× Arkeologit-keskustelussa tutkitaan Suomen muinaisuutta, historiaa ja vähän muutakin.

kalliojälkiä ja fossiileja

Lisää
09.09.2015 13:39 - 09.09.2015 13:40 #28223 : Jukkis
Minä olen tässä yrittänyt puskea tosiaan itseäni läpi tunnetusta historiasta 12 000 vuoden taakse eli sille alueelle joka on ns. harmaata ja täysin tuntematonta vyöhykettä. On kai aikas selvää että silloin pitää mennä geologian puolelle, ja saada vain muutama hatara osuma, jotka nekin ovat tulkinnallisia ja omaavat yleensä monenkirjavia vastaväitteitä.

Kiinnostus oikeastaan alkoi näistä kuvista. Olen niitä vatvonut päässäni vuosia, ja vaikka kalliossa olevassa jalanjäljessä onkin nähtävissä nyppylä keskellä, joka ilmentää niiden olevan enemmän tafoneita, se kiusaa silti. Jokin siinä ei vaan täsmää GTK:n version kanssa.
www.aarremaanalla.com/foorumi/viewtopic.php?t=5091

Ihan sattumalta löytyi kanssa yhdenlainen jalanjälki. Täytys joskus käydä kattoon.
www.ess.fi/uutiset/paijathame/2006/07/24/kenen-jalanjaljet-jaivat-kallioon

Sitten me siirrytään tänne heavy-duty –osastoon eli spekuloinneista konkretiaan. Tässä on yks kuva lapista jonka sain luolamieheltä hänen lapinreissunsa jälkeen, enkä ole kai sitä koskaan aiemmin tainnut julkaista? Toin yksityiskeskustelussa hänen kanssaan mielipiteen että onko hän aatellut että se saattas olla fossiili, ja muodoltaan enemmän eläin kuin kasvinlehti. Lähinnä tulee mieleen kambrikauden trilobiitti, ja tiedä vaikka olisikin. Julkaisen sen nyt ilman lupaa, vedoten että kyseessä on kuitenkin ns. tieteelliset tarkoitusperät.

Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 09.09.2015 13:40 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.09.2015 13:40 #28224 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Ihan sattumalta putkahti esiin tälläinen. Kuvaa kannattaa klikata koska avautuu video joka selventää asiaa aikas paljon.
www.raumakuvasto.fi/index.php?url=http://www.raumakuvasto.fi/kortti.php?id=81

Sitten on tää meitin amindontti jonka video dinon jalanjäljestä on jo klassikko.


Sokerina pohjalla on se musta fossiili josta sain tiedon Keijo Parkkuselta. Joku mökkiläinenhän oli löytänyt järven rantavesistä – noin metrin syvyydessä – löytänyt saniaislehden joka oli mustunut kalliopintaan. Geologien mukaan se ei ollut mitään, joka ilmentää ettei sitä ole otettu edes tutkittavaksi koska löytäjä on Parkkunen. En ole sitä luonnossa koskaan nähnyt – vaikka tilaisuus olisi ollut – ja jostain syystä mulla ei ole siitä yhtään valokuvaakaan. Mulla oli se kyllä pahvitaululla täydellisenä kopiona joka sekin on palautettu omistajalleen. Se oli kiistaton saniaisenlehti eoseenikaudelta n. miljoonan vuoden takaa tai niillä main. Se on ehkä vakuuttavin fossiili jota olen koskaan tässä maassa nähnyt, ja on ironista että yhtään kuvaa siitä ei ole.

mutta jos muillakin on vastaavia anomalioita niin tänne vaan. Mietin tossa että jos tätä aihepiiriä alkais kasvattaan niin pian näkis saako mitään vakuuttavaa aikaan. Tämäkin aihe saattaisi vielä avata kokonaan uudenlaisen maailman.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.09.2015 10:18 - 10.09.2015 10:22 #28232 : Luolamiehen blogi
Vastaus käyttäjältä Luolamiehen blogi aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Haastemies on jo matkalla...kohta koputtaa. :woohoo:

Tuli mieleen yksi kivettynyt jalanjälki Ruskon ja Raision rajalta. Jalan koko noin 25 - varpaat ja kaikki löytyy jäljestä jos niin haluaa nähdä!

Toinen kuva joka on mietityttänyt. Samasta paikasta kun jukka-pojan laittama eli Pelkosenniemen Pyhältä. Siinä on samassa kivessä kahteen aivan eri suuntaan kulkevaa "aaltokuviota". Ne erottaa toisistaan parin sentin korkuinen pykälä mutta samaa kiveä kuitenkin.

Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 10.09.2015 10:22 Luolamiehen blogi.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Amidontti

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.09.2015 14:00 #28235 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Nyt pisti Luolamies pahan…

Itse kun olen kaikelle uudelle innokas, tuppaan lähtemään siitä ajatuksesta, että ne ovat aitoja fossiileja ja jalanjälkiä, ja vasta sitten kun kritiikki kasvaa ylivoimaiseksi, on pakko toppailla. En oikein usko että on kauhean hedelmällistä todeta kaikki sitä mukaa kalkkitaskuiksi kun eteen putkahtelee. Yksi kriittinen näkökulmahan on tuo kallioperän ikä. Kotomaamme kallioperä lienee kiinteytynyt jo 200 miljardia vuotta sitten, joten kaikenlaisten jälkienkin pitäisi olla tuolta ajalta – ainakin kaikenlaisten aaltokuvioiden. Voi tietenkin olla, että on myös nuorempaa kivilaatua, mutta sellaisen tunnistaminen vaatii jo vähän geologisia opintoja, ja ilmeisesti myös vähän tutkimuskapasiteettia, jota maallikolla ei ole olemassakaan.

mutta palataan tuohon Luolamiehen jalanjälkeen. Ihan ihmistassuksi sitä ei välttämättä miellä, mutta nisäkkään kumminkin. Nisäkkäiden valtakausi taisi alkaa tuossa eoseenikaudella, joten sen ikäinen senkin pitäisi olla. Sanomattakin on selvää että nuorempien jälkien pitäisi piirtyä kallioperään vain ja ainoastaan vulkaanisen tapahtuman seurauksena, eli kivettyä laavaan. Tämä vaan tuli mieleen tuosta kuvasta että sen kivilaatu on epäilyttävän tummaa, ja saattaa hyvinkin olla vulkaanista kivilaatua.

Mistä me päästäänkin siihen, että meillä oli aikanaan puhetta ahvenanmeren pohjassa olevasta kraaterista joka geologien mukaan on jäänne muinaisesta tulivuoresta, ja monet lasittuneet ym kivilaadut todistaa asian puolesta. En sitten löytänyt hakemallakaan koska tämä muinaistulivuori olisi ilmoille tuprutellut savupilviään, mutta jos jollakulla on tietoa aiheesta, älköön panttailko – tai jos omaa paremmat googletuskyvyt kuin allekirjoittanut. Jos ja kun vieressä on ollut tulivuori, ja tummaan vulkaaniseen kivilaatuun ihan siinä vieressä on ilmestynyt nisäkkään astuma painanne, niin kannattaahan asia vakavasti ottaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.09.2015 14:07 - 10.09.2015 15:27 #28236 : Amidontti
Vastaus käyttäjältä Amidontti aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Kolin aaltokuviossa on kolme aaltokuviota päällekkäin n. 5cm paksuisina kerroksina. Se paljastui vasta kun joku oli yrittänyt tuhota sitä aaltokuviota.

Mielenkiintoista on että tuossa Luolamiehen laittamassa aaltokuviossa on myös kaksi kerrosta päällekkäin. Olisi hyvä tietää minkä ikäiseksi tuo aaltokuvio arvioidaan.
Viimeksi muokattu: 10.09.2015 15:27 Amidontti. Syy: Tekstin lisäys

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.09.2015 15:14 #28239 : Amidontti
Vastaus käyttäjältä Amidontti aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Tässä on sitten hauska kuva jos ketä kiinnostaa tietää mitä geologia kertoo Suomen mannervaelluksesta.
peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/ylakoulu/maantieto/suomi2/2bksjkj/fv/f
Kolin aaltokuvion kerrotaan olevan n. 1,8-1,9 miljardia vuotta vanhan.
Tämä meren rannalla syntynyt aaltokuvio on sitten vajonnut 10 km:n syvyyteen jossa se on kivettynyt kovassa paineessa ja kuumuudessa.
Samaan aikaan on kuulemma samalle paikalle alkanut poimuttumaan 4 km korkea Karelidi-vuoristo.
Kaikki tämä on tapahtunut kun Suomi on ollut päiväntasaajan seutuvilla.

Voisiko joku kertoa että miten se on mahdollista?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.09.2015 18:55 #28298 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Harmillista. Aihepiiri olisi mitä mielenkiintoisin ja olen sitä tutkaillut netissä. Yleensä nää ihmiset sanoo sit ottaneensa yhteyttä museovirastoon että geologianlaitokselle. Käsittääkseni MV:tä tää puoli ei kiinnosta tippaakaan ja ne ilmeisesti deletoi sellaiset viestit samoin tein. Minä kumminkin kysyin asiaa GTK:stä ja siellä sanottiin etteivät he kerää tietokantaa tälläisistä vaan neuvoivat kääntymään Helsingin yliopiston puoleen. Luulenpa että se on sen kokoinen lafka ettei siellä varsinaisesti asia kuulu kellekään enkä ole kuullut että kukaan olisi sitä tahoa koskaan lähestynyt, joten heillä tuskin on tästä aiheesta antaa sen kummempaa. Uskottava se on ettei tätä puolta ole kukaan koskaan kerännyt.

Nuo mitä netissä on, on sitten sen verran epämääräisiä sijainteja että yksittäisen jalanjäljen hakeminen jostain neliökilometrien kokoiselta kalliolta on kun ettis neulaa heinäladosta. Ilman tarkkoja koordinaatteja on ihan turha ajella puolta maata etsiälseen jotain jonka löytäminen on lähes mahdotonta.

Olisin tätä kyllä mielelläni tutkinut - tiedä mitä sieltä olisi paljastunut - mutta aihepiiri on valitettavasti liian haastava.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.09.2015 01:59 #28318 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Rahanaaston vanha isäntä tuosta fennoskandian vaeltelusta tiesi kertoa jo 50 vuotta sitten kun oli kierrellyt Pässilässä valtion "mittareiden" kanssa ja ottaneet hapanta iltasella Rajalammin mökissä. Tutkivat maaperää, satamaa ja kasvillisuutta joka oli isännän mukaan harvinaista ja trooppista. Puhui malmeista ja missä niitä on ja minne malmiot menee. Tuumasi lopuksi jotta jos ryssä tietääs niin se olis jo täällä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.12.2015 20:07 #29163 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Skotlannista on löytynyt muinaisia dinosaurusten jalanjälkiä. kun kuvaa kattelee ei oikein voi välttyä ajatukselta että meitinkin rantakalliomme puskee samanlaista koloa
www.theguardian.com/science/2015/dec/01/sauropod-footprint-f...kes-skye-scotlands-largest-dinosaur-site

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.05.2018 19:17 #39917 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Vanha ketju mut sopii tähän. jollain oli tollanen kivettynyttä hiekkakiveä ja siinä tuhottomasti simpukankuoria. suomesta löytynyt. en sit tiiä mitä aatella mut kyllähän kai hiekka voi kivettyä minä aikakautena tahansa joten voi olla nuorikin.
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.05.2018 00:32 #39922 : Etsijä197
Vastaus käyttäjältä Etsijä197 aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Pääosa suomen tulivuoritoiminnasta on tapahtunut lähes 2 miljardia vuotta sitten. Ahvenenmaa on pääasiassa rapakivigraniittia joka on muodostunut 1-1.6 miljardia vuotta sitten. Nuorimman ajan tulivuoren purkaukselle Suomessa on mainittu muistaakseni 365 miljoonaa vuotta sitten. Tuolla Ahvenenmeren alueella on ollut jonkinlainen vuoristo kuulemma mutta siitä on todella kauan jos oikein muistan

Tieto lisää tuskaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2018 20:55 - 08.06.2018 20:59 #40217 : Storyan
Vastaus käyttäjältä Storyan aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja

Tässä on jättisormen-ja kädenjälkiä Uralilla. Satoja miljoonia vuosia vanhoja tai vielä vanhempia paljaan jalan jättämiä jälkiä on paljon, yleensä ne ovat huomattavasti ihmistä isompia. Uralilla on jos jonkinmoista gigajälkeä, vedetty pehmeään pintaan, mikä on kovettunut kallioksi. Ne ovat kaikki todella vanhoja, proterotsooista, veikkaisin.

Tällä videolla on jotain niistä Uralin jäljistä, myös Suomen alueen pari tuntematonta megaliittia.


Geologiset selitykset vuorien muodostumisista ym. ovat kuin ihmisen ruumiin mätänemistä tutkivan anatomin, joka ei ymmärrä, että se mätä ruumis (geologisessa mielessä jokin kallio) oli joskus elävä ja kävelevä. Ylipäänsä nykytieteet ovat aika lailla nolla- ja pseudotutkimusta.

Me Habirut Mahabharata- autenttinen kirja Suomen alueen asuttajien identiteetistä, historiasta ja kulttuureista niin Kemi-Egyptissä, vedalaisessa Intiassa kuin Suomenkin alueella.
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 08.06.2018 20:59 Storyan.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: rahi do lofi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.06.2019 09:18 #43576 : KsrKeje
Vastaus käyttäjältä KsrKeje aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Tuollaisen löysin muutama viikko sitten eikä ole ainoa. Olen löytänyt savon kallioista mielenkiintoisia jälkiä mutta kysyisin kannattaako näistä ilmoittaa jonnekin?
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.07.2019 22:49 #43601 : kirjatoukka
Vastaus käyttäjältä kirjatoukka aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
KsrKeje: Missä päin Savoa näit noita? Voisi olla pirstekartioita, siellähän on parikin kraateria.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.08.2019 17:02 - 24.08.2019 18:09 #43754 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa kalliojälkiä ja fossiileja
Mä löysin vahingossa kalliomaalauksien ettijöille hienon apin Goolle Playsta. Se on piilotettu tosi ovelasti värisokeiden apuohjelmaks, mutta oikeesti se suodattaa värejä silleen, että sillä saa näkyviin pelkästään vaikka punasta sisältävät värit.

play.google.com/store/apps/details?id=com.colorblindpal.colorblindpal

Joku vähän aikaa ilmasena ollu appi teki suunnilleen saman ja se oli piilotettu metsästäjän apulaiseks, jolla näkee verijälet. Se oli ihan pätevä muussakin ja niin näkyis olevan tääkin, mutta tää ei maksa mitään, niin että tän voi ladata, vaikka lukis tätä ketjua paljon myöhemmin.

Jukkiskin osaa käyttää tätä, koska tarvii vaan painaa ylhääntä sitä, missä lukee Inspecting Colors, että siihen tulee Filtering Colors. Sitten painetaan alhaalta Filter ja vetästään väriasteikon pallukka jompaan kumpoaan reunaan, että sen alla lukee Red. Freezestä saa pysäytyskuvan.

Näkymä on muuten ikävän harmaa, paitti kaikki, missä on punasta seassa.

Oikein jos nörtiks heittäytyy, niin voi itte päättää, miten paljon se punasta vahvistaa.
Viimeksi muokattu: 24.08.2019 18:09 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.289 sekuntia