Aika yllättävää, että Tieran kuvien perusteella paikalla on yhteys muinaisen Sakamaan kuningaskunnan Epran muinaiskaupunkiin. Ainakin kolme symbolista vastaavuutta kivimonumenteissa, mitkä voivat tosin olla rautakaudeltakin. Oletin, että Tieran paikka olisi rautakaudelta. Mutta kuitenkin lähellä rannikkoa, arjalaisheimojen pronssikauden hiidenkiukaiden aluetta ja Maalahden seutua. Se vaan, että siinä tapauksessa Epra oli huomattavasti laajempi kuin vain Tavastian Sakamaan ja Viron Epran Sakalan seutu :). Eprahan oli ´Efraim´, faarao ´Djoser´. Djoser on täysin pseudo nimi, kuten lähes kaikki muin. Egyptin eli tuohon aikaan Kemin nimiväännökset.
Katsokaapas tätä Tieran ´Pukki´- kuvaa toisesta kulmasta.
Siihen on veistetty miehen kasvot summittaisesti. Oikealla näkyy linnun pää. Lintumonumentti löytyy muin. Tavastian Sakamaan alueeltakin, kuten myös käsimonumentti. Tieran käsikuvaa suuresti muistuttava, todennäköisesti kivikauden lopun/ Eur. pronssikauden alun käsimonumentti seuraavassa kuvassa.
Tässä näkyy hieroglyfimerkki käsi, samantyyppisesti kuin Tieran kuvassa. Tuollainen käsi oli jokin hieroglyfikirjain, en nyt muista mikä. Se on kenties ollut klaanisymboli.
Tässä selvennys. Siinä on lukuisia muita yksityiskohtia, lisäksi jonkin pronssikauden soturin pääveistos siinä alhaalla. Kulmissa on uurnamaiset asettelut, tod. näk. polttohautoja. Museoviraston metsästäjäkeräilijätaustaisen, umpi- imbesillin Määräsen mukaan jääkauden tekele tuokin monumentti.
Edit. Paitsi jokin mahdollinen klaanisymboli, käsi- hieroglyfimerkki oli 1. dynastian ´Denin´merkki:
Also used in iconography. Pharaoh Den of the 1st Dynasty used the hand as part of his name:
"d + n".
en.wikipedia.org/wiki/Hand_(hieroglyph)
Eli jos tuo käsi- symboli on ollut 1. dynastian faaraon symboli/ nimikirjain, hänellä on ehkäpä ollut yhteyksiä Pohjolan alueelle, mikä ei ole ollenkaan ihmeellistä. Samaa symbolia ovat mahdollisesti käyttäneet hänen jälkeläisensä, joten ajoitusta on vaikea tehdä tuon symbolin perusteella.
X- symboli löytyy myös muinaisen Sakamaan alueelta. Senkin ilmoitin Museovirastoon, umpi- imbesillin sivistyksen rasitteen Määräsen mukaan eroosiota. Museovirasto on ilmeisesti suojatyöpaikka täysin vähämielisille jurttaryssän roiskeille sekä muille mk- taustaisille ja yliopistot samaa sarjaa, mitä tulee arkeologiaan ja kulttuuritutkimukseen.
Tässä X-symboli. Tämä monumentti kuuluu samantyyppisten,megaliittien sarjaan, mahdollisesti aseteltu tähtikuvion, Pleijadeksen mukaan. Tää tosin vaatii tarkempaa tutkimista.
Aika hyvin tosiaan tuon X- symbolin suhteen. En ennen tiennyt, että se löytyy myös Astuvan isosta muotoilusta. Se tosiaan sopii hyvin kuvaan, koska Epran joukot ´janasivat´ suoran Ristiinan seudulle. Ajattelin ensin, että tuo Sakamaan Tavastian X on rautakauden goottien (G), mutta jos se on jo myöh- kivikaudelta/ pronssikauden alusta, se tosiaan liittyy näiden Epran ym. faaraoiden koordinoituun Pohjolan asuttamiseen. Nämä olivat nimenomaan ne pronssi- ja rautakauden ´kalmistokulttuurin´ esi-isät ja alullepanijat nyk. Suomen alueella. Nämä ihmiset eivät todellakaan olleet mk- tyyppejä N1c tai I-YDNA, vaan originaaleja arjalaisia R1a -suomalaisia.
Vielä yksi esimerkki vastaavuuksista.
J- ydna- tyypin muotokuvaveistos
Tämä pieni muistokivi on tod. näk. rautakaudelta ja J-ydna - ihmisen veistos. Aivan samaa tyyliä on tuo Tieran veistos. Myös Tavastian Sakamaan linnavuoren alueella on samannäköisen ihmisen hautamuistokivi. Nää muistokivet on tehty niin taidokkaasti, että niistä huomaa jopa sukulaisuussuhteet:)
Tämä pieni muistokivi sijaitsee merovingi- viikinkiajan kylä- kalmistoalueella, vain muutamia metrejä aloitusviestin profiilikivestä. Se löytyi aivan maanpinnasta, missä näkyy muitakin hautamuistokiviä/ hautoja.
Hautakivet ja muistoveistokset ovat erittäin oleellinen osa finnoarjalaista kalmistokulttuuria, samoin laajat maaveistokset ja muotokuvat kalliotaiteesta tai lidarkartoissa näkyvistä kivirakennuksista puhumattakaan. Kaikki tämä ohitetaan metsästäjäkeräilijä- taustaisten ´arkeologien´ (vttu mikä vitsi) toimesta maakivinä, luonnonmuodostelmina, jääkauden tekeleinä ym. Nää identiteetti- ja kulttuuriparasiitit ovat kerta kaikkiaan kyvyttömiä tutkimaan tai tunnistamaan arjalaisten sakaheimojen eli kalmistokulttuuristen suomenkielisten R1a- heimojen muinaiskulttuuria ja jäänteitä.
Hautojen tutkimisessa minimi on kyetä ottamaan huomioon myös vainajaa esittävä hautamuistokivi ja klaani- tai heimosymboli/ kirjain. Suomessa, johtuen nykyisen väestön pseudosuomalaisesta metsästäjä- keräilijä-, jopa siperianmongoloiditaustasta ( eli näiden jyystöjen raiskaamista siitoksista, samaa, mitä tapahtuu nyt Ukrainassa), edes muistokiviä ei kyetä hahmottamaan. Kognitiivinen arkeologia on aivan olematonta, mutta se on ehdoton välttämättömyys finnoarjalaista, kirjoitustaitoista kalmistokulttuuria tutkittaessa.
Esim. tuo useassa yhteydessä toistuva X, jos pronssikautinen, on varhaisfoinikialainen T eli tanen/ danainen/ danin heimoa, Raamatussa ´Dan´. Ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Netistä löytyy kyllä muinaisten aakkosten kaikki muodot.
Vielä niistä Tieran mainitsemista kaarista tai renkaista toisen silmän kohdalla, että ne vastaavat protosiinain P- kirjainta.
omniglot.com/writing/protosinaitc.htm
Protosiinaita löytyy myös Astuvan kalliomaalauksesta, H- kirjain, mitä ilmentää eräs tikku- ukko-hahmo. Nämä, varhais-foinikialaisen X (T)- kirjaimen ohella viittaavat kaikki varhaiseen pronssikauteen ja kirjoitustaitoisiin muinaissuomenkielisiin R1a- sakaheimoihin. SA- GAZ oli habirun synonyymi, habiru puolestaan ´muinaishebrealainen´. Suomen piru vastaa Kanaan habirua ja hieroglyfien apirua.
www.researchgate.net/figure/A-sign-by-sign-Comparision-betwe...arly-Phoenician-and-Greek_fig3_275949991