Minä olen tiennyt sen alusta asti. Että Sanna Marin on monessakin mielessä poikkeusyksilö kotimaisen politiikankaartin tähtitaivaalla. Enkä ole kynttilääni tässä asiassa pitänyt vakan alla. Taisin sanoa sen jo keväällä että nyt on viimeinkin syntynyt suurhenkilöiden joukkoon kuuluva päättäjä. Sellainen jollainen syntyy kerran vuosisadassa. Enkä voi sanoa olleeni vaistoineni väärässä.


Time-lehtihän sen viimeistään todisti, ulkomailla nähdään sellaista jota suomalaiset eivät itse näe. Sen kanteen eivät pääse kuin sellaiset jotka ovat ansainneet paikkansa historiankirjoissa. Siihen kuuluun KukaKukinOn -listaan joka on olemassa vielä satojenkin vuosien päästä. Me muut vain tulemme ja menemme jättämättä jälkeäkään historiaan.

Asenne on tietenkin se, että ymmärtämätön kansa vastustaa suurhenkilön syntymistä keskuudestaan. Time-lehden kannessa ei monia suomalaisia ole vilissyt mutta ne jotka ovat, ovat päätyneet poikkeuksetta historiaan. Sibelius siellä on tainnut olla ja Mannerheim. Koettavat vähättelijät korostaa että Timen kannessa on ollut Hitler ja Stalinkin, mikä on tietenkin totta, koska molemmat ovat vahvasti historiaan vaikuttaneita ihmisiä. Tai vähättelevät levikkiä. Tai antavat ymmärtää että moiseen rankingiin päästään vain kauniilla silmillä. Ei tietyille luonteille mitään voi; aina on kateita, kiittämättömiä ja ennen kaikkea kykenemättömiä tunnistamaan erityislahjakkaita johtajia vaikka sellainen rynnäköisi etuovesta sisään. Ymmärrettävää, ei tyystin lahjaton tunnista kuin kaltaisiaan lahjattomia eikä edes keskinkertaisuuksia. Keskinkertaisuudet eivät vastaavasti tunnista lahjakkaita. Tyhmempi ei koskaan tunnista viisaampaansa. Se vain on näin.

TIM210301 Marin.Cover

Voi tietenkin olla että poikkeusyksilöitä syntyy vain poikkeusoloissa. Tai ne erottuvat vain silloin, mutta vakaissa arkisissa oloissa eivät pääse historianlehdille. Yhtä kaikki, suurhenkilö on keskuudessamme, haluamme tai emme. Tietenkin on aina muistettava että legendan luovat aina tulevat sukupolvet, kukaan kun ei ole profeetta omalla maallaan. Aikalaiset ovat aina pihalla siitä mitä heidän ympärillään tapahtuu.

Joku voi tietenkin kysyä mitä Marin on sitten tehnyt sellaista että hänellä olisi muutakin kuin symbolista arvoa? Onhan nuori nopea-älyinen nainen itsessään symboli ja verrattavissa johonkin Nelson Mandelaan tai Martin Luther Kingiin. Sillä edustaahan sellainen ihminen jo luonnostaan huomista.

No sitä ei voi kiistää pahinkaan Tuomas että koronapandemian hoito tähän asti on ollut täysi 10+ Ilman tarvittavia hallitustoimia, jos olisi menty tegnellmäisellä huolettomuudella pitäisi todennäköisyyteen perustuen koronaan olla nyt kuollut 6300 suomalaista ja teho-osastojen pursuta väkeä. Kuolleita on nyt tätä kirjoittaessa 725 joka on alimpia lukuja koko sivistysmaailman mittakaavassa ja sairaalat ammottavat tyhjyyttään. Se on suoraa seurausta johtamistaidoista ja reagoinneista eri tilanteisiin edeltäkäsin. Tavallinen suomalainen mielensäpahoittaja -setä ei kykene ymmärtämään tätä, ja miten se johtuu taidokkaasta johtamisesta oikeanlaisen asiantuntijoiden voimin. Aivan kuin taitava kenraalikin osaa valita missä ja miten taistellaan jotta vihollinen voitetaan, on pääministerimme tehnyt tällä saralla ihmeen. Mutta se että sitä ei ymmärretä juontaa siitä että tavalliselle ihmiselle se on liian suuren mittaluokan liike, niin iso pensselinveto ettei sen kokoluokkaa edes hahmota. Suuren mittakaavan liikkeet sammakkotason kansalle ovat kuin sokea joka tunnistelee elefanttia.

Toinen mikä alkaa jo lähennellä kahdeksannen ihmeen luokkaa ei ole se, että taloudellista iskua ei tullut, vaan se, että ne jopa paranivat. Sitä ei ihan joka reetta teekään. Nythän eletään sitä vaihetta kun viimeiset kymmenen vuotta velkasaneerauksessa ja leikkauskierteessä, lähinnä selvitystilaa ja pakkoliitostaan vailla olevat kunnat ovat huomanneet että koronarahaa pursuaa tilille. Ensimmäistä kertaa miesmuistiin saldot on plussalla ja miettivät nyt kovasti työttömien pestaamista töihin. Se että miinuskäyrät on yllättävästi plussalla ei ole ainoastaan ihme, vaan koko jättielvytys itsessään on vallankumouksellinen. Jotain vastaavaa on viimeksi nähty silloin kun Kustaa III oli kuninkaana ja aloitti isojakona tunnetun elvyttämisen. Marin on yhdessä Vanhasen kanssa tehnyt sen mitä on pian odotettu kolmesataa vuotta. Tämäkin on meille tavallisille pulliaisille liian isoa. Me emme kykene kertakaikkiaan hahmottamaan että suurihmiset tekevät suuren kokoluokan strategisia valintoja jotka ylittävät keskinkertaisuuksien hahmotuskyvyn.

Vetäkää siitä johtopäätöksenne oliko EU-elvytyspaketti onnistunut vai epäonnistunut juttu?

On toki kritiikkiäkin. On näitä viime kevään maskijuttuja, lentokenttäsotkuja ja mitä niitä olikaan. Varsin usein unohtuu että pääministeri johtaa hallintoa joka koostuu puolesta miljoonasta virkamiehestä tai vastuuhenkilöstä. Nämä toimivat kukin omassa vastuukentässään kuka isommin ja kuka pienemmin valtuuksin. Tottakai siinä määrässä on virkamiehiä jotka reagoivat hitaasti, epäpätevästi tai eivät tee mitään päättämättömyytensä vallassa. Onko se sitten hallituksen vika? Yhtä lailla kai että jos KarjalanPrikaatin ampumaleirillä tapahtuu ampumaonnettomuus tyhjäksi luullulla aseella, että sen perusteella voisi vaatia vaikkapa Eduskunnan Puolustusvaliokunnan eroa. Jokainen kai käsittää että nämä kritiikit kertovat enemmän kriitikoista itsestään ja heidän kyvyttömyydestään hahmottaa hallintakoneiston mekanismeja. Yhtä lailla voi nytkin kritisoida ravintoloiden ja hiihtokeskusten aukiloloja tai olottomuutta, kunhan muistaa että päätökset ovat kuntavirkamiesten päätettävissä ja joskus harvoin jonkun valtionviraston. Hallitus ei niitä päätä, se antaa vain ruohonjuuritasolle tiettyjä valtuuksia.

Lyhyesti sanoen, Marinin hallituksesta ei ole kenelläkään esittää minkäänlaista pätevää kritiikkiä ja miksi olisikaan - ei täydellisyyttä voi kritisoida.

Valitettavaa koko maan mittaluokassa on se, ettemme saa häntä pitää. Nuo kaverit tuolla maailmalla, jotka ovat kouliintuneet Yalen ja Oxfordin kaltaisissa opinahjoissa, tunnistavat kyllä kyvyt kun sellaisen näkevät. Sanomattakin selvää että suomalaiset eivät. Kun hänet viedään ulkomaille, ollaan täällä vain hyvillään jos päästiin eroon keskivertoa älykkäämmästä ihmisestä koska pääsevät silloin itse pätemään - ja vetämään asiat päin seinää. Toisaalta; miksi ihmeessä kuluttaa lahjakkuus maassa jonka hengemonia koostuu narisevista ja kitisevistä rutina-ukoista jotka eivät pysty kuin vastustamaan periaatesyistä kaikkea mikä tuoksuu huomiselta. Sitten kun Marinista on tulevaisuudessa leivottu joku suuryrityksen johtaja tai Oxfordin luennoitsija niin jatketaan me kitisemistä miksi Suomenmaa ei koskaan kehity mihinkään suuntaan eikä kasva edukseen. Ratkaisun voi kuitenkin hahmottaa - kansa on liian tyhmää näin älykkäälle johtajalle.

Ollaan hehkuttelustani sitten mitä mieltä tahansa niin eipä voi kukaan sanoa että väärässäkään olisin.

JukkisGravatar
Matti maalta
Kuka tykkää Sanna Marinista? Monikin. Mutta että suurhenilöainesta? Näinköhän.
Ari Rusila: "Itse pidän yhtenä suurimpana virheenä epäonnistumista rokotusten osalta. Mikäli koronaa siis pidettiin vaarallisena niin eikö rokotuksilla hankittava suoja olisi ollut paras strategiavaihtoehto niin terveyden kuin yhteiskunnankin kannalta. Tässä mielessä hämmästelen suuresti ettei valtio piikin ollessa auki tukenut jo toukokuussa 2020 valmiina olleen suomalaistutkijoiden kehittämän koronarokotteen kolmosvaiheen testejä ja tuotteen kaupallistamista. Tämä olisi voitu tehdä vaikka lähdettiinkin EU:n kelkkaan hankinnoissa. Samoin olisi tietysti voitu käynnistää vaikkapa sputnikin lisenssillä suomalainen rokotetuotanto ja nyt myydä tuotetta sinne missä se on hyväksytty." - https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/hallituksen-koronaepaonnistuminen/

Gravatar
Juppe
Lintilähän on tällänen ihannejohtaja, ketä ei sovi haukkua. Se on nyt saanu kulttuuriväen vastustaan liikkumisrajotuksia ja yllyttää Uudenmaan asukkaita lähteen hiihtolomalle pohjoseen eikä syynä oo mitään sen tärkeempää kun sen omat vaalikuviot. Sama vaikka sairaalat täyttyis ja Kepu kaatuis.

Ihan tulee Sorsa mieleen kun silläkin oli mielessä tärkeempiä juttuja kun kansan varottaminen laskeumasta. Sitäkään ei saa syyllistää vaan Säteilyturvakeskus muka möhli.

Gravatar
a
Pohjustus oli kuin iltalehdessa.
Musta Marin kuuluu tahan naiskastiin joka on laitettu vanhojen ukkojen puolesta tuomaan muutosta valkosissa maissa. Samalla toivotaan etta naisia voitais kayttaa vallanvaihtoon muuallakin missa WEF sedat ei viela omista kaikkea. Toi lahjakkuus on varmaan aivan asiallista myontaa vaikka ei marin mitaan ole ominpain tehnykkaan vaan pitanyt Eu linjaa suomessa tylyttamalla ja valttamalla aiheita seka keskusteluita. Se saattaa luokan peralta nayttaa upealta ja herattaa ehka opettajan huoneessakin hellia tunteita. Vai tuliko suomessa omat paatokset jossain vaiheessa?

Vertaukset on toki hyvia jos ne tekee oikein eli verrataan kaikkia maita eika vaan anglo ympyraa keskenaan, missa suomi on se maa jossa ihmisilla ei ole oikeestaan muutenkaan rahan puolesta kulttuuri taustaa istua keskenaan ja etaisyyksiin synnytaan eika koronan puolesta kasveta.

tosta rimesta tuli mieleen obaman nobelin palkinto.

Gravatar
a
bushin jalkeen piti anglo piirin johtajan imagoa muuttaa ja obama sai "rauhan"pesun vaikka se jatkokin setamiesten kaskemia pommituksia lehdiston leikkiessa sokeaa.

toivotaan etta Marin tulee olemaan just niinkuin sanoit ja viela enemman. Omasta mielesta nyt pitais loytya jalat vastustaa tata tulonsiirto unionia. tai ainakin olemaan valmis keskustelemaan asiasta. Jos meilla on suurnainen joka on muiden renkina niin mitas hyotya tai iloa siita on muutakuin ihailijoille ja opettajille.

Gravatar
Jrn
Harva on laittanut Velttoa kuriin (Sanna teki sen valtuustossa)
Gravatar
juppe
Nää kansan suosikithan on muille poliitikoille aina mysteeri kun niissä on jotain, mitä ihan kaikissa ei oo. Ne on keskimäärästä älykkäämpiä, osaa puhua selvästi eikä hösää vaalikeskusteluissa niin kun ne olisi harjotellu pubissa puhumalla paskaa ympäri päissään.

Vanhanen ja presidentti-Niinistö on tällasia ja niin on vaikka Halla-aho ja Häkkänenkin, mutta sitä ei tajuta politiikassa kun tavallisen perseääliönkin pitäis saada menestyä. Aika satunnaisesti puolueet tunkee niitä pääministereiks kun niissä uskotaan, että selkärangattomuus on kaikkein tärkeintä. Pitää osata luistella vaikeista tilanteista niin taitavasti, että niitten hoitamisesta ei tuu yhtään mitään ja lopulta lähetään karkuun vaikka Brysseliin.

Tärkeintä olis puhua selvästi, koska muuten kansaan ei saa yhteyttä ollenkaan, mutta sitä ei näy tajuavan viestinnän gurutkaan.

Piilota kommentointilomake