Olen tässä Netflixistä seurannut kun Graham Hancock on saanut oman minisarjansa, jossa etsitään todisteita siviilisaatiosta ennen ihmistä. Tai siis niin kauan sitten kadonneita korkeakulttuureja, ettei niistä ole edes perimätietoa jäljellä. Myönnetään että tämä puoli rajatieteilystä on aina itseänikin kiinnostanut ja näistä jutuista aikanaan sauhunnut paljonkin.
Pohjimmiltaan nämä ovat 70-luvun niitä korkealentoisia juttuja jotka aina elävät tavalla tai toisella. Jonkinlainen perusidea on, että joskus 30 000 - 20 000 vuotta sitten ihmiskunta kukoisti ja elettiin jonkinlaisessa atlantilaislaisessa utopiassa. Sitten sen pyyhkäisi olemattomiin jokin massiivinen katastrofi tulvineen, jääkausineen, ilmastoromahduksineen ja merenpinnan kohomaisineen. Ihmiskunta aloitti alusta kunnes sitten joskus 4000 eaa. onnistui aloittamaan maanviljelyn ja sen myötä kaupunkirakentamiset, ja loppu on tunnettua historiaa.
Ykkösosassa vilahti tälläinen itselleni entuudestaan tuntematon Gudung Padang. Kuulemma temppeli jostain vuodelta 4200 eaa ja sitten vielä 500 eaa. Hancock kavereineen tottakai hoksasi kaivaa syvemmältä ja sai kulttuurikerroksen vuodelta 24 000 eaa. Asiaan kuului että maatutka löysi senkin alta kolme maanalaista kammiota ja sitten harmiteltiin kun sikäläinen museovirasto on tottakai kieltänyt kaikenlaiset kaivuut. Sinne jäi atlantilaislainen viisaus vuoren uumeniin. Kyllä ny harmittaa.
Lennokas teoriahan tämä ja olen sitä itsekin pitkään seuraillut ja tutkinut. Loppujen lopuksi on todettava että näiden ongelma on edelleen todistamattomuus. Ne ovat ja jäävät pohjimmiltaan vain hypoteeseiksi ja teorioiksi ja se vähäinen todisteaineisto on aina jotakin irrallista joka täytyy tulkita johonkin kontekstiin. Dogon-heimoon liitetty Sirius B -teoria lienee näistä se kuuluisin.
Jutun kuitenkin taisi aloittaa Charles Hapgood jo 1960-luvulla. Hapgood esiintoi nämä legendaariset "jääkaudella tehdyt kartat" jotka kiistatta ovat hämmentäviä ja vaikeasti kiistettävissä. Oman pikantin lisänsä hän toi esittelemällä kataklysmi -teoriansa.
Kataklysmi, tai millä nimellä tätä jääkautista katastrofia haluammekaan kutsua, on sekin nykyisin yksinomaan populaaritutkijoiden tutkimusalaa. Se on silti se vahvin teoreema joka luultavasti lyö itsensä läpi jossain kohtaa, menköön siihen sitten muutama sata vuotta, sillä nykytieteen paradigmat ovat liian kaukana katastrofi -ajattelusta. On oletettavaa, että myös puheet muinaisista tulvista, joita lienee ollut kaikilla muinaiskansoilla, muuttuvat saduista ja myyteistä ihan oikeaksi historialliseksi perimätiedoksi. Niitä on vaikea kiistäkään, olkoonkin ettei niitä kukaan ole vielä koostanutkaan. Sen sijaan korkeakulttuuri näiltä ajoilta onkin pahempi pähkinä. Mainittakoon että Hapgoodin piti tämäkin asia nostaa pöydälle. Hän pyrki osoittamaan että vanhimmat temppelit sun muut pyramidit ovat osoitettu aurinkosuuntauksen mukaan, jossa aurinko sojotti muhkeat 50 000 tai jopa satatuhatta vuotta sitten - siis kataklysmi -teorian kontekstissa. Ja että ihmiskunta on vain rakentanut päälle uutta temppeliä kaikki nämä vuosituhannet.
Asia kiinnostaa siinä mielessä, onhan tässä omakin lehmä ojassa, kun pohditaan noita mun kivihärpäkkeitä. Maannouseman perusteella ne ovat vähintään vuodelta 9600 eaa eli arviolta 800 vuotta aikaisempia mitä asutushistoriastamme tiedetään. Jonkinlaisella varauksella on toki myönnetty, että astus olisi saattanut alkaa jo aiemminkin, joten ei se iso kiistakapula ole. Ongelmana on vain, että takarajaa on vaikea määrittää mutta eturaja kylläkin. Tämä kulttuuri on pystyttänyt viimeisen kivensä 9200 eaa mutta koska ensimmäisen - sitä ei osaa sanoa. Ensinnäkään kun emme tiedä koska maanvajoama on tapahtunut ja se on voinut tapahtua koska tahansa Veiksel -kauden aikana. Ainoa rajoittava tekijä on ollut ilmasto. Vuoden 20 000 eaa tietämillä täällä on tuskin kukaan kyennyt pysyvästi asumaan, joskin mystisesti mammutteja on tavattu, olkoonkin että tieteilijöiden mukaan Veiksel -kauden jäämassat olivat samaan aikaan paksuimmillaan. Luulisin että vastaus on olemassa, joskaan ei helppo. Nämä kivet kun usein esittävät myös jotakin eläintä ja kun olen nähnyt jo yhden kivisen euroopanbiisonin eli visentin, on siitä jotakin pääteltävissä. Mammutti jos tulee vastaan niin asiasta ei ole epäselvää, joskin tämä kulttuuri on tietenkin merikansana suosinut merieläimiä, vaikka satunnainen karhukivi onkin olemassa. Tämä mainittuna näin aiheesta eksymisenä.
Joka tapauksessa on piristävää nähdä kun ehta aito huuhari pääsee ääneen. Suomessa tämä ei olisi edes mahdollista. Yleensä siinä vähässäkin toimittaja marssittaa jonkun tieteilijän sanomaan sen viimeisen sanan, jossa yleensä kuulemme että kaikki mitä olemme viimeisen puolen tunnin aikana kuulleet ja nähneet, on roskaa. Eihän se kiva temppu ole mutta näin yleensä tavataan tehdä.
Jukkis