Uskomatonta ettei näiden neljän vuoden aikana ole vielä kertaakaan tarvinnut pettyä Sanna Mariniin ja hänen hallitukseensa. Päinvastoin! harvoin näkee näin täydellistä politiikkaa mitä viime vuosina on nähty, enkä sinänsä epäile, etteikö SDP voisi voittaa seuraavatkin vaalit. Marineja on yksi per vuosisata.

 

Jo yksin Sanna Marinin nousu huipulle kielii jonkinlaisesta poikkeusyksilöstä. Nuori likka joka kapuaa tikkaita jotka käy koko ajan liukkaammiksi on itsessään kertomisen arvoista. "paas plikka keittäen kahvia" on varmasti ollut ensimmäinen asia jonka on aikanaan demareiden kokouksessa kuullut. Siellä 50-60 -vuotiaiden äijien seassa tarvitaan toki nuoria typyköitä passaamaan kun ukot tekee päätöksiä. Se on ollut puhdasta tienraivaamista ensin Tampereen kaupunginvaltuustoon, sitten sen puheenjohtajaksi, ja lopulta pääministeriksi asti. Koko ajan ympärillään vittuilevia ja vähätteleviä keski-ikäisiä miehiä joita on riittänyt viime päiviin asti. Milloin on Sokoksen kassa, ja milloin edustaa huulipunahallitusta. Kaikkien niitten on tietenkin täytynyt myöntää aliarvoineensa Marinin henkistä kanttia ja osaamistasoa. Sellainen hikipinkohan se varmaan on ollut jo kouluvuosista saakka, joka valmistelee, keskittyy tekemisiinsä ja ottaa selvää taustoista ja taustojen taustoista. Jos jotakin ei tiedä, uskaltaa kysyä siltä joka tietää. Kun se sitten avaa suunsa, sieltä tulee sellaista asiantuntemusta että toinen jää tyystin sanattomaksi. Tämä näkyy edelleen esim Orpon ja Marinin keskinäisissä väittelyissä jossa toinen jyrää toisen asiantuntemuksellaan. Vielä kun siihen yhdistyy tietty sanavalmius ja topakkuus, se on siinä. Väkisin alkaa ovet avautua sellaiselle joka oikeasti osaa.

Kukaan ei voi sanoa etteikö vasemmistolaisuus tee hyvää eläkeläisille ja pienituloisille. Uskoakseni täytyy olla keskiluokan paremmalla puolen ollakseen porvarien kannattajakuntaa. Mielihyvällä olen pannut merkille että tupakanhintaakaan ei tällä hallituskaudella ole nostettu, poislukien indeksikorotusta koska se katsotaan iskuksi köyhiä vastaan. Päinvastoin kuin kokoomushallitus joka sitä nosteli tämän tästä, Sipilä peräti kahdella eurolla ja Orpo uhoaa nostavansa muhkealla neljällä eurolla. Lähes kaikki ovat töissä jotka työkykyisiä ovat eikä enää puhuta mistään tukityöllistämisjutuista, nollasoppareista tai harjoittelupalkoista. Orjatyövoimasta on tämä hallitus ravistautunut irti. On tehty joku SOTEkin joka kokoomukselta tuntui vievän vuosikymmeniä. Erityisesti kokoomus tuntui vastustavan koulutusuudistusta jossa kunkin on valmistauduttava koulusta joku ammattitaito taskussaan. Ymmärtää sen jos enemmän tykkää syrjäytyneistä ammattitaidottomista nuorista miehistä jotka harrastaa huumekauppaa ja jengiytyy kuten tähän asti. Eikä ole aikaan puhuttu yksityistämisestä koska korona-aikana tajuttiin että siitä ei ole kuin haittaa kun kriisi iskee. Päinvastoin, suuressa kuvassa on siirrytty markkinaliberalismista, joka nojasi työväestön hyväksikäyttöön, pankkikriiseihin ja halpatyövoiman tuottamiseen, puhtaaseen keynesiläisyyteen jossa kansalaisten tasa-arvo ja hyvinvointi ovat ykkösasemassa. Moraali on kohdallaan.

 

captain marvel

Jos johonkin Sanna Marinia pitäis verrata niin varmaan joku Marvel -supersankari olis lähimpänä. Meneekö jo liian överiksi? Kun näette seuraavan pääministerin ja sen luoman hallituksen, tajuatte viimeistään siinä vaiheessa millainen erityislahjakas keskuudessanne hetken oli. Sitten palataan nollaosaamisen arkeen. 

Ainahan yhteiskunta jostain nurkasta vuotaa ja tuskin koskaan mikään muuttuu täydelliseksi. Kun ei kokoomus ole keksinyt mitään kritiikin aihetta, on se sentään huolestunut velkaantumisesta, Loppujen lopuksi kun tätäkin tarkastelee on tämä syömävelka ollut tällä hallituskaudella vain 2.5 miljardia per vuosi eli normia keskitasoa jota on ollut vuosikymmestä toiseen. Vain sillä erolla että nyt valtio tienaakin verokertymän ansiosta koska työllisyysprosentti hipoo jo 80%. Repikää oppositio siitä. Katsokaas kun täydelliselle ei mitään voi.

Eikä tässä suinkaan kaikki, kuten ne ostos-teeveessäkin sanoo. En minä tätä hehkuttaisi jos tämä olisi normiaikaa. Joskus tulee vasemmistohallituksia, joskus oikeistohallituksia. Politiikot tulee ja menee. Erona on se että Marin on johtanut aikakautta joka jää historiaan, ja jolla viittaan korona-aikaan. On siinä näitä ukraina-juttujakin joka mullistaa kaiken. Seuruksineen. Se että joku johti poikkeusajat taatun keskivertoa paremmin, kielii oikeasta osaamisesta. Lisäksi Marin on kansainvälinen superstara, tuskin on montaa ihmistä maailmassa joka ei häntä etäisesti tietäisi. Paistattelee kansainvälisessä mediassa kuin kotonaan. Kun häntä hehkutin silloin hallituskautensa alussa, aavistin, vaistosin, koin etiäisen, miten sen sitten sanotaan, että nyt tulee jotakin poikkeuksellista. Jotain sellaista jonka itse sallimus asetti paikalleen ja jollaisia ei synny ja tule kuin kriisiaikojen tiukimmissa paikoissa. Hän on vähän kun luonnon täysosuma ja seuraavaa suurten linjojen vetäjää saadaan odottaa vuosisata.

Ei Marinin paikka ole suomessa. Tällä eletään ikuista keskinkertaisten mafiaa. Suomessa arvostetaan hidasjärkisyyttä ja erityisen paljon ilmassa on aina ollut puhdasta kateutta. Kansan sivistystaso on heikkoa, se on joko klikkijournalismin tai somevillitysten typertämä. Tavallaan menee lahjakkuus hukkaan jos valoa säteilee keskellä Hölmölän kylää. Marinin paikka onkin tulevan nato-jäsenyyden myötä Naton pääsihteeri, EU-presidentti tai YKn pääsihteeri tai mitä niitä maailmanvirkoja onkaan. Aivan varmasti hänet on jo pantu merkille muualla. Pahin arvonalennus mihin saatttaisi ryhtyä on alkaa Orpon hallituksen valtiovarainministeriksi. Siihen pestiin kelpaa joku täysi nollakin. Eri asia sitten jos jatkaa pääministerinä mutta pahaa pelkään että äänestäjäkunnalle ei Marinin poikkeuksellinen lahjakkuus ole vielä avautunut. Tuskin ikinä avautuukaan jos sivistystasolla mitataan.

Ainahan tähän joku panee kommentiksi että tämä kirjoitus on ironiaa. Ymmärrän sen kyllä. Harva nykymaailmassa tietää mitään politiikasta ja vielä harvempi osaa erottaa huonoja ja hyviä poliittisia päätöksiä toisistaan kun ei osaa erottaa edes oikeisto- ja vasemmistopolitiikkaa toisistaan. Valtaosa on politiikasta vieraantuneita, kokee ulkopuolisuutta ja niille politiikot edustaa vain jotain rosvolaumaa joka kahmii taskunsa täyteen ja jättää kaaoksen jälkeensä aikansa tunaroituaan. Valitettavan usein näin onkin ollut, ei sillä. Kyllä se pitää silti nähdä että aika täydellistä hallituskauttahan tämä on ollut, ja jos jollakulla jotain narisemista on, se joko narisee narisemisen ilosta tai sitten oikein kaivamalla kaivaa jotain epäkohtaa, joka harvoin edes osoittautuu hallitustason asiaksi. Mutta on minunkin myönnettävä että kaikki hyvä loppuu aikanaan. Kansa äänestää sitä joka sen älykkyydelle on mitoitettu ja sehän ei tiedä hyvää. On kuvaavaa että itse kohtalotar ei nostanut Marinia pallilleen äänestystuloksen kautta vaan ns. keittiönovesta.

 

Jukkis