Syntyvyskeskustelu

Lisää
15.03.2018 14:39 #39435 : Jukkis
Syntyvyskeskustelu kirjoittanut Jukkis
Kun jokin alkaa kiinnostaan, se alkaa kanssa kiinnostaan mutten enää viitti kokonaisia artikkeleita kirjoittaa tästä syntyvyydestä.

Mutta meillä kaikilla, ainakin mulle on palautteena tullut lukuisasti, on se yleiskäsitys että elintaso pienentää syntyvyyttä kun taas savimajoissa pusketaan mukulaa ja mitä köyhempää ja viheliäisempää on, sen isompi katras. Jotenkin vaan tilastojen valossa näyttäs siltä että tää on vanhentunutta tietoa, ainakin jos pitää esimerkkinä pelkkiä euroopan maita. Pikemmin näyttää siltä että syntyvyys korreloi vahvoiten vaurauden kanssa.

Euroopan syntyvyyshän on laskenut jo pitkään, muttei kaikissa maissa. On olemassa reunavaltioita ja keskusvaltioita. Yleensä näissä keskusvaltioissa onkin kapasiteettia ihan eri mitoissa ja niiden syntyvyys on lähes vakio. Saksa, Ruotsi, Norja, Britannia, Ranska ym ym - ja piskuinen Islanti jonka talous on luonnostaan staattinen - pysyttelevät kansoina.
Reunavaltiot jotka on markkinaliberalismin turbulenssissa, niiden syntyvyyskäyrät on laskusuuntaisia; Puola, Latvia, Suomi ja pohjanoteeraus on tietenkin Kreikka jota markkinavoimat kurittaa kipeiten pankkikriisin jäljiltä ja jossa vauraudesta ei nähdä uniakaan.

Minähän pidän alhaista syntyvyyttä suorana seurauksena huonosta taloustilanteesta. Hyvänä esimerkkinä suomi jossa kuulemma eletään nousukautta vaikka se ei näy millään muotoa kenenkään arjessa ja joka sen takia laskee syntyvyyttä koko ajan. Ja huono taloustilanne synnyttäjän kannalta on sama kuin nykyinen turbokapitalismi ts markkinaliberalismi. Kaikki mihin se on rantautunut, alkaa syntyvyys laskea samoin tein johtuen varmastikin vaurauden epätasaisesta jakautumisesta, pankkikuplista ja tietenkin prekaareista työmarkkinoista jonka takia kukaan ei voi suunnitella elämäänsä yhtään kauemmas.

Voiko tän todistaa? On ollut mielenkiintoista tutkia Unkarin syntyvyystilastoja sillä kaiken järjen mukaan Unkarissa pitäisi myös olla alhainen syntyvyys mutta jossa ei kumminkaan ole. Selitys saattaa olla maan populistipuolueissa joka käy avointa sotaa markkinaliberalismia kohtaan ja jossa George Soroksen nimi on kirosana joka saa äänestäjät liikkeelle.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.03.2018 17:53 - 15.03.2018 18:21 #39440 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Syntyvyskeskustelu
Se oli vissiin Marokko, missä tota vinkuvasemmiston teoriaa kokeiltiin käytännössä. Elintaso pantiin kuntoon ja syntyvyys saatiin laskemaan sukupolven viiveellä kun alettiin käyttää järkeä ja junteille opetettiin, että elämä on helpompaa kun käyttää ehkäsyä.

Jos tää oltaisiin tehty oikeessa järjestyksessä, niin elintaso vois olla jo eurooppalainen, mutta kun oltiin tyhmiä, niin ei ole ja vinkuvasemmisto pääsee käymään siellä edullisilla seksilomilla kun niitä kaikkein heikoimpiosasia riittää vieläkin riistettäviks.

Islamistit ei kuitenkaa oo hirveen iso ongelma, koska kehitys on menossa parempaan suuntaan.

Näitä juttuja voi ihmetellä Hispaniolan avulla. Toisella puolella on Haiti, jota johdetaan päin vittua, ja toisella puolella on Dominikaaninen tasavalta, missä on ihan eri meininkin. Esmes malaria ei johdu köyhyydestä vaan siitä, ettei sille tehdä mitään, ja kun tehdään, köyhyys alkaa hellittää.
Viimeksi muokattu: 15.03.2018 18:21 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.03.2018 18:10 #39441 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Syntyvyskeskustelu
Kolmannen maailman syntyvyyskäyrät ponnistaa varmasti kokonaan toisenlaisista motiiveista. Sehän kyllä paisuu kun pullataikina. Sen sijaan on mielenkiintoista havaita että länsimaat ovat onnistuneet kehittämään talousmallin joka aiheuttaa kokonaisten kansojen ja kulttuurien katoamisia ja niin pieniä syntyvyysmääriä ettei moisella maalla ole mitään tekoa tulevaisuudessa. Taito sekin.

Tosin on sanottava että markkinaliberalismissa on mukana vahvasti uus-kolonialistinen aspekti jossa suuryhtiöt on rynnistäneet kehitysmaihin valtaamaan halpatyövoimamarkkinat ja maapinta-alan. Tämä vuorostaan on aiheuttanut juuri nämä mittavat pakolaisaallot välimeren ylitse josta voidaan puhua suoranaisena kansainvaelluksena. Sinänsähän nämä kaksi tukevat toisiaan, toisesta häviää ja ikääntyy väestö kun taas toisesta suunnasta puskee tilalle kaksinkertainen määrä. Eikä mikään näy oikein estävän kehitystä suuressa mittakaavassa - ellei sit Trump tosiaan onnistu kahlitsemaan nykyistä talousmallia mutta ei sen varaankaan voi oikein laskea.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.03.2018 19:06 - 15.03.2018 19:09 #39444 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Syntyvyskeskustelu
Etelä-Pohjanmaalla 1800-luvulla syntyvyys oli hyvällä tasolla mutta myös kuolleisuus oli suurta. Oli onni jos vauva eli kolme vuotiaaksi. Edesmenneen kunnallisneuvoksen Vesa Luoman mukaan syynä oli nouseva elintaso ja työteliäisyys, kun naiset synnytyksestä päästyään menivät lypsylle ja peltotöihin. Lapsiin ei yksinkertaisesti kiinnytty ennen kolmatta ikävuotta jos siihen asti hengissä selvisi. Heikki Laakso tutki opinnäytetyössään syytä miksi syntyvyys mutta myös kuolleisuus oli suurta, vaikka varallisuutta olisi ollut pitää piikoja ja trenkejäkin vahtimassa. Työ ja varallisuuden hankinnan kuitenkin katsottiin olevan tarkeämpää ja vauvaikäiset jätettiin tupaan päivät pitkät kehtoon maata. Suun lähettyville kiinnitettiin lehmän sarvesta tehty sarvi jossa oli maitoa. Sarveen kiinnitettiin trasu "tutiksi", josta maitoa sai lutkuttaa kun nälkä tuli. Aina tätä trasua ei tavattu vaihtaa saati pestä ja tämä aiheutti bakteerien kasvun joka oli kohtalokasta.

Paljolti näin on saattanut käydä, mutta muutama sivuhuomautus tähän sarveen. Tuon ajan lehmät ja sonnit olivat enemmistöltä länsi-suomen karjaa, joilla ei sarvia kasva. Itä-Suomessa oli kyyttöjä joille kasvoi sarvet mutta jalostustyöllä niistäkin tuli sarvettomia. Toinen mikä mietityttää, miksi varakkaissa taloissa kuolleisuus oli jopa suurempi, kuin köyhemmissä torpissa. Myös rokotukset teki tuloaan 1800-luvun alkupuolella ja isorokkoa vastaan mm. Ilmajoen kappalainen, muistaakseni Sakari Topeliuksen setä suoritti niitä. Ilmajokiset eivät olleet kovin innostuneita niistä, koska yhden vuoden aikana kuoli 50 lasta rokotuksen jälkeen. Myös vaurastumisen takeena oli vanhan kansan mukaan "sielunsa myyminen pirulle". Esimerkiksi Könnit olivat hyvin vauraita, joille kaikki kirkkoa myöden oli velkaa. Lapsia oli runsaasti mutta myös lapsikuolleisuus oli suurta,. Väkisin tulee mieleen että uhrattiinko "pirulle" lapsiuhreja menestyksen edestä ja siksi mukuloihin ei myöskään kiinnytty ennen kolmatta ikävuotta, näiden säästyttyä moolokin kidalta...
Viimeksi muokattu: 15.03.2018 19:09 Antero. Syy: tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.03.2018 19:20 #39445 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Syntyvyskeskustelu
Lapsikuolleisuudesta voi kyllä miettiä näitä suuria ikäluokkia. Onhan siinä se sota ollut oleellinen tekijä joka aiheutti isot mukula-aallot mutta onhan noita lapsikatraita tehty maailman sivu - mutta vain muutama tusinasta on kyennyt näkemään aikuisiän. Ehkä tässä on sekin elementti että lapsia tehtiin kuten aina ennenkin mutta sodanjälkeinen sukupolvi oli vaan ensimmäinen joka jäi kokonaisuutena eloon. Aiheesta on joskus lukenut Arvo Ylpön kautta jonka aikana 70-80% lapsikuolleisuus putosi jonnekin 2-6% hujakoille.
ja kun lapset siitä eteenpäin jäi eloon, ei enää ollut sitä pakkorakoa puskea kahdeksaa yhdeksää lasta yhden emännän kupeista.

Tässäkin on mielenkiintoista että kun tsekkaa noita entisaikain ei-toivottuja raskauksia ja niistä aiheutuneita lapsenmurhia, ne väen väkisin koskettelee alinta tuloluokkaa eli piikoja. Jo silloin oli nähtävissä että köyhät halus olla lapsettomia - vanhojapiikoja - ellei sitten jostain putkahtanu kosiolla olevaa renki-Kustaa joka lopussa paljastukin ylioppilaaks ja oikeen agronomiks.

Miettiny tätä että tässä voi hyvinkin olla kokonaan uuden ja tuntemattoman asian lähteillä. On olemassa jokin salaperäinen lapsettomuuden/ lastenteon tulo- tai elintaso /tulevaisuus-odotus jonka alla ei lapsia tehdä ja yläpuolella tehdään. Se varmaan on haastava määritelmä mutta luulisin että nykyisellään ollaan selvästi rajapinnan alapuolella.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.03.2018 19:23 - 15.03.2018 19:27 #39446 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Syntyvyskeskustelu

Kolmannen maailman syntyvyyskäyrät ponnistaa varmasti kokonaan toisenlaisista motiiveista. Sehän kyllä paisuu kun pullataikina. Sen sijaan on mielenkiintoista havaita että länsimaat ovat onnistuneet kehittämään talousmallin joka aiheuttaa kokonaisten kansojen ja kulttuurien katoamisia ja niin pieniä syntyvyysmääriä ettei moisella maalla ole mitään tekoa tulevaisuudessa. Taito sekin.


Tää johtuu politiikasta. Jos on tämmönen tekijä kun roomalaiskatolinen kirkko Etelä-Amerikassa, minkä asema perustuu siihen, että on paljon köyhiä ylituotantokansalaisia, niin ei se rupea mitään kortsuja mainostamaan vaan yrittää pitää syntyvyyden suurena.

Musta Afrikka on eri asia, koska siellä ei hirveesti kunnioiteta valkonaamojen uskontojakaan. Siellä ollaan taantumassa vaan muinaisiin heimosotiin, jos ei olla jo taannuttu, ja maalaistolloja kuolee nälkään heti kun tulee kuiva kausi, koska ne ei oo oppinu ehkäsyä tai ruoan varastointia, mutta Etelä-Amerikka on saatu sellaseen kuntoon, että se on paljon huolestuttavampi paikka. Joukkohautoja vaan löytyy eikä kukaan oikeestaan oo ees huolissaan jos raatojen seassa ei oo tuttuja, koska ihmiset ei oo enää minkään arvosia.

Afrikan ongelmiin kiinnitetään paljon enemmän huomiota sen takia, että neekerit nostaa metelin jos asiat alkaa mennä ihan vituiks, mutta Etelä-Amerikan joukkohautatilannetta ei seurata länsimaissa paljon ollenkaan, koska ne ei yleensä ylitä uutiskynnystä kunnolla edes omassa maassa. Sama kun Jenkeissä olis työpaikka-ammuskelu postissa.
Viimeksi muokattu: 15.03.2018 19:27 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.03.2018 18:46 #39454 : Juhnu
Vastaus käyttäjältä Juhnu aiheessa Syntyvyskeskustelu
Sivukorvalla kuunnellut emäntien jutustelua. Ilmeisesti raskaaksi ei välttämättä enää niin helposti tullakkaan. Ei ole itsestään selvyys, että kolmenkympin ylittäneellä naisella tärppää niin helposti, varsinkin jos on ikänsä syönyt ehkäisypillereitä. Kaikenmaailman taudit on usein myös läpikäyty hedelmällisyyttä vähentävänä asiana. Vauraammilla voi olla popsittuna vähemmän myös e-pitoista ruokaa tms. ja muutenkin varaa terveellisempää elämään. Tässä nyt muutama asia mitä äkkiä mieleen tuli.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.03.2018 19:44 #39455 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Syntyvyskeskustelu
Sen terveellisen ruuan syöminen ei oo rahasta kiinni, koska makkaran ja sipsien hinnalla sais oikeeta lihaa ja kasviksiakin.

Tää ajatus, että kannattais päättää demokraattisesti, mitä ruokalassa tarjoillaan, on selkeesti kansanterydelle pelkkä haitta, koska nyt siellä on kaikki saatanan makaroonilaatikot ja nakit muusilla ja vaihtoehtona on jotain viherpiipertelijöiden omia juttuja, jotka sopii anorektikoille. Salaattipuoli sisältää jotain sotkua, missä ei oo paljon muuta kun perunaa, jota ei näköjään voi saada tarpeeks kun kummallekin lautaselle pitää ottaa, ja kaikkee keitettyä ja marinoitua, missä ei paljon vitamiineja enää oo.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.03.2018 21:06 #39457 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Syntyvyskeskustelu
On monia väestötutkijoita jotka painottaa tuota talouspuolta. Pitkittynyt taantuma siirtää lapsentekoa ja toisaalta kun tiedämme että tätä nykyä moni pyörittää kotiaan velkarahalla, ei varmaan lastenteko olekaan prioriteetti.

uskoisin että paras indeksi tässä asiassa on ns. aidon kehityksen indeksi eli GPI joka mittaa itsekunkin tulevaisuususkoa, perusturvaa, elintasoa, onnellisuutta ym ominaisuuksia ja joka on luonnollisesti vahvasti sidoksissa talousnäkymiin. Käyrähän ei ole kovinkaan mairitteleva ja Sipilän aikana GPI-indeksiä näemmä piilotellaan.Tämän mukaan nykyinen elintaso on jossakin 1970-luvun alkuvuosissa ja matkalla kohti 50-lukua. Mikä tarkoittaa että syntyvyys siis laskee edelleen ja jo nyt ollaan väestömäärän tasaamisessa maahanmuuton varassa.
Ei tässä sen kummempia salaliittoteorioita tarvita kuin ymmärtää että meillä on ollut parikymmentä vuotta porvarihallitus toisensa perästä ja ne kaverit ei paljoa kansalle rahoja jakele. ja kun kansakin on niin tyhmää että äänestää niitä kerta toisensa jälkeen niin tottahan ne repii kahta kauheemmin. Tässähän se syy.

ja sanottakoon tähän että asioita ei varsinaisesti ratkaise siirtyminen vasemmalle vaan ongelma ei ole porvarillisuus sinänsä vaan se, että meillä on ollut päällänsä pitkittynyt yksipuoluejärjestelmä. Se vinouttaa luonnostaan poliittista kenttää ja kallistaa sitä suuntaan jossa alkaa syntyä mitä ihmeellisempiä lieve-ilmiöitä. Tällä kertaa lapsettomuutta.
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.03.2018 22:06 #39458 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Syntyvyskeskustelu
Mä oon yllättynyt siitä, että sä lasket Lipposen hallitukset porvarihallituksiksi, koska yleensä sä pidät demareita porvareiden vastavoimana.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2018 01:04 #39459 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Syntyvyskeskustelu
Lipponenhan koki washingtonilaisen herätyksen ja toi markkinaliberalismin suomeen. Se alotti ronskisti myymällä valtionomaisuuden pois eikä tää maa siitä koskaan toipunut.
Ylipäänsä isoja puoleita pitäs tutkailla niitten sisäisten koulukuntiensa mukaan. Demareilla on aina ollu oikeistosiipensä siinä missä kokoomuksella vasemmistosiipensä. Sitähän tää aseveliakseli on kautta aikain ollut. Näemmä keskustallakin on se oma alkiolaisuutensa ja kovan linjan oikeistojyrät.

Lipposen jälkeenhän tuli sit nää vanhasen ja kataisen hallitukset. Nehän osti päätöksensä amerikkalaisilta konsulttifirmoilta ja teki hyvin vähän itsenäisiä päätöksiä. Tässä on siis menty amerikkalaisten oppien mukaan pian vuosikymmeniä ja trumpin valinta oli selvä shokki, koska yhteydet on rakentuneet pitkälti demokraattipuolueen kanssa ns obamalaisella linjalla. Tietenkin tällä kaikella on ollut hintansa joka näkyy liiankin selkeästi väkiluvun tulevassa romahduksessa. Kaikkein amerikkalaisin puolue taitaa olla RKP joka ei sitä ees salaile.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2018 02:06 - 07.04.2018 15:22 #39460 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Syntyvyskeskustelu
Markkinaliberalismin ensimmäinen hönkäys oli demarien kasinotalous eikä Lipponen ollu vielä sillon hirveen tärkee tyyppi. Sekään ei ollu varsinaisesti mitään uutta, koska demarit joutu muuttaan pois malta siinä vaiheessa kun kaskenpoltto lopetettiin eikä ne pystyny enää sopeutumaan maanviljelyyn. Nyt vaan talous on mettä, joka poltetaan pois helpon sadon toivossa.

Kaskenpoltto taas on vaan ryöstökalastuksen sovellus eikkä demarit vaan on sellaisia.

Tämmönen autistinen kansa pärjää niillä taipumuksilla, mitä se on sattunu perimään, ja sen takia kaikki uus on yleensä mahdollisimman vanhaa.

Nykyaikanen rakentaminen on selkeesti peritty ensimmäiseltä rakentajakansalta, minkä kanssa nää on ollu tekemisissä, koska isoa pitää saada ja mielellään elementeistä. Foinikialaiset oli just tällasia ja ne teki elementeistä isoja laivojakin, vaikka muut ei oo pitäny tätä ihan täysijärkisenä ajatuksena.

Se, että elementtikerrostalon pitää olla sellanen ruma seitamainen möhkäle, on näitten omaa perua, mutta muuten ne on peritty foinikialaisilta. Nää sitten ei oikein viihdy näissä möhkäleissään ja välillä on ihan pakko päästä mökille, että pysyis järjissään, mutta silti niitä möhkäleitä rakennetaan koko ajan lisää, vaikka kerrostalon ei oo mikään pakko olla sellanen. Suurin osa maailman kerrostaloista on jotain muuta.

Varmaan ahtaat keittokomerotkin tulee taas joskus muotiin, koska foinikialaisillakin oli niitä, ja sitten saadaan sekin ulinan aihe takasin.

Tää kinaaminen hoituis kätevimmin silleen, että sä arvostelisit tuon, koska mun näkökanta on aika hyvin siinä.drive.google.com/file/d/1boLCV0NB5rTZ_HfFF7ZNQl1r1z4VNwzT/view?usp=sharing
Viimeksi muokattu: 07.04.2018 15:22 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2018 11:53 #39462 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Syntyvyskeskustelu
Suomessa on ollut jo kauan tämä ykspuolue järjestelmä, jossa samassa looshissa on niin vasemmisto, oikeisto kuin kepulitkin. Presidentinkin vaalien huvittavin osuus oli kolmen jätkän suora, jossa viimeisen väliin kiilasi kaksi kansallismielistä, jotka olivat pelattu pois jo äänestyspaikoilla ja viimmeistään kultamies sassin vaaliohjelmalla. Mikään ei kuitenkaan takaa, kuuluvatko nämäkin muurari ja odd fellowsin rebekka loossiin, joka on naisille tarkoitettu.

Joka tapauksessa Suomella on varaa uhrata ja abortoida 10 tuhatta sikiötä vuosittain pois ja nekin on kantasuomalaisten väestömäärästä pois. Ne jotka armosta syntyy, osa näistäkin päätyy miljardibisneksen lapsikauppaan. Ei ihmekään kun väestö alkaa karsastaa ja haitata näiden bisneksentekoa, koska kenen tahansa tenavat voi päätyä ganstalaitoksiin ja siihen riittää nimetön kiusasoitto tanttapartiolle.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2018 12:07 #39463 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Syntyvyskeskustelu
Puolueet on kyllä oikeesti huonoissa väleissä keskenään, mutta se ei näy kun poliitikot ei mielellään riehu julkisesti.

Täällä ei vaan oo johtamistaidon suhteen vaihtoehtoja ja sen takia kaikki mene vituiks niin kun aina ennenkin.

Nää on nyt tekemässä sitä liittymään venäläisien Jäämeren kaapeliin, ja vaikka tämmösessä hankkeessa olis tosi helppo onnistua, kaikki tutut katastrofin ainekset on silti saatu kanssa. Sitä häärätään salaa, että kansalle jäis tilaa vetää pultit, ja samaan aikaan on tää tosi fiksu Venäjän uhka, josta olis helppo päätellä, että moni vetäsee pultit ihan vaan sen takia, että nää häärää jotain salaa venäläisien kanssa. Tietty ajattelemaan on kaivettu Lipponen, joka osaa pilata kaiken tosi suomalaisesti, ja sitten on se normaali suhmurointi, mistä jäädään aina kiinni, koska välistä vetäminen tehään silleen, että kansa varmasti ymmärtää. Ei voi ettiä edes korruptiota varten mitään uutta vaan pitää jäädä kiinni heti kun kansa joskus kiinnittää asiaan huomiota.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2018 12:17 #39464 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Syntyvyskeskustelu
Kaapelin lisäksi suunnitellaan rautatietä Rovaniemeltä jäämerelle, tämä tietenkin siksi että annetaan verorahoista hyvitystä Suomen maaperää kuppaaville kaivosyhtiöille, joiden kaivosmiesten palkatkin valtion kirstusta maksetaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.163 sekuntia