Maailmanmeno

Ajankohtaisia ja poliittisia asioita
Tällä kertaa tarkastelemme Ukrainan sodasta sitä puolta, koska uutisointi irtautui täydellisesti todellisuudesta ja lähti kunnon laukalle. Otsikot alkavat olla jo niin hurjia että alkavat tuntua jonkinlaiselta itseironialta jossa tehdään pilkkaa koko sotapropangasta. Tämä on vähän kun jatkoa edelliseen postaukseeni joka suureksi hämmästykseksi sai paljon myönteistä palautetta ja vieläpä varsin runsaspuoleista. Yleensähän nää mun blogini on vähän kuolleille kirjoittelisi mutta taisin kerrankin sanoa jotain jo oikeinkin, joten jatketaan.

Vielä kerran Ukrainasta ja tällä kertaa avaan mikä koko sodassa, tai pikemmin sen uutisoinnissa rassaa. Tunnustan että on vähän karvat vastahangassa kun lueskelen sotauutisia ja kuin väkisin, uhmamielellä, olen puolisalaa Putinin puolella. Jos ei muuta tästä vuodatuksestani opi, niin ainakin sen mitä sotapropaganda toimii ja vaikuttaa meidän itsekummankin mieleen. Jääden sinne ikiajoiksi.

Jatkan vielä eilistä aihettani pohtimalla miten sodissa voitetaan? Mikä määrittää voiton, on puhtaasti strateginen valinta joka riippuu käytetyistä menetelmistä. Vaikka näyttääkin siltä että Ukraina on voittanut taistelun, se voi silti hävitä itse sodan. Itse asiassa se on saattanut sen jo hävitäkin. Se riippuu miten voitto ja häviö määritetään.

Jatkan fundeerausta joka ei tässä ilmapiirissä fiksua ole. Lööpithän kyllä kirkuu Ukrainan suurvoitosta ja on varmoja että Kremlin hallinto kaatuu nyt väkisinkin. Tohdin epäillä tätä kaikkea. Ja jos pohtia pitää että pitääkö Venäjän nyt kostaa kokemansa nöyryytys ja haalia väkeä sitten vaikka kutsuntojen kautta, niin epäilen sitäkin. Menettivät yhden rintaman mutta ei se sentään maailmanloppu ole eikä tarkoita että sota olisi vielä sodittu. Tämä kirjoitus sitten vain niille jotka haluavat ymmärtää asioita syvällisemmin.

Pitkästä aikaa katsaus Ukrainankin sotakentälle kun siellä alkoi vihdoin viimein tapahtua. Olihan se tietenkin odotettavissa kun ajattelee että Venäjä sotii vaivaisella armeijalla, niin ennemmin tai myöhemmin hyökkäysaloite liukuu vastapuolelle. Varsinkin kun näin vähäisellä määrällä on pakotettu käymään enemmän asema- kuin hyökkäyssotaa. Nyt se sitten tapahtui ja luonnollisesti Harkovan edustalla jossa venäläiset ovat heikoimmillaan.

Kerran päivässä lukaisen myös UudenSuomen blogia, josko siellä olisi jokin mielenkiintoinen kirjoitus. Nyt on ollut jostain syystä niin, että viimeiseen pariin kolmeen viikkoon ei ole ollut yhtään otsikkoa, jota viitsisi klikata auki. Käytännössä jokainen on keski-ikäisen tai sitä vanhemman boomeri-sedän jorinaa. Miten tähän on tultu? Ajattelin kertoa miten oivankin alustan saa taannutettua yksi ja ainoa ihminen vain painelemalla ilmianto-nappulaa riittävän kauan.

Väliin voisi katsastaa Ukrainan sotatilannettakin. Ei tässä nyt toistella kuin papukaija mediassa näkyviä uutisia - joita on kyllä ollut kiitettävästi - vaan tutkitaan niitä rivien välistä. Paljon on mainitsematta ja se ei juurikaan anna kiitettävää kuvaa Ukrainan sotataidoista. Paljon tapahtui sellaista minkä ennustin aikapäivää sitten - mutta jostain syystä Ukrainan sodanjohto itse ei osaa ennustaa samoja kehityskulkuja.

Itä-Ukrainan pussi lienee viittä vaille ratkennut venäläisvoittoon. Se oli tietenkin ilmiselvää alusta asti, sillä ukrainalaisilla ei sen kohdalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin menettää alue yhdessä armeijansa kanssa tai ilman sitä. He päättivät valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta sen huonomman, ja ilmeisesti ovat toistamassa samaa virhettä etelämpänä olevalla Donetskin rintamalla. Se on hämmästyttävä valinta koska säällisiäkin vaihtoehtoja olisi ollut.

Hiljaista on ollu Sinikivessä ja hiljaisemmaksi menee sitä mukaa kun lämpömittari kohoaa. On katsokaas kesä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti ennen kun loma loppuu. Pian se on juhannus ja sen jälkeen lähden matkoille jonnekin päin suomea ja miksen lähtisi - bensahan on halpaa kun mikä. Ilmaisen tässä nyt mietteitäni maailmanmenosta, lähinnä Ukrainasta ja vähän nato-hankkeestakin. Onneksi minä en niitä asioita joudu työn puolesta selvitteleen.

Tällä kertaa tarkastelemme Ukrainan sodan eri osapuolia ja kuka on kukin. Onhan tilanne kiistatta kompleksinen ja siinä on monta peluria. Kaikki pahat ei ole aina niin pahoja vaan heitä ajaa sinänsä ihan järkevät motiivit ja kaikki hyvät eivät ole niin hyviä että sädekehää sentään ansaitsisivat. Maailma kun oikeasti jakaantuu harmaan eri vyöhykkeisiin.