Doggerland tänään

Lisää
01.07.2014 09:09 #23085 : larmis
Sukellusaiheisessa X-Ray Magazinessa on artikkeli sukeltamisesta meren alle joutuneen Doggerlandin alueella. Sisältää myös hieman juttua Doggerlandin historiasta.

X-Ray Magazinen voi ladata ilmaiseksi täältä: http://www.xray-mag.com/content/x-ray-mag-61

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.07.2014 10:55 #23087 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Doggerland tänään
Doggerista on nykyisin paljon karttojakin rekunstoituna, ja sukeltajat koettavat päätellä ihmisasutuksen sijainnin jokien risteyskohdista. Toiveena tavoittaa vielä joku päivä kyläkin. Aiheesta on jo pari kirjaakin jota en saanut hankittua kun olivat loppuunmyytyjä.

mutta erästä seikkaa ei ole käsitelty, eli tietojen vertailua. Tuollainen vajoaminen, kun doggeri upposi holoseenin vuosituhansina, on edelleen selittämättä. Näitä on pari muutakin paikkaa maailmassa, jossa maa on äkillisesti vajonnut ja joutunut meren alle. Sen sijaan kaikki maankohoamiset nivotetaan aina jääkausi-teorian piikkiin. Eli meillä on tässä kaksi vierekkäistä paikkaa: Skotlanti maankohoamisineen ja doggeri maanvajoamisineen, ja kukaan ei halua tarkastella niitä kimpassa saman ilmiön eri puolina. Osaksi siksi, että maankohoaminen ei selity luontevasti jääkauden mekanismeilla, vaan maamassan liukumisella. Sillä sitä mukaa kun doggerland vajosi, maa-aineksen piti päätyä jonnekin, ja se meni tietenkin Skotlannin kohdalle, johon se alkoi kertyä ja nostaa maaperää. Se että Skotlanti kohoaa edelleen, johtuu siitä että se varastaa maata Hollannilta, joka saakin patojaan kohotella. Lyhyesti sanoen, maankohoaminen ja –vajoaminen on ilmiöitä, jotka eivät selity jääkausilla vaan toistaiseksi tuntemattomilla ilmiöillä.

Doggerland on siinäkin mielessä kiusallinen, että sieltä puuttuu kaikki ne todisteet, jotka tavallisesti liitetään jääkauteen. Mikä tarkoittaa että kun Skotlannin maankohoamista pidetään jääkauden tekemänä, jostain syystä tämä jääkausi näyttäytyy täysin erillisenä ja itsellisenä ilmiönä?

Doggerlandissa on sekin kiusallinen havainto, että normiteorian mukaan irtokiviä ja siirtolohkareita on kulkeutunut Norjasta Britanniaan juuri kuten Suomestakin on kulkeutunut siirtolohkareita Saksaan, joka selittyy luontevasti jäämassoilla. Doggerland on siinä kiusallinen, että sen kivet ovat kulkeutuneet päinvastaiseen suuntaan, eli sen kiviaines onkin Britanniasta, jotka ovat kulkeneet kohti Norjaa topaten puoliväliin.

Tulihan nyt mainittua.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.07.2014 09:55 #23100 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Doggerland tänään
Innostuin nyt taas puhuun ihan muusta kun pääaiheesta. :dry:
Jatketaan vielä noista siirtolohkareista ja niitten liikkeistä, eli sehän on jo aiemmin tullut käsiteltyä että jäämassaan sitoutuneet kivet on huono selitys niitten liikkumiselle. Erityisesti kun ne tuppaa nouseen kohti ylämaata. On tietenkin geologit koettaneet sellaistakin, että jäävuori kaappaisi siirtolohkareen mukaansa, ja kiikuttaisi sitä meren yli pudottaen sen sitten lopulta johonkin. Tämänkin selityksen heikkoutena on, että jostakin mistä on menty, on menty kuivan maan päältä. Eikä se selitä miten siirtolohkareet on liikkuneet alueilla joissa tätä nk jääkautta ei ole nähty.
Mutta jotenkin ne kumminkin on liikkuneet?

Sitten on nämä mystisemmät selitykset eli tuolla kuoleman laaksossahan kivet vaan tuppaa liikkuun ittekseen eikä kukaan vieläkään osaa tyydyttävästi selittää miten. Selitystä kyllä on missä miestäkin. Olkoon selitys sitten mikä tahansa, tätä samaa (tuntematonta) mekanismia voisi periaatteessa soveltaa myös pohjolankin siirtolohkareisiin mutta aika näyttää
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: julsei

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.116 sekuntia