× Konspiraatio-keskustelussa tutkitaan politiikkaa ja maailmanmenoa. Vilunkimeno joutuu koville.

Suomen vastuut eurokriisissä

Lisää
12.12.2011 16:35 - 12.12.2011 16:36 #10892 : Narian
Timo Soini kirjoittaa uusimmassa plokimerkinnässään (2012-12-12) seuraavaa:

Suomella yli 35 miljardin vastuut eurokriisissä

Viime vuonna Kreikalle tehtiin ensimmäinen pelastuspaketti kooltaan 30 miljardia euroa. Suomen osuus lainasta oli vähän yli 500 miljoonaa euroa. Tämän piti riittää. Markkinoista oli otettu niskalenkki.

Tänään yksin Suomella on jo enemmän vastuita kuin koko Kreikan ensimmäisessä paketissa yhteensä, yli 35 miljardia euroa. Se tarkoittaa vastuiden 7000 prosentin kasvua alle kahdessa vuodessa.

Niskalenkistä tuli hirttosilmukka. Onko Suomi valmis irrottautumaan ennen kuin on liian myöhäistä?

Olen tätä kehitystä asiantuntijoiden ja markkinameklareiden kanssa jo pitkään selvitellyt ja yrittänyt pitää siitä kovaa meteliä. Väitän, että Kataisen hallitus ei ole ymmärtänyt, miten isot riskit Suomelle on tullut. Hallituksen mukaan vastuut ovat “vain” 4 miljardia. Kuka on oikeassa?

Olen avustajieni kanssa tuottanut oheisen tekstin, jossa avaan oman käsitykseni asiasta. En ole erehtymätön. Kerro, jos olen väärässä. Demokratia toimii, kun on aitoa debattia. Näitä lukuja on käytävä läpi.

Suomella on vielä aikaa ja mahdollisuus tehdä valintoja.

Täysmääräiset vastuut

Näissä lainoissa ja lainatakuissa on paljon hankalia yksityiskohtia. Tärkeintä on ymmärtää suuruusluokka. Ei tässä pilkun oikeaa puolta kysellä. Summat ovat vaarallisen suuria Suomen valtiolle ja kansantaloudelle, laskettiin ne miten tahansa.

Kokonaismäärissään tilanne on tällä hetkellä seuraava. Myöhemmin selitän, mikä kuuluu Suomelle.

Kreikan suorat lainat: 80 miljardia
ERVV: 780 miljardia (noussut 255:stä 440:een ja sitten 780:een)
ERVM (komissio): 60 miljardia

Kreikan lainat ja ERVV on tarkoitus siirtää heinäkuussa 2013 alkavaan pysyvään mekanismiin (EVM), jonka koko on periaatteessa 700 miljardia. Vielä ei tiedetä miten tämä tehdään, varsinkin jos takuita on jäljellä ja ne pitäisi ajaa loppuun. Pahimmassa tapauksessa vastattaviksi tulevat kaikki yhteensä.

EVM: 700 miljardia

Suomelle tulee vastuita myös Kansainvälisen valuuttarahaston kautta. Siinä Suomen osuus on pienempi, mutta se pitää kuitenkin laskea mukaan. IMF:n kokonaistakaukset ovat tällä hetkellä noin 400 miljardia euroa. Euromaihin liittyvään lainaukseen siitä on sopimusten mukaan varattuna 250 miljardia, joista noin 100 miljardia on jo korvamerkitty.

IMF: 100-250 miljardia

On totta, että ERVV:n ja EVM:n kokonaiskapasiteettia ei ole vielä otettu käyttöön. Mutta historia on jo toistuvasti osoittanut, että Suomella ei ole kanttia jäädä poikkiteloin. Ensin kiistetään kaikki, mutta lopulta myönnytään ja väitetään, että muuta ei voitu. Sitä paitsi nyt on käytännössä jo sovittu siitä, että EVM-rahoitusta voidaan käyttää 85 prosentin enemmistöllä. Eli Suomen kannasta ei enää tarvitse välittää!

EKP:n riskit isoin potti

Suomessa on puhuttu vain yllämainituista luvuista. Tosiasiassa vastuita on paljon enemmän. Ylivoimaisesti isoin potti tulee Euroopan keskuspankin erilaisista toimenpiteistä, joilla on yritetty hillitä kriisiä. Se ei ole ilmaista. Vastuu näistä riskeistä lankeaa automaattisesti euromaille.

EKP suorat ostot: 203,5 miljardia
EKP Target2-rahoitus: 430 miljardia (kriisimaiden vaje)
EKP hätärahoitus (ELA): 350 miljardia

(Markkinoilla EKP-rahoituksen kokonaismäärä on usein arvioitu suuremmaksi, noin 1200–1300 miljardiin. Toisaalta arvonkorotusrahastoja on keskuspankin varannoissa noin 400 miljardia.)

EKP:n luomia riskejä on siis kolmenlaisia. Ensin ovat suorat lainaostot, kun markkinoilta ostetaan kriisimaiden lainoja keskuspankin piikkiin (mitä on vaikea sovittaa yhteen perussopimuksen 123 artiklan kanssa, kuten perussuomalaiset ovat toistuvasti huomauttaneet).

Toiset riskierät ovat kriisimaiden vaje EKP:n Target2-järjestelmässä sekä erilliset hätärahoituslainat. Niiden taustalla on pankkien talletuspako kriisimaissa. Yritykset ja kansalaiset tietävät pankkien olevan lirissä, joten he ovat tyhjentäneet tilejään kovalla tahdilla. Jotta pankit eivät menisi nurin, EKP on paikannut vajetta antamalla niille halpaa luottoa heikoin vakuuksin.

Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kun pankit eivät pysty näitä lainojaan maksamaan, vastuut kaatuvat keskuspankkien maksettaviksi. Hätärahoitus kaatuu ensi sijassa paikallisten keskuspankkien syliin, lopullisesti tietenkin taas ”yhteiseen kassaan”. Tappiot katetaan ensin varausvarannoin, sitten suorilla maksuilla pääomaprosenttien perusteella. Suomelle tulee lasku automaattisesti.

Näiden vastuiden lopullista realisoitumista on vaikea ennustaa. Se on kuitenkin selvää, että vastuut ovat hirvittävän suuret ja jäsenmaiden on lopulta maksettava viulut. Ne maksetaan loppukädessä joko pääomittamalla EKP:tä tai setelirahoituksella eli inflaation muodossa. Seteleitä painamalla ei luoda varallisuutta tyhjästä.

Kataisen hallitus on yrittänyt vähätellä EKP:n ja Suomen Pankin riskejä sillä verukkeella, että “Suomen Pankin puskurit riittävät kattamaan tappiot”. Väite on aivan järjetön ja vastoin tervettä logiikkaa. Jos Suomen Pankki joutuu myymään kymmeniä miljardeja varallisuuttaan, sehän on Suomen kärsimä tappio!

Ei kymmenien miljardien riskejä voida lakaista maton alle sillä perusteella, että “kyllä me se kestetään”. Tietenkin kestetään. Mutta kun tappioita tulee, ne ovat ihan oikeita tappioita. Ei se riipu siitä, millä tavalla ne maksetaan.

Suomen osuudet

Mikä on Suomen osuus tästä kaikesta?

Suomen suhdeluku vaihtelee jonkin verran. Esimerkiksi Kreikan suorien lainojen osalta osuus on 1,85 % ja EVM:ssä se on 1,79 % (Slovakia ei osallistunut Kreikan lainoihin ja sai EVM:stä 15 prosentin alennukset). Käytännössä vastuuosuutemme noin yleensä aina noin 1,8–2,0 %. Suomen osuudet yllä mainituista kokonaisvastuista ovat karkeasti seuraavat:

Kreikan suorat lainat: 1,5 miljardia
ERVV: 14 miljardia
ERVM (komissio): 1 miljardi

EVM: 12 miljardia

EKP suorat ostot: 3,5 miljardia
EKP Target2-rahoitus: 8 miljardia
EKP hätärahoitus: 6,5 miljardia (olettaen etteivät kriisimaat pysty maksamaan)

IMF: 1,5 miljardia

Yksityiskohdista sopii kinastella. Olennaista on suuruusluokka.

Pitää muistaa se, että näin suuri osuus kokonaisvastuista on täysin epäoikeudenmukainen meitä kohtaan. Suomella ja suomalaisilla pankeilla ei ole juuri lainkaan saatavia kriisimaista. Me maksamme muiden virheistä.

Tukipaketeilla pelastetaan pankkeja: keski- ja eteläeurooppalaisia pankkeja, jotka olivat rikastumassa viimeiset kymmenen vuotta riskilainoillaan. Nyt Suomi maksaa näitä talkoita niin kuin se olisi ollut mukana soppaa keittämässä! Ilman, että olemme asiassa koskaan tehneet yhtään päätöstä.

Se on sitä EU-demokratiaa.

Kaksi vakavaa ongelmaa

Eikä siinä kaikki. On otettava huomioon kaksi erittäin vakavaa lisäseikkaa.

Ensimmäinen on se, kuten eduskunnan väittelyistä kävi selväksi, etteivät kaikki ole aivan ymmärtäneet, miten vastuut lasketaan. Vastuut kirjoitettuna uudessaan muodossaan koskevat vain pääomaa – mutta todellisuudessa maksettavaksi tulevat sekä pääoma että RAHOITUSKULUT. Jokainen asuntolainan ottaja ymmärtää, että rahoituskulut eivät ole pikku juttu.

Todellisia kokonaisvastuitamme emme siis edes tiedä. Esimerkiksi ERVV:n 14 miljardin euron summa lähes kaksinkertaistuu, jos kolmenkymmenen vuoden rahoituskulut ovat yli 3,5 % vuodessa.

Toinen ja vielä vakavampi ongelma on se, että kriisin edistyessä maksettava määrä vain kasvaa. Samaan aikaan yhä useampi maa siirtyy takaajasta saajaksi ja Suomen prosenttiosuus vastuista kasvaa automaattisesti.

Esimerkiksi Portugali, Irlanti, Espanja ja Italia olivat maksamassa ensimmäisiä Kreikan lainoja. Tänään Portugali ja Irlanti ovat kiinni ERVV:n lainaletkuissa, eivätkä ne siis osallistu takauksiin. Espanja ja Italia ovat seuraavina ovella koputtamassa. Jopa Ranskan AAA-luottoluokituksen menetyksestä puhutaan markkinoilla jo päivittäin.

Italia ja Espanja ovat niin isoja maita, että niiden putoaminen pois voi pahimmillaan aiheuttaa dominoefektin. Haluammeko todellakin istua uppoavassa laivassa viimeiseen hengenvetoon saakka?

Yhteensä yli 35 miljardia

Katsotaan eri uhkakuvia lukuina. Jos otamme sen hyvin optimistisen vaihtoehdon, että nämä nykyiset rahat riittävät, ERVV ja Kreikka-lainat siirtyvät sellaisinaan EVM:ään eikä se tarvitse lisää rahaa, niin Suomen vastuut ovat suurin piirtein seuraavat:

Kreikan lainat + ERVV + ERVM + EVM + IMF + EKP = 36 miljardia euroa

Tuo ei valitettavasti ole todennäköinen skenaario. Vähintään näyttää todennäköiseltä, että ERVV:n lisäksi tarvitaan uusi rahoitus EVM:ään, jolloin Suomen vastuut ovat karkeasti:

36 mrd +12 mrd = 48 miljardia euroa

Rahoituskulujen vaikutusta on vaikea ennakoida, koska korot voivat vaihdella. Mutta jos oletetaan nykyiset ERVV:n lainakorot, niin 30 vuoden rahoituskulut lisäävät vastuita noin 12 miljardilla:

48 mrd +12 mrd = 60 miljardia euroa

(Nokkela lukija voi huomata, että tässä ei tehdä eroa tämän päivän ja 30 vuoden kuluttua käytettäviä rahoja, mutta tällä matematiikallahan ne Suomen Kreikka-takauksetkin laskettiin…)

Italia ja Espanja letkuihin

On yhä todennäköisempää, että pian Italia ja Espanja tarvitsevat tukea. Silloin ne siirtyvät takaajista lainoitettaviksi. Mitä se tarkoittaisi Suomelle numeroina?

Arviot vaihtelevat, mutta yleisten laskelmien mukaan Espanjan ja Italian kaatuminen tulee lisäämään lainatarpeita noin 2000 miljardilla eurolla. Käytännössä se tarkoittaa yhteensä yli 3000 miljardin takausvastuita. Koska samalla Italia ja Espanja putoavat pois takaavien puolelta, Suomen osuus kasvaisi yli 2,5 prosenttiin. Suomen vastuut olisivat siis kokoluokkaa:

3000 mrd * 2,5 % = 75 miljardia euroa

Vanha jenkkisenaattori Everett Dirksen sananparren mukaan totesi: “A billion here, a billion there, and pretty soon you’re talking about real money“. Amerikkalainen biljoona on suomen kielessä miljardi, mutta nykyisessä EU:ssa sanonta pitäisi varmaan kääntää näin:

Sata miljardia sinne, sata miljardia tänne, mitäs sillä väliä!

Kuka tämän maksaa?

On vaikea hahmottaa näin isoja lukuja. Pitää verrata jonkin konkreettiseen.

Tässä yksi laskelma. Antaa realismia.

Suomessa on 5,37 miljoonaa asukasta, huoltosuhde noin 1,25, eli työtä tekeviä on 44 % kansasta. Nettoveronmaksajia on heistä hieman yli 60 %, joten suunnilleen 27 % kansasta joutuu lopulta kantamaan velkatakuiden tappiot. Se on suunnilleen 1,5 miljoonaa suomalaista.

Kaikkein optimistisimmassa skenaariossa Suomen kokonaisvastuut nettoveronmaksajaa kohden ovat siis

24 000 euroa / henkilö

ja hieman pahemmassa tilanteessa, jossa EVM vaatii täydet lisätuet, ne ovat

32 000 euroa / henkilö.

Kun laskemme mukaan rahoituskulut, saadaan summaksi

40 000 euroa / henkilö

ja kun laskemme kustannukset Italian ja Espanja kaatumisesta, saadaan

50 000 euroa / henkilö.

Kannattaa katsoa ympärilleen huoneessa ja miettiä, paljonko siinä jo kertyy.

Mistä silloin leikataan?

Toinen vertailukohta on Suomen valtion budjetti. Vuonna 2011 valtion tulot (ilman lainanottoa) olivat noin 43 miljardia ja ensi vuoden ennuste on 45 miljardia. Suomen lainat ja takaukset kriisimaissa ovat siis kooltaan samaa suuruusluokkaa kuin Suomen valtion kaikki vuotuiset tulot, sisältäen kaikki verot ja muut maksut.

Kolmas vertailukohta on valtion velka. Sitä oli viime vuoden lopulla noin 75 miljardia ja tällä hetkellä vajaat 80 miljardia. Kaikkein pahimmassa vaihtoehdossa, jossa Suomi jatkaa euromaiden rahoittamista, kun samaan aikaa yksi putoaa pelistä toisensa jälkeen, Suomen valtion velka kasvaa räjähdysmäisesti. Siihen verrattuna kaikki aiemmat kriisit sotakorvauksista 1990-luvun pankkikriisiin jäävät lilliputtiluokkaan.

On sanomattakin selvää, etteivät nämä aiemmin kuvatut vastuut todennäköisesti realisoidu aivan täysimääräisesti. EKP:n lainojen takuina on toistaiseksi edes jonkinasteisia vastineita, vaikkakin yhä huonompilaatuisia. Samoin yleisissä velkajärjestelyissä on yleensä ”vain” 35–60 prosentin alaskirjaukset. Tosin Kreikan osalta puhutaan jo 75 prosentin leikkauksista. Tappiot Suomelle tulevat suorassa suhteessa näihin leikkaustasoihin.

Tämä “alennus” on kuitenkin laiha lohtu – niin vaarallisen suurista summista on kyse.

PS.

Kuten sanoin, en ole erehtymätön. Näissä asioissa on paljon vaikeita ja muuttuvia osia. Sen luokan kysymyksestä on kuitenkin kyse, että näitä lukuja pitäisi jokaisen äänestäjän käydä kriittisesti läpi ja tehdä omat päätelmänsä. Netistä löytyy lähteitä. Suomessa tästä on kirjoitettu liian vähän. Taloussanomien Jan Hurrille pitää nostaa hattua. Hän on jo puolentoista vuoden ajan käynyt läpi kriisin lukuja ja taustoja kriittisellä silmällä.

Viimeksi muokattu: 12.12.2011 16:36 Narian.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: imako, Super-Electric

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.12.2011 19:42 #10898 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä
Tämä Kataisen sekoomushallitus käy liian kalliiksi. Bilderberg pierut pyörittää tätäkin maata ja fasistiseen liitovaltioon ajaudutaan ellei tätä isänmaapetturisakkia saada nopeasti pois vallankahvasta..

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.12.2011 05:47 - 13.12.2011 10:07 #10900 : Narian
Vastaus käyttäjältä Narian aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä

Suomessa on 5,37 miljoonaa asukasta, huoltosuhde noin 1,25, eli työtä tekeviä on 44 % kansasta. Nettoveronmaksajia on heistä hieman yli 60 %, joten suunnilleen 27 % kansasta joutuu lopulta kantamaan velkatakuiden tappiot. Se on suunnilleen 1,5 miljoonaa suomalaista.

Tässä kohtaa menee pieleen. Julkisen sektorin palveluksessa on noin 500 000. Koska nämä yhteiskunnan vapaamatkustajat eivät tuota mitään, vaan ovat toisten elätettävänä, voidaan heidän nettoveronmaksajaosuutensa, eli varmaankin voin 300 000 henkeä vähentää tuosta 1,5 miljoonasta.

Tuo 75 miljardia jää siis tosiasiallisesti vain noin 1,2 miljoonan suomalaisen maksettavaksi. Mikä tekee noin 62 000 euroa / sierainpari.

Kokonaan toinen juttu on sitten se, että siinä vaiheessa kun maksaminen alkaa, on Suomi ja koko euroalue jo ehtinyt käydä lähtöruudun kautta. Mikä tarkoittaa sitä, että noita julkisen sektorin työpaikkoja ei enää (luojan kiitos) ole. Mutta myös sitä, että todennäköisesti velka järjestellään jollakin muulla tavalla pois. Ei Suomella tule olemaan mitään mahdollisuuksia maksaa nykyistäkään valtion velkaa pois, puhumattakaan, että se tuplattaisiin tuolla Soinin laskemalla 75 miljardilla.

Tällä hetkellähän ne viimeisetkin mattimyöhäiset, jotka pystyvät vielä rahaa tekemään, mutta eivät ole siirtäneet liiketoimipaikkaansa Suomen ulkopuolelle, ovat parhaillaan ko. operaatiota suorittamassa. Yrityksiä siirtyy nyt erityisen paljon esimerkiksi Viroon.

Koko juttu on niin absurdi, että ei voi kuin hämmästellä, miten televisiossa ihmiset kykenevät keskustelemaan vakavalla naamalla koko aiheesta. Tilannetta pitäisi enemmänkin kuvata tällä tavalla:

Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 13.12.2011 10:07 Narian.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.12.2011 06:26 - 13.12.2011 10:09 #10901 : Narian
Vastaus käyttäjältä Narian aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä

Tämä Kataisen sekoomushallitus käy liian kalliiksi. Bilderberg pierut pyörittää tätäkin maata ja fasistiseen liitovaltioon ajaudutaan ellei tätä isänmaapetturisakkia saada nopeasti pois vallankahvasta..

Höpsiksen keskustelupalstalla oli puhetta jostakin selvänäkijästä, joka ennusti, että hallitus kaatuu vielä tämän vuoden puolella.

Tuo vaikuttaa jossain määrin mahdolliselta ottaen huomioon, että Jykä ja Jutta ovat nyt eri linjoilla sen suhteen, miten tämänhetkiseen neuvottelutilanteeseen tulisi reagoida.
Viimeksi muokattu: 13.12.2011 10:09 Narian.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.12.2011 07:27 #10902 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä
Ainakin mulle olis suhtkoht itsestäänselvää, miten kriisi tulee hoidettua. Sillä samalla menetelmällä kun aina Euroopan historiassa - isot syö pienet.
Isoja maita on tietenkin Saksa, Ranska ja Englanti, mahdollisesti Espanja jotka historiansa ajan ovat oppineet pelaan pikkumailla kuin shakkinappuloilla ikään. Aivan kuten sotaakaan ei haluta omalle kamaralle, vaan soditaan mieluummin naapurissa olevan pikkuvaltion päällä, toimii talouskriisin hoito samalla tavalla.

Nythän on menossa etelä-euroopan maat; kreikka, italia ja Portugali jotka kuristetaan taloudellisesti hengiltä jotta suurien maiden ei tarvitse aloittaa vyönkiristystä, päinvastoin; voidaan äänestäjille luvata verohelpotuksia. Jossain kohtaa aletaan pelaan itä-euroopankin valtioilla ja sitten lopulta kaikki pikkuvaltiot joutuu yhdistetylle säästökuurille ja velkakierteeseen. Siellä on nämä Latviat, Suomet, Irlannit, Puolat ja Belgiat...
Tässä mielessä veikkaan että ei ole mitään uutta auringon alla. Kataisenkin järjetön politiikka tulee käsitettäväksi, hän koettaa yes-politiikalla päästä EU:n isojen valtioiden kainaloon jotta saisi roolin a-ryhmästä, mutta eihän meistä kukaan geopolitiikalle mitään voi...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.12.2011 13:39 - 14.12.2011 13:44 #10914 : Kirjaltaja
Vastaus käyttäjältä Kirjaltaja aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä
Kovin tulee kalliiksi ja nuo rahoituskulut tulevat todennäköisesti räjähtämään käsiin. Jo nyt AAA-maiden korot ovat nousussa ja ampaisevat ylös heti kun takauksia alkaa laukeamaan.

Hienosti osasi Soini pelata kun jäi hallituksen ulkopuolelle. Ensi vaaleissa jytisee.

Kovasti on hinta noussut sitten toukokuun:

Katainen: Suomen takausvastuut rajoittuvat 1,9 miljardiin euroon

”Irlannille ja Portugalille annettujen takauksien yhteissumma on 1,9 miljardia. Lisää vastuita ei voi tulla, koska emme jatkossa edes harkitse lainatakuiden myöntämistä ilman täysimääräisiä vakuuksia”, kiteytti valtiovarainministeri Katainen lehdistötilaisuudessaan tiistaina."

”On oikeastaan turha puhua isommista teoreettisista miljardimääristä, koska täysimittaiset vakuudet rajaavat vastuumme tuonne alle kahden miljardin. Se kaksi miljardia on oikeastaan ainoa luku, joka tavallisen suomalaisen kannattaa muistaa”, selvitti valtiovarainministeri."
Viimeksi muokattu: 14.12.2011 13:44 Kirjaltaja.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.12.2011 17:53 #10917 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä
Tässä on varmaan isompana ongelmana tuo maailmantalouden muuttaminen Aasiaan. Eurooppa jää entistä enemmän kehityksestä jälkeen ja talouden suuret rattaat kiertää sen yhä kauempaa. Amerikkakin on hylännyt euroopan ja sielläkin painopiste siirtyy NewYorkista ja Floridasta yhä enemmän Kiinan vastaiselle länsirannikolle. Tyynimeri on nyt kova sana ja Atlantti out.

Itse asiassa historia tuntee aina yhden pelastusrenkaan ja se on ollut teollisena aikana yleensä halpa- tai jopa ilmainen energia. Ilmaisella energialla kun teollisuuden rattaat pyörähtää yllättävän nopeasti vientivetoiseen meininkiin. Toisaalta taas kaikenmaailman ilmastosakot ja päästörajoitukset on symbolisia merkityksiä sille, että tämä tie taitaa olla salvattu jo ennen kokeilemistakaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.12.2011 15:14 #10928 : Trolli
Vastaus käyttäjältä Trolli aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä
Hallituksen eurosekoilu alkoi herättää liikaa kansalaiskeskustelua, joten äkkiä päätettiin kaivaa Yle-maksu naftaliinista.

Ei tässä maassa voi kohta enää elää. Miten tästä tällainen kansalaisiaan kyykyttävä persreikä onkaan tullut? Kai nykyiset suomalaiset kumminkin ovat edellisten sukupolvien jälkeläisiä?

Tämä oli häiriköiden käyttöön tarkoitettu avoin nimimerkki, mutta ei ole enää.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.12.2011 18:30 #10962 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs: Suomen vastuut eurokriisissä
Se on ollut aina näin. Ei tuo idea että Katainen haluaa pelastaa yhteisen rahaunionin hintaan mihin hyvänsä, mikään eriskummallinen ilmiö ole. Edellisellä kerralla oltiin niin pelastamassa Neuvostoliittoakin hintaan mihin hyvänsä, että vielä heiluteltiin YYA-paperia vaikka vastapuolta sopimukselle ei ollut enää edes olemassa.

Tässä on tätä absurdin ideaa, että kun otetaan lakeijan rooli niin sitähän ylläpidetään vaikka sitten palvelijan pitäisi omistaan maksaa herransa ryyppyvelat.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.10.2013 11:59 - 17.10.2013 12:05 #20637 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Suomen vastuut eurokriisissä
Nyt urheilu- ja viihdeuutisilla aivonsa pilannutta väestösegmenttiä aletaan valmistella maksamaan zombipankkien luottotappioita. Ongelma on muka putkahtanut
jostain ihan yllätyksenä ja jopa vuosia sitten kansallisteluilla irlantilaispankeillakin saattaa olla luottotappioita jemmassa. Tähän saakkahan Irlannin pankkisektori on ollut suomalaisien asiantuntijoiden mukaan toipumassa, koska luottotappioita ja terveitä osia on siirretty pankista toiseen, etteivät ne kaikki kaatuisi kerralla ja edes Bank of Ireland saataisiin pelastettua, jotta maa ei jäisi ilman pankkien peruspalveluita. Kun on jätetty kertomatta mitä on tekeillä, pankkien toiminta on vaikuttanut lisääntyneen ja jopa arvottomilla luottojohdannaisilla on tehty taas paljon kauppoja.

Seuraava vaihe, eli sen vakuuttelu, ettei suomalaisien tarvitse osallistua maksutalkoisiin, on jo aloitettu (Taloussanomissa kerrottiin joku päivä sitten, mutten muista nyt missä jutussa), ja homma tulee ilmeisesti etenemään muutenkin samoin kuin konkurssimaiden tukemisessa.

www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288610482774.html

Financial Times sentään paljasti hiljattain miksi Suomen tulee osallistua muiden laskujen maksamiseen: Katainen haluaa EU:n talouskomissaariksi.

www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288609925296.html
Viimeksi muokattu: 17.10.2013 12:05 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.175 sekuntia