun rokottamattomien keskuudessa liikkuisi paniikki ja ne kilvan takoisi rokotepaikan ovea, rivit suoristuisivat kummasti. Tästä opimme että sotia ei voiteta ilman että uhrataan jotain. Rokottamattomat puupäät ovat hyvä uhrattava mutta se on tehtävä nyt kun valtaväestöllä vielä rokote suhisee suonissa.

Kiurun linjassa on se ongelma että kaikki tämä ei ainoastaan väsytä kansalaisia vaan myös haittaa elinkeinoelämää. Lisäksi aika on vihollinen eikä ystävä. Rajoitusten pito sinne asti kunnes rokotteet menettävät tehonsa kevättalvella on taatusti hybridistrategian vastaista. Ennustan että kolmas rokote, joka lienee siihen ainoa lääke, sen kattavuus tulee jäämään 60% - ja sitten vasta rajoituksia onkin pakko pitää. Syntyy noidankehä josta ei ole enää ulospääsyä.

Näin käy kun oikeaa johtajuutta ei ole. Ei ole ketään kenellä olisi homma hanskassa ja johon kaikki voisivat katsoa toiveikkaasti. Pääministeri Marin, niin fani kuin olenkin, on jotenkin joutunut Krista Kiurun panttivangiksi, tämä vuorostaan STMn ja AVIn panttivangiksi, ja nämä rokottamattomien panttivangeiksi. Monta sählääjää, useampi kokki mutta ei sitä yhtä suuntaviivaa näyttävää. THL tietenkin komppaisi pääministerin hybridistrategiaa mutta senkin kädet ovat sidotut. On syntynyt sotku. Sellaiset ovat luonnollisia mitä pidemmälle homma menee koska ei uskalleta ottaa riskiä.

Nyt Jukkis kertoo mitä pitäisi tehdä. Helppoahan se vaan on valitella ja voivotella toisten päätöksistä. Koronarajoituksista a -suosituksista pitäisi hetkellisesti luopua. Olkoon tautitilanne sitten mikä tahansa. Tällä hetkellä tiukkojen toimien takia altistuneita ja sairastuneita on hikiset 6% väestöstä. taudin pitäisi nyt antaa tarttua ja levitä kunnes vähintään 33% sen on sairastanut. Sitten voi hetkellisesti kiristää. Se maksaa muutaman puupään hengen, lonkalta heitettynä ehkä muutaman sata ja tukkii tehohoitopaikat joissa lojuu pahimmillaan tuhannenkunta. Ei kuitenkaan yhtä aikaa. Sitten kun puolet väestöstä vähintään on sairastanut koronan ennen kuin rokote väljenee, ollaan aikas hyvällä mallilla. Tottakai siinä on riski, mutta sitähän sodat ovat. Sodissa otetaan riskejä, tosin hallittuja riskejä.

Luulenpa kuitenkin että paras lääke on vaihtaa sosiaali- ja terveysministeriä. Kiuru johtaa sittenkin luonteensa mukaisesti tunnepitoisesti jääkylmän loogisen ajattelun sijaan. Ei ole hyvä jos asioita johdetaan sen mukaan miten itse on rohkea tai ei-rohkea, päättämätön, arka, epäröivä jne ja nehän on asioita jotka on hitsattu itse kunkin luonteenlaatuun. Tarvitaan toisenluonteinen ihminen tilalle ja homma voi hyvinkin lähteä suttaantumaan. Pitää olla kanttia ja kenraali joka tuijottaa tappiolukuja, ei oikeastaan voi johtaa sotaa koska se halvaannuttaa hänen päätöksentekoaan.

Virhe on tapahtumassa

Jukkis
Gravatar
Matti maalta
"Omasta puolestani pieni paniikinpoikanen voisi tehdä hyvää koronakriittiselle liikehdinnälle. Vaikka sellainen 100-200 kuollutta per päivä viikon ajan. Ei se mahdoton tavoite ole jos vaan purkaa rajoitukset ja päästää porukan pikkujouluihin. "

Utopiaa.Onneksi. Tauti tappaa samalla tavalla kuten muutkin influenssat eli vanhat ja raihnaiset. Keski-ikä on 82 vuotta ja vaivoina vähintäin yksi vakava perustauti. Vain kahdeksan alle 50 vuotista on kuollut. Niidenkin fyysinen ikä lienee ollut sitä 80-kymppiä ja tietysti läskiä ja perustautia. Koronan KANSSA kuolleita on 1200 lähes kahden vuoden aikana. Terveyskirjasto (Duodecim):" "Influenssan "suoraan" aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisia. Vuosittaisen kausi-influenssan aallossa todetaan Suomessa kuitenkin noin 500 "ylimääräistä" kuolemaa. Valtaosa niistä johtuu huonokuntoisten ja iäkkäiden (yli 65-vuotiaiden) henkilöiden perussairauksien äkillisestä huononemisesta influenssan aikana."
Koronan vaarallisuus on hysteriaa.

Gravatar
Xyz
Kiurusta samaa mieltä. Hän haluaa koronapassit laajaan käyttöön ja kaikenlaiset rajoitustoimet myös, sekä pakkorokotuksetkin jos häneltä kysytään. Näillä rokotteilla ei tätä virusta hävitetä. Kuolleita nyt vaan ei tule massoittain, eikä ole tullut, koska virus on sen verran heikko, ettei sairaalassakaan ole muita kuin ne, jotka normaalin flunssankin aikana siellä olisivat, ja teholla sama juttu. Tuo puupää-nimittely ei nyt ole kovin kiinnostavaa enää.
Gravatar
juppe
Sä oot nyt käsittäny asian ihan väärin, koska Suomee ei johdeta vaan se on paskanen vale, mikä keksitään siinä vaiheessa kun joku pitää saada syylliseks muitten puolesta. Niinku vaikka se Relander tai mikä lie, kuka kaato Soneran ihan yksin. Sitä tuskin huomattiin ennen kaatumista kun keinotteleminen oli niin ihanaa, mutta jälkikäteen siitä tuli ihmeellinen diktaattori, jota ei oltu ees valvottu mitenkään kun kukaan ei muka ollu joutanu ajatteleen kunnolla koko lafkaa.

Kiuru on hyvä syyllinen, koska se puhuu rajotuksista lähinnä seuraavia vaaleja ajatellen kun niistä päätetään alueellisesti. Vastuu pitäis saada hallitukselle, ettei kunnallispolitiikan tarviis kärsiä siitä, ja sen takia pitää teeskennellä, että hallituksella olis näissä jutuissa jotain merkitystä. Hesassa on näköjään varauduttu vastuun pakoilemiseen pormestarivalinnallakin kun Vartiainen sopii siihen hommaan loistavasti, mutta ensisijaisesti pitää yrittää kaataa hallitus sen takia, että juopot ei pääsekkään baariin.

Piilota kommentointilomake