Suomen ilmastohistoria

Lisää
11.10.2013 15:35 #20589 : Jukkis
jatkanpa ääneen pohtimista kun vihdoin viimein sai aikaan edes karkean kronologisen esityksen kotomaan ilmastohistoriasta. Hemmetin vaikea aihe kun ei meinaa tietoa löytää mistään.
Joka tapauksessa suomen asutushistoriahan on täynnänsä loistonpäiviä, sitten on lähes asumattomia jaksoja ja parhaimmillaankin jotain kituliasta meininkiä.
luettelen tässä nyt jotain karkeeta vetoa ja tarkennellaan yhdessä aikain saatossa.

vuosina 4200 - 3000 eaa
oli sitten hemmetin kylmä, ja täällä ei viihtyny erkkikään. sitä edeltäneet kulttuurit kaatu kaikki ja jengi, jos osasi veneen väkätä, purjehti äkkiä tonne hispaniaan.

3000-2400 eaa
oli sitten leppoisaa. tänä aikana olis jätinkirkotkin tehty joka ilmentää megaliittista korkeakulttuuria

2400-1700 eaa
oli taas kylmenemässä ja korkeakulttuuri romahti

1700-1000 eaa
lämpeni taas ja uusi pronssikautinen korkeakulttuuri syntyi. Sanotaan että sammallahdenmäkikin olis tässä kohtaa perustettu ja varmaan noi mittavat kuninkaanhaudatkin menee näihin aikoihin.

1000-400 eaa
oli taas kylmä. korkeakulttuuri romahti jälleen ja pantiin turkista niskaan.

400eaa - 200 jaa
taas lämpeni. metsälappalaiset alko pykätä lapinraunioita ja kulttuuri alkoi elpyyn.

200-350 jaa
haaveeks jäi kun tuli kylmä-aalto. maa tyhjenee.

350jaa -
lämpeni taas ja aloiteltiin peltoviljely joka johti näihin kuppikivikulttuureihin ja tais se muinais-kainuukin vilahtaa tässä kohtaa.

Nämä on tietenkin suuntaa-antavia, ja paikallista eroa on. ajankohdat on tietty liukuvia eli kylmeneminen ja lämpeneminen vaati aina vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja.
näistä voi kuitenkin jotain päätellä paikallistasollakin. jos ny aatellaan vaikka jotain savonlinnaa niin siellä on pidetty karjaa joskus 1500eaa. sitten se on tyhjentynyt asukeista kunnes metsälappalaiset on siellä asustaneet 400-200 eaa. sit se on ollu tyhjänä kunnes peltoviljely alkoi siellä 300-luvulla. jälleen paikka tyhjeni ja hämäläiset tuli sinne takas joskus 800-luvulla. eli melkoisessa syklissä menee nää asutukset paikallis- kun valtakunnallisillakin tasoilla. juttu on niin että maa on nähny montakin korkeakulttuuria jotka aina on romahtaneet. luulisin, kun puhuttiin tosta Kalevalasta, että se olis tota pronssikautista juttua vuosilta 1500-1000 eaa ja kertoo sen aikaisesta korkeakulttuurista, joka oli tuomittu katoamaan kuten niin monet ennen sitä ja sen jälkeen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.10.2013 20:25 #20594 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Suomen ilmastohistoria
Mä oon ainakin oivaltanut tästä ilmastomallista että teknisestihän se kumoaa vallallaolevan jatkuvuusteorian. Pikemmin näyttää siltä että maata on asutettu sykäyksittäin. aina on ollut keskimäärin 600 vuotta lämmintä, 600 vuotta hemmetin kylmää ja taas 600 vuotta lämmintä jne. Jos täällä on jotain sakkia kärvistelly kylmän ajat niin melkeen ne on aina jääneet uuden tulokasryhmän jalkoihin. Loppujen lopuksi tästä aukeaa vallankumouksellinen teoria asutushistorian suhteen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.10.2013 21:32 #20597 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Suomen ilmastohistoria
Laitan tähän vielä visuaalisesti tän viimeisimmän vuosituhannen. Me nähdään että kun ilmasto oli lämmin, oli lapinrauniokulttuuri voimissaan (punaisella). Sitten se katkesi kunnes tilalle tuli kuppikivikulttuuri (sinisellä) suoranaiseksi korkeakulttuuriksi, kunnes se romahti äkillisesti.
Vihreä kuvastaa kartanojärjestelmän eli varsinaisen Tavastian aikaa jolloin suomessa oli hetkellisesti itsenäinen kuningaskuntakin.
Huomaamme että kun sen loppupäässä alkaa ilmasto asteittain kylmenemään, alkaa pirkkamiesten pakkoverotukset ja sodat lisääntyä samassa suhteessa, kuin myös loputtomat sodat svealaisten ja mahdollisesti novgorodin kanssa.
Laitoin vielä violetilla synkät vuosisadat jolloin oli todella kylmää. sotia, kulkutauteja, noitavainoja… nyt kun ilmasto alkoi lämmetä, heti syntyi teollinen suomi.
Onx tää tosiaan näin yksinkertaista? Näyttäs olevan
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.10.2013 12:53 #20601 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Suomen ilmastohistoria
Löytyhän se kuva penteles kun käänsi koko internetin mullin mallin. Tässä on hyvä rakenteellinen lähtökohta ruveta rakentaan suomen muinaisuutta. Sillä oli jotenkin liian paradoksaalisia nuo wiralliset tulkinnat jonka mukaan jokin lyhytkestoinen ajanjakso loi kaikenmaailman hiidenkiukaita, kuninkaanhautoja ja melkoisia röykkiöitä mutta sitten ollaan taas tuhansia ja taas tuhansia vuosia sen varassa mitä joku saa pelkän saviastian tehtyä. Olenko ainoa joka näkee tässä jotain outoa?
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.10.2013 20:52 #20603 : Jusban
Vastaus käyttäjältä Jusban aiheessa Suomen ilmastohistoria
Tämän aiheen vierestä, mutta jotain Jukkiksen vanhaa aihetta sivuten:
Syvä purppura peitti Helsingin iltataivaan:
www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288608929576.html

Olikos tämä nyt se Jukkiksen lanseeraama maanjäristyspuna? Ainakin Kreetalla on rytkyyttänyt jo toista päivää?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.10.2013 21:05 #20604 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Suomen ilmastohistoria
Joo toi on ihan selvää maanjäristysvaloa jos näin voi sanoa. aina kun jytisee, ilmakehän elektrokehä värjäytyy. eikä se kauheasti asian vierestä mene. paleomagnetismi se liikuttaa ilmastoakin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.10.2013 15:17 #20632 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Suomen ilmastohistoria
Do dii. Tarvittiin peräti neljä lähdeteosta ja lukematon määrä jotta saadaan selville kotomaamme ilmastohistoria. Jotenkuten karkeasti, vuosiluvut ”noin” ja aikamääreet tietenkin omaavat satojen vuosien liukuman.

Samalla tuli keksittyä näkökulma joka selventää oivasti muinaishistorian ja sen arkeologian ajoituksia kultakausineen ja sitten taas sotineen ja väestökatoineen. Tämä näkökulma on tervetullut kahdesta syystä; ensinnäkin voidaan muinaishistoria esittää harvinaisen simppelisti ja tarkalleen. Mikä tarkoittaa että voisin vaikka heti aloittaa suomen muinaishistorian kirjoittamisen – pääteos josta olen haaveillut jo vuosikausien ajan. toinen että sen avulla voidaan selittää myös varsinainen geomantia, eli ne kaikki outoudet; viivasuorissa kulkevat menhir-kivet ym, megaliittijaardit ja niin edelleen.

Nyt ei tarttis kun inspiraatiota ja vähän kirjoitusrauhaa kaukana arkisesta hälinästä niin keväällä nähtäis mullistava teos. Vastoin tapojani koettaisin vielä tehdä siitä sellaisen, ettei aina tarttis hutiloida kuten yleensä. Se on sitten kysymys sekin, missä määrin pälätän sisällön täällä etukäteen vai kannattaako kerrankin asiat pitää omana tietona loppuun asti.

Asiasta kiinnostuneille tässä voidaan kuitenkin vilauttaa jotain ilmastorytmiä sillä eihän nää mitään huippusalaisuuksia ole

Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.195 sekuntia