Koetan tässä vähän puffata uutta kirjaani joka on tätä kirjoitettaessa taittovaiheessaan, eikä sillä ole edes nimeäkään vielä. Haluan kuitenkin valottaa hivenen millaisia asioita siinä käsitellään. Se käsittelee sitä outoa faktaa, että pääosin kirkot on rakennettu 33.3 km välein, mutta ne saattavat mennä myös viivasuorassa linjassa – jopa satoja kilometrejä. Miksi? Siihen ei tässä mahdu vastaamaan, mutta kirjassa toivoakseni asia selvitetään perusteellisesti.

Olkaa siis kärsivälliset sen ilmestymisen kanssa, pian saatte kaivaa kuvetta jos uteliaisuus voittaa. Siitä tulee ensimmäinen kirjani jota tullaan myymään tuhansia satojen sijasta – on se sen verran rautaa.

Koski TL – pystyynkuollut taajama?

Myönnän että en ole koskaan käynyt paikassa nimeltään Koski TL. Olen kylläkin nähnyt lukuisia vastaavia pitäjiä, joita voi kutsua synonyymilla uinuva. Arvattavasti myös Koski TL on sellainen, maatalousvaltainen, muuttotappioinen kunta jossa väki vanhenee ja ne harvat jotka töissä käyvät, tekevät sitä lähimmässä kaupungissa, koska seudulla ei ole omaa teollisuutta sitä pakollista metalliverstasta lukuunottamatta. Taloista voi päätellä että tuossa on ollut ammoin kauppa, tuossa pankki ja tuossa jokin autoverstas, mutta eipä ole enää. Puuston läpi erottuu lahoava saha kuin muistona kunnian päivistä.

Taajamassa on luultavasti Siwa tai Sale ja pääraitti on tyhjillään pitkin päivää. Harvat vastaantulijat ovat joko eläkeläisiä tai maajusseja, ja kaikki äänestävät Keskustaa – kuinkas muuten?  Ehkä tämäkin paikka herää kesällä eloon kun mökkiläiset tulevat ja ehkä sielläkin on jotkut paikallismarkkinat kerran vuodessa, jotka vetävät kyläläiset kerrankin samaan paikkaan.  Yleisilme kuitenkin kertoo että kuntaliitos on pakon sanelemaa ja paikallislehdessä käydään debattia terveyskeskuksen resursseista.
Tai voin olla väärässäkin – enhän ole koskaan käynyt.

…mutta tärkeä paikka rautakaudella

KoskiTL
Koski TL kirkko ja sen ympärillä olevat viisi kirkkoa tai kappelia jotka salaperäisesti ovat samalla 33,3 km etäisyydellä. Mystistä, todella mystistä. Kuva: RaV
Sen sijaan tiedän että tällä paikalla on kunniakas menneisyys. Se on ollut suoranainen keskuspaikka rautakaudella tai ehkä vielä varhaiskeskiajallakin. Tämä ilmenee kirkoista. Koski TL nykyisestä kirkosta voidaan vetää etäisyyksiä naapurikuntien kirkkoihin, ja havaita että pääosin ne ovat keskimäärin 33.3 km päässä emäkirkosta. Kun ottaa keskipisteeksi Koski TL kirkon, siitä on matkaa Humppilan kirkkoon 33.26 km, Somerniemen kirkkoon 33.5 km, Helisnummen kappeliin 33.3 km, Paimion kirkkoon 33.1 km sekä Oripään kirkkoon 33.4 km. Mystistä, todella mystistä että yhdestä ja ainoasta kirkosta voi mennä näin monta samaa etäisyyttä niin moneen suuntaan.

Kriitikko varmaan huomauttaa että hetkinen, kyseinen kirkko on rakennettu vasta 1935, ja että mitoissa on muutenkin heittoa. Tämä on totta, sillä historiansa aikana pitäjässä on ollut peräti viisi kirkkoa, joista kaikkien sijainnista ei niin varmuutta ole. Onko Koski TL nimisessä paikassa piste josta voidaan laskea absoluuttisen tarkasti 33.3 km etäisyys kaikkiin ympäröiviin kirkkoihin? Koski TL tapuli vuodelta 1777, vanhan kirkon länsipäässä hivenen tarkentaa mittoja. Se että Helisnummen kappeli on tehty vasta 1964, mutta sen alla on rautakautinen kalmisto vahvistaa epäilyjä että tämä outo järjestelmä saattaakin periytyä jo rautakaudelta asti. Kirkothan tunnetusti on rakennettu pakanallisten palvontapaikkojen päälle.

Outoja ja salaperäisiä geometrisia järjestelmiä

Koski TL tuntuu olevan myös jonkinlainen aloituspaikka pidemmälle polulle kun seuraa 33.3 km etäisyyttä kirkosta toiseen. Alkuun onkin jännittävää seurata tätä sakraalista polkua ja katsoa mihin se johtaa, sillä onhan siinä sellaista daVinci-koodimaista jännitystä, kun ei tiedä mitä arvoituksen päässä on. Koski TL on siis aloituspaikka Oripään kirkkoon, josta matka jatkuu Honkilahden kirkkoon, siitä Eurajoen kirkkoon, josta matka jatkuu Kokemäen kirkkoon päätyen viimein Nokian kartanolle, paikkaan jossa on ammoin ollut seudun ensimmäisiä sakraalirakennuksia. Kaikki toisistaan 33.3 km mitassa.

Todellisuudessa nämä mitat muodostavat kuitenkin laajemman verkoston, jossa välillä tuntuu kuin kaikki johtaisi kaikkeen, ja  mitään erottuvaa aloitus- tai päätepistettä ei tunnu olevankaan. Kuitenkin on niin, että Koski TL erottuu tästä verkostosta, sillä sen monimutkaisuus on jotakin sellaista, joita ei muissa pitäjissä tapaa. Se erottuu loistavana kuin Kuu tähdistön sekavan tähdistön seasta. Olipas runollisesti ilmaistu.

Mitä näillä mitoilla halutaan sitten sanoa? Lähes jokaiselle tulee mielikuva jonkinlaisesta päivämatkan pituudesta, mutta selitys tuskin lienee oikea. Samaten teilaamme ajatuksen etäisyydestä jonkinlaisen viestinnän vuoksi (savu, äänet jne), mutta uskomme keksineemme oikean vastauksen. Siihen vastaaminen vain käy hyvin pitkien päättelyketjujen kautta, joten tässä yhteydessä siihen ei vastata. Emmekö olekin inhottavia? Tiedämme mutta emme kerro. Jos tämä ei ole pakkomyyntiä – suoranaista kiristystä – pakottaa lukija kohti kirjakauppaa niin mikä sitten on.

KoskiTL_polku
33.3km mitat Koski TL kirkosta kirkkoja pitkin aina Nokialle saakka. Näytekuva Hermeetikosta nro 12. Alkuperäinen kuva: RaV

Muhkea ley-linja halkoo kylän kirkon

On toinenkin vielä mystisempi yksityiskohta. Ihka aito ley-linja jollainen lävistää tämän uinuvan pitäjän. Se alkaa kaukaa saaristosta Hiittisistä päätyen Tampereen Messukylän Kukkoinkivelle. Ruotulan Kukkoinkivi on hyvin tyypillinen merovingiajan rikas kalmisto jollaisten päälle kirkkoja on ammoin tavattu rakentaa. Tyypillinen siinäkin mielessä että edistyksen tieltä kivi on räjäytetty pois, kohtalo jonka niin moni muukin arvokas kalmisto on saanut kokea. Ley-linjat ovat hyvin tyypillinen ilmiö muinaisessa maailmassa, ne ovat viivasuoria kokonaisuuksia, joita muinaiset ovat pitäneet tärkeänä rakentaa, vaikka kukaan ei enää tiedäkään että miksi. Ne ovat maailmanlaajuinen ilmiö, ja kiinalaiset jotka kutsuvat niitä nimellä lung-mei, lohikäärmetiet, sanovat niiden olevan positiivisten energiavirtausten teitä, joilla on parantavaa voimaa. Jos näin on, niin Koski TL nimisessä paikassa ollaan varmaan terveitä ja energisiä, ja eletään muutenkin vanhoiksi?

Joka tapauksessa Hiittisen kirkko, Vastanfjärdin jatulintarha, Kemiön kirkko, Hajalan linnamäki, Vaskion kirkko, Koski TL kirkko, Ypäjän ensimmäisen kirkon paikka, Humppilan kirkko, salaperäiseltä kuulostava Golgatanvuori sekä vihdoin viimein Messukylän Kukkoinkivi ovat samalla viivasuoralla linjalla toinen toisiinsa nähden. Tämä on eräs muhkeimmista ley-linjoista jollaisia maastossamme kulkee. Erikoiseksi tämän tekee että myös 33.3 km kirkkomitta kummittelee joukossa. Matka Hiittisen kirkosta Kemiön kirkkoon on 33.3 km. Vastaavasti Koski TL kirkosta on matkaa Humppilan kirkkoon em. 33.2 km, mutta samalla linjalla Ypäjän ja Urjalan kivisakastin etäisyys on sekin niinikään 33.2 km. Tämä on linja jossa viivasuoruus yhdistyy 33.3 km mittaan.

KoskiTL_1
Salaperäinen ley-linja. Rautakautista perua? Kuva: RaV

Vastaavanlainen Karjalankannaksella

Päivän kysymys kuuluu, onko Koski TL todellakin siinä mielessä uniikki, että se olisi ainoa laatuaan jonka ympärillä olevat kirkot ovat samalla etäisyydellä. Sinänsä harmi joutua vetämään matto tässä kohtaa Koskilaisten alta, niin mukavia kuin varmasti ihmisinä ovatkin. Pitkällisen, monikuukautisen tutkimisen jälkeen löytyi kuin löytyikin toinen paikka. Itse asiassa rajan takaa Karjalasta löytyi kylä nimeltään Antrea.

Myös Antreasta meni viisi 33.3 km kirkkomittaa, ja samalla pienellä heitolla. Tällä kertaa vain laskimme tarkkaan onko Antrean alueella pistettä josta menee absoluuttisen tarkasti 33.3 km mitta joka suuntaan. Me löysimme sen, sellainen piste oli todellakin olemassa. Innoissamme yritimme tutkia onko siinä kohtaa ammoin ollut pitäjän ensimmäinen kirkko, mutta oletteko koskaan yrittäneet selvittää näin spesiaaleja kysymyksiä Venäjän puolelta?

Erityisesti jos tiedämme että kyse täytyy pohjimmiltaan olla kalmistosta jonka päälle on tehty kirkko, ja kannaksen kalmistoalueiden selvittely on kiistatta työtä aiheuttava prosessi. Emme me siihen urakkaan sitten ryhtyneet mutta joku päivä vielä selvitämme tämän Koski TL mysteerion. Eipä arvaakaan paikallinen Kosken Kirkkoherra, millaisen esoteerisen salaisuuden päällä seisoo avatessaan kirkonovia pyhäaamuisin.

Antrea
Karjalan kannakselta Antreasta löytyy samanlainen viiden kirkon rypäs kuin myös Koski TL:stä. Vaikuttavatko Turun ja Viipurin sijainnit tähän omituiseen järjestelmään jotenkin, ei ole selvää. Kuva RaV

ja taas kaupitellaan

Tälläinen kirja. Tälläisiä se käsittelee kunhan ensin ilmestyy. Todella fantastista sanoo joku, mitään vastaavaa ei ole koskaan aiemmin julkistettu, eikä tämäntyyliseen tutkimukseen ole mitään esikuviakaan. Hullunhouretta sanoo taas joku toinen, koska ei voi uskoa silmiään. Kriitikoille tiedoksi ettei tässä ole kyse mistään skitsofreenisesta prosessista, vaan tutkimuksesta jonka takana on ollut lukuisia ihmisiä tekemässä tätä ihan vakavissaan.

Sillä tiedämme löytäneemme jotakin oikeaa, ja jota kukaan muu ei ole aiemmin huomannut. Tässä ei ole kyse edes uudesta polusta tieteen saralla, vaan jopa kokonaan uudesta neitseellisestä tutkimuskentästä. Harva pääsee kehuskelemaan löytäneensä kokonaan uuden tieteenalan, mutta me olemme sen onnistuneen tekemään. Alan pioneereina olemme nimenneet sen arkeo-maantieteeksi, kunnes keksimme paremman. Jokin klassisempi nimi, jossa on kreikkaa tai latinaa antaisi sille arvokkuutta, mutta olkoon nyt toistaiseksi näin.

Eli odotelkaa nyt jonkin aikaa tätä kirjaa joka kertoo lisää näistä samoista aiheista. Siitä tulee kirja jonka pitäisi mullistaa itsekunkin maailmankuva kun lukija ymmärtää millaisen geometrisen kompleksin sisässä hän on asunut koko ikänsä aavistamatta lainkaan sen olemassaoloa. Sama se koskee tätä pientä pitäjää nimeltään Koski TL. Tuskin sen asukkaat voivat aavistakaan miten tärkeä paikka se on ollut rautakaudella, ja miten siihen täytyy liittyä pakostakin mahtava ja kunniakas menneisyys. Onko olemassa muitakin tärkeitä paikkoja? Ehkä on, mutta siihen tarvitaan paikallista innokkuutta, tämä paikka vain tarttui silmäämme, mutta kaikkeahan emme mekään huomaa.