× Konspiraatio-keskustelussa tutkitaan politiikkaa ja maailmanmenoa. Vilunkimeno joutuu koville.

Öljyn hintaa kikkaillaan taas ylös

Lisää
13.06.2009 13:06 #120 : juppe
Nyt BP pelottelee öljyn loppuvan noin 40:n vuoden päästä. Samaa virttä on veisannut joku öljy-yhtiö tai öljyntuottajamaa niin kauan kuin muistan ja koko ala on yhtynyt kuoroon silloin kun öljyn hinta on ollut alhaalla, joten kai se vielä 40:n vuoden päästäkin on loppumassa 40:n vuoden kuluttua.

www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article298877.ece?s=l&wtm=-11062009

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.06.2009 13:31 #122 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Öljyn hintaa kikkaillaan taas ylös
Se on selvää että öljyn hinta tulee tästäkin nousemaan, ja oikeastaan on vaikea kuvitella että se tästä tulisi enää laskemaankaan. Öljyn loppumisesta en tiedä, mutta ostin kerran femmalla sellaisen kirjan kuin ”Viimeiset pisarat” jossa öljynetsijä päätteli samaa. En kuitenkaan usko että tämä uutinen on kokonaan savua ilman tulta. Nykyiset öljylähteet kuivuvat lähivuosikymmeninä ja uusia kenttiä on enää alueilla, joiden hyödyntämiseen ei ole tarvittavaa teknologiaa (esim pohjoisnapa etc). Kirjassa annettiin myös melko selväsanaisesti ymmärtää että öljy-yhtiöiden pääkonttorissa mitään tämänkaltaisia varoituksia ei haluttu ottaa vastaan. Nyt näkyy sitten otetun, kymmenen vuotta jahkailtuaan. Osaksi siksi että heitä ilmeisesti vaivaa sama kuin kotimaisia sellu-johtajiamme; ”tämä on ikuista” –ajattelu, jossa mitkään faktat ei saa päätä kääntymään, ja muutosvastarinta on kovaa. Oikeastaan vaihtoehtoisiin energiamuotoihin olisi pitänyt alkaa jo vuosikymmen sitten faktojenkin perusteella, mutta ”tämähän on ikuista” joten syytä ei ollut. Vasta ilmastomuutos lienee pakottanut joihinkin yrityksiin, joihin niihinkin on lähdetty hyvin haluttomasti.
Politiikan kentälle tämä tieto ei ole vielä ehtinyt. Suomalainen yhteiskunta toimii edelleen öljyvetoisesti ihan siitä syystä että ”se on ikuista” eikä tarvetta muutokselle ole. Mitä nyt öljyn hinta nousee ja nousee, mutta se on vain väliaikaista koska pian sitä pumpataan taas. Asiantuntijat kylläkin ovat sitä mieltä, että mitään radikaalia hintalaskua ei tule tapahtumaan välttämättä enää koskaan, vaan päinvastoin. infraa ei edes yritetä muuttaa, koska Nesteet ja Fortumit sanelevat ehdot ja kun he ovat päättäneet amerikkalaisten lailla että tämä on ikuista, niin sehän on.
Asiallisesti ottaen öljyä on vielä jäljellä. Tällä kulutuksella se loppuu kylläkin viimeistään 2100-luvun alussa, edellyttäen että tekniikka arktisten alueiden hyödyntämiseen löytyy, muuten jo aiemmin. Tietenkin siinä läpikäydään viimeisistä tipoista myös monta sotaa kaukasuksella ja arabian niemimaalla. tällä hetkellä öljy on myös valtaa ja niin saudit kuin öljykartellit eivät menetä vain pääasiallisinta tulonlähdettään, ne menettävät myös valtansa. Tämän vuoksi ne ovatkin yhteisesti sopineet vain ummistavansa silmänsä raakojen tosiasioiden tieltä, ja ajattelevat kylmästi että öljy jos mikä on uudistuva luonnonvara.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.06.2009 14:18 #124 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Öljyn hintaa kikkaillaan taas ylös
Tämä on laaja ja mielenkiintoinen aihepiiri, mutta ei ole ollut aikaa paneutua siihen. Ei ole kyllä ollut monella muullakaan, koska moni mielenkiintoinen seikka on jäänyt vähälle huomiolle tai kokonaan vaille.

Esmes kuivuneiden öljylähteiden täyttymiseen on kiinnitetty aivan liian vähän huomiota. Maaperän paineella tai pumpun avulla tulevan öljyn lisäksihän siellä syvällä on paljon öljyä, jota ei saa ylös kuin kaivamalla - paitsi jos se on yhteydessä helposti hyödynnettävään öljylähteeseen, jota pumpataan tyhjäksi. Silloin sitä tulee pois pumpatun öljyn tilalle. Kenelläkään ei ole tietoa kuinka paljon tämä vaikuttaa öljyvarojen riittävyyteen. Tiedetään vain, että monet kuiviksi pumpatut lähteet ovat olleet taas täydessä iskussa kun niitä on myöhemmin taas kokeiltu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.111 sekuntia