Miten rauha Ukrainaan? Jossain kohtaahan kaikkien sotien pitäisi loppua. Itse en näe mahdolliseksi kuin yhden kapean portin jota kautta se olisi mahdollista ja tuon portin nimi on Donald Trump. Sikäli kun sinne asti päästään.
Näin alkuun että olen pitänyt tavallista pidemmän kesäloman näistä kirjoitteluhommista mutta se on pelkkä tekosyy. Raaka totuus on että maailmantapahtumat lässähtivät tasapaksuiksi, jos vertaa mitä viime vuosina tapahtui. Ukrainan sotakin, dynaamisen alkutaipaleen jälkeen muuttui puuduttavaksi asemasodaksi. Turha se on sanansäilää käyttää teemoihin jotka ketään ei kiinnosta ja itseä kaikkein vähiten. Ollaan siis hiljaa.
Mitä taas rauhaan Ukrainassa tulee, Kreml ei katso arvolliseksi neuvotella Ukrainan kanssa ensinkään. Se tietää, kuten kaikki tietää, että todellinen neuvottelukumppani on Yhdysvallat. Sinne onkin ulkoministeri Lavrov suunnannut mielenkiintonsa jättäen Zelenskyn kokonaan huomiotta. Onhan juttu kuitenkin niin, että ilman amerikkalaisia ammuksia ja aseita, Ukrainan puolustustahto loppuu lyhyeen. Jos amerikkalaiset haluaa rauhan Ukrainaan, siihen on Ukrainankin taivuttava. Niin yksinkertaista se on.
Biden ei halua Ukrainan taipuvan mutta pianhan ne on vaalit. Vastaehdokkaaksi on melko selvästi tulossa Trump, joka tulee voittamaan republikaanien vaalit ja asettumaan ehdolle. Itse asiassa hän on niin vahvoilla, että syytesuma jota häntä vastaan esitetään, on tarkoitettu estämään hänen ehdokkuutensa. Osa syytteistähän on toki aiheellisia ja osa vain syytteitä syyttämisen ilosta. Biden ei voi toivoa jatkokautta koska hän on äänestäjien silmissä kertakaikkiaan liian iäkäs. Hän häviää vaalit, joko Trumpille tai sitten jollekulle toiselle republikaanille.
Trumpista me tiedämme ennalta kaksi asiaa. Hän ei ole sotapolitiikan kannattaja eikä kannata mitään kylmääsotaakaan. Hän on täydellisesti America First -politiikan kannattaja jossa Yhdysvaltojen ei kannata leikkiä maailmanpoliisia vaan antaa toisten hoitaa omat asiansa. On luultavaa että hän haluaa Ukrainan sodan loppuvan - tavalla tai toisella.
Kuulehan Zelensky. En ole millään muotoa unohtanut että sun takia hävisin vaalit nelisen vuotta sitten ja kuten voit arvata... pian on laskun aika
Toinen seikka onkin kylmäävämpi Zelenskylle. Kun Trump lähti hakemaan jatkokautta, hän otti yhteyttä vastavalittuun Zelenskyyn ja pyysi tältä jotain mustamaalaavaa Bidenin pojasta Hunter Bidenista, joka kekkaloi Ukrainassa sen korruptoituneimman vaiheen aikana. Sitähän ei Zelensky antanut vaan päinvastoin julkisti tuon pyynnön. Se ja monet muut syyt olivat syynä, että Trump hävisi vaalit, ja osoittautui siinä harvinaisen huonoksi häviäjäksi. Aivan varmaa että hän syyttää Zelenskyä oppositioon jäämisestään ja hautoo kostoa.
Siitä voi arvella että rauhansopimuksen suuntaviivat ovat sellaisia, että ainakaan Zelensky ei vaikuta sodan jälkeen voittamattomalta sankarilta. Trump pakottaa hänet häpeärauhaan johon kuuluu väkisinkin se, että venäläisten valtaamat alueet tulevat jäämäänkin osaksi Venäjää. Mahdollisesti Kreml tulee vaatimaan koko Donetskin maakuntaa itselleen vaikka ei sitä sotilaiden avulla olekaan vallannut. Se tulevatko vaatimaan koko Harkovan aluettakin, jää nähtäväksi. Onhan sekin osa tsaarinaikaista suurvenäjää. Kello käy Zelenskylle eikä hänellä ole muuta liikkumatilaa kuin suostua mitä Putin ja Trump keskenään sopivat. Tai jää ilman ammuksia.
Toisaalta Zelensky ja hänen hallintonsa saa myös katsoa peiliin. Sodan todellinen casus bell oli Minskin ties kuinka mones sopimus. Sen ehtoihin kuului että Donetskin separatistialue jää Ukrainalle ns. autonomisena alueena jossa vallitsee pysyvä tulitauko. Mitä Krimiin tulee, se olisi jäänyt pöydälle odottamaan tulevaisuuden ratkaisua. Nyt kun sitä katsoo, se oli ihan kohtuullinen vaade mutta Ukrainalla oli liikaa kansallismielisiä voimia, jotta Zelensky siihen olisi voinut suostua. Kun sota sitten syttyi, olivat Kremlin seuraavat ehdot että Ukraina tunnustaa Donetskin ja Krimin kuuluvan Venäjälle ja ottaa linjakseen puolueettomuuspolitiikan ja siivoaa "natsihallintonsa" ts. venäjälle vihamielisen politiikan. Tämäkään ehto tuskin vielä olisi ollut liian karvasta kalkkia ottaen huomioon vaihtoehdon; vuosia kestävän kulutussodan. Nyt lienee selvää että Kreml vaatii valtaamiaan alueita, erityisesti Mariupolin aluetta puskuriksi jotta Krimi ei kokisi yllätyshyökkäystä ja yhtä lailla puskuria vaaditaan Donetskin alueelle. Seuraava vaihe on sitten vaatia myös Harkovan aluetta ja viimeisin ja rajuin vaihe vetää raja Dnepriltä, jolloin Ukraina menettäisi puolet maapinta-alastaan. Kyse on enää siitä, paljonko Ukraina tahtoo menettää. Puheet siitä että ukrainalaiset heittäisivät hyökkääjän maastaan on pelkkää haihattelua ja jokin näistä skenaarioista tulee toteutumaan. Se olisi pitänyt olla selviö alusta asti, ja sen vuoksi rauha olisi pitänyt tehdä heti eikä lähteä sotauhoon mukaan. Olkoonkin että Ukraina sai alussa oivia voittoja.
Toisaalta. Jos Trumpista ei tule presidenttiä niin sota jatkuu, ties miten pitkään. Eikä se välttämättä edes hyydy kylmäksi konfliktiksi. Venäläiset moukaroivat maata kunnes siellä ei ole enää puolustamisen arvoista ja vaikka ukrainalaiset eivät enää voikaan hyökätä, venäläiset voivat. Venäjällä on sotapuolella kaikki kortit käsissään ja yhtälailla he voivat murentaa Ukrainaa, kunnes väkisinkin vastapuolella otetaan järki käteen. Siihen voi mennä vuosia ja taas vuosia. Mutta tällä hetkellä on Trump se ainoa rauhansävel ja jo ukrainalaisten vuoksi hänen vaalivoittoaan on syytä toivoa. Eikä taatusti hänen aikansa jätä muutenkaan kylmäksi ja lähitulevaisuus tulee olemaan kaikkea muuta kuin tasapaksua.
Jukkis