Tällä kertaa tarkastelemme Ukrainan sodasta sitä puolta, koska uutisointi irtautui täydellisesti todellisuudesta ja lähti kunnon laukalle. Otsikot alkavat olla jo niin hurjia että alkavat tuntua jonkinlaiselta itseironialta jossa tehdään pilkkaa koko sotapropangasta. Tämä on vähän kun jatkoa edelliseen postaukseeni joka suureksi hämmästykseksi sai paljon myönteistä palautetta ja vieläpä varsin runsaspuoleista. Yleensähän nää mun blogini on vähän kuolleille kirjoittelisi mutta taisin kerrankin sanoa jotain jo oikeinkin, joten jatketaan.


Ukrainansodan alussahan uutisointi oli sitä mitä pitikin; neutraalia, useista lähdeaineistosta koostettua kokonaiskuvaa jota säestettiin asioiden taustoilla. En nyt ulkoa muista mutta sekä Ukrainan että Venäjän asevoimilla oli omat tiedottajansa jotka läpikävivät päivän tapahtumia ja niihin antoi höystöä eri maiden sotilasasiantuntijat. Sitten ne vaan molemmin puolin rintamaa alkoivat asteittain muuttua normiksi sotapropagandaksi ja todelliset asiantuntijatkin korvattiin millä ties suunsoittajilla jotka puhui vaan narratiivin mukaista puppua. Toimittajatkaan ei enää viitsineet tehdä mitään taustatyötä, riitti kun otti Zelenskyn päivittäiset twiittailut sellaisenaan. Kun venäläinen puoli pantiin nettisensuuriin, tarjonta väkisin yksipuolistui ja alkoi vinoutua.

Nythän se on jo ihan lähtenyt lapasesta. Olemme jo lukeneetkin suuresta sotapäälliköstä Zelenskystä joka on taidoiltaan verrattavissa johonkin Julius Caesariin tai Napoleoniin. Kun Ukraina osuu Himarsilla johonkin venäläispanssariin ja tuhoaa tämän, asiantuntijat kokoontuvat pohtimaan romahtaako venäläisten rintama tähän tuhottuun tankkiin. Se on tietenkin suurvoitto vailla vertaa jolle ei koko sotahistoriasta meinaa löytää yhtä uljasta verrokkia. Se on selvää että Venäjän armeija on jo romahtamassa; rekryyttiä ei löydä enää kuin elinkautisvangeista ja nekin karkaa heti kun voivat. Taistelumoraali on nollassa, kalustokin vuodelta 1914 - hevosvaljakot vain vetävät konekivääriä asemiin kun uudempaa ei ole. Kenraalikunta umpihumalassa jo ennen puoltapäivää. Kaikkea leimaa toivottomuus.

Kun taas ukrainalainen supersotilas sotii uudenkarheilla aseilla. Taas antaa Biden uusinta uutta megadesctruction -ohjusta ja antaa vieläpä Marvel-supersankaritkin avustuspakettina. Hulk vaan heittelee venäläistankkeja ja Rautamies lentelee taistelukentän yllä.

valeuutiset

Sanomattakin on selvää Venäjän duuma puuhaa vallankaappausta. Kansanjoukot piirittää Kremliä viimeistään ensi viikolla ja talouspakotteiden takia nälkä kurnii kadunmiehen vatsassa. Pohditaan missä järjestyksessä Venäjänmaan eri kansallisuudet aloittaa itsenäisyystaistelunsa. Kaikki hajoaa. Superpäällikkö Zelensky hajottaa koko Venäjän hyödyntäen sen sisäistä jännitettä. Tietää ettei Venäjä voi julistaa Ukrainaa vastaan liikekannallepanoa koska venäläisille ei uskalla antaa pyssyä ettei ne käytä sitä Putinia vastaan ja kaada tätä vallasta.

No joo. Zelensky joka on sotaakäyvän valtion presidentti, hänen kuuluukin puhua tälläisiä. Valaa uskoa siihen että voitto on enää armoniskua vailla, vihollisvoima romahtamassa ja luonnollisesti se joka on vastassa, on pelkkiä raakalaisia raiskauksineen ja kidutuksineen - oli mikään totta tai ei. Sotapäälliköt ovat tehneet tätä maailmansivu. Vielä siinäkin vaiheessa kun vihollisjoukko jo murtaa kaupunginportteja uhotaan että voitto on enää kivenheiton päässä. Se on näin. Eikä se toisin voi ollakaan. Tyyliin kuuluu vaieta tyystin tappioista ja paisutella jokaista pikkuvoittoa kohtuuttomuuksiin.

Eri asia sitten on, miksi meille suomalaisille toistetaan näin tympeää propagandaa. Ajattelevat varmaan että monet nielee sen sellaisenaan. Kuin jokaisen suomalaisen pyhä velvollisuus olisi niellä moista valeuutisten jatkumoa vain isänmaallisuuden nimissä ja kunnon soturihan ei kyseenalaista mitään. Pikemmin olen ollut näkevinäni että monet ovat jo kääntäneet selkänsä moisille otsikoille ja jos uutisia seurataan niin mieluummin vaikka Elisabetin hautajaisia. Jopa ne uhoilevimmat isänmaalliset alkavat olla sellaisessa vaivaantuneessa mielentilassa kun uutisvirta työntää mitä uskomattomampia valeita päivästä toiseen. Jopa niin yliampuvia ja täyskorneja valeita että panee kysymään miten tyhminä ne meitä oikein pitää?

Ikävä kyllä totuus on jotakin muuta kuin mitä otsikot kirkuvat. Venäjä sai sodan alussa kokea strategisen tappion kun se joutui perääntymään Kiovasta. Toisaalta sai strategisen suurvoiton Mariupolin alueella jota paikallinen venäläisväestökään ei pannut pahakseen. Päärintamalla Donetskin pussissa se on löylyttänyt kunnolla ukrainalaisia jota se tekee edelleen. Khersonin rintamalla Ukraina koki rökäletappion mutta vastaavasti voitti Harkovan rintaman tyylipuhtaasti. Nyt se hyökkää Donetskin pohjoispuolella eikä oikein hyvältä näytä. Saattaa hyvinkin kokea "khersonit" eli sen hyökkäysvoima kaatuu tykkituleen. Kokonaiskuvassa molemmat osapuolet ovat voittaneet ja hävinneet taisteluita mikä kai kuuluu sodan luonteeseenkin. Mikään ei näytä siltä että venäläiset olisivat erityisissä vaikeuksissa. Pikemmin ovat pärjänneet passelisti kun ajattelee miten alivoimaisia ovat.

Venäjä valtiona on vain rikastunut. Kun öljynhinta lähti koholle, Venäjä sai enemmän tuloja kuin osasi edes odottaa. Tietenkin EUn ja Venäjän kauppasuhteiden katkettua syntyy kauppatyhjiön kokoinen inflaatio jonka Venäjä on korvannut Intian ja Kiinan kaupalla kun taas EU on jäänyt nälkälakkolaisen asemaan, jota vieläpä piinaa energiakriisikin. Tietenkin on kritiikkiä mutta se on täysin erilaista mitä uutisoidaan. Siinä kritisoidaan enemmän sitä miksei Putin ota voimaa ja lyö Ukrainaa kunnolla kasaan sen sijaan että vain pelleilee erikoisoperaatiollaan. Tästä voi päätellä että venäjän kansa seisoo sotatoimien takana enemmän kuin Kremlin hallinto. Ei kuulosta oikein siltä että Venäjä olisi minkäänlaisessa kriisissä.

Kysymys kuuluu, kauanko nämä ämyrit vielä toitottavat? Luultavasti ne hiljenevät talveksi sitä mukaa kun sotahommatkin menee pian jäähylle. Enemmän kuin luultavasti ensi talvi on ukrainalaisille melkoisen ankara ja katkeranoloinen. Sielua ehkä lämmittää päivittäiset Zelenskyn palopuheet jossa tämä lupaa voittoa jo ensi viikolla tai sitä seuraavalla. Jaksakaa sinne asti.

Jukkis