Mihin suuntaan koronastrategia menee? Luulin, toivoin ja uskoin että tämä olisi ollut jo tässä mutta ei se taida ollakaan. Pahaa pelkään että ratkaisua siirretään talven yli ja toivo pannaan kolmanteen rokotteeseen, joka tietenkään ei ratkaise mitään vaan tilanne jatkuu samanlaisena. Miten tähän on tultu että hybridimalli näin pahasti vesittyy.


Yksi keskeisin syy on se, että päätäntävalta on liukunut hallitukselta pois alemmille virastoille. Muistetaan miten napakka ja nopea-älyinen päämnisteri Marin oli kun kaikki tämä alkoi. Ratkaisevia päätöksiä leivottiin tunneissa ja uskallusta piisasi siihen, ovatko ne huonoja vai hyviä päätöksiä. Oli tietenkin tukemassa erinäisiä asiantuntijoita. Nyt on toisin.

Yksi päättävä elin hallituksessa ylitse muiden on sosiaali-ja terveysministeriö. Se katsoo asiaa puhtaasti terveydenhuollon eikä kokonaiskuvan kannalta. Tätä ministeriötä ei juurikaan kiinnosta toimien vaikutukset elinkeinoelämään, jotka kantavat tässä raskaimman taakan. Sen käsialaa on kuitenkin koronapassi joka selvästi jäi melkoiseksi tussaukseksi. Koronapassia ei olisi pitänyt ottaa käyttöön, se vain monimutkaistaa asioita jotka pitäisi jo purkaa. Kokonaiskuvasta huolehtiva pääministeri kylläkin vapautti ravintola-alan mutta pian hänen ylitseen käveltiin ja lait korvasivat alemman luokan asetukset ja säädökset jotka selättivät isot kuviot. Koronapassi lienee jonkinlainen kompromissi elinkeinoelämän ja taiteen alan puolesta ja joka selvästikään ei toimi.

Reaper

Toinen tekijä on THL joka katsoo asioita kansainvälisesti miten tilanne muualla kehittyy. Erityistä huolta tuottaa baltianmaat, joista Latvia surullisenkuuluisin, ja tietenkin itänaapuri Venäjä. Venäjä on rokotevastaisuudessaan ihan omassa sarjassaan sillä siellä ei liene rokotettu juuri ketään ja sen vuoksi siellä kupsahtaa n. 1000 puupäätä per vuorokausi. Kokonaissaldo alkaa olla jo 0,5% väestöstä joka on aikamoinen luku, sillä näissä lukemissa menehtyy yleensä kansasta kuin kansasta väkeä jossain sodassakin. Varmaa on vain että THLn vinkkelistä latvialaiset ja venäläiset pitävät nyt suomalaisia panttivankeinaan.

Sitten on aluehallintavirasto AVI ja niiden luotsaamat alueelliset koronanyrkit. Niissä istuu luonnollisesti ylilääkärit joita voi pitääkin alan parhaina asiantuntijoina. Huonona puolena että he katsovat asiaa puhtaasti terveydenhuollon kantokyvyn vinkkelistä ts teho- ja sairaalapaikkojen riittävyydestä. Rokottamattomat riskiryhmäläiset pitävät tätä nyrkkiä ja sen päätöksiä omana panttivankinaan. Sen onkin nähty varsin usein astelevan myös takapakkia maskisuosituksineen, ravintolarajoituksineen ja etätyökehoituksineen. Suhteellisen autonomisena sen ei tarvitse piitata korkeammista suuntaviivoista.

Mainita voi myös eri kaupunkien liikennelaitokset, tavarataloketjut, isot teatterit ja elokuvasalit, ravintolaketjut eli suhteellisen isot toimijat joille kaikille on leipoutunut omanlaisensa käytänteet mitä tulee koronapasseihin, turvaväleineen ja maskisuosituksineen. Yksityisinä elinkeinoharjoittajina heillä on toistaiseksi suvereeni oikeus päättää mitä haluavat.

Selvästi homma liukuu. Eerehdynkö jos sanon että rajoituksia ei uskalleta kokonaan avata vaan tilanne pidetään staattisena jossa sairaalapaikkoja kuormittuu päivässä toistasataa ja teholla keikkuu 30 naamaa per vuorokausi. Näin tullaan jatkamaan ja pian puheet siirtyvät kolmanteen rokotepiikkiin johon asti pelataan aikaa joulun yli. Todetaan nyt että tottakai on järkevää rokottaa kolmannenkin kerran ne, jotka on rokotettu ensimmäisinä eli se riskiryhmien riskiryhmä. On sitten eri asia millaiseen kattavuuteen päästään kadun kansan parissa. Jo toisen rokotteen kohdalla läpikäytiin aikamoinen taisto mielialojen saroilla vaikka lopulta valtiovalta vetikin pidemmän korren. Olennaistahan on että jo toisen rokotteen kattavuus kun ylittää 80% yhteiskunta avataan, mutta näin ei selvästikään ole käymässä. ratkaisua siirretään kevääseen mutta tilannehan ei siitä mihinkään laukea, se on keväällä tismalleen samanlainen kuin nytkin. Se nyt vielä puuttuisi että aletaan vuoden päästä syksyllä jo puhumaan neljännestä rokotteesta.

Se on sellaista kun johtajuus puuttuu. Kun puuttuu se marsalkka joka vetää karttakepillä karttaan viivan ja sanoo että tosta noin. Se jonka sanoihin alaiset tarttuu jumaloiden koska puheesta välittyy jämpti asenne, mutta ennenkaikkea se toivonkipinä, voitonavain jota kohti jokaisen on suunnistettava. Se innostuksen puuska joka tarttuu kaikkiin. Mikäli sellaista herraa tai rouvaa ei näy eikä kuulu, tilanne jatkuu loputtomana asemasotana. Minen tiedä mikä Marinia vaivaa, miksi hän ei hoida hommaa loppuun kun on aloittanutkin. Miksi ei sano napakasti virastoille että eri suuntiin kiskomisen on loputtava ja on toimenpide mikä tahansa, sen on aina palveltava suuntaviivaa joka on annettu.

Tiedän kyllä mistä epäröinti juontaa ja se johtuu vallitsevasta etiikasta. Kaikkia hoidetaan ja ketään ei jätetä rannalle. Ollaan valmiit suojelemaan rokottamattomien riskiryhmiä heidän omalta itseltään. Se vaatii tietenkin ennaltaehkäisyä eli rajoituksia. Minä tekisin asian ihan toisin. Tavalla jota ei varmaan ole tässä hyvä kertoa ääneen koska sanoistaan voi joutua vielä muualla vastaamaan. Sillä kaikki sodat vaativat uhrinsa ja niin tämäkin. Kyynisesti sanottu mutta paikkansapitävää.

Minähän en näe puupäiden elämässä mitään säilyttämisen arvoista. Heidän voisi yhtä lailla antaa menehtyä omaan typeryyteensä eikä se keltään ole pois. Ne tietenkin hoidetaan jotka vielä tehohoitopaikoille sillä hetkellä mahtuvat mutta ne jotka eivät, saavat tyytyä ensiapuasemien käytäväpaikoille pieni happikone nenässään. Erittäin vakavien oireiden ilmaannuttua se on tietenkin silkka kuolemantuomio mutta näin sen pitäisi mennä. Tuskin suomen kokoisessa maassa välttämättä kuolisi kuin 10-15 puupäätä per vuorokausi ja kokonaiskuolleisuus ei välttämättä ylittäisi 20 000 mikä on kohtuutappio siitä että me muut saadaan bailata vapaasti. Pääministerinä sanoisin näille ylilääkäreille että se on nyt pelin nimi eikä sillä pidä omaatuntoaan rassata. Itsehän he itsensä tapattavat, oikein joukkoitsemurhan tahtiin, ja heillä pitää olla täysi oikeus siirtyä manan majoille kun kerran haluavat. Haalikaa niitä hemmetin ruumispusseja valmiiksi sieltä kellareistanne sanoisin kiivastuneena HYKSin ylilääkärille, katsoisin silmiin ja sanoisin että asia on loppuunkäsitelty ja kokous on päättynyt.

Jukkis
Gravatar
jukkis
Mun nähdäkseni ainoa tapa päästä koronasta ulos on uhrata rokottamattomat riskiryhmäläiset. Kaikki ne 64 000 joista ehkä kolmannes tai neljännes kuolee, saman verran saa elinikäisiä vaurioita ja loput selviää pelästyksellä kun pääsevät teholta ulos. Ymmärtääkseni rokottamattomat itsekin kannattavat tätä ja suorastaan hurraisivat omalle kuolemalleen - ja mikäs siinä?
Gravatar
Matti maalta
"Kaikki ne 64 000 joista ehkä kolmannes tai neljännes kuolee, "
Puutteellisissa hoito-olosuhteissa Princes Diamond-laivan tapauksessa vanhoja kuoli noin 3% koronaan. Ei siis 30% . Jäitä hattuun ja tutustu Teija Puhton lääkäripäivillä pitämään koronaesitykseen. On youtubissa.

Gravatar
Matti maalta
Korona ei ole summen kummempi kuin mikään muukaan kausi-influenssa. Duodecimin terveyskirjaston mukaan Suomessa kuolee vuosittain influenssaan n. 500 henkilöä vuosittain. Suomessa nyt yli puolentoistavuoden jälkeen on koronan KANSSA - ei siis koronaan - kuolleita vajaa 1100. OYKS:n infektio-osaston ylilääkäri Teija Puhton ja Diamond Princess- casen mukaan vajaa 20 prosenttia saa koronatartunnan. Yli 80 prosenttia ei siis saa tartuntaa. Koskenee niitä 64000 myöskin. "Kuva 2 kertoo sellaisen hämmästyttävän seikan, että näissä ihanteellisissa tartuntaolosuhteissa n. 83 % ihmisistä ei saanut tartuntaa. Toinen hämmästyttävä seikka on, että ikäjakautuma tartuntaa saamattomien joukossa on lähes tasainen eikä se ole ollenkaan painottunut ikäihmisiin, niin kuin oli odotusarvo." - Antero Ollila - Puheenvuoro Princess Diamond Edelleen Diamond-casessa noin puolet tartunnan saaneista pysyi oireettomina. Tämä koski myös yli 6o vuotiaita. - Kts Teija Puhton koronaesitys youtubista. Saat jäitä hattu
Gravatar
jukkis
Ehdottomasti samaa mieltä ja rajoitukset pitäisi purkaa heti. Jos ja kun rokottamattomat riskiryhmät haluaa ottaa selvää onko korona flunssaa kummempi niin pitäähän niiden antaa se ottaa selvää eikä meidän muiden olla tämän kokeen panttivankina. Toisekseen, ei niitä kukaan jää kaipaan jos totuus alkaa valkeneen siinä kohtaa kun mennään pillit päällä
Gravatar
Matti maalta
"Ehdottomasti samaa mieltä ja rajoitukset pitäisi purkaa heti." - Jukkis
Niin pitäisi:
´`Virallisen koronakertomuksen pohjalta toteutetut yhteiskuntasulut ovat aiheuttaneet vakavia poliittisia, taloudellisia, lääketieteellisiä ja psykologisia haittoja" :"”enemmän ihmisiä kuolee näiden erityistoimenpiteiden seurauksena kuin mitä kuolee sen terveysuhan takia, joka oletettavasti vaatii näitä erityistoimenpiteitä”". Prof. Farrow (Tapio Puolimatkan blog) Samaa mieltä ym professoreiden kanssa aiheesta on Aalto yliopiston prof Paul Lillrank. Suosittelen tutustumaan hänen kirjoituksiinsa, joissa hän perustelee sen, että rajoitusten vuoksi lasten, nuorten ja aikuisten syrjäytyminen johtaa suurempaan elämänvuosien menettämiseen kuin vanhasta päästä säästetään.

Gravatar
Matti maalta
Se on jo testattu käytännön kautta, että korona-influenssa on kausi-influenssaan verrattava tauti.
Sen osoitti jo Diamond Princessin tapaus. WHO:n mukaan koronaan on kuollut maailmanlaajuisesti 0,05% väestöstä eli yli neljä miljoonaa. Puolentoista vuoden aika maailman västön kuolleisuus on ollut n. 120 miljoonaa. Koronaan kuolleet ovat olleet ja ovat vanhoja ja perustautien vaivaamia kuten muutkin kuolleet.

Gravatar
Seppo
Lässyn lässyn
Piilota kommentointilomake