Suomen rautakausi.

Lisää
03.05.2011 09:05 #8171 : Kuu-ukko
Tervehdys kaikille! Näin juuri rekisteröityneenä käyttäjänä laitan tämmöisen kysymys-/kommentointiryöpyn noin niinkuin esittelyviestin sijaan:

-Uusimmat kielitieteelliset ajoitukset ajoittavat uralilaisten kielten saapumisen itämeren tuntumaan 1500 eKr., ja myöhäiskantasuomen rantautumisen Suomenniemelle n 500 jKr. (samoihin aikoihin kantasaame levittäytyi Etelä-Suomen alueelta suunnilleen nykyisille alueilleen).
-Merovingiaika sijoittuu aikavälille n.500-800 jKr.

Teoriani: Kantasuomalaiset ja kantasaamelaiset heimopäälliköt näkivät mahdollisuutensa tulleen kansainvaellusaikana, jolloin Eurooppa oli kaaoksessa johtuen Rooman tuhoutumisesta. Molemmat heimot levittäytyivät pohjoiseen kontrolloidakseen turkiskauppaa. Näiden heimopäälliköiden täytyi olla mahtavia, sillä vielä 800-luvulla viikingit joutuivat etsimään valloitettavia maita heikommista keskieurooppalaisista ruhtinaskunnista Suomenniemen sijaan.

Ensinnäkin, onko teoriassa paljonkin kehitettävää/korjattavaa? Lähinnä mietityttä, että onko mitenkään pääteltävissä tämän merovinkiaikaisen valtakunnan keskustaa? Rapo-ketjussa puhutaan muinaisen Hämeen kuningaskunnasta, joten jos oletetaan keskuksen olleen Sääksmäen/Nokian välisellä alueella, mitä väkeä Etelä-Pohjanmaan alueella oli? Löydöt tyrehtyvät viikinkiaikana, joten mitä kävi? Oliko täällä saamen jo(i)tain muoto(j)a vai esiuralilaisen kielikunnan viimeisiä edustajia vai kolmas(, neljäs, viides yms.) vaihtoehto?

Terveisin,

Kuu-ukko
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Sumu

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2011 11:49 #8174 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Suomen rautakausi.
No mun hataran teoriani mukaan, suomessa on ollut kaksikin merkittävää kuningaskuntaa. Toinen syntyi kansainvaellusten aikaan 400-500 luvuilla, ilmeisesti pohjanmaalle siihen Vaasan ympäristöön. Muu Eurooppa oli silloin sekasorrossa, paitsi Rooman romahtamisen, myös hunnien vuoksi, ja tämä saattoi olla harvoja järjestäytyneitä yhteisöjä. Se oli nimeltään muinais-Kainuu, hyvin maineikas ja omasi paljon ulkopoliittista valtaa. Ilmeisesti siksi että se ponkaistiin pystyyn merovingien kultarahoilla, ja kontakteilla. Tanskalaiset ilmeisesti hävittivät sen 700-luvulla.

Sen raunoille syntyi sitten toinen kuningaskunta Tavastia. Nykyiseen Hämeeseen kuitenkin, ja se ammensi siitä know-howsta jota muinais-Kainuu jätti jälkeensä. Tämä oli oma eristynyt yhteisönsä jolla ilmeisesti ei ollut ollenkaan ulkopoliittista valtaa, vaan se eleli omissa oloissaan. Jossain muodossa se sinnitteli aina keskiajalle saakka, ja sen näivetti vasta Kustaa Vaasa 1500-luvulla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2011 12:33 - 03.05.2011 12:36 #8175 : Kuu-ukko
Vastaus käyttäjältä Kuu-ukko aiheessa Suomen rautakausi.
Tuli muuten ahaa-elämys bussissa vähän aikaa sitten.

JanneK kirjoitti Birger Jarl-ketjussa Pyhän Yrjön lohikäärmeestä liittyen Pyhän Henrikin sarkofagiin. Mieleeni juolahti ajatus myös Kolmen pallon lipusta:

Lipussa on Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän tunnus. Pyhä Nikolaos on kreikkalaiskatolisen kirkon tärkein pyhimys, heti Neitsyt Maarian jälkeen. Pyhän Nikolaoksen tunnus, kolme kultapalloa, liittyy hänen legendaansa. Legendan mukaan Nikolaos auttoi kolmen neidon köyhää isää, jolla ei ollut varaa maksaa tyttäriensä myötäjäisiä. Nikolaos auttoi heitä tiputtamalla heidän ikkunastaan kolme kultasäkkiä yöllä, pysyen näin nimettömänä. Ohessa Bicci di Lorenzon maalaama kuva Pyhän Nikolauksen legendasta.

Yhteys Hämeeseen tulee siinä, että perimätiedon mukaan Matti Kurki rukoili Pyhää Nikolausta ennen kuuluisaa kaksintaisteluaan Pohdon (Potkon) kanssa: www.narva.sci.fi/historia/mattikurki/index.html Näinollen on Kolmen kultapallon lippu yhdistettävissä ainakin Kurjen sukuun.

Tässä vaiheessa kiinnostaisi tietää, mitä Kurki-Svärd-suvun vaakunan kolme tähteä tarkoittavat. Siinä nimittäin saattaa olla yhteys, sillä Pyhän Henrikin sarkofagissa Kolmen kultapallon lipun mukana on Yhden pallon lippu. Jos Kurki-Svärdien kolme tähteä liittyvät Kolmeen palloon, liittyykö Särkilahtien yksi tähti Yhteen palloon?

Terveisin,

Kuu-ukko
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 03.05.2011 12:36 Kuu-ukko.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: frank, Pellonpekkoaikamiespoika

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2011 19:04 #8181 : Aragorn
Vastaus käyttäjältä Aragorn aiheessa Suomen rautakausi.

Yhteys Hämeeseen tulee siinä, että perimätiedon mukaan Matti Kurki rukoili Pyhää Nikolausta ennen kuuluisaa kaksintaisteluaan Pohdon (Potkon) kanssa: www.narva.sci.fi/historia/mattikurki/index.html Näinollen on Kolmen kultapallon lippu yhdistettävissä ainakin Kurjen sukuun.


Hyvin tehty. Hienoa että tuo kolmen pallon salaisuus selvisi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2011 09:56 #8182 : frank
Vastaus käyttäjältä frank aiheessa Suomen rautakausi.

Kuu-ukko kirjoitti: ja myöhäiskantasuomen rantautumisen Suomenniemelle n 500 jKr.

Onko pohjolan kielitilanne muuttunut todistetusti kertaakaan kivikauden jälkeen jos sovellamme Occamin partaveistä tähän kysymykseen? Jätetään huomioimatta 1200- ja 1800-lukujen geopoliittiset muutokset.

Kuu-ukko kirjoitti: Eurooppa oli kaaoksessa johtuen Rooman tuhoutumisesta.

Jotkut näkevät asian siten, että Länsi-Rooman loppu 400-luvulla rauhoitti Euroopan. Merkittäviä taistelurintamia olivat tuon jälkeen taistelut Euroopan kaukaisilla rajoilla sekä Brittein saarten sisäiset sodat. Vasta kolme sataa vuotta myöhemmin 700-luvun lopulla Kaarle Suuri aloitti saksilaissodat minkä seurauksena skandinaavit puolestaan aloittivat viikinkiajan. Nämä olivat mittakaavaltaan pieniä tapahtumia verrattuna niihin sotiin mitä oli käyty vielä 400-luvulla .

Kuu-ukko kirjoitti: Näiden heimopäälliköiden täytyi olla mahtavia, sillä vielä 800-luvulla viikingit joutuivat etsimään valloitettavia maita heikommista keskieurooppalaisista ruhtinaskunnista Suomenniemen sijaan.

Rautakauden Suomi ei ollut karolinkien valtakuntaa geopoliittisesti voimakkaampi. Sen vuoksi viikingit eivät hyökänneet tänne kuin joitakin kertoja.

Kuu-ukko kirjoitti: onko mitenkään pääteltävissä tämän merovinkiaikaisen valtakunnan keskustaa?

Vihjeitä on olemassa. Suomen eri paikkakunnilta tunnetaan jonkinlainen päällikköhahmo tai paikalliskuningas: Faravid Kainuussa, Matti Kurjen isoisä Satakunnassa, Cuningas de Rapalum Lounais-Suomessa, Buggo jossain päin Suomea,
Kalevanpojat ympäri Suomea ja niin edelleen. Johtopäätös: meillä on ollut esikristillisellä ajalla samanlainen maakuntajako kuin Virossa . Ehdotankin, että merovinkiajan keskuspaikka on ollut sama paikka kuin mistä käsin vanha hyvä suurkuningas Fornjótr hallitsi meitä 100-luvulla.

Kuu-ukko kirjoitti: mitä väkeä Etelä-Pohjanmaan alueella oli? Löydöt tyrehtyvät viikinkiaikana, joten mitä kävi? Oliko täällä saamen jo(i)tain muoto(j)a vai esiuralilaisen kielikunnan viimeisiä edustajia vai kolmas(, neljäs, viides yms.) vaihtoehto?

Onko meillä mitään syytä olettaa, että Pohjanmaan väki olisi vaihtunut kertaakaan esikristillisellä ajalla? (Kristilliseltä ajalta on olemassa tarkka tieto siitä, että vuosisatana x Pohjanmaalle on muuttanut Ruotsista y-määrä perheitä z-paikkakunnille, mutta en nyt valitettevasti löytänyt lähdettä.)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2011 14:25 #8185 : Kuu-ukko
Vastaus käyttäjältä Kuu-ukko aiheessa Suomen rautakausi.

frank kirjoitti: Onko pohjolan kielitilanne muuttunut todistetusti kertaakaan kivikauden jälkeen jos sovellamme Occamin partaveistä tähän kysymykseen? Jätetään huomioimatta 1200- ja 1800-lukujen geopoliittiset muutokset.


No jos vertailevaan kielitieteeseen on uskomista, niin jo se, että germaanisia kieliä puhutaan missä puhutaankin, ja kantaindoeurooppaa teoretisoidaan puhutun Mustanmeren rannalla, on yksi todistettu muutos. Tarkempia vastauksia voivat antaa mm. Petri Kallion, Jaakko Häkkisen, Ante Aikion, Janne Saarikiven ym. tulokset. Occamin partaveitsi näyttäisi olevan juuri se periaate, jonka mukaan kyseinen uusien kielitieteilijöiden sukupolvi olisi päätynyt pitämään uralilaisten kielten saapumista Länsimeren ( ;) ) alueelle varhaisempana, kuin mitä aiemmin on oltu mieltä.

frank kirjoitti: Jotkut näkevät asian siten, että Länsi-Rooman loppu 400-luvulla rauhoitti Euroopan. Merkittäviä taistelurintamia olivat tuon jälkeen taistelut Euroopan kaukaisilla rajoilla sekä Brittein saarten sisäiset sodat. Vasta kolme sataa vuotta myöhemmin 700-luvun lopulla Kaarle Suuri aloitti saksilaissodat minkä seurauksena skandinaavit puolestaan aloittivat viikinkiajan. Nämä olivat mittakaavaltaan pieniä tapahtumia verrattuna niihin sotiin mitä oli käyty vielä 400-luvulla .


Jaahas, täytyy pureskella tätä. Olisiko jotain hyvää materiaalia luettavana?

frank kirjoitti: Rautakauden Suomi ei ollut karolinkien valtakuntaa geopoliittisesti voimakkaampi. Sen vuoksi viikingit eivät hyökänneet tänne kuin joitakin kertoja.


Ei ei, ilmaisin itseni huonosti. Tarkoitin mahtavalla sitä, että hämäläiset ym. olivat sen verran keskitetyn vallan alla, ettei viikingeillä ollut jalansijaa valloittaa täältä päin maata, toisin kuin Brittein saarilta, joissa oli pienkuningaskuntia taistelemassa keskenään. (Liekö kansallinen konsensus-hakuisuutemme perua jo rautakaudelta :D ?)

frank kirjoitti: Vihjeitä on olemassa. Suomen eri paikkakunnilta tunnetaan jonkinlainen päällikköhahmo tai paikalliskuningas: Faravid Kainuussa, Matti Kurjen isoisä Satakunnassa, Cuningas de Rapalum Lounais-Suomessa, Buggo jossain päin Suomea,
Kalevanpojat ympäri Suomea ja niin edelleen. Johtopäätös: meillä on ollut esikristillisellä ajalla samanlainen maakuntajako kuin Virossa . Ehdotankin, että merovinkiajan keskuspaikka on ollut sama paikka kuin mistä käsin vanha hyvä suurkuningas Fornjótr hallitsi meitä 100-luvulla.


Ja Fornjótr on ilmeisesti tunnettu myös nimillä Kaleva Kaukomieli?

frank kirjoitti: Onko meillä mitään syytä olettaa, että Pohjanmaan väki olisi vaihtunut kertaakaan esikristillisellä ajalla? (Kristilliseltä ajalta on olemassa tarkka tieto siitä, että vuosisatana x Pohjanmaalle on muuttanut Ruotsista y-määrä perheitä z-paikkakunnille, mutta en nyt valitettevasti löytänyt lähdettä.)


Ilmaisin taas itseni vähän ristiriitaisesti. Väki ei varmaankaan, en ole perehtynyt tarkemmin genetiikkaan (työn alla). Kielitieteellisistä teorioista yms. osaavat yllä mainitut kirjoittaa ammattitaitoisemmin kuin minä, joten ohjaan lukemaan heidän teoksiaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2011 16:31 - 05.05.2011 06:34 #8186 : frank
Vastaus käyttäjältä frank aiheessa Suomen rautakausi.

Kuu-ukko kirjoitti: Olisiko jotain hyvää materiaalia luettavana?

Kansantajuiseksi aihepiiriä on tuonut Terry Jones televisiodokumenteissaan. Jos ymmärrät hyvin puhuttua englantia, tämä televisiosarjan jakso voisi olla hyvä alku:

video .

Jones on myös kirjoittanut aiheesta kirjan Terry Jones' Barbarians jonka arvosteluja voi lukea täältä ja täältä . Tämä on suhteellisen uusi näkemys, vielä 10 vuotta sitten roomalaisnäkemyksellä oli selvä johtoasema.

Kuu-ukko kirjoitti: ettei viikingeillä ollut jalansijaa valloittaa täältä päin maata, toisin kuin Brittein saarilta, joissa oli pienkuningaskuntia taistelemassa keskenään.

Tuskinpa me suomalaiset olimme ainakaan vaikeampi vastus viikingeille kuin muut Euroopan maat. Itse näen, että syy iskeä Brittein saarille oli tässä:

The chief purpose of the diet was to bring Saxony closer to Christianity. Missionaries, mainly Anglo-Saxons from England, were recruited to carry out this task.

Lähde Tätä taustaa vasten isku Lindisfarneen tai vaikkapa Pariisin piiritys asettuvat luontevasti paikoilleen. (Mittakaavaltaan pienimuotoista toimintaa on toki aina ollut Länsimeren itä- ja länsirannikoiden kesken.)

Kuu-ukko kirjoitti: Ja Fornjótr on ilmeisesti tunnettu myös nimillä Kaleva Kaukomieli?

Nimen etuosa forn tarkoittaa muinaista kuten vaikkapa sanassa fornlämning 'muinaismuisto'. On pääteltävissä, että nimi tarkoittaa mahdollisesti samaa kuin Iki-Turso, sillä Fornjótrin suvussa on Snaerin poika Thorri jota vastaa suomalainen Iku-Tiera, Nieran poika.

Sekä Kaleva että Kaukomieli viittaavat nähdäkseni eri aikaan kuin 100-lukulainen Fornjót. Widsithin luettelo laittaisi Caelicin 300- tai 400-luvulle. Kalevaa kyllä kutsutaan "vanhaksi" muunmuassa tässä runossa:

Tuo oli laulaja ikuinen,
virren porras polvuhinen,
tuop' on vanha Väinämöinen,
toinen seppo Ilmarinen,
kolmas Lieto Lemminkäinen,
seki kaunis Kaukomieli
,
Pohjan neiti neljäntenä,
Pohjan neiti, Pohjan akka,
viies Antero Vipunen,
se kuues Kaleva vanha.
Viel' oli nuori Joukahainen,
vielä muitaki monia,
joit' ennen isoni lauloi,
oma vanhempi opetti.

(Kanteletar, runo 278 Noita laulan, joita taian)
EDIT: huomasin vasta nyt, että tuossa runossahan on enemmänkin muinaisuuteen (forn ja iku) viittaavia sanoja kuten "ikuinen" ja "vanha" Väinämöinen. Näyttää olleen vanhuus arvostettua.
Viimeksi muokattu: 05.05.2011 06:34 frank. Syy: lisäys
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Pellonpekkoaikamiespoika, Kane

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.05.2011 10:13 - 05.05.2011 10:21 #8192 : Pellonpekkoaikamiespoika
Vastaus käyttäjältä Pellonpekkoaikamiespoika aiheessa Suomen rautakausi.

frank kirjoitti:
Sekä Kaleva että Kaukomieli viittaavat nähdäkseni eri aikaan kuin 100-lukulainen Fornjót. Widsithin luettelo laittaisi Caelicin 300- tai 400-luvulle. Kalevaa kyllä kutsutaan "vanhaksi" muunmuassa tässä runossa:

Tuo oli laulaja ikuinen,
virren porras polvuhinen,
tuop' on vanha Väinämöinen,
toinen seppo Ilmarinen,
kolmas Lieto Lemminkäinen,
seki kaunis Kaukomieli
,
Pohjan neiti neljäntenä,
Pohjan neiti, Pohjan akka,
viies Antero Vipunen,
se kuues Kaleva vanha.
Viel' oli nuori Joukahainen,
vielä muitaki monia,
joit' ennen isoni lauloi,
oma vanhempi opetti.

(Kanteletar, runo 278 Noita laulan, joita taian)
EDIT: huomasin vasta nyt, että tuossa runossahan on enemmänkin muinaisuuteen (forn ja iku) viittaavia sanoja kuten "ikuinen" ja "vanha" Väinämöinen. Näyttää olleen vanhuus arvostettua.Antaako Kantelettaren sisältö enemmänkin vihjeitä muinaisiin henkilöihin / mielenkiintoisiin juttuihin?
Lönnrothan kursi monista paloista Kalevalan ja hieman väritteli sitä mutta näistä orkkis runoista voisi tulkita hieman toisenlaisia?
Viimeksi muokattu: 05.05.2011 10:21 Pellonpekkoaikamiespoika.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.05.2011 15:44 #8196 : 338LM
Vastaus käyttäjältä 338LM aiheessa Suomen rautakausi.

frank kirjoitti:

Kuu-ukko kirjoitti: ja myöhäiskantasuomen rantautumisen Suomenniemelle n 500 jKr.

Onko pohjolan kielitilanne muuttunut todistetusti kertaakaan kivikauden jälkeen jos sovellamme Occamin partaveistä tähän kysymykseen? Jätetään huomioimatta 1200- ja 1800-lukujen geopoliittiset muutokset.


Vastaus tähän kysymykseen löytyy neiti/rouva Pahankurjen aloitamasta ketjusta
www.hermeetikko.com/15/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=10&id=4520&Itemid=148
Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä 27.07.2010 03:36

Ketjussa näytetään englanninkielisessä maailmassa tunnettuja historiallisia karttoja.
Kartat löytyvät Texas Universityn sivulta historialliset kartat.
www.lib.utexas.edu/maps/historical/history_europe.html

Ne eivät siis ole mitään turaanifennomaanien propagandaa!!!11!

Se mitä näemme nti/rva pahankurjen kartoista on että tappajatanskalaiset, nrojalaiset ja tappajaruotsalaiset työnsivät suomalaisia pohjoiseen nk. Skandinavian puolella.
Huomattavaa on että vielä v. 814 meitä suomalaisia asui Gävlestä Ruåttin läpi Ruåttin länsirannikkolle, noin nyk oslon ja Jöötanporin keskivaiheille.
Tämä kuvahan on myös Hermeetikon kartassa jota myydään krääsäosastolla.

Kartoista voi myös tulkita miten indokansat tasnkalaiset, norjalaiset, ruåttalaiset ja slaavit eli venäläiset ovat ns. tappajakansoja. Barbaarisia raivopäisiä verenhimoisia, jotka pyrkivät kansanmurhaamaan sivistyneempiä tai rauhanomaisempia kansoja.
JOita suomalaiset kansat ovat.
Näille kansoille on käsite rauhanomainen rinnakkaiselo aivan mahdoton.
Toisten kansojen tappaminen, alistaminen, määrääminen ja päsmäröinti, pakottaminen esim opettelemaan isäntä kansan kieltä on ominaista.

Suomalaiset pääsivät eroon pakkoryssästä ajamalla ryssät ulos Suomesta v. 1918.
Milläköhän tavalla päästäisiin eroon pakkoruåttista??!1!
Samalla tavalla vai???
:woohoo:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.05.2011 17:16 - 05.05.2011 17:17 #8200 : frank
Vastaus käyttäjältä frank aiheessa Suomen rautakausi.

Kuu-ukko kirjoitti: Lähinnä mietityttä, että onko mitenkään pääteltävissä tämän merovinkiaikaisen valtakunnan keskustaa?

Päättelisin, että se on sijainnut meriyhteyden äärellä koska toiset kaksi pääkaupunkia Uppsala ja Novgorod sijaitsivat nekin meriyhteyden äärellä.

On säilynyt kolme mainintaa siitä, että missä Suomen keskuspaikka sijaitsi. Kaksi ensimmäistä ovat kirjattua perimätietoa ja kolmas on, Hermeetikon henkeen sopien, yliaistillisin keinoin saatua tietoa:
Kristfrid Ganander kirjasi 1700-luvulla muistiin seuraavat Turun aluetta koskevat tiedot:

Heimdaller, viisauden pappi Suomesssa Saaren kartanossa.
Saaris (Saari), vanha kuninkaan asumus Suomessa, jonka vielä nähtävissä; Mynämäen pitäjässä muinaisten suomalaisten kuninkaiden hovi ja asuinpaikka.

Sipoolainen Ior Bock puolestaan kuuli äidiltään ja siskoltaan vuosien 1949-1969 välillä, että esikristillinen keskuspaikka olisi ollut nykyisen pääkaupunkimme paikkeilla sijainnut Hel, mikä nähtävästi säilyi nimenä 1550-luvulle joennimenä Helsingaå (mistä tulee Helsinki).

Toivo Lehkonen kertoo 1100-luvusta:

Lehkonen kertoo vakavana olleensa eräässä elämässään Lallin lähimpiä miehiä.
- Suomen kuninkaana oli tuolloin Sarvi ja pääkaupunkina Joensuu Aurajoen suulla, siis nykyinen Turku. Sarvella oli 11 alakuningasta ja yksi niistä oli Lalli.

Viimeksi muokattu: 05.05.2011 17:17 frank.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.05.2011 22:47 #8219 : Novgorod
Vastaus käyttäjältä Novgorod aiheessa Suomen rautakausi.
338LM, amerikkalaisen yliopiston kartoissa, jotka kuvaavat 800-luvun alkupuolta, lukee, että Skandinavian suomensukuiset olisivat olleen skrithfinnejä, luistelufinnejä eli saamelaisia. Voi olla, että paikalleen asettunutta itämerensuomalaista väestöä eli myös nykyisen Ruotsin ja Norjan alueella. Tukholmassa kuulemma kaupungin perustamisen aikaan 1100-luvulla 10 % väestöstä oli suomalaisia. Nykyään tilanne on taas suunnilleen sama, vaikka vanhat suomalaiset ovatkin näppärästi sulautuneet samaa "rotua" edustaviin ruotsalaisiin. Nykyisten kielitieteilijöiden, kuten Kalevi Wiikin, mukaan kielenvaihto on Pohjois-Euroopassa ollut yleisempää kuin kansanmurha tai laajamittainen kansainvaellus ja kansainhäätäminen. Ruotsalaiset eivät siis välttämättä ole murhanneet suomalaisia, vaan suomalaisista on tullut ruotsalaisia. Tässä "suomalainen" ja "ruotsalainen" siis viittaavat kieleen ja kulttuuriin, eivät valtion jäsenyyteen. Tämän päivän Suomessa suomenruotsalainen nai useammin suomalaisen kuin toisen suomenruotsalaisen, ja suurin osa kaksikielisten perheiden lapsista puhuu "äidin"kielenään ruotsia. Mistäköhän asti kielenvaihtoa on tapahtunut? Ovatko kaikki suomalaisen näköiset joskus puhuneet suomensukuisia kieliä? Mikä oli tosiasiassa tilanne rautakaudella?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.05.2011 18:07 #8313 : 338LM
Vastaus käyttäjältä 338LM aiheessa Suomen rautakausi.
Et sitten jaksanut lukea alkuperäistä viestiketjua.
Linkki jossa todettiin että Ruåtsin riimukivistä voidaan lukea suomea oli kadonnut.
Tai tätä linkkiä:

www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/ruotsin-suomalainen-historia-t3920.html

Ai saamelaisetko niihin riimukiviin suomea rustasivat?
Ei taida Lapissa pahemmin kirjoitustaitoa seidoissa näkyä.
Sivulta voi lukea että meillä suomalaisilla on ollut omat riimut jo kauan aikaa. (aikaisemmat viestit).

Herra Novogorod itsekin löysi riimuista suomea: Lainaus toisesta säikeestä:
"Futhark-riimuilla commons.wikimedia.org/wiki/File:Yngre_futharken.svg?uselang=sv käänsin kerran ja sain sen näyttämään suomelta.

"itakitaaui ruail juhliaui"
"starkaterus pugil suetikus"

Melkein sama. Ehkä se on joku leikki? "

Et saamea kait tuokin liennee? :woohoo:

Neuvon lukemaan Keijo Astalan: Suomi-Kansan puolustus,
J.K. Ihalainen: Jättiläisten maa, Vendien ja vandaalien muinaishistoria
www.palladiumkirjat.fi/jattilaisten_maa.htm
ja Matti Terän, vai mikä linke se on Muinaisuutemme merivallat.
silloin avautuu että meikäläisiä on asunut Puolasta, Pohjois-Saksata aina Norjan Kauppaan asti.
en.wikipedia.org/wiki/Kaupang

"Kaupang was in Old-Norwegian a word that means a market-place. It is today used as a name of the first urban market-place in the area that today is Norway, also named Kaupang in Skiringssal (Kaupangen i Skiringssal). Kaupang was an important merchant and craft center during the Viking Era and the first known Norwegian trading outpost.[1][2]"

- Heh, heh. Sana kauppa siis tuleekin norjasta. :laugh: :laugh: Ettäs tiedätte.

Kielenvaihdoista:
Kansanmurhista saamme tietoa jugoslavian sodista, serbithän ovat ruotsalaisten lähisukulaisia.
Samoin Osmo Pöysti on kirjoittanut kirjassaan vainoista tai ryssien slaavien suorittamista Volgan suomalaisten kansanmurhista.

Kielenvaihto ei koskaan tapahdu ilman vallanvaihtoa.
Vallanvaihto tapahtuu kätevimmin niin että ryssä, tai ruotsalainen tappaa suomalaisen miehen ja pojat raiskaa naisen ja asettuu taloksi suomalaisen pirttiin.
Siitä lähtien talossa solkataan ruåttia/ ryssää.

Ystävällisin terveisin.
:)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.08.2011 09:45 #9019 : Sumu
Vastaus käyttäjältä Sumu aiheessa Suomen rautakausi.
Ei ihan rautakautta enää mutta sopinee tähän aiheeseen.
Gradu

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.04.2016 09:46 - 02.04.2016 09:49 #30560 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Suomen rautakausi.
Tässä artikkelissa mielenkiintoinen yksityiskohta, että yhden viikinkiveneen nauloihin (7000 kpl) tarvittiin 400 kg rautaa. Sen valmistaminen taas vaati 30 tonnia järvimalmia. Nämä mittasuhteet avaavat hieman sitä toiminnan laajuutta, joka rautakautisen yhteisön piti elinvoimaisena.

beforeitsnews.com/prophecy/2016/04/new-viking-discovery-coul...video-2479173.html?currentSplittedPage=0

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Viimeksi muokattu: 02.04.2016 09:49 Super-Electric.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.12.2016 19:43 #34539 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Suomen rautakausi.
KHME ja Reijo Hyvönen on taas ilahduttanut nettikansaa rautakautisilla löydöillään.
On ne noitia löytään näitä..

Täytyypä laittaa kalenteriin, että muistaa katsoa nää

areena.yle.fi/1-3812175

Jakso 1: Laukon legendat ti 10.1. klo 20.00 · Yle TV1
Jakso 2: Hauhon salaisuudet ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena
Jakso 3: Viikinkien Ahvenanmaa ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena
Jakso 4: Haukilan aarteet ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena
Jakso 5: Keskiaikaisten rahojen jäljillä ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena
Jakso 6: Mystinen Vesilahti ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena
Jakso 7 ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena
Jakso 8: Muinaiset linnavuoret ti 10.1. klo 0.01 · Yle Areena

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.165 sekuntia