Kohta rytisee Ukrainassa ja päästään seuraamaan sotaa. Pääsiäispyhät alkaa olla takanapäin ja sen jälkeen voi odottaa leimahdusta koska tahansa. Niin jumalattomia eivät ukrainalaisetkaan ole, että kesken pääsiäistä lähtisivät sotimaan. Ajattelin että kun edellinen kahina meni vähän sillain sormien ohi, tällä kertaa voisi raportoida aina kun raportoimisen arvoista on. Nykyisten satelliittien aikana kun kuka tahansa voi olla sotakirjeenvaihtaja.


Ukrainahan on ryhmittänyt itä-ukrainan edustalle likemmäs 30 000 sotilastaan, joka on ihan passeli määrä hyökkäysvoimaksi. Ukraina on tottakai köyhä ja konkkakypsä maa, joten se ei ryhmittele niitä huvikseen, eikä olisi siihen kyennytkään, ellei pappa-Biden olisi kaivellut taskunsa pohjia. Ukrainalaiset ovat varmasti ottaneet opikseen edelliskerran rökityksestä ja uskovat tällä kertaa olevansa vahvempia ja heillä ilmeisesti on logistiikkaporras euroopan nato-joukoista. Tämä on vahvistamaton tieto mutta se ei että natojoukkoja kuitenkin on.

Itä-Ukrainan puolella tiedetään oikein hyvin mitä sieltä on tulossa. Maahan on julistettu liikekannallepano. Ukrainalaisten ryhmityksestä voi arvella että tarkoitus on halkaista Donbass ja Lugansk erilleen toisistaan ja sitten kääntyä tuhoamaan toinen. Läpimurtokohta näkyisi olevan Debaltseve josta ukrainalaisilla on huonoja muistoja takavuosina. Silloinhan siellä oli iso motti johon ukrainalaiset jäivät kun silloinen presidentti Porosenko ajatteli että se mikä ei toiminut Hitlerillä Stalingradissa, täytyy toimia hänen käsissään.

east ukraine military
Vielä on sotatilannekartta tyhjää täynnä mutta eiköhän se siitä kohta täyty.

Venäjä on tietenkin myös herännyt ja ryhmittänyt Donbassin pohjoispuolelle 4000 miestä siltä varalta että taistelut leviävät venäjän puolelle. Erityinen kysymysmerkki on sitten Krimin niemimaa. Ukrainalaiset ovat kovasti uhonneet että ottavat senkin nyt samalla mutta se tuskin on realistista sillä se veisi ukrainalaiset avoimeen sotaan venäläisten kanssa ja sen kahinan ne häviäisivät alle viikossa. Venäläiset ovat kuitenkin vahvistaneet joukkojaan myös Krimillä, viimeksi tänään Kertsin salmesta ajoi yli moottoroitu jalkaväkiprikaati.

Länsimaat komppaavat tulevaa taistelua vanhaan tuttuun tyyliinsä. Vaikenevat tyystin siitä kuka on hyökkääjä ja kuka puolustaja. Uhkailevat venäläisiä ennaltaehkäisevästi jotta nämä jäisivät saamattomuuden tilaan, kuten tekisivät sitä tietenkin muutenkin. Ei heillä ole roolia itä-ukrainassa eivätkä ole kiinnostuneet tilanteesta muuten kuin että eivät tule sallimaan humanitaarista kriisiä etupihallaan. Sota ei ole sellainen mutta kansanmurha keskitysleireineen olisi. Seuraava vaihe lienee että odotettavissa on se kuulu casus bell. Provokaatio. Ilmeisesti muutaman päivän päästä lehdissä lukee että itä-ukraina on rikkonut tulitaukoa ja sitä kun kauhistellaan, varsinainen hyökkäys pääsee käyntiin. Sitä ei tulla suomessa uutisoimaan joten se jäänee minun varaani.

Tarkkaa päivää ei kuitenkaan uskalla antaa. Kuten tiedämme, siellä alkaa keväällä se kuulu raspuritsa eli koko seutu muuttuu mutavelliksi jonka aikana ei sotatoimia voi käynnistää. En nyt tunne sääoloja mutta se on tekijä joka on otettava huomioon. Arvattavasti Venäjällä onnensoturit, sotaan hurahtaneet palkkasoturit jo pakkailevat laukkujaan, sillä siellä on samanlaisia sotanarkkareita kuin täällä länsimaissakin.

Jukkis
Gravatar
Onks tietoo?
Ovatko molemmat potentiaalisen sodan osa-
puolet valmistauneet käymään sodan nk lennokkisotana tai vain toinen? Vai käyvätkö taustavoimat otteluun tukemalla omaa puoltaan droonein?

Gravatar
jukkis
jos multa kysytään niin lennokit on ällistyttävän huono sota-ase. Se voidaan pudottaa helpolla ja vielä helpommalla suorittaa siihen häirintää ja jopa kaapata omalle puolelle. se toimii tällä hetkellä vaan noissa kehitysmaissa jossa niitä vastaan ei ole asettaa kun keihäitä
Gravatar
Onks tietoo?
Taisi lennokeilla olla ratkaiseva osuus äskeisessä Armenian ja Azerbaidzanin välisessä sodassa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_2020_Armenian–Azerbaidžanin_sota#Sota Mutta olosuhteet ovat eri Donetskin laakiolla.

Gravatar
juppe
Niillä on nyt rauhansopimus, mutta kansandemokratioissa ei noudateta sitä, niin että ukrainalaiset vois periaatteessa puhdistaa ne kapinallisista sillä aikaa kun muut vähän vetkuttelee. Suuren yleisön huomio on pandemiassa eikä muitten tarvii kun raapia vähän aikaa persettä ja ihmetellä pykäliä.

Pitää vaan järkätä asiat silleen, että siviilit pääsee karkuun Venäjän puolelle.

Ukrainan parlamentti on päättänyt, että muitten maitten parlamentit pääsee osallistuun päätöksentekoon, elikkä vastuu jakaantuu silleen ikävästi, että kannattaa ehkä leikkiä kun sitä ei oliskaan.

Piilota kommentointilomake