× Arkeologit-keskustelussa tutkitaan Suomen muinaisuutta, historiaa ja vähän muutakin.

Hautalöytö Janakkalassa

Lisää
14.11.2013 18:47 #20881 : kinke
Ylen uutisten satoa.
yle.fi/uutiset/tuhatvuotiaan_miekkamiehen_ruumis_loytyi_pellosta/6932485
Mielenkiintoista saavatko tietää mihin suuntaan vie tutkimukset kotipaikasta. Suhteellisen kookas aikalaisekseen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.11.2013 21:15 - 14.11.2013 21:17 #20882 : joe poika
Vastaus käyttäjältä joe poika aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Iltalehden juttuun on linkattu myös videota. :)

www.iltalehti.fi/uutiset/2013111417723221_uu.shtml
Viimeksi muokattu: 14.11.2013 21:17 joe poika.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.11.2013 15:09 #20894 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Oon tätä kanssa pohdiskellut, ja todetaan heti kerskuen että löydös vaan vahvistaa sitä mitä Tavastia-kirjassa tuli todettua – tavastianmaahan syntyi oma armeijansa joskus 900 tai 1000-luvulla, eli nämä pirkkamiehiksi kutsutut. Enkä näe syytä epäillä, etteikö tämäkin hemmo olisi yksi sellainen. Jonkinlainen kutina on, miksi armeija syntyi, millaisessa tilanteessa, ja missä kaikkialla kävivät sotia.

Luonnollisesti se, mikä jää ikuisajoiksi päättelyn varaan, on tämän armeijan rakenne. Jotakin me kuitenkin tiedetään sen ajan barbaari-armeijoista. Luulen että pirkkamiehilläkin on ollut koko ajan kiinteä kokopäiväinen kenraalinsa, joka saattaa olla sama henkilö kuin Tavastian kuningas, tai sitten kyse on kahdesta eri henkilöstä. Vakituisissa aseissa on ollut koko ajan leegio miekkamiehiä. Pitkään olen miettinyt onko se ollut kuninkaan ympärille kerääntynyt henkivartiosto, vai hajallaan oleva kartanonomistajien yläluokka. Tämän löydöksen perusteella hajallaan oleva, mikään muu ei selitä pirkkamiehen hautausta noin etelässä kuin Janakkalassa asti. Kahdesta miekasta voi päätellä, että kyseessä on soturisuku jolla on omat perinteensä ja traditionsa.

Luulen siis että on ollut ylipäällikkö, ja heidän hautansa ovat nämä kumpuhautoja – junkkarinmättäitä. Sitten on lauma ”komppanian päälliköitä” jotka rauhan aikana palvelevat hallinnollisena yläluokkana. Sotien aikaan he keräävät oman ”komppaniansa” ympärillä olevista ihmisistä. Lyhyesti sanoen aseissa olevia talonpoikia, jotka on muodostaneet omat ja alipäällikönsä ja rivimiehensä keskimääräistä paremmin aseistuksin. Sen alapuolella on vielä saattanut olla orjia, kerjäläisiä ym sakkia eli tätä kuulua tykinruokaa, joka on toiminut lähinnä keihäin varustettuna reservinä jonka ruhjoutuminen ratsuväen alle ei ketään itketä.

Tässä tapauksessa ko. hautalöydös olisi luokiteltavissa yläluokan edustajaksi eli ”henkivartioston” jäseneksi, jonka asema on periytyvä. Vaan kuten sanottua, tämäntyyppiset löydökset löytyvät useimmiten pirkanmaan alueelta, mutta niinhän se poikkeus vahvistaa säännön. Haudan päällä lienee alkujaan ollut jotakin, joka on purettu siitä pois aikain saatossa.
Enkä hämmästyisi jos alta tai vierestä löytyisi jotakin pidempiaikaistakin hautaustraditiota a´la kukkoinkivi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.11.2013 22:34 #20895 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Jatkanpa vielä aihetta, että hyvän löydöksenhän jätkät ovat tehneet. Siitä sainkin inspiraation kipinän alkaa tutkimaan lähemmin näitä rautakautisia miekkoja, ja suureksi ilokseni löysin suhteellisen pätevät sivutkin aiheesta.
www.helsinki.fi/arkeologia/rautaesine/miekat/tutkimushistoria/funktio.htm

Aloinkin oikein tutkimaan löytyisikö tiettyä asetyyppiä maantieteellisesti rajatulta alueelta, mutta miekat taitaa olla sellaista tavaraa, joka on kulkeutunut sinne, tänne ja tonne. Esim tämä janakkalan miekkalöytö nettisivujen mukaan olis petersen Z –tyyppiä joka tuon sivuston mukaan omaisi sisaruksia perniössä, Laitilassa ja kalannissa – ja loput ahvenanmaalla. Joitakin miekkatyyppejä on päätynyt aina rovaniemelle saakka – ilmeisemmin muinaisten pirkkamiesten toimesta.

On todella kuitenkin mukavaa, että näitä on pohdittu. Jonkinlaisena runkona näkee että miekkoja on ollut yleistyyppejä, joita on sitten löydetty sadoittain, ja sitten pieniä erikoistyyppejä, joita on vain muutama. Ne voivat olla myös tuontitavaraa. Toisaalta on ollut tutkijakin, joka on jo 70-luvulla pyrkinyt jäljittämään näitä eri miekkoja samaan sepänpajaan, ja olisi kiva joskus saada tietää, mihin tuloksiin hän päätyi.

Yhtä kaikki, miekasta ei voi päätellä mitään erityistä mutta onhan se löytäjilleen toki kunniaksi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.12.2013 10:30 - 02.12.2013 10:32 #21089 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Yle julkaisi 30.11 Jämsästä löytyneen rautakautisia esineitä. Näemmä metallinpaljastimien yleistyessä, myös löytöjen määrä on kasvanut huimaa vauhtia. Sellainen piti Motonetistä myös ittelle hankkia, tosin tässä vaiheessa 30 kympin halpaversio, joka haistaa ainakin markille pudonneita rautanauloja.

yle.fi/uutiset/ajattelin_pikkurattaan_polykapseliksi_-_jamsan_aarre_loytyi_sattumalta/6960314

Arkeologiasta kiinnostunut Veiko Kuusmik on harrastuksekseen etsinyt vanhoja esineitä metallinpaljastimella jo kolmen vuoden ajan.

Tänä syksynä hän löysi Jämsänjoen varrelta oikean aarteen – aiemmin tuntemattoman rautakautisen kalmiston ja niiden esineistöä.

– Löytöjen seassa on suhteellisen ehjä kupurasolki, joka oli ihan pintalöytönä pellon pinnassa. Ohi kävellessä huomasin sen, ja ajattelin pikkurattaan pölykapseliksi. Puhdistin sitä hieman ja huomasin, että ei näitä pronssista valeta, vaan kyseessä on rautakautinen löytö, Kuusmik muistelee.

Keski-Suomessa Kuusmikin löytö on harvinainen, sillä vastaavan mittakaavan löytöjä ei ole tehty ainakaan kymmeneen vuoteen. Löydöille on kuitenkin mahdoton arvioida rahallista arvoa.

Viimeksi muokattu: 02.12.2013 10:32 Antero. Syy: tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.12.2013 17:41 #21094 : kinke
Vastaus käyttäjältä kinke aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Tuolta löytyy kaikkea kaiveluun ja piippailuun liittyvää. www.aarremaanalla.com/foorumi/

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.09.2014 19:26 #23982 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Nuin, nyt on Janakkalan miekkamiehen hauta-alueelle saatu Englannista tutkimusapua ja aluetta kartoitetaan parhaillaan:


yle.fi/uutiset/miekkamiehen_loytopaikka_paljastui_englantila...teilla_muinaiseksi_hautausmaaksi/7474330

yle.fi/uutiset/englannista_saapui_erikoistutkija_etsimaan_li...iehen_loytopaikalta_janakkalassa/7473358

Museoviraston arkeologisten kenttäpalveluiden koekaivausryhmä kävi peltoa läpi Janakkalan Hyvikkälässä pari päivää tehden geofysikaalisia mittauksia yhdessä englantilaisen arkeologin Tim Sutherlandin tiimin kanssa.

Sutherlandilla oli mukanaan Yorkin yliopiston magnetometri ja maavastusmittauslaitteita, joilla saatiin sähköinen karttakuva pellon sisällöstä. Samalla kokeiltiin uusia tarkempia metallinpaljastimia.Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.09.2014 10:51 #24002 : Simeoni I
Vastaus käyttäjältä Simeoni I aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Joo, voi olla ettei tätä oikein vielä ymmärretäkään mitä on käsissä. Ihan BBC ei ottanut koppia, mutta joku briteissä kuitenkin. Onhan jo tällaiseen dokkariin pääsy melkoinen päänavaus, toivottavasti jatkoa seuraa. Ei oikein maltaisi ootella...

yle.fi/uutiset/janakkalan_miekkamiehesta_tahti_brittilaiseen..._on_varmasti_tutkimisen_arvoinen/7474771

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2015 14:14 #28263 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Kappas vaan löytyi uutinen Ylen sivuilta, Janakkalan miekkamiehen miekat on analysoitu ja todettu laatutavaraksi, parhaimmaksi mitä rahalla ikinä saada voi. Radiohiiliajoituksen mukaan miekkamies on ollut kanttuvei vuodesta 1300 ja hänen kaksi miekkaansa on nyt tukinut Skotlantilainen miekkamestari ja vanhojen aseiden tuntija Paul Macdonald. Miekkamestarin mukaan Janakkalan miekat ovat upeita aseita, laatutavaraa. Uudemman miekan tekijää ei myöskään pystytä jäljittäämään maailmalla tunnetuista tekijöistä, sillä vastaavaa täydellistä miekkaa ei ole tehty missään:

Uudempi keskiaikainen miekka on aivan ainutlaatuinen. Liekö toista samanlaista. Muuten se muistuttaa tuon ajan Hilt-tyylin miekkaa, mutta terä on noin jalan, 12 tuumaa pitempi kuin vastaavilta odottaisi. Jouduin hämmästyksestä ottamaan askeleen taakse kun näin alkuperäisen. En voinut uskoa että terä on niin pitkä. Siksi oli vieläkin jännittävämpää nähdä miltä miekan kopio tuntuisi valmiina kädessä, kuvailee Paul Macdonald.

– Mikä heti pisti silmään oli että tämän täytyi olla ratsumiehen miekka. Sitä on käyttänyt joku joka on istunut satulassa hevosen selässä ja todella tiennyt miten asetta käyttää. Tämä miekan on tilannut aivan tietty henkilö erityistä tarkoitusta varten. Eli miekkamiestä voi hyvin kutsua myös ratsumieheksi. Aseen käyttö on vaatinut aivan erityistä taitoa. On taito jo sinänsä hallita samaan aikaan hevosta ja asetta.

– Miekasta saatava ote kertoo, että käyttäjän ei välttämättä tarvitse olla erityisen suurikokoinen tai pitkä. Ei pituus vaan paino määrittää sen miten miekka liikkuu. Tämä liikkuu hyvin kauniisti. Se käyttö vaatii hieman voimaa, mutta ennen kaikkea miekan käyttäytyminen kädessä viittaa siihen, että käyttäjä on kouliintunut ja kokenut käyttämään sitä hevosen selästä.

– Miekan keskiosan urassa oli jonkin verran jälkiä miekan koristelusta. Siinä erottui joitakin kirjaimia, mutta on liian aikaista sanoa mitä siihen oli kirjoitettu. Tuohon aikaan 1200-1300-luvuilla oli tavallista että tekstinä oli esimerkiksi Omni Domini, Herran nimeen. Joissakin on satunnaisen tuntuisia kirjaimia joiden merkityksestä ei saa selkoa, mutta tietenkin niillä on aikanaan ollut tärkeäkin merkitys. Ne ovat kuin suojaavia ja onnea tuovia talismaaneja.Viikinkiajan miekka on myös täyttä laatua ja tunnetaan muinaisasetuntija Petersenin luokituksen mukaan Z-miekkana. Myös se on täysin laatutavaraa ja sen tekijä on ollut mestari, joka on hallinnut täysin terän valmistuksen, painon ja sen painopisteen.

Miekka on ollut hieno. Sen paino ja painopiste ovat täydelliset yhden käden miekaksi. Minua yllätti Kansallismuseossa miekkoja tutkiessa, miten terät olivat erityisen ohuita. Ja tämä ei johtunut ruostumisesta. Terät ovat olleet vain 3-4 millimetriä paksuja paksuimmillaan terän juuressa. Kärkeä kohti terä vain ohenee, niin että se on lopulta vain millinen.

– Se osoittaa sen ajan tekijältä suurta taitoa, että he pystyivät valmistamaan erittäin korkealaatuisia teriä. Ja jotta miekan terä voi olla niin pitkä ja ohut, metallin lämmön hallinnan täytyy olla täydellistä. Lämpökäsittelyssä heidän on täytynyt tietää tarkalleen mitä tehdä. Ja lopputuloksena on kevyt, nopea ja viiltävä terä. Osaavassa kädessä se on erittäin ketterä.

– Ensisijaisesti nämä miekat olivat aseita, joiden täytyi olla nopeita ja tarkoitukseensa käyttökelpoisia. Statusarvo, koristeet ja muut ovat vain varsinaisen käyttötarkoituksen lisukkeita. Ei epäilystäkään etteivätkö Janakkalan miekat olleet erinomaisia aseita.


Paitsi nämä Janakkalan miekat, Paul Macdonaldin mukaan Hämäläinen Hattulasta löytynyt Suontaan loistomiekka on todella mykistävä kokemus. Miekkaan liittyy myös mysteereitä sillä se olisi löytynyt naisen haudasta ja on mahdollisesti ollut tällöin naisen käytössä. Miekka on valmistettu pronssista ja se on koristettu kelttiläisellä ornamiikalla. Terä on ainutlaatuinen, erittäin nopea ja kestävä ja silti kevyt taistelumiekka:

Paul Macdonald on valmistaunut useita kopioita nykyisestä Hattulasta, entisestä Tyrvänöstä löytyneestä ns. Suontaan loistomiekasta. Siihenkin liittyy mysteereitä. Yhden tulkinnan mukaan se on ollut naisen haudassa, mikä on poikkeuksellista. Suontaan miekka on tunnetuimpia muinaismiekkoja.

Suontaan miekka on todella mykistävä luomus – Paul Macdonald

– Suontaan miekka on todella mykistävä luomus. Sen voi nähdä legendana kaikkine sitä peittävine kelttiläisine ornamenttikoristeineen. Aikanaan kiiltävän pronssisena se on ollut aivan mykistävä. Kuka tahansa sen nähnyt ymmärsi että se korkeaa arvoa kuvaava laatumiekka. Sen lisäksi että se on niin hienosti koristeltu sen terä on ollut aikanaan ainutlaatuinen; erittäin ohut, erittäin nopea, silti vahva kestävä taistelumiekka.

– Alkuperästä on vaikea sanoa, missä sellainen olisi tehty. Osin siksi että se on niin ainutlaatuinen, sen tyyli ja muoto. Emme tunne montaakaan joita voisi verrata Suontaan miekkaan. Tekijä jää kyllä mysteeriksi.

– Samaan tapaan kuin Suontaan miekasta on tehty paljon kopioita, toivottavasti myös Janakkalan miekat elävät pitkään. Olen tehnyt miekkojen risteistä ja ponsista valumallit jotta niistä voi valmistaa uusia replikoita. Minusta on tärkeää uusien löytöjen myötä että niiden paljastama historia pysyy elävänä. Itseäni kiinnostaa tehdä Janakkalan miekoista vielä uusia kopioita, jos ei muusta syystä niin siksi että legenda jää eloon.yle.fi/uutiset/miekkamestari_ylistaa_janakkalan_miekkamiehen_asetta_ainutlaatuiseksi/7947040
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Super-Electric

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2015 16:09 - 13.09.2015 20:02 #28266 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Hautalöytö Janakkalassa

Antero kirjoitti: Suontaan miekka on todella mykistävä luomus – Paul Macdonald

– Suontaan miekka on todella mykistävä luomus. Sen voi nähdä legendana kaikkine sitä peittävine kelttiläisine ornamenttikoristeineen. Aikanaan kiiltävän pronssisena se on ollut aivan mykistävä. Kuka tahansa sen nähnyt ymmärsi että se korkeaa arvoa kuvaava laatumiekka. Sen lisäksi että se on niin hienosti koristeltu sen terä on ollut aikanaan ainutlaatuinen; erittäin ohut, erittäin nopea, silti vahva kestävä taistelumiekka.

– Alkuperästä on vaikea sanoa, missä sellainen olisi tehty. Osin siksi että se on niin ainutlaatuinen, sen tyyli ja muoto. Emme tunne montaakaan joita voisi verrata Suontaan miekkaan. Tekijä jää kyllä mysteeriksi.

– Samaan tapaan kuin Suontaan miekasta on tehty paljon kopioita, toivottavasti myös Janakkalan miekat elävät pitkään. Olen tehnyt miekkojen risteistä ja ponsista valumallit jotta niistä voi valmistaa uusia replikoita. Minusta on tärkeää uusien löytöjen myötä että niiden paljastama historia pysyy elävänä. Itseäni kiinnostaa tehdä Janakkalan miekoista vielä uusia kopioita, jos ei muusta syystä niin siksi että legenda jää eloon.


Suontaan kartano, Hattula

Hattulan Lepaanvirran rantamaisemat ovat olleet aikoinaan Ruotsin kuninkaan läänityksiä korkea-arvoisille aatelismiehille. Näistä Suontaan kartano on ollut merkityksellisin, sillä esimerkiksi Suomen ensimmäinen Ritari, Niilo Olavinpoika, on hallinnut aluettaa 1300 - 1400 -lukujen taitteessa. Onpa tarinoiden mukaan lähistölle suunniteltu Hämeenlinnan rakentamista. Jo ennen ruotsinvallan aikaa on kartanon alue ehkä kuulunut Hämäläispäälliköiden omistukseen. Tähän viittaisi sieltä 1968 löytynyt poikkeuksellisen taidokkain ornamentein koristeltu loistomiekka.Tarinoita aarteista ja niiden kätköpaikoilla palavista aarnivalkeista on seudulla kerrottu jo kauan. Tarinan mukaan aarnihauta ei anna aarteitaan muuta kuin oikeilla sanoilla pyydettäessä. Suontaasta kerrotaan aarrearkun löytyneen, mutta löytäjän kirotessa kahva kirposi hänen kädestään ja arkku vajosi takaisin peltoon.

Suontaan kartanon alueella on useita rautakautisia muinaisjäännöksiä. Kartanon vieressä on Käräjämäki, jolla kerrotaan kahdentoista käräjäkiven sijainneen. Nykyisin mäellä niitä ei ole nähtävissä eikä koekuopista ole saatu päivänvaloon mitään lisätietoa paikasta.

Toinen mielenkiintoinen paikka Suontaan kartanon ja Lepaanvirran välissä on Hinnonmäki, jossa on rautakautinen runsaslöytöinen kalmistoalue. Kaivauksissa on mäeltä löydetty miekkoja, pronssiketjua, pronssisia rannerenkaita, kupurasolkia, keihäänkärkiä ym. Hinno sanana on arveltu johdetun Henrikistä ja siten mahdollisesti aikoinaan paikalla sijainnut uhrilehto ja hautausmaa olisi kristillistetty Pyhän Henrikin nimeen. Hinnonmäki oli kylän yhteisalue ja todennäköisesti rautakautisen yhteisön yhteinen uhripaikka ja kalmistoalue.

Kaikki nämä, päällikön asumus, käräjäkivet ja uhrilehto, sekä keskeinen sijainti Vanajavedelle johtavan virran suulla antavat olettaa paikan olleen Hämeen yksi merkittävimpiä rautakautisia keskuksia.

www.hamewiki.fi/wiki/Suontaan_kartano

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 13.09.2015 20:02 Super-Electric.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2015 20:17 #28268 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Yksi upeimmista Suomesta löydetyistä rautakauden miekoista on tämä Euran Pappilanmäen hopeaupotuksin koristeltu loistomiekka


"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.09.2015 00:43 - 15.09.2015 00:48 #28284 : Jeppe
Vastaus käyttäjältä Jeppe aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Hattulassa on sekin mielenkiintoinen piirre että kirkko siellä on mahdollisesti ollut "linnoitettu" mikä on aika harvinainen?

Paikkatieto ikkunakaan ei oikein tuota avaa kunnolla kun on vain maininta siitä että siellä olisi ollut "kuivan" puolustushaudan rakennelmaa...

Edit:
Menee jo rankasti offtopicin puolelle mutta linnoitetuista kirkoista tulee mieleen aina rengon kirkon sijainti... mikäli sikäli se olisi rakennettu 1500-luvulla niin on kyllä järeästi puolustettavaan paikkaa rakennettu vesistöjen väliin...
Viimeksi muokattu: 15.09.2015 00:48 Jeppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.09.2015 01:38 #28289 : kirjatoukka
Vastaus käyttäjältä kirjatoukka aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Miekkauutiseen on pujahtanut pieni virhe: Omni Domini tarkoittaisi Kaikki [on] Herran. Miekoissa yleinen teksti Herran nimeen kuuluu In Nomine Domini.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.09.2015 04:16 - 16.09.2015 10:57 #28290 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Tursunperä, Mynämäki

Mynäjoen suu on laskenut Mynämäenlahteen joka entisinä aikoina on ulottunut pitkälle sisämaahan aina Mynämäen Tursunperään asti. Nyt merelle on matkaa lähes 10 kilometriä. Tämä Tursunperä on mitä ilmeisimmin ollut keskuspaikka jo nimensäkin perusteella. Nimi viittaa sanoihin Tursas ja Ikiturso. Thuris merkitsee germaanisissa kielissä jättiläistä, hirviötä tai pahaa henkeä. Tursunperä voi myös olla käännös Ruotsin kielisestä Thorsundista, joka kertoo paikan olleen jumalallinen.

Tursunperältä on löytynyt 900-luvun miekka, jossa lukee sanat CONSTANTINUS REX. Tästä voidaan päätellä miekan kuuluneen Bysantin palkka-armeijan sotilaalle, joka on palvellut Konstantinopolin kuninkaita. On tiedossa, että Konstantinus kuninkaita palveli skandinaavisia sotureita, miksi ei siis myös tursunperäläisiäkin.Tämä miekka on yksi hauras johtolanka menneisyyteen, kun pohditaan kristinuskon saapumista tänne Suomeen. On esitetty olettamuksia, että idän Bysanttilaisella kirkolla oli jalansija Suomessa paljon ennen Roomalaiskatolisen kirkon saapumista maahamme. Miekan haltijan uskonnollisuutta on vaikea arvioida näin jälkikäteen, mutta mahdollista on, että hän on ollut ortodoksikristitty.

keskiaika.kansalliskirjasto.fi/#!itemId=1&groupId=1

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 16.09.2015 10:57 Super-Electric.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Antero

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2019 08:38 #42736 : Simeoni I
Vastaus käyttäjältä Simeoni I aiheessa Hautalöytö Janakkalassa
Päivitetäänpäs hieman:

yle.fi/uutiset/3-10598518

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.190 sekuntia