× Harjoittele täällä foorumin käyttöä.

Narinaa käyttöohjeista

Lisää
04.09.2010 18:38 #4868 : juppe
Nykyisin on tapana toimittaa vähänkään mutkikkaamman härpäkkeen mukana ohkainen läpyskä, jolla pääsee sen verran alkuun että ei tarvitse etsiä virtanappulaa omin neuvoin, ja romppu, jolta löytyvät oikeat käyttöohjeet.

Käytännöstä on iso ilo jos sattuu ostamaan kameran niin kuin meikäläinen tuli tehneeksi eikä omista jotain iPadia, jolla niitä voisi lukea kätsysti maastossa kamera toisessa kourassa. Kännykällä niitä toki voisi lukea jos ne olisi muotoiltu pientä näyttöä varten, mutta tietenkin ne on suunniteltu huolellisesti muuttumaan kännykän lukuohjelmassa lukukelvottomaksi sekamelskaksi.

Paperille tulostaminenkin on vaihtoehto.

Tosin noin puolet ohjeista on turhaa varoittelua, palikkatason neuvomista ja ilmeisesti tunnelman luomiseen tarkoitettua tyhjää teknistä jaarittelua ja hyödyllisen tekstin lomaan on sijoiteltu kaiken maailman turhia palkkeja, joten vielä melko täysi mustekasetti ei välttämättä riitäkään tulostamiseen.

Toinen ongelma on sivujen asettelu. Sen ansiosta liian lähelle laitoja asetetut reunukset teksteineen jäävät tulostamatta ja sivuista jää yli puolet tyhjiksi jos ei viitsi haaskata arvaamattoman paljon aikaa uppo oudon kokoisen tulostuspaperin etsimiseen, ja kukapa viitsisi? Tosi kivaa raahata mukanaan Helsingin puhelinluettelon kanssa kilpailevaa paperikasaa.

Editoimisen hankaloittamisen nimissä käyttöohjeet ovat tietenkin vain ja ainoastaan pdf-muodossa. Acrobatin warettaminen ei tässä tapauksessa tule kuuloonkaan, koska jo pelkkä Adobe Readerkin on täyteen ahdettu spagettikasa ja eräs Windows-maailman levinneimmistä tietoturvaongelmista.

Mutta ei hätää. Ilmaisina promoina ladatun ohjelmapaljouden seasta löytyy pdf->doc-konvertteri. Se skulaa sen verran, että turhat sivut saa deletoitua. Word ei kuitenkaan osaa muuttaa sivujen asettelua tai edes asetella sisältöä A4:n kokoisille sivuille. OpenOfficekaan ei osoittaudu yhtään fiksummaksi. Bonuksena kaikista turhista sivuista ei jostain syystä edes saa deletoitua ihan kaikkea vaan pari kymmentä arkkia haaskaantuu ihmeellisiin viivoihin ja sarakkeisiin sekä turhiin pikku kuviin.

Kuitenkin lähemmäs sata arkkia säästyy ja hyötykäyttöön tulostetuista arkeista saa tyhjän osan pois ajan kanssa saksia käyttämällä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.09.2010 19:23 #4870 : Pahakurki
Vastaus käyttäjältä Pahakurki aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Kaverit ihmettelivät kerran kun he olivat olleet valokuvauskurssilla ja olivat kysyneet ammattikuvaajalta mitä säätöjä hän käyttää eniten. Vastaus oli, että automaattiasetusta.
Itselläni on digijärkkäri ja digipokkari. Järkkärin otan mukaan yleensä vain etukäteen suunniteltuihin kuvausjuttuihin tai matkoille joilla liikutaan autolla. Digijärkkärillä on kokoa ja painoa sen verran akkukahvoineen, ettei sitä viitsi ottaa mukaan vain "varmuudeksi". Digijärkkärit ovat mielestäni niin samankaltaisia vanhojen filmijärkkäreiden kanssa, ettei niiden kanssa mene sormi suuhun ilman ohjeitakaan.

Muutenvainkamerana mikä kulkee tuon tuostakin mukana on pieni digipokkari, joka kuvaa 3:2 kuvaa. Tätä käytän 98% automaattiasetuksilla, joskus sentään täytyy kytkeä salama pois päältä.
Oiva laite myös nk. salakuvaamiseen eli esim. tilanteissa jossa joku kuvittelee kumoavansa tekijänoikeuslain kieltämällä vaikkapa julkisella paikalla olevan taideteoksen valokuvaamisen. Tähän liittyen on pakko kertoa kun olimme kuvaamassa sitä Nokian riimukiveä, niin eikös paikalle huristanut perässä joku helvetin ruohonleikkaaja, joka alkoi kumoamaan Suomen lakia Husqvarnansa päältä, selittäen ettei kivestä otettuja kuvia saa julkaista missään.

Ja kun kerran lähdettiin rönsyilemään, niin kerrotaanpa vielä vihreiden kansanedustajasta Janina Anderssonista. Haastattelin häntä eduskuntatalon portailla (julkinen paikka) ydinvoima-asiasta siten, että pidin sanelukonetta noin 40-50 cm päässä lärvistä eli ei voinut olla huomaamatta, että kyseessä oli nauhalle menevä haastattelu. Sitten joku tuli siihen mukaan ja alkoi kyselemään selvittämättömästä vaalirahoituksesta. Siinä vaiheessa Janina tulistui ja kysyi mihin nauhoite tulee. Kerroin avoimesti etten tiennyt vielä lopullista käyttötarkoitusta. Siihenkö Janina alkoi napisemaan, että tapana on kysyä lupaa nauhoittamiselle. Tähän tietysti totesin, että tämä on julkinen paikka jossa saan nauhoittaa koska tahansa ja mitä tahansa kysymättä keneltäkään lupaa. Seuraavaksi sain kuulla sitte narinaa jostain vitun hyvistä tavoista ja siitä kuinka hän on ollut toimittaja ja plaa plaa. Jäipähän Anderssonkin sitten kiinni siitä, että vaalirahoituksessa on jotain hämärää kun piti noin nillittää kysymyksen vierestä.

Mutta takaisin noihin ohjeisiin. Suurin osa ohjeista on ihan yhtä tyhjän kanssa ja käännetty useimmiten suoraan jostain amerikkaisesta versiosta. Huvittavimpia asioita oli aikoinaan Canonin pokkari jonka ohjeissa oli kuvailtu pelkästää kolme sivua miten kaikin eri tavoin kamera voi sytyttää tulipalon. Ilostuttava kohta tässäkin oli se kuinka varoitettiin heittämästä kameraa tuleen, sillä se saattaisi sytyttää tulipalon kuten myös kameran heittäminen veteen...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.09.2010 21:14 #4873 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Mulla on tällainen isojen poikien lelu, jossa on automaattiasetuksiakin valittavaksi asti ja päälle mahdollisuudet säätää kaikki itse lähestyen aihetta monesta eri aspektista. Designiin kuuluu myös runsaasti kytkimiä ja nappuloita, jotta valikkoa ei tarvitsisi avata jokaista säätöä varten, ja niin roisi zoomaus, että siitä tuskin saa kaikkea hyötyä irti ilman kolmijalkaa. Tosi hienoja eli aika turhia toimintoja on luonnollisesti riittävästi jotta surullisella megapixelikamerallaan elvistelevän juntin suu loksahtaa taatusti auki.

Lyhyemmin sanottuna se on japanilaista insinööritaitoa parhaimmillaan.

Se ei ole järkkäri ja pokkariksi se on liian iso, mutta sopinee harrastuskäyttöön.

Käyttöohjepuoli vain ottaa kupoliin, koska kaikkien toimintojen ja säätimien opettelu vie oman aikansa ja se olisi mukavampi tehdä ulkosalla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.09.2010 22:52 #4874 : teepean
Vastaus käyttäjältä teepean aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Käytä automaattiasetuksia ja opettele Photoshopin käyttäminen. Näin tuttavapiirin ammattikuvaajat tekevät.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.09.2010 23:33 #4877 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Miksi pitäisi tehdä asiat helpoimmalla tavalla?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.09.2010 01:30 #4884 : Pahakurki
Vastaus käyttäjältä Pahakurki aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Tässäpä monipiippuinen juttu. Juuri eräs tuttu kertoi kuvanneensa ystävänsä häät ja ottaneensa jotakuinkin 1 500 kuvaa joiden photoshoppailuun meni neljä päivää. Totesi ettei olisi päässyt palkoille jos olisi työkseen tehnyt sen.

Tosiasia on se, että käytännössä kaikki kuvat tarvitsevat photoshoppailua, ennen tämä ”shoppailu” hoidettiin filmin kehitysvaiheessa manuaalisin menetelmin, Ifit (nyk. Ifolor) ja kaikenmaailman Eirikuvat hoitivat homman tietysti automaattisilla koneilla joissa oli keskivertosäädöt kaikille kuville ja muutoksia sävyyn, kontrastiin, rajaukseen yms. sai pyytämällä. Nykyään samoihin tuloksiin päästään jopa satoja kertoja nopeammin Photoshopin avulla.

Sinänsä en itse voi puhua Photoshopista mitään objektiivisesti sillä olen käyttänyt sitä parikymmentä vuotta ja arviolta istunut sen ääressä 20-30 000 tuntia tai jopa paljon enemmänkin, yleensä se on koneella auki 24/365 omituisen rytmini sekä kohdalle sattuvan inspiraation takia.

Joka tapauksessa itse haluan ainakin ottaa sellaisia kuvia joita tarvitsee photoshopata mahdollisimman vähän. Haluan siis tehdä asiat helpoimmalla tavalla koska se on yhtä kuin nopeus, mikä taas tarkoittaa paljon tuloksia. Jotta tähän helppouteen päästään, vaatii se paljon hitautta eli kameran kokonaisvaltaista oppimista kuten sitä miten mikäkin säätö käyttäytyy missäkin olosuhteessa. Se tässä on etuna, että kun kaikki on opittu, ei tulevaisuudessakaan tule kameran vaihdon yhteydessä enää suuria yllätyksiä.

Sitten voisi tietenkin sanoa sanan nykyisistä ammattikuvaajista. ”Ammattikuvaajia” palkataan koko ajan yhä enemmän juuri digitalisoitumisen takia. Vaateena on yleensä se, että osaa opastuksen jälkeen pystyttää valaistuksen ja muistaa ottaa sen linssisuojuksen pois linssin edestä. Sitten on erikseen ne oikeat ammattikuvaajat jotka jakautuvat yleensä joko studiokuvaajiin tai livekuvaajiin, toki löytyy niitäkin jotka tekevät molempia loistavasti. Joka tapauksessa oikea ammattilainen pystyy sekunnin murto-osassa määrittelemään olosuhteisiin nähden parhaimman kuvaustavan eli suunnan, korkeuden, rajauksen, oikeat asetukset jne. Nykykamerat tietenkin helpottavat tätäkin urakkaa siten, että niihin voi ohjelmoida lukuisia omia asetuksia. Näistä omista asetuksistakaan ei ole mitään iloa ellei tunne kuvaustapojaan ja kameran ominaisuuksia läpikotaisin eli taas päästään siihen, että helppouteen ei päästä nopeudella vaan hitaudella eli kokemuksella. Kokemus onkin sitten taas yksilöllinen juttu. Joku oppii loistavaksi kuvaajaksi viikossa ja joku toinen ei opi edes välttäväksi kuvaajaksi vuosienkaan jälkeen. Tulipa mieleen eräskin kaverini, joka osasi ja ennen kaikkea pystyi soittamaan kaikki Metallican biisit (tosin silloin oli ilmestynyt vasta 3 levyä) kaksi viikkoa sen jälkeen kun sai ensimmäisen kitaran.

Ja lopuksia haluaisin nähdä sellaisen ”automaattiammattilaisen”, joka ottaa kuvan revontulista automaatilla :D

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.09.2010 08:28 #4886 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
En oikein ymmärrä ammattikuvaajista höpisemistä harrastelijakuvaamisen yhteydessä. Ammattimaisuus viittaa jonkun muun mieltymyksen mukaan valittujen kohteiden kuvaamiseen jotakuta muuta miellyttävällä tavalla. Kukaan täysijärkinen ei haaskaa arvokasta vapaa-aikaansa sellaiseen.

Ammattilaisen varusteet ovat toinen turhuus, jota moni pitää todella tärkeänä. Paremmalla kameralla pystyy ottamaan selviä kuvia kauempaa ja hankalammissa olosuhteissa kuin huonommalla, mutta aika harvoin se ammattilaista leikkivää kuvaajaa kiinnostaa. Etäällä olevan liikkuvan kohteen kuvaaminen hämärässä ei ole yhtä tärkeää kuin tolkuton resoluutio, vaikka harva oikeasti tarvitsee julistekokoisia kuvia ottavaa järkkäriä mihinkään.

Kehnolla kännykkäkamerallakin voi ottaa katsomisen arvoisia jos tilanteentaju on kunnossa, koska kuvahan on täsmälleen niin hyvä kuin minkä verran se kiinnostaa katsojia. Viimeisen päälle säädetty ja tuunattu kuva on turha jos siinä ei ole kiinnostavaa sisältöä, vaikka se olisi otettu millaisella kennolla ja objektiivilla tahansa.

Ottamalla satoja tai tuhansia kuvia voi korvata tilanteentajun tuurilla, mutta siihen haaskaantuu aikaa ja se on vaivalloista. Tilanteentajua kehittämällä pääsee vähemmällä vaivalla kuin mikä menee pelkkään hyvien kuvien etsimiseen tuhansien huonojen joukosta.

Ammattilainen kuitenkin hyörii ja pyörii (ainakin korkeamman todellisuuden virkaa toimittavassa tv-viihteessä) kameransa kanssa ja täyttää muistikortteja minkä ehtii, jotta palkka varmasti juoksisi, joten feikkaamiseen suuntautuneen hifistelijän on käytettävä järkkäriään samalla tavalla oli siinä järkeä tai ei.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.09.2010 12:16 #4888 : Pahakurki
Vastaus käyttäjältä Pahakurki aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
juppe kirjoitti:

En oikein ymmärrä ammattikuvaajista höpisemistä harrastelijakuvaamisen yhteydessä. Ammattimaisuus viittaa jonkun muun mieltymyksen mukaan valittujen kohteiden kuvaamiseen jotakuta muuta miellyttävällä tavalla.

Nykyisen yleisen käsityksen mukaan juu. Omasta mielestäni ammattimaisuus viittaa kuitenkin siihen, että riippumatta kaupallisesta arvostaan pystyy ottamaan juuri sellaisia kuvia kun itse haluaa ja kykenee hahmottamaan tylsätkin tilanteet siten, että kuvasta tulee mielenkiintoinen. Lisäksi se mielestäni viittaa myös siihen, että ammattilainen ei tarvitse sitä 8Gb:n muistikorttia ja 3 000 valokuvaa josta raakataan 10 parasta. Määrä ei korvaa laatua pitää edelleen paikkansa.

Nykyään muuten näkee paljon lehtien ”ammattikuvaajia” jotka räiskivät sarjalla sen 8 kuvaa sekunnissa kunnes kortti täyttyy. Olen monesti miettinyt mikseivät he vain ota HD-videokameraa ja kaappaa videosta tarvittavia kuvia. HD-kuvan taso riittää kuitenkin mennen tullen lehteen. Ai niin, onhan niissä uusissa järkkäreissä HD-videokuvaus. Toisaalta 8 sekunnin kuvausvauhdista on loppujen lopuksi hyvin lyhyt matka 25 kuvaan sekunnissa. Onhan luonnollista kehitystä kun jokaisella kameralla pystyy kuvaamaan HD-videota, niin myydäkseen enemmän tuotteita kehitetään videomuotoja jotka ovat korkeampitasoisia kuin FullHD.
Vielä kun valmistaisivat sen skannerin missä manuaalisesti liikkuvan fosforiputken tai ledien tilalla olisi yksi iso kenno.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.09.2010 12:46 #4889 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Lehtien kuvaajat ovat ennen kaikkea sisällöntuottajia ja heidän työnsä on kehittymässä tuohon suuntaan ->

www.reallusion.com/press/event/FaceFilterXpress/ff_promo.asp

Tuohon kun vielä lisättäisiin toiminto, jolla kuvaan on helppo lisätä salarakkaita ja muuta 'tärkeää' niin hittituote olisi kasassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.09.2010 14:40 - 05.09.2010 16:24 #4891 : Narian
Vastaus käyttäjältä Narian aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Kane kirjoitti:

Olen monesti miettinyt mikseivät he vain ota HD-videokameraa ja kaappaa videosta tarvittavia kuvia.

Tätä minäkin olen ihmetellyt. Mutta syy on sama, kuin miksi Suomessa tehdään niin paljon live-tapahtumien videotaltioinneistakin vaan kuvamikserillä ajaen, sen sijaan, että kamerafeedit otettaisiin talteen ja materiaali leikattaisiin myöhemmin omana työvaiheenaan studiossa. Nimittäin nopeus/kustannukset. Eli, yksittäiskuvia ottamalla ne ”kaappaukset” on jo tehty, eikä tuohon tarvita enää erillistä työvaihetta. Otosten onnistuneisuudella ei ole niin väliä.

Tässä maassahan ei juuri kenelläkään ole varaa tehdä mitään laadukkaasti. Ei taloja, ei videotuotantoja, ei edes ruokaa: jos joku haksahtaa saamaan Michelin-tähden ravintolalleen, voit olla varma, ettei se kauaa ole toiminnassa. Näin ollen myös lehtikuvien ottamisessa ja käsittelyssä nopeus ratkaisee.

Vielä kun valmistaisivat sen skannerin missä manuaalisesti liikkuvan fosforiputken tai ledien tilalla olisi yksi iso kenno.

Näinhän kaikki isot automaattiskannerit toimii. Kirjaskannereissa on yleensä vielä kaksi ”kennoa” (=kameraa). Ja onhan noita monet valmistaneet itsekin järjestelmäkameran ja parin lampun avulla. Internetistä löytyy harrastelijasivustoja aiheesta.

Itsekin olen tuollaista kaivannut, kun olen halunnut skannata paperikirjoja sähköisesti luettavaan muotoon. Noilla halvoilla skannereilla homma on tuskastuttavan hidasta/hankalaa.
Viimeksi muokattu: 05.09.2010 16:24 Narian.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.11.2010 12:04 - 14.11.2010 14:38 #5766 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Tuommoisia kuvia sillä rakkineella saa otettua. Käytin automaattiasetuksia ja muokkasin kuvan laiskuuksissani Zoner Photo Studio 12 Freen automaattikorjauksella ja pienentämällä resoluutiota 3664x2742:ta siihen mikä tuossa Aijaan skaalaamassa nyt onkaan.

(Nettitikkua ja kapeakaistaa käyttävät varmaan osaavat itse päättää kannattaako yli megan kokoisia kuvalinkkejä avata katsottaviksi.)

www.aijaa.com/v.php?i=7040753.jpg

Ei mielestäni pahannäköinen kuva pilvisenä ja sateisena marraskuun iltapäivänä otetuksi. Pääolio on eksynyt parvekkeen lasituksen sisäpuolelle eikä löydä ulos omin avuin, joten sitä piti yrittää saada kuvaan juuri sillä hetkellä kun se malttoi pysyä pienen pienen hetken paikoillaan kesken ympäriinsä hyppelemisen. Tässä kuvassa siinä ei ihan ole onnistuttu, mutta toisaalta siinä eivät näy lähes roskiskuntoinen pyykkiteline ja kunnostusta x:ttä vuotta odottava polkupyörä. Heikon valaistuksen takia harakan liikkeistä aiheutui vähän epäselvyyttä lähinnä päähän ja pyrstöön ja palava kynttilä lyhdyssä voi ehkä näyttää vähän oudolta, mutta muuten se käy nättinä syysiltapäivänä otetusta kuvasta.

Vertailun vuoksi ainoastaan (ja luonnollisesti erikokoiseksi) skaalattu versio, mitä nyt RAW:sta JPG:hen muuttaessa piti jostain syystä käyttää vähän suurempaa pakkausta, koska lopputuloksen koko olisi muuten ollut yli 6 megatavua.

www.aijaa.com/v.php?i=7040876.jpg

(Ihan noin hämärää ei ollut vaan kamera on jostain syystä valinnut aukon tai jotain oman logiikkansa mukaan. Muut kuvat ovat ilman käsittelyäkin huomattavasti valoisampia.)


Elikkä joo. Ei tämä Fujifilm HS10 huono kamera hintaisekseen ole, mutta kun tällaisissa tilanteissa antaa kameran päättää asetuksista ja myöhemmin kuvankäsittelyohjelma saa päättää mitä raakileelle tehdään niin lopputulos ei ole ihan sitä mitä filmikameroiden toimintaan tottunut muinaisjäänne pitää normaalina.


Tuossa vielä edustavampi kuva harakasta ja parvekkeelleni kertyneestä roinasta. Kuivaustelineen päällä oleva rikkalapio ei ole epäjärjestyksessä vaan se on nostettu tarkoituksella sateensuojaan.

www.aijaa.com/v.php?i=7040950.jpg
Viimeksi muokattu: 14.11.2010 14:38 juppe. Syy: lisää infoa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.11.2010 21:34 #5817 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:Narinaa käyttöohjeista
Ei kun joo. Zoner Photo Studio muuttaa kaikki kuvat tummiksi ja epäselviksi jos sen panee lataamaan kuvan uudelleen täydellä resoluutiolla. Tiedä sitten mikä idea siinäkin on.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.156 sekuntia