Lämmintä ja kuivaa piisaa. Vaikka media hehkuttaakin että johtuu ilmastomuutoksesta, ei tämä mikään ainutlaatuinen intiaanikesä ole. Vai sanotaanko nykyisin jäätelökesä? Olen tämän aiemminkin kertomut mutta koska olette unohtaneet, niin kerrotaan uudelleen. Siis se mikä viimekädessä ohjaa kotomaamme kesiä.


Suomi on sikäli metka maa että se mielletään idän ja lännen väliin kulttuurisesti kuin maantieteellisestikin mutta se on sitä myös ilmastollisesti. Golf-virran työntämä atlanttinen ilmasto puskee lännestä ja mannermainen ilmasto idästä. Sen lisäksi on vielä arktinen ilmasto joka työntää luista kättään pohjoisesta ja lauha keski-eurooppalainen ilmanala etelästä. Se miten nämä säätyy joka vuosi on monesta tekijästä kiinni.

Yksi liikuttava voima on tietenkin golf-virta ja sen paksuus joka vaihtelee vuosittain. Tekisi mieli heittää syvempi taso ja todeta että pitkältihän merivirtoja ohjaavat kosmiset voimat. Sen vuoksi kaikki menee sykleissä la ninasta el ninoon. Joskus golf-virta on heikko ja joskus vahva. Se on sellainen sähkömagnetismiin liittyvä ilmiö jota ei tunneta kuin hatarasti. Mutta milloin merivirta on vahvimmillaan, syntyy atlanttinen ilmasto joka työntää muut ilmanalat tieltään. Talvella se on tietenkin mukava juttu koska syntyy matalapaine joka pitää pakkaset poissa. Erityisesti se vaikuttaa joulukuun alussa jolloin ei ole lunta eikä kylmää mutta pimeyttä piisaa. Ai niin.. kesästähän piti.

Kesällä tulee sateita. Oikein rankkasateita ja matalapaineita joita työntyy atlantilta. Ilmankosteus on läkähdyttävää ja ukkoset seuraa toistaan.

Mannermainen ilmasto on kokonaan toisentyyppinen. Se on se kuulu venäläinen vuosi. Talvet on hirmupakkasia ja niin kuivia että villavaatteineen sitä saa sähköiskuja joka paikasta. Kesät on läkähdyttävän kuumia ja hellejaksot pitkiä. Tunnetusi mannermaisessa ilmanalassa ei kevättä eikä syksyä ole vaan talvet ja kesät alkaa samantein kun edellinen päättyy. Se että meillä on ollut kuivaa ja kuumaa, kielii että mannermainen ilmasto on voittanut tämän kesän.

Arktinen raja on tyystin riippuvainen polaarivirtauksesta joka tunnetusti pienenee kesäisin. Siihen vaikuttaa aurinko eniten ja revontulet ym sähkömagneettiset häiriöt pohjoisnavan päällä paisuttavat sitä ja arktinen ilmanala työntyy etelämmäs. On ihan sama kumpi on voitolla; atlanttinen vai mannermainen kun grönlannin pohjoisosasta työntyy tuulet jotka siivoaa molemmat tieltään. Silloin kesä on kolkon kylmä. Yleensä napatuuli tapaa vaikuttaa hetkellisesti kesäkuun alussa jolloin on se kylmä jakso, ja parhaimmillaan sataa joinakin vuosina räntääkin. Juhannus vietetään kalseassa säässä, pohjoistuulien vallitessa. Yleensä se kuitenkin vetäytyy ainakin eteläsuomen päältä. Se että tätä kirjoittaessa etelässä on kuivaa ja kuumaa mutta lapissa ja pohjanmaalla sateet seuraa toistaan, siitä voi seurata arktisen ilmaston tämän hetkistä rajaa.

lopun ajat

Sitten me pääsemme silkkaan taikauskoon. Keskiajan ihmiselle raekuuro kesäkuussa oli enne lopunajoista. Sen ajan oppineet eli papisto oikein piti keskiajan talonpoikaa varpaillaan pelottelemalla että mikä tahansa kylmä, kuuma, sade tai kuivuus vihjaa ilmestyskirjan pian avautuvan. Talonpoika tosin kykeni luontoa seuraamaan mutta ei pitkässä juoksussa ja muisti oli yhtä lyhyt kuin nykypäivänkin ihmisen, eli hän ei kyennyt näkemään asioiden syklisyyttä. Hän näki vain sen mikä edessä oli sinä päivänä ja veti siitä johtopäätökset.

Eikä se taikausko siitä mihinkään ole kadonnut. Ilmastoasiat joita media suoltaa mistä tahansa ilmiöstä viittaa sekin lopunaikojen tulemiseen. Kymmenen vuotta aikaa. Sitten napajäät sulaa, ihmiskunta hukkuu. pakolaisaallot virtaa etelästä ja mitä kauhuja pian koetaankaan. Kun ei mitään tapahdu kymmenen vuoden päästä, kuten ei ole sattunutkaan, päivämäärä siirtyy kuin jehovantodistajien lopunajan laskelmissa. Sellaisiahan me olemme. Kulttuurihistoriallinen perimä kaikkeen apokalyptiseen.

Se nojaa pitkälti siihen että nykypäivän urbaani kaupunkilainen ei tunnista taivaallisia ilmiöitä sitäkään vähää mitä 1800-luvun talonpoika joka joutui seuraamaan vuodenkiertoa aivan toisenlaisella intensiteetillä ja joutui arvuuttelemaan paneeko peltoon jotain hallankestävää vai ottaisiko riskin että tulee kuuma kesä ja saa paremman sadon parempihintaisella tuotteella. Oivana apuna olivat talonkirjat joihin merkittiin säät ylös jotta opittiin syklit tunnistamaan. Vaan kuten sanottua, kaupunkilainen ei seuraa luontoa eikä tiedä siitä mitään. Häntä on aina helppo höynäyttää, tai näin ainakin ilmastomedia ja politiikot ovat saaneet päähänsä. He jaksavat joka päivä tuputtaa näitä apokalyptisia visioitaan jotka he päättelvät mistä tahansa salaperäisestä merkistä joka liittyy päivän mutavyöryyn tai auringonpaahteeseen.

Jukkis
Gravatar
Martta
Täällä Pohjanmaalla on satanu kerran tänä kesänä, just ennen ku marjat kuivu metsään.
Aurinkoisimmilla paikoilla metsämansikat ehti kuivua.
Mustikkaa on hyvin, mutta jos ei pian sada, ei oo kovin kauaa mustikoita paitsi kuivuneita.
Kaivossa oli vesi vähissä jo kesäkuussa, kun edellisinä kuumina vähäsateisina kesinä se oli heinäkuussa.
Loppuu pian vesi kaivosta kokonaan, jos ei sada. On joutunu valitsemaan kasteleeko kasvit vai tiskaako, siis tiskivuori odottaa.
Tummia pilviä on kyllä ollut, mutta ne ei sada.
Kaikkea on ollut enemmän ja kaikkea on tullut aikaisemmin. Ehkä vain vettä ja punkkeja on ollut vähemmän.
Katotaan nyt hirvikärpäs tilanne. Hirviä ainakin on paljon ja hirvet ovat tulleet lähemmäksi ja silloin hirvet ovat turvassa metsästäjiltä.

Gravatar
juppe
Maailmanlopusta huutaminen on helppo tapa saada huomiota olla ja ilmastom muutos on nykyään sellanen normaali maailmanloppu, mitä pelätään sillon kun ei oo mitään uutta ja ihmeellistä. Se unohtuu kätevästi aina sillon kun keksitään joku Y2K tai Nibiru kun se on sitä vanhastaan tuttua huutoa, mutta nää pienemmät maailmanloput nollaan tilanteen silleen, että se voi alkaa taas alusta. Merenpinnan nouseminen alkaa ihan varmasti kohta, vaikka sitä ei oo tapahtunu ennenkään, ja nyt ne lumiset talvet varmasti loppuu, vaikka vasta ennen Nibirua ihmeteltiin, että miten vitussa uuden hallin katto ei kestä normaalia lumipeitettä.

Kaikki on silleen tieteellistä, että jos ennusteessa puhutaan seuraavasta vuossadan vaihteesta, niin se tarkottaa, että heti huomenna, niin että näitä muita maailmanloppuja on pakko olla.

Trumpin nerous on siinä, että sen huuhaaliikehdinnässä ei oo maailmanloppua ja sellaselle on kysyntää kun maailmanloput alkaa kyllästyttää isoa osaa ihmisistä jo ihan tosissaan.

Piilota kommentointilomake