Talvivaara jäänee aikakirjoihin kaikkien aikojen suurimpana miljardiluokan munauksena, mihin tämä maa on kuunaan kyennyt. Ei nyt olla epäoikeudenmukaisia; tämähän on ollut alusta asti Keskustapuolueen pilottihanke joten me muut sentään ollaan syyttömiä. Nyt on sitten meneillään uusi tuleva fiasko nimeltään Terrafamen akkutehdas, joten on selvää että ”ilmastonmuutoksen pysäyttäjänä” sähköautot on pop.


Kukaan ei edes tiedä paljonko Talvivaaraan on syydetty veronmaksajien rahaa mutta arvio liikkuu kepeästi miljardin yläpuolella.  Vastineeksihan Talvivaaran kaivos ei ole koskaan tuottanut mitään – ellei jätettä  ja vesistöjen pilaantumista sellaiseksi lasketa?

Me kaikki muistamme Pekka Perän josta näki jo päältä että mies on täysi koijari ja häntä pitää kiittää alkuaikojen saasteskandaalista. Silloin elettiin vielä Talvivaaran aikaa. Ikuisesti jää muuten mieleeni jonkun keksinnöillään rikastuneen haastattelu kuinka tämä osti viidellä miljoonalla Talvivaara –yhtymän osakkeita, uskoen että ne tulevat poikimaan vielä. Toisessa lehdessä sitten mainittiin että jo samaisena iltapäivänä Pekka  Perä nosti itselleen viiden milljoonan osingot – ilmeisesti huomaten että joku oli mennyt laittamaan moisen summan tilille.

888729
On siinä kuoppa juu...uskoisiko joku että tämä onkalo on maksanut jo miljardin ja lisää menee kun kankkulan kaivoon?

Sitten tuli tämä Terrafame. Mainosti itseään voitolliseksi.  Kun näissä jätekasoissa ja kipsisakka-altaissa kuitenkin oli lillumassa edes vähän köyhän mineraalin näköistä, niin olihan sillä tottakai jokin nimellisarvo.  Kun sitten maailmanmarkkinahinnoissa joku nikkelin arvo heilahteli sinne tänne, välillä ylöspäinkin, nousi myös noiden jätekasojen nimellisarvo. Jossain kohtaa niin korkeaksi, että terrafame saattoi kehuskella jopa että tuotanto on jo voitollista. Tiettävästi ne kasat ovat siellä edelleen ympäristön riesana.

Tai sanoihan Terrafame senkin että 1300 työntekijää maksaa kuitenkin ison liudan verotuloja. Sitä ei muistettu sanoa että veronmaksajathan heidän palkkansa maksaa muutenkin, ja jos siitä nyt veroina saa takaisin muutaman prossan, niin se on sitä  liikevoittoa. Tiettävästi jokainen terrafamen työläinen maksaa meille veronmaksajille 22 000-33 000 euroa per kuukausi.

Olisihan se suljettu aikaa sitten. Kuin pokerinpelaaja joka viimeinkin tajuaa olla nokittelematta kakkosparillaan. Vaan sitten tapahtui se kummallisuus että joku pääministeri Sipilän sukulainen ilmaantui sinne alihankkijaksi joten ei muuta kun käsi veronmaksajien rahoille. Aina voi nipistää koulutuksesta, sosiaalimenoista tai vaikka vanhainkodin päivävellistä.

Nyt on sitten uusimpana uutena tämä Terrafamen akkutehdas. Tajusivat sentään että niistä altaista tai kuonakasoista ei koskaan saada mineraaleja jalostettavaksi metallisulattamoihin, mutta akkumineraaliksi kelpaa vähän huonompilaatuinenkin metalli. Litiumiahan siinä kai lähinnä kaivataan. Kun nyt sitten jätekasoille tuntui löytyvän hyötykäyttöä, niin ei muuta kun kättä veronmaksajan taskuun…

Sillä ei tunnu olevan merkitystä että akkuteknologia ei ole sanottavasti edistynyt sitten 2000-luvun alun. Saati sitä ettei sähköauto ole sen ykkösvaihtoehto tälläisissä sub-arktisissa olossuhteissa. Kyllä kunnon pakkaset sellaiset hyydyttää, ellei ole sitten piuha laturissa yötä päivää. Tämä liittyy sillä tavoin asiaan että käytännössä kaikki tuotanto lähtee aina paikallisista olosuhteista ja tarpeista. Ja jos niitä ei ole, ei ole sitä vakauttakaan jolla  lähtee maailmojasyleilevään kansainvälisyyteen – varsinkin kun litiumakkuja nyt tuotetaan muuallakin vähän liikaakin.

Ollaan siis siirrytty tuottamattomasta kaivostoiminnasta tuottamattomaan tehtaaseen. Edistystä kai sekin? 

Mutta näkyyhän se meillä sentään mediassa kun joka paikassa toitotetaan nyt sähköautoja kun lobbarit tilaavat lehtijuttuja toisensa perästä. Ei sillä, onhan se hottia maailmalla. Jos oikein käy onnea, niin jossain kohtaa nämä akkutohellukset alkavat saada EU-rahaa joka tarkoittaa että kotimaisten veronmaksajien kuppaaminen voidaan vaihtaa italialaisten ja saksalaisten veronmaksajien kuppaamiseen. Muuta positiivista ei sitten näköpiirissä olekaan.  Tai jaa…  mitä olen kuvia kattellu kaivosalueelta niin saishan siitä jonkun elokuvakaupungin post-apokalyptisille elokuville.  Mikäs  tuolla olis Mad Maxia kuvatessa kun paikka on luonnostaan kuin ydinsodan jäljiltä – taitaa vain säteilläkin samoissa mitoissa?

Jukkis
Gravatar
KimmoK
Tuossakin mielenkiintoinen kirjoitus luettavaksi:
https://www.tekniikkatalous.fi/puheenvuorot/aurinkomalli-ja-pilvisyys-selittavat-paremmin-ilmaston-lampenemista-vesi-on-hiilidioksidia-rajumpi-kasvihuonekaasu-6595538

Gravatar
Juhnu
"Wikipedia:
Tiivistymisvana eli tiivistymisjuova, joskus myös tiivistysvana, on lentokoneen tietyissä olosuhteissa aiheuttama pilvi.[1] Se syntyy lentokoneen pakokaasun sisältämän vesihöyryn tiivistyessä nestemäisiksi vesipisaroiksi sopivissa kosteus- ja lämpötilaoloissa.[2] Pakokaasussa olevat muut hiukkaset toimivat tiivistymisytiminä. Tiivistymisjuovia syntyy tyypillisimmin 8–12 kilometrin korkeudessa."
Olisiko johtopäätös, että ilmailu lisää ilmaston lämpenemistä? Toisaalta 911 lentokiellon aikana tiivistymisjuovat eivät peittäneet aurinkoa ja maan lähellä lämpötila nousi... Alkaisiko lämpötila nousemaan jos ilmailu loppuisi nyt yhtäkkiä kokonaan...

Gravatar
Antero
Viime kesänä ei kemitreilattu juuri lainkaan ja lämmintä riitti usvattomalta taivaalta. Edellisenä kesänä satoi kaatamalla kun ilmatieteen laitos sai muhevan tutkimusrahan Arabiemiraateissa aavikoiden sadettamiseen...
Gravatar
KimmoK
Jotta ostaisin "sähköauton", sillä pitää päästä 800km ilman välitankkausta.
Ratkaisu olisi tietenkin se että se ei olekaan puhdas sähköauto (tai sitten akkujen pitää kehittyä aivan valtavasti).

Realistista olisi että etu ja taka-aseleilla olisi muutamien kymmenien kilowattien sähkömoottorit ja konepellin alla 2 sylinterinen biokaasulla (+bensalla+etanolilla) toimiva "agregaatti", niiden välissä samanmoinen akku kuten Toyota Prius:ssa. Sellainenhan voitaisiin tehdä jo tänäkin päivänä, uutta tekniikkaa ei tarvitsisi keksiä.

Mutta enpä usko että sellaista tuotetta lähimmän 50v aikana markkinoille tulee, ostajia on liian vähän.
Itte tartteis tehhä.

Toki sekin olisi ratkaisu että akkuja voisi vaihtaa kotona ja huoltoasemilla muutamassa minuutissa, esim 300k välein ja jatkaa sitten matkaa.

Gravatar
Antero
Sähköautot ei mitään "ilmastonmuutosta" pysäytä koska sellaista ei ole eikä tapahdu. Ihmiselle ja kasveille tärkeästä hiilidioksidia on tehty syntipukki ja silti siitäkin voidaan plasmamenetelmällä tehdä energiaa ja polttoainetta. Aikoinaan Suomeen puuhattiin kuvaputkitehdasta ja tästäkin hankkeesta tuli täysi susi. Kepulien akkutehdasta on tulossa samanlainen floppi. Mineraalien sijasta kusikin käy elektrolyytiksi. Varkaudessa on akkutehdaskin ollut jo valmiina kauan, lieneekö siitäkään enää muuta kuin seinät... Porissa ollut Kemiran titaanioksiditehdas myytiin jenkeille. Tuo paloi jokunen vuosi sitten, samaan aikaan suuritehoisten LTO akkujen myynti loppui....
Gravatar
Piirakkatari
Ihmisiä on liikaa. Yksinkertainen totuus, niin kuin totuus aina on. Laittakaa kymmenen ihmistä kymmenen neliön huoneeseen ja huomaatte huoneessa ilmastonmuutoksen.
Gravatar
KimmoK
Joitain ratkaisuja on syytä keksiä fissiilisista polttoaineista eroon pääsemiseksi.
Akkuteknologian kehittäminen on yksi osa sitä.
Suotavaa myös olisi että euroopassa saataisiin tuotettua tarvittavia mineraaleja ja akkuja, puhtaammin kuin mitä niitä tuotetaan Kiinassa. Se olisi oikeaa ekologisuutta, kun tuotantoa saataisiin tänne puhtaamman energian maihin.

Hiilidioksidin määrän räjähdysmäinen kasvu ihmiskunnan toimesta on kiistaton fakta.
Se mitä siitä seuraa ei ole täysin kiistaton fakta.

Suosittelisin kuitenkin "linnatuomiota" sellaisille jotka haluavat jatkaa entisellä tyylillä fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja ilmaston pilaamista. Hiilidioksidin ja muiden kaskihuonekaasujen päästely on edesvastuutonta toimintaa ja riskeeraa lastemme tulevaisuuden.

Gravatar
KimmoK
Hiilidioksidin määrän kehitys ilmakehässä, viimeiste tuhat vuotta:
http://3.bp.blogspot.com/--2AXDHTS-BM/VLqnL9BXpbI/AAAAAAAAJXg/MhPzp1Wx_tE/s1600/lawdome.GIF

Samantasoisia CO2 määriä on ollut miljoonia vuosia sitten, harmi ettei ole veteraaneja kertomassa sen aikaisen elämän ihanuuksista.
https://e360.yale.edu/assets/site/Capture8trimmed.jpg
lähde:
https://e360.yale.edu/features/how-the-world-passed-a-carbon-threshold-400ppm-and-why-it-matters

Ilmatieteenlaitoksen artikkelikin näyttäisi lukemisen arvoiselta:
Mitä ilmastolle on tapahtumassa Suomessa ja globaalisti.pdf

Gravatar
Antero
Hiilidioksidi on elämälle tärkeä kaasu kasvien yhteyttäessä sen ja auringonvalon myötä ihmisille ja eläimille elintärkeää happea. Suomi on hiilidioksidin suhteen tuonnin varassa ja suurimmat pitoisuudet tulee Brysselin ja Ukrainan suunnalta. Tällä hetkellä tuulen käydessä pohjoisesta, NASAn Geos5:n reaaliaikaisen 20.2.19 pv. mittauksen mukaan hiilidioksidia virtaa pohjoisnavan ja Huippuvuorten suunnasta siellä lukeman ollessa 139 ppbv. Suomessa lukema on 146 ppbv kun taasen Rotterdamissa 445 ppbv. Kiovassa se on 554 ppbv. Kiinassa lukemat huitelee 2008 ppbv. Saharassa 140 ppbv ja jonne tunnetusti suomalaisten pieru katoaa.
Gravatar
KimmoK
Otetaan verrokiksi ilmatieteenlaitoksen mittaamat:
https://ilmatieteenlaitos.fi/kasvihuonekaasujen-pitoisuudet

Se on harmi että joudutaan samalla pallolla olemaan USA:n ja Kiinan kanssa, mutta tolkun rajoissa olkaamme edes esimerkillisiä.
http://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20180301STO98928/kasvihuonekaasupaastot-eu-ssa-ja-maailmalla-infografiikka

Piilota kommentointilomake