Tätä kirjoittaessa en vielä tiedä, kuten ei kukaan muukaan, kuka voitti Yhdysvaltain presidentnvaalit. Arvattavasti jälkipyykki tulee jatkumaan vielä pitkään. Tulosta odotellessa kerron vähän mitkä voimat ovat vastakkain.


Loppujenlopuksi on kaksi amerikkaa. On se jonka tunnemme ja joka perustettiin 1776 Amerikan vapaussodan päätteeksi, kun nämä George Washingtonit ym allekirjoitteli niitä perustuslakejaan. Valistushengessä ja tiettyjä oikeuksia kunnioittaen. Varsinkin idän rannikkovaltiot ovat tästä ylpeitä ja luonnollisesti tätä vaalitaan nykyisin demokraattipuolueessa. Arvopohja joka näkyy erityisesti isoissa kaupungeissa josta henkii edistys ja optimistinen usko tulevaisuuteen. Tähän sisältyy vahvasti vallalla oleva tasa-arvo -käsitys joka jatkaa tätä valistuksellista vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa.

Se toinen amerikka löytyy sitten keskilännestä, kaukana idän suurkaupungeista. Sitä voisi kutsua vaikkapa Yhdysvaltain kristilliseksi oikeistoksi. Siihen maailmaan eivät liberaalit perustuslait kuulu, vaan pääpaino on protestanttisuudessa. Raamatun sana painaa enemmän kun Washingtonin hörinät, jotka niillä kulmilla mielletään vain vapaamuurarilliseksi vehkeilyksi. Itse asiassa kristillinen oikeisto ei tunnusta Yhdysvaltain itsenäisyysjulistusta ensinkään. Heidän mukaansa sen oikean ja aidon Amerikan perustivat 1600-luvun puritaanit. Se on se aito ja oikea Amerikka. Oltakoon Trumpista ja hänen holtittomasta asenteestaan mitä mieltä tahansa, Trump osaa puhua tätä keskilännen konservatiivista ja republikaanista kieltä. Hän on suoranainen tulkki.

trump biden
Kaksi kovaa vastakkain, holtiton sammakkosuu ja epäjohdonmukainen Trump vs. jo kääkkä-iässä oleva Biden joka edustaa kolonialismia ja kehitysmaiden riistoa sen karkeimmassa muodossaan.

Kristillisellä oikeistolla on ollut aina hyvä propagandkoneisto joka oli voimissaan jo ennen internetin keksimistäkin. Vaan kun netti ilmestyi, se marssitti heti esiin pahamaineisen illuminaatin, joka luonnollisesti tähdättiin Washingtonin herroja kohtaan. Washington, rappeuman, korruption ja ylimielisen eliitin suljettu piiri, ja jonka arvostelua nykyisin kantaa Qanon -liike. Yhdysvaltain rikkaat ja muu eliitti nähdään lähinnä pedofiileina, eikä tämä asenne tästä tule muuttumaan vaikka Qanonin jälkeen keksitään jotain muuta, joka on samaa tavaraa eri käärepaperissa.


On tietenkin myös downtown, eli alakuokka. Sitä on kaikkialla missä on kaupunkeja. Poliittisesti passiivinen mutta jonka jyrkkä oikeisto näkee kaupunkien denegroivaan rakenteeseen kuuluvana. Ylipäätään syvällisesti on kyse maaseudun ja kaupungin välisestä kuilusta. Jo Hitler aikanaan näki kaupungit välttämättöminä pahoina, mutta josta ei muuta tule kuin dekadenttia rappiotaidetta ja turmelusta. Sen sijaan elinvoimaisella maaseudulla elää onnellisia elovena-tyttöjä. Yhdysvaltain jyrkkä oikeisto näkee asiat samalla tavalla; kaupungeista ei tule kuin pornografiaa, rikollisuutta ja huumeita. Ne ovat Yhdysvaltain Sodoma ja Gomorra. Rikos puhdasoppista puritaanisuutta kohtaan.

Jossain määrin samaa vastakkainjakoa on nähtävissä täällä meilläkin, vaikkakin erilaisessa kontekstissa. Kaupunkia edustaa suur-helsingissä asustava city-vihreä, jolla on trendikkäät muotivaatteet, kilpapyörä, sykemittari ja yksilöllinen ruokavalio. Hesalainen osaa olla sen verran snobi, että vaatii pakokaasutonta, tupakantumpitonta ja roskatonta ympäristöä, johon ei kuulu tehtaanpiiput tai dieselautot, vaan yksinomaan laajat viheralueet. Muu Suomi on tästä hämmentynyt, kiukkuinenkin, aavistaen että tämä tuulimyllysähköllä pyörivä ja lähinnä kasvisruoalla itsensä elättävä kulttuuri pyrkii valtaamaan arvoineen koko maan. Kehäkolmosen ulkopuolella ollaankin ryhmitytty oikeistokonservatiivien taakse josta perussuomalaiset vetävät nyt pisintä köyttä kun se osaa hyödyntää yhdysvaltain oikeiston salaliittoteorioita, ja muokata niistä kotimaiset versiot.

Näissä vaaleissa ei ole kyse politiikasta vaan maailmankatsomuksesta, arvopohjasta, miten sitä haluaakin kutsua. Kahdesta eri amerikasta törmäyskurssilla.

Jukkis
Gravatar
juppe
Vaalipuheet on nyt kummiskin jo puhuttu ja nyt on johtamisen aika. Iso ongelmahan niille on ulkolaiset nettitrollit, jotka yllyttää ammuskeluihin ja sisällissotaan ja vaalituloksen tarkistaminen on niitä varten. Kumpanenkin puolue tarvii siihen monta sataa juristia, koska osavaltioita on paljon, ja ainakin republikaanit on haalinu niitä kasaan jo jonkun aikaa. Demokraateillakin on ainakin budjetti kasassa, koska Biden otti Trumpin uhon kaksintaisteluhaasteena.

Seuraavaks on luvassa sellanen sirkus, että häirikkövaltioissa aletaan pitää nettitrolleja todellisena ongelmana, koska jenkithän ei tällasta esitystä mihinkään tarvii kun ne on jo kuunnellu neljä vuotta riitelyä siitä, että kuka voitti vaalit oikeesti. Niitä ei kiinnosta yhtään jos jossain Suomessa on vaiheeks joukkoammuskelu, kun kerran Suomessa ei oo haluttu panna aisoihin joukkoammuskeluihin yllyttäviä nettitrolleja ja tilannehan voi muuttua jos Suomessa tulee raatoja tarpeeks paljon.https://yadi.sk/i/GfVEVnCHP9LMgQ

Piilota kommentointilomake