× Arkeologit-keskustelussa tutkitaan Suomen muinaisuutta, historiaa ja vähän muutakin.

Pielisen jätinkirkko

Lisää
10.12.2013 19:18 #21210 : paxi
Täällä oli joskus tarinaa Pielisen Iso Mahosaaresta löytyneestä jätinkirkosta, mihin lie topic hävinnyt? No tässä on kuitenkin linkki YLE:n juttuun .
Luin tänään paikallishistoriaa kirjastossa ja sattui silmiini aihetta sivuava maininta Pielisjärven historia I - teoksessa vuodelta 1954.

"Varmin tieto pakanallisesta palvonnasta on Mahosaareen liittyvä perimätieto, jonka mukaan siellä olisi vietetty lehmäuhreja. Suuremmassa tuolla nimellä tunnetuista Viensuun kaakkoispuolella olevista saarista on vielä tallella uhripaikkakin, 19 metriä leveä ja 24 pitkä kiviaitaus. Siellä on ollut siis tapana uhrata maholehmä - kenen kunniaksi , milloin ja millä tavalla, ei ole tiedossa."

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.12.2013 19:45 - 10.12.2013 19:45 #21211 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Pielisen jätinkirkko
Jouduin sen valitettavasti poistamaan; sekä itse artikkelin että sitä sivuavan keskusteluketjun. Syistä jotka on tässä monimutkaisia selittää mutta voin sanoa että vituttaa vähän itteekin.
Olen tainnut törmätä tähän uhrauspaikkaan paikanpäällä. se erottui maastosta sen verran "mystisenä paikkana" että päätin koukata sen kautta. oli jonkinlainen luonnonmuodostama käräjäympyrämäinen paikka, ja vieressä lähde joka tosin oli kuivunut.

MUOKS: mutta positiivisena pidän että tää on hyvä alku ruveta kirjoittaan itäsuomeekin historiankirjoihin, joka tähän asti on ollut paitsiossa länsirannikon edessä
Viimeksi muokattu: 10.12.2013 19:45 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.12.2013 11:04 #21213 : Amidontti
Vastaus käyttäjältä Amidontti aiheessa Pielisen jätinkirkko
Se mahojen lehmien uhrauspaikka on saaren pohjoisessa päässä, yksinäinen kivilatomus. Jätinkirkko on taas saaren etelä päässä.
Kalliolla oleva käräjäkivien näköinen paikka on taas vähän toisaalla saaressa. Sitten on vielä se iso kivi jonka päällä on pienempi kivi jossakin saaren keskiosassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.12.2013 13:42 #21215 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Pielisen jätinkirkko
Joo, saatat olla oikeassa. mutta jos katsotaan kokonaiskuvaa, niin mitä meille jää käteen megaliittikulttuurista? Ainakin po. saari, Kolin alue ja sitten Kärnänkivi 80km päässä.
Sitten kiinnittäisin huomiota sellaiseen muinaismuistotyyppiin kun rakkakuoppa.

Tässähän on siis nämä muinaismuistot lueteltuna ja siitä kohdasta alatyyppi voi klikata rakkakuopat.
fba.evvk.com/geo/kulttuuriymparisto
ja huomataan että ne esiintyvät suurinpiirtein samalla alueella kun jätinkirkotkin, eli lienevät aikalaisia. Itse asiassa niitä on ainakin pohjanmaalla nähty jätinkirkkojen vieressäkin, joka todistaa jonkinlaisesta ajallisesta yhteydestä? On noita löydetty etelärannikoltakin, mutta ne lienevät jokin toinen samantyyppinen kohderyhmä joka on sekoitettu pohjanmaan kuoppiin.

Sitä en tiedä miten ne erotetaan toisenlaisesta kohderyhmästä eli pyyntikuopasta, joka lienee enemmän saamelaisten heiniä. niitä onkin sitten lappi täynnänsä, ja mainittakoon että esim Laestadius mainitsee saamelaisten piileksineen niissä veronkantajia, joten välttämättä ne eivät ole arkeologisessa mielessä kovinkaan vanhoja ja vielä vähemmän niillä olis tekemistä pyynnin kanssa.

Joka tapauksessa huomasin maininnan että Kolilla olisi pyyntikuoppia, joka on outo paikka. On vaan vahva vaisto että ne saattaisi olla jätinkirkkokauden aikaisia rakkakuoppia. Tai miten ne maallikko sitten erottaa toisistaan, ja onko niitä ylipäätään edes rinnastettu niin vanhoiksi. Kuoppahan ei yleensä paljoa kerro aikakaudestaan, motiiveistaan ja olemassaolon tarkoituksestaan – se on vaan kuoppa. Tässä mielessä ollaan arkeologian harmaalla vyöhykkeellä, ja epäilen onko näihin kukaan ammattitutkija koskaan tuntenut mitään mielenkiintoakaan.
Yhtäkaikki, jos teoreema pitää kutinsa, niin pielisenkin seudulla pitäisi olla monenlaista kuoppaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.12.2013 15:21 - 11.12.2013 16:58 #21217 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Pielisen jätinkirkko
Tuosta rakkakuopasta mieleeni tuli Tainuskylästä alkava Kurjen kierros, joka menee pitkospuita pitkin Levanevan yli muinaiselle asuinpaikalle ja jossa voi majoittautua hirsitalossa. Ihan levähdyspaikan läheisyydessä on syvä kivijalkakiven tapaisista kivistä tehty kuoppa, jossa sanotaan asutun vielä 1500-luvulla ja sen jälkeenkin. Ainakin kuopan reunat ovat nokeentuneet ja ilmeisesti siinä on ollut kattokin joskun. Levaneva on iso suoalue, miten paljon siitä sitten on ollut aikoinaan pois kuivatun Tainnusjärven alla, mutta Jurvalaisten puuseppien historiassa Tainnujärven rantaviivalla on asunut 1800-luvun taitteessa runsaasti irtolaisväestöä. Keitä ovat sitten irtolaiset mahtaneet olla... joka tapauksessa näitä on paikallisen kartanonomistajan toimesta pyritty opettamaan:

"Jurvassa opetettiin puutöitä jossain muodossa Kapteeni Gustav Adolf Hopinin (1764-1824) aikaisemmin omistamassa kartanossa. Tainnusjärven ympärille oli kerääntynyt irtolaisväestöä, jolle Suomen talousseuran sihteeri professori C.C.Böcker järjesti puusepän koulutusta. Tarkoituksena oli irtolaisväestölle mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään. Kurssit olivat vuosien 1822 -29 välillä pellavankäsittely kursseja lähinnä naisille, mutta on mahdollista että Böcker olisi opettanut myös miehille puutyötä ja joita kursseja hänen tiedetään muualla järjestäneen."Tätini on Tainnuskylästä kotoisin ja hänellä on ollut nuorempana poikkeuksellisen musta tukka, olematta silti romaaniväestöön kuuluva.
Viimeksi muokattu: 11.12.2013 16:58 Antero. Syy: tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.12.2013 23:51 #21348 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Pielisen jätinkirkko
Asiasta viidenteen, siellä isolla Mahosaarellahan oli siis tää omituinen jutska johon kiinnitin huomiota.


Huomasin vaan yllättäen että tän sivun takaa sille löyty sisarus
www.catshaman.com/261mon/0Cultural.htm


Jäljelle jää nyt kysymys, onkohan nää kovinkin yleisiä?
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.01.2014 17:00 #21363 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Pielisen jätinkirkko
Sitten nyt kun on suomen itäisin jätinkirkko plakkarissa, on aika ottaa seuraava kohutapaus eli suomen eteläisin jätinkirkko. Eikä se vaikee ole ettiä, riittää kun laittaa rekisteriportaaliin Pomarkku ja siitä Hietaniemi ja lukee:

Kohde sijaitsee Peltomäen tilan pohjoispuoleisella hakkuuaukiolla. Vallimainen rakennelma sijaitsee metsäisen harjun länsiosassa, korkeahkolla niemekkeellä.
Rakenne on lähes suorakaiteen muotoinen, 40-50 x 17 metrin suuruinen kivistä raivattu alue, jonka reunoilla on matalat maasekaiset, 20-40 cm korkeat vallit. Niiden tarkemman tutkimisen estivät hakkuujätteet.
Rakenne muistuttaa jätinkirkkoa.

Mulla ny ei oo tarvetta tätä panttailla vaan voin laittaa tähän yleiseen jakoonkin. se joka kerkee, se menee. Jos ei kukaan muu aiokaan mennä, niin kai se on huhtikuussa hilattava perseensä satakuntaan ja pällisteltävä taas paikallislehdessä, jos se paljastuu jätinkirkoksi – ja miksei paljastuisi? mutta kuten sanottua, tää on tässä esiteltynä sen takia että on avoinna riistaa kenelle tahansa halukkaalle kunnianottajalle tai muulle bongarille. Kuva jätinkirkoistakin vaan tarkentuu kerta kerralta.
jos joku piipahtaa ennen meikäläistä, niin peitepiirrokset ym arkeo-astronomiset laskelmat olis niinku suotavia vilauttaa tälläkin palstalla.

Ihme ja kumma ettei tätä oo kukaan tuolta huomannu? itte löysin sen kun - äh - seurailin tota lauhanvuoren linjaa joka menee tolla pomarkku-ulvila-irjanne-untamala -linjalla. ainakin ny tuli jokin varmistus sille epäilylle, että ne olis jotain rantakaupunkeja. tuskin toi jätinkirkkokaan muulla seisois kun rannalla vaikka voikin olla hitusen vanhempi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.03.2014 22:17 #21898 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Pielisen jätinkirkko
Tänään kävin ko. Pomarkun oletetulla jätinkirkon paikalla. Kivikkoa löytyi mutta ei valleja eikä menhireitä tms. Tilan ystävällinen omistaja ei tiennyt ko valleista mitään vaikka paikalla asunut pienestä pitäen. Viereisen kivik. asuinpaikan tiesi kyllä, mutta jätinkirkosta ei ole mitään havaintoa..

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.03.2014 10:37 #21899 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Pielisen jätinkirkko
Sinänsä hieno homma että kävit paikan päällä, ja siitä tietty hatunnosto. Luulenpa kuitenkin että vika voi olla siinä, että koordinaatit on väärin – ei olisi eka kerta. Sellainenkin pienen pieni mahdollisuus on että se on expertin tekemä havainto, ja sitä pitää hetki selittää. Tässä on kuva Jakenarosta ja kaltaiseni maallikko ei näe siinä mitään – siis ei yhtään mitään. Poislukien museoviraston kylttiä mutta jätinkirkko se on.


Kuvaus on kuitenkin niin selkeä että jotain siellä pomarkussa on oltava, olkoon sitten missä päin mettää tahansa. mutta jos tarkka kohta on kateissa niin eihän ne väkisin löydy. Jätetään asiat hautuun
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.154 sekuntia