Wirmo - Mynämäki

Lisää
17.04.2012 09:29 #12560 : julsei
Wirmo - Mynämäki kirjoittanut julsei
Luin mummolassa Vakkasuomen sanomia ja siinä oli mielenkiintoinen artikkeli koskien Wirmo-nimeä, sitä kun on ajansaatossa vännelty suuntaan jos toiseen miettien mistä moinen muinainen nimi.
Itselleni syntyi ajatus sanasta firma (virma niinkuin vanhat ihmiset sanovat koska f ei tunnu vääntyvän heidän kielessään).
Myös Karjalassa on kylä nimeltä Virma ja Mynämäessä taasen Karjalan kylä ööh.
Sana "firth" viittaa myös Skotlantiin.

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.04.2012 11:08 - 17.04.2012 11:13 #12562 : Narian
Vastaus käyttäjältä Narian aiheessa Wirmo - Mynämäki

julsei kirjoitti: Sana "firth" viittaa myös Skotlantiin.

Yksi mielenkiintoinen havainto on muuten se, että skottien aksentti on lähempänä suomea, kuin brittiaksentti. Jopa ärrä sorautetaan vähän suomalaisittain.

No, tämähän vain vahvistaa käsitystämme siitä, mitä kautta muuttoaalto täältä pohjolasta on tuonne ”niittymaahan” kulkenut. Englannissa on sitten naapureiden kanssa kauppaa käydessä ärrät hioutuneet sileäksi ja tapahtunut vokaalisiirtymä: a→e, e→i, o→u, u→y. Tämä muistaakseni vasta niinkin myöhään kuin 1400-luvulla.
Viimeksi muokattu: 17.04.2012 11:13 Narian.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.04.2012 11:24 #12563 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Wirmo - Mynämäki
Tierä nimen ruottalaisuudesta, mutta ennen nopeaa hevosta nimitettiin virmaksi, "virma-hevonen". Nopeasti virtaava koskihan voisi olla "virma"...

Itseäni on mietityyttänyt sana "hiivanainen". Emännän kanssa sitä pohdittiin ja ensin oletettiin sen kuvaavan pienikokoista, mutta kun paikan nimistössä on iso- ja pikku-hiivanainen sekä alueella elellyt Kalajaasten äijä, joka oli jättiläinen niin mieleen tuli vanha kunnon saratussana "hiivatti". Hiivatti tuputetaan urbaanissa sanakirjassa helvetiksi mutta myös jättiläiseksi. Jotenkin tuo alkoi paremmin rimmaamaan "hitto, hiisi, hiivatti, hiivanaanen, kalajaanen...

"Tammen mukaan sana juontaa juurensa hiivasta, jolla nostatettiin taikinaa ja oluttakin. Hiivata tarkoittaa heittää, viskata, nostaa. Sanalla voi olla myös jotain tekemistä sanan hiisi kanssa. Kuten samperi, myös hiivatti on lievä kirous, synonyymi samperille. (igs.kirjastot.fi)" urbaanisanakirja.com/word/hiivatti/

Hiiva jota oluenpanossa on käytetty, on tullut vasta 1800 luvun puolessa välissä, kun on oluenpanossa on opittu mikä saa aikaan käymisen ja mikä nostattaa taikinan. Sitä ennemmin taikinan nostatus ja oluen käyminen tapahtui luonnonhiivoilla ja prosessia ei vielä tunnettu.

Toisaalta hiivanaanen voi liittyä merenkulkuun tai maannousuun, sillä joskus muinoin alue on ollut järven- ja meren peitossa ja jatkuva maannousu on ajansaatossa kuivattanut alueen josta tulee mieleen että se on saattanut kuvata maan nousua.

Hiivata: (merenkulku) nostaa, kiristää tai vetää
Hiivaus: (oulu) nosto köydellä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.04.2012 20:25 #12599 : lefa V
Vastaus käyttäjältä lefa V aiheessa Wirmo - Mynämäki
Vöyrin vanhalla murteella sana "hiivar" tarkoittaa pröytäilevä mies. "Att hiiva" tarkoittaa heittää ylöspäin kaarevaa rataa pitkin jotain esinettä.
Virmasta voin olla samaa mieltä mutta Mynämäki, hmmm. Vöyrin murteella "minne" tarkoittaa suistoa ("åå-minne") tai tien suuta ("vega-minne"). Toisaalta Mynä-mäessä on tien vieressä muna eli 3 metriä korkea munakivi rinteessä. Siitä oli matkaa vielä 50 km Turkuun eli se oli metsätaivalluksen jälkeen sopiva levähdyspaikka Turkuun matkaa tekeville. Minusta pitää myös harkita voisiko Muna-mäki olla se loogisin selitys paikan nimelle.

Metsien kiertolainen joka tanssii hirvikärpästen kanssa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.04.2012 20:48 #12600 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Wirmo - Mynämäki
Tahi Myy nämäki ;)

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 04:10 #12604 : caratta
Vastaus käyttäjältä caratta aiheessa Wirmo - Mynämäki

Tammen mukaan sana juontaa juurensa hiivasta, jolla nostatettiin taikinaa ja oluttakin. Hiivata tarkoittaa heittää, viskata, nostaa.


Nykyisin puhutaan heivaamisesta (heivaa se esine jonnekin) eli heittää pois. Onkohan samaa alkuperää?
Lisäksi sannan viitaten Kirkkonummen Evitskogin epävirallinen suomenkielinen rinnakkaisnimi on Hievala (tai Ievala). Tässä pohjasana on hievata eli siirtää hitaasti esim. vierittää (hievaa pesukone paikalleen). Hievala -nImi on peräisin Suomenmaa -kirjasarjasta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 06:14 #12606 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Wirmo - Mynämäki
Mynämäki on mielenkiintoinen paikkakunta.. tässä otteita kirjasta "Muinainen Kalanti ja sen naapurit" (Kaitanen, Veijo; Laukkanen, Esa & Uotila, Kari (toim.): Muinainen Kalanti ja sen naapurit. Talonpojan maailma rautakaudelta keskiajalle. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2003. 455 sivua.)

Mynäjoen suu on laskenut Mynämäenlahteen joka entisinä aikoina on ulottunut pitkälle sisämaahan aina Mynämäen Tursunperään asti. Nyt merelle on matkaa lähes 10 kilometriä. Tämä Tursunperä on mitä ilmeisimmin ollut keskuspaikka jo nimensäkin perusteella. Nimi viittaa sanoihin Tursas ja Ikiturso. Thuris merkitsee germaanisissa kielissä jättiläistä,hirviötä tai pahaa henkeä. Tursunperä voi myös olla käännös Ruotsi kielisestä Thorsundista, joka kertoo paikan olleen jumalallinen. Tursunperän vieressä onkin Hiittiömäki, joka ei tarvinne selitystä.

Kun Mynäjokea seurataan Mietoisiin muinaista lahden pohjaa pitkin tulemme Toroisiin, joka on ollut salmensuuna matkalla merelle. Myös nimi Toroinen puhuu omaa kieltään muinaissuomalaisesta legendakuningas- tai jumalnimistöstä.

kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e...&tool=siirra&lang=fi&map.x=352&map.y=733

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: julsei

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 06:27 - 19.04.2012 06:47 #12607 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Wirmo - Mynämäki
Thuriksesta taas syntyy mieleen turiseminen eli "mitä se taas o turisemas" :) Suamenkiäli on niin perkaleen jänskä ! Ja murre miten mynämäkeläiset puhuu on aiwan eri kuin Turun murre tahi Laitlan, jotain aiwan omaa kastia. Myös nämä paikannimet Mynänämäellä kuten Munnuinen,Mannuinen,Monnoinen aina pistää ajatukset pyörimään..Jos mennään esim. Munnuisiin niin sanotaan mennään Munnussi tahi Mannussi tahi Monnussi, ja onhan siel Munnussis Lempiskalliokin :woohoo:

kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&text=lempiska...s=EPSG%3A3067&y=6737548&x=223857&lang=fi

Aiheesta hieman poiketen, saas nähä koska Turku alkaa viedä Mynämäen maita, onhan Turku vielä pieni kooltansa verrattuna Mynikseen ;)

777 x 12.92 x 777
Viimeksi muokattu: 19.04.2012 06:47 julsei. Syy: lisäys

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 06:58 - 19.04.2012 07:00 #12608 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Wirmo - Mynämäki

julsei kirjoitti: Munnuinen,Mannuinen,Monnoinen


Tässä listaasi Mynämäen naapurista vielä Männäinen

kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e...a&lang=fi&mode=rasta&map.x=307&map.y=340

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Viimeksi muokattu: 19.04.2012 07:00 Super-Electric. Syy: linkki
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: julsei

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 08:01 - 19.04.2012 08:02 #12609 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Wirmo - Mynämäki

Tämä Tursunperä on mitä ilmeisimmin ollut keskuspaikka jo nimensäkin perusteella.


Joo, Tursunperällä on ollut ammoin myös puukappeli. sen tietää siitä, että siitä on jämpti 33.3 km Honkilahden kirkkoon mutta myös lähes viivasuoraan toiseen suuntaan Rymättylän kivikirkkoon 33.3 km (rymättylän leveys on muuten 33.3 m, onko näitä mittoja jemmattu myös kirkkojen arkkitehtuuriin?).
Vaan paljon mielenkiintoisempi paikka on tuo etelämpänä oleva Hiittienmäki, josta niin ikään 33.3 km Untamalan kirkkoon, ja ilmeisesti ollut myös sama mitta Valkon kadonneeseen puukappeliin (josta vastaavasti Euran kko 33.3km päässä).
Untamalahan on rakennettu kalmiston päälle, joten siitä seuraa mielenkiintoisia ajatusleikkejä.

Mynämäen varhaisin sakraalipiste on ollut Hiittiönmäki, josta on lähtenyt mittaa kalmistojen välille. Sitä on siirretty Tursunperälle joka vastaa ajoitukseltaan puukappeleiden aikakautta. Nykyinen Mynämäen kko on sitten modernia aikakautta, eikä siitä kauheasti mittoja vedellä. Joku paikkakuntalainen varmaan voisi tietää aiheesta enemmän?
Viimeksi muokattu: 19.04.2012 08:02 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 08:56 - 19.04.2012 09:05 #12610 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Wirmo - Mynämäki
Pyhärannassa ja Saaren kartanon välimaastossa missä Mynäjoki laskee mereen on Pyhe niminen paikka. Paikallisen perimätiedon mukaan Piispa Henrik nousi maihin juuri täällä Mynämäen Lahdella Pyheen kylässä. Pyhärannassa sijaitsee myös Papinmäki-niminen paikka, joten jotain pyhää alueella lienee tapahtuneen, kun näitä kirkollisia nimiä vilisee kartalla.

Mynämäen kirkon suojeluspyhimys on Pyhä Laurentius ja siten Laurin päivän markkinat ovat paikkakunnalla perinne. Myos Uppsalan tuomiokirkon suojeluspyhimys on tämä samainen pyhä Lauri, joten tämä kertonee, että Mynämäki on ollut merkittävä paikka ja Ruotsiin yhteydessä (Piispa Henrik lähti matkaan juuri Uppsalasta).

Sitten vielä yksi asia.. nimittäin se, että Mynämäen kivikirkko on varsin kookas. Miksi? Ja miksi piispa Henrik saapui juuri Mynämäkeen.. ja miksi kirkoilla on samat suojelupyhimykset Uppsalan katedraalin kanssa? Todennäköisesti Mynämäki on varhaiskristiilisinä aikoina ollut sen verran merkittävä pakanallinen keskus, että katolinen kirkko on panostanut tämän alueen haltuunottoon.

fi.wikipedia.org/wiki/Myn%C3%A4m%C3%A4en_kirkko

Tämä Hiittiömäki alkaa vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta kevätretken kohteelta. Siellä sijainnee jotain kiviaitoja tms. rakenteita. Myös kirkon kivimuuri on oletettavasti pakanalliselta ajalta.

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Viimeksi muokattu: 19.04.2012 09:05 Super-Electric. Syy: Lisäys

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 09:23 #12611 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Wirmo - Mynämäki

Super-Electric kirjoitti: Mynämäen kirkon suojeluspyhimys on Pyhä Laurentius


Sitten päästetään mielikuvitus tuuliajolle ja sepitetään tästä Pyhästä Laurista vielä sen verran, että hänenhän viimeksi tiedetään omistaneen tämän kuuluisan Graalin maljan, joka katosi silloin 200 luvulla sieltä Laurin grillipartyistä. Tiedä vaikka olisi Mynämäelle ajautunut jonkun seikkailijakuninkaan saaliina.

Täältähän on perinteisesti lähdetty etelän maille.. Tursunperältä on mm. löytynyt 900-luvun miekka, jossa lukee sanat CONSTANTINOS REX. Tästä voidaan päätellä miekan kuuluneen Bysantin palkka-armeijan sotilaalle, joka on palvellut Konstantinopolin kuninkaita. On tiedossa, että Konstantinus kuninkaita palveli skandinaavisia sotureita, miksi ei siis myös tursunperäläisiäkin.

Vakka-Suomen roomalaisajan haudoissahan on roomalaista kalustoa.. Johonkin päin Lounais-Suomea se Graalin maljakin on siis kätketty ;)

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 10:16 #12613 : Metsämenninkäinen
Vastaus käyttäjältä Metsämenninkäinen aiheessa Wirmo - Mynämäki
Museoviraston rekisteriportaali kertoo Hiittiönmäestä seuraavaa:

Mahdollisesti muinaislinna ja rautakautinen kalmisto (tai asuinpaikka). Kivikkoinen pitkänomainen harjanne, jonka laella kiviaitaa ja röykkiöitä. Lounaisrinteeltä löytynyt keramiikkaa, palanutta luuta ja savea

Kas kummaa kun k.o paikka on jäänyt meikäläiseltä pimentoon. Hetki vaan niin kipaisen käymään siellä. Kerron jos löytyy lisää jotain vänkää. Kohde tosin sijaitsee niin asutuksen keskiössä, että pelkään enemmän jo aiemmin tehtyjen löytöjen tuhoutumista.

Kerro Jukkis mitä haluat Mynämäestä, sen kirkosta tms.tietää ?

Pitääkö sitä taas työllistää ammatti-arkeologia ?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 10:16 #12614 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Wirmo - Mynämäki
Hmm..Komosen hautakummut Turuus..Johannes Komnenos..viikingit oli perimätiedon mukaan Keisarin henkivartiokaarti eli special forces by Northern power :evil: , entäs Hakkapelitat.Onko tieten tiedot perimästämme tuhottu ehhee.

fi.wikipedia.org/wiki/Komnenos

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2012 10:49 #12616 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Wirmo - Mynämäki

Metsämenninkäinen kirjoitti: Kerro Jukkis mitä haluat Mynämäestä, sen kirkosta tms.tietää ?


Täältä yks nöyrä pyyntö mikäli menet paikalle.. jos löydät sen kiviaidan Hiittiömäeltä niin tarkista sen suuntaus. Onko se kaakko-luodesuuntainen vai mihin suuntaan se on ladottu?

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.163 sekuntia