× Tämä foorumi on omistettu salatieteelle ja muulle epäilyttävälle hermeettiselle menolle.

Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä

Lisää
09.05.2012 18:42 - 09.05.2012 18:47 #13103 : Super-Electric
Aloitan tässä uuden viestiketjun kun kirjoiteltiin tonne Hiivanaistenkivi-ketjuun näitä Sammallahdenmäen asioita.

Tänään oltiin siis mittailemassa Kirkonlattian kokoa ja suuntia sekä muutenkin tarkkailemassa ympäristöä yhdessä Jukkiksen ja Metsämenninkäisen & poikien kanssa. Muistin vasta Paneliassa (kun yritin sinne vielä valoisan aikaa keretä), että se Huilun pitkärauniokin piti tarkistaa. Käyn mittaamassa suunnan ja pituudet parin viikon sisällä samalla kun ajan Laitilaan linnavuorireisulle.

Siis itse aiheeseen, eli tässä liitteenä vanha kuva Kirkonlattiasta ja sen suunta oli n 323 ± 5 astetta siis luoteeseen (tai toiseen suuntaan 143 astetta kaakkoon) eli kesäpäivän seisauksen auringon laskuun (tai talvipäivän seisauksen auringon nousuun). Juhannus ja/tai Joulu siis oli jo muinaisille auringonpalvojille tärkeitä ajankohtia.

Toiset sivut olivat sitten 90 astetta edellisistä.

Uusia kuvia on tässä myös muutamasta mielenkiintoisesta kivestä, joista toisen Metsämenninkäinen löysi ja toisen löysi Jukka. Näissä samoin kuin muissa kivissä kuopissa ja pisararöykkiössä näytti olevan selkeä suunta joko luoteeseen tai lounaaseen, joten Jukkiksen esittämä ajatus paikasta jonkinlaisena temppelinä voisi olla perusteltua.

Sitten oli vielä nämä tummat kivet, joita ihmettelimme kovin. Edelleenkin olen pelkkänä kysymysmerkkinä asian suhteen.

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 09.05.2012 18:47 Super-Electric. Syy: Pojat olivat innolla mukana

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.05.2012 18:59 #13108 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Joo, kaikki ollaan hengissä taas kotona. Sinänsä ne mustat kivet olivat kyllä kumma juttu, sillä itse en ole nähnyt vastaavaa koskaan. Erityinen mysteeri liittyi siihen, että kiven korkeimmassa kärjessä oli selkeä kuppimainen onkalo. Rautakautisen kupin ei pitäisi millään voida olla pronssikautisessa - tai ehkä jo megaliittisessa kivessä. Silti panen maineeni peliin, että se ei ollut luonnontekele. Ainakin sen kupin pitäisi kieliä, että ketkä ikinä ovatkaan sammallahdenmäellä muinoin olleet, ovat pitäneet näitä mustia kiviä erityisessä arvossa.

ja kyllä...tottakai varvut olivat fölissä. ne käyttäytyivät kivien kohdalla kuin sillä olisi oma "elonkehänsä" joka oli mysteeri. Muuten siellä mäellä varvut menivät lähes mielipuolista heilumista suuntaan ja toiseen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.05.2012 19:09 #13109 : Super-Electric
Hyvä kun nyt ovat muutkin nähneet ko. kivet ja tulleet samaan johtopäätökseen, että ovat omituisia.. ei ihan jokapäivä vastaavanlaisia tule eteen. Joku geologi voisi selittää värin syyn.. jonkinlaista ruostettahan se näytti olevan.

Lisäksi se oli siellä Sammallahdenmäen luoteisessa nurkkauksessa, johon aurinko laskee kesäpäivän seisauksen aikana. Liittyisikö se kuppi uhraukseen auringolle..

Teoria siitä, että paikalla olisi poltettu kokkoa on kai poissuljettu sillä kallio kivien alla oli normaalin värinen.

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.05.2012 20:30 #13114 : Metsämenninkäinen
Tässä vielä kuva tuosta aiemmin löytämästäni "kolmikivestä" ja puolet Jukkiksesta myös kuvassa. Antaa vähän perspektiiviä. ; ) Kiitos vaan seurasta, oli kiva reissu. Tuntuu, että Sammallahdenmäelle ei muunlaisia reissuja voi tehdäkään - siellä on hyvä karma. Positiivinen lataus. Minusta ainakin.

Pitääkö sitä taas työllistää ammatti-arkeologia ?
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.05.2012 06:43 #13116 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Joo, kattelin tuossa Stellariumilla eri vuosituhansien auringonnousuja ja -laskuja, nähdäkseni paljonko niihin tulee heittoa precression vuoksi. Luulen kyllä ratkaisseeni arvoituksen mitä tulee astelukuun 323 ja erityisesti siihen astelukuun 210 - johon törmäsimme toistuvasti. Pääosin kaikki linjaan vedetyt kivet, joissa oli terävä kärki, oli aina 210 astetta.

Auringonlaskut ja -nousut voi laskea monella tavalla. Pohjanmaan jätinkirkoilla se on laskettu kehrästä ts. auringon ensi säteestä, silloin kun yläosa on vielä/jo näkyvissä. Sammalahdenmäellä tämän metodin pitäisi olla 216 ja 329 astetta. eli molemmat kuusi astetta enemmän, kuin mitä saimme.
Tämä kuuden asteen heitto tulee siitä, että se onkin laskettu siitä kohtaa, kun aurinko on vielä kokonaisena nähtävissä taivaalla. Hetkeä ennen kuin alareuna katoaa horisontin taakse. Arvoitus on ratkaistu.

Sanomattakin on selvää, että sammallahdenmäki on funktioltaan myös aurinko-observatorio. Sinänsä looginen jatke ajatellen vaikka pohjanmaan jätinkirkkoja.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.05.2012 08:15 - 10.05.2012 10:11 #13120 : Narian
Vastaus käyttäjältä Narian aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä

Jukkis kirjoitti: Sanomattakin on selvää, että sammallahdenmäki on funktioltaan myös aurinko-observatorio.

No ei ole kyllä edes sanottuna mitenkään selvää. Ainakaan minulle.

Olen jo aiemmin täällä ihmetellyt, miten porukka saa kohteista kalentereita ja tähtitieteellisiä observatorioita vain sillä perusteella, että ne on vaivauduttu rakentamaan suoraan. Tämä johtuu nähdäkseni siitä, että elämme tällä hetkellä aikaa, jolloin ainoa asia, millä rakentamisessa on merkitystä on se, ettei asuntoon sada sisään. (Eikä siinäkään aina onnistuta, kuten olemme lehdistä saaneet lukea.) Joten, kun sitten selviää, että joskus ennen on otettu suunta ennen kuin on alettu kiviä latomaan, niin nyt sitten moderni ihminen on huuli pyöreänä, että mitä ne sellaista ovat menneet tekemään? Mikseivät ne vaan heittäneet kiviä miten sattuu niin kuin nykyään tehtäisiin?

Onhan se nyt selvä, että kun se rakennus on siihen jotenkin päin laitettava, niin yhtä hyvin sen sitten suuntaa näkyvimmän ja tärkeimmän elementin eli Auringon mukaan. Kyse on yksinkertaisesti kauneusarvoista. Tai Feng Shui -kielellä ilmaistuna energiavirtauksista. Se ei vielä tee rakennuksesta tähtitieteellistä observatoriota. Ja kalenteriksi tuollainen useamman tonnin painoinen objekti on kovin epäkäytännöllinen.

Miten tyhminä te oikein esi-isiämme pidätte? :angry:

Jos itse olisin nyt taloa rakentamassa, niin linjaisin suunnat, ja mitoittaisin suhteet hyvinkin tarkkaan. Mutta talon valmistuttua vetäisin verhot ikkunoiden eteen ja unohtaisin koko jutun. Kalenteriksi valitsisin edelleen paperisen taskukalenterin.

Mitä Sammallahdenmäkeen tulee, niin se vaikuttaa niin itsestäänselvästi joukolta hautamonumentteja, että jos siinä jotain muuta haluaa nähdä, niin pitäisi varmaankin ensin osoittaa miksi se ei yllättäen olisikaan yksinkertaisesti vain sitä, mikä se näyttää olevan? Tästä tuleekin mieleen uusi slogani ...

Aja millä ajat ja Occamin partaveitsellä loput. :P
Viimeksi muokattu: 10.05.2012 10:11 Narian.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.05.2012 08:37 #13121 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Joo, olin pikayhteydessä "ridderi" ridderstadiin ja se pilas taas kaiken ilon kertomalla, että oli käynyt mittailemassa mestat jo 2008, ja nähneensä saman ilmiön. hmph...joka paikkaan se likka kerkee.

Minä en tiedä vieläkään, mikä röykkiöiden funktio on, mutta vesipisaran muotoinen kiviröykkiö veti kerrankin hiljaseks. pakka sekoittui kunnolla. sekin selvisi vasta kun olin oppaana "pyhälle miehelle" joka bongailee pitkin maailmaa pyhiä paikkoja. Oli kovin otettu paikasta ja vasta kun se keksi asettaa mukanaolijat kivikasan joka kulmalle, pisaramaisen muodon pystyi näkemään.

Enkä minäkään tuota aurinkosuuntausta vielä pääteoriaksi luo, se on siellä yksi funktio toisten funktioiden joukossa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.05.2012 13:19 - 10.05.2012 13:26 #13123 : Super-Electric
Tässä yön yli nukuttua ja hieman asioita sulateltuna voisi tehdä sellaisen huomion, että Kirkonlattia oli epäsuhta.. Sen mitat taisi olla 18, 18, 17 ja 19.. ja ristimitat 24 ja 26 metriä. Jukkis kirjoitit ne täsmällisemmin muistiin. Mutta jokatapauksessa ristimitoissa oli iso ero, joten täysin suoraa kulmaa (90°) siinä ei siis ollut.

61°leveysasteella missä tämä Lapin Kirkonlattia sijaitsee ei suunnat kuuluisikaan olla 90°. Tämä voisi toteutua yksi aste pohjoisempana eli leveyspiirillä 62°. Btw Lauhavuori sijaitsee juuri 62° leveyspiirillä.

Jaa miksi näin.. no se liittyy täydenkuun maksimi ja minimi sijainteihin horisontissa seisauspäivien aikoihin. tämähän vaihtelee vuosittain toistuakseen säännöllisin väliajoin. Tämä on jo muinaista astronomista "hifistelyä". Näitä täydenkuun maksimeita ja minimeitä on mm. Stonehengessä voitu tarkastella. Miksei siis myös Suomessa oltaisiin oltu näin edistyksellisiä jo pronssikaudella.

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Viimeksi muokattu: 10.05.2012 13:26 Super-Electric. Syy: Tautologia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.05.2012 14:05 - 10.05.2012 14:13 #13124 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä

Super-Electric kirjoitti: 61°leveysasteella missä tämä Lapin Kirkonlattia sijaitsee ei suunnat kuuluisikaan olla 90°. Tämä voisi toteutua yksi aste pohjoisempana eli leveyspiirillä 62°. Btw Lauhavuori sijaitsee juuri 62° leveyspiirillä.

Jaa miksi näin.. no se liittyy täydenkuun maksimi ja minimi sijainteihin horisontissa seisauspäivien aikoihin. tämähän vaihtelee vuosittain toistuakseen säännöllisin väliajoin. Tämä on jo muinaista astronomista "hifistelyä". Näitä täydenkuun maksimeita ja minimeitä on mm. Stonehengessä voitu tarkastella. Miksei siis myös Suomessa oltaisiin oltu näin edistyksellisiä jo pronssikaudella.


Hiivanainen sijaitsee 62° leveyspiirillä kuten Lauhavuorikin. Linja on Lauhavuoresta suoraan pohjoiseen kohti Isonkyrön vanhaakirkkoa.

Kokeilin paria auringon nousu ja lasku laskureita mitä netistä löytyi.

www.kemi.fi/kk021498/aurinko.html

Päiväys 10.5.2012
Leveys 62°42´
Pituus 22°15´
Paikallisaika 13h 19 min 2 aikavyöhyke

© 1996 - 2012, Jarmo Lammi (Päivitetty 20.9.2003)
Päivän pituus: 17:34
Porvarillinen hämärä alkaa: 03:25
Auringonnousu: 04:40
Auringonlasku: 22:14
Nauttinen hämärä alkaa: 23:30
Auringonkorkeus 45°21 keskipäivällä klo 13:27
Auringon deklinaatio: 18°03
Auringonkorkeus 45°16, atsimuutti 185°17 (UTC 10:19) kesäaikaa
Auringon säteilyteho 841 W/m2 keskipäivällä
pvm.: Torstai 2012-05-10, (vuoden 131. päivä)
Paikkakunta: input, latitudi 62°42, longitudi 22°15

Toinen laskuri: www.moisio.fi/taivas/?paikka=Nopankyl%E4&dy=21&mn=06&yr=2012&laajuus=on

Hiivanaisen kivien linja osoittaa melko tarkalleen luoteeseen ja paikkaan, missä aurinko tähän aikaan alkaa painumaan horisontin taakse. Se mitä jäin kaipaamaan noissa laskureissa, on se mikä osittaa auringon senhetkisen suunnan ja sijainnin taivaalla ilmansuuntien mukaan.

Hiivanainen
Viimeksi muokattu: 10.05.2012 14:13 Antero. Syy: kirjainkorjaus

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.05.2012 15:24 #13126 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Joo, kun mittaillaan tähtitaivasta niin kannattaa olla kunnon peli eli Stellarium, ellei ole jo.
www.stellarium.org/fi/

siihen kun asentaa oikeat koordinaatit, vuosiluvut jne niin pitäs pärjätä pelkästään tällä. Olkoonkin että vanhassa versiossa atsimulaatti (kirjoitetaanko se noin?) taulukossa oli asteluvut 5 asteen välein. tässä ei joka huonontaa hommaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.05.2012 14:37 #13195 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Joo, epäilykseni ovat näemmä olleet oikeita, ja tämä toinen mittausretki vahvistaa asian. mehän tiedämme että se ns. pitkähuilu, jota ei jaksettu käydä katsomassa, on pituudeltaan 18m. Toisaalta kirkonlaattian sivukin on 18m. vieläpä se pisaran muotoinen kivihässäkkä jonka halkaisija on n. 5.80m olisi silloin ympärysmitaltaan 18m. Näistä voi jo päätellä, että niiden koot eivät ole sattumanvaraisia.

Anyway, oma lähtökohtani kai lähtisi jalkamitasta liikkeelle, eli mitoilla on haettu pituutta joka on 18.3m eli 60 jalkaa tai vaihtoehtoisesti 22 megaliittijaardia. Tässä on vielä paljon työsarkaa, ennen kuin voi jotain varmaa sanoa, mutta kulmasta on sentään saatu jo kiinni.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.05.2012 20:05 - 15.05.2012 20:09 #13217 : Super-Electric
Tänään oli hieno ilta käväistä Kivikylässä auringonlaskun aikaan. Kuulin ensi kertaa tänä kesänä käen kukkuvan.. Mutta itse asiaan. Pitkähuilu on n. 23,5 m pitkä ja 6 m leveä.

Kiipesin erään palstalaisen esimerkin mukaisesti (Vihitynmaanringin hieno kuva lintuperspektiivistä jos muistatte) nuoreen mäntyyn ottamaan kuvaa tästä rauniosta.


"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 15.05.2012 20:09 Super-Electric.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.05.2012 14:34 #13362 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Hei tarttis saada tuon Kirkonlattian koordinaatit, eksyin yhden mutkan kautta sinne :side:

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.05.2012 10:51 #13384 : Super-Electric

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.05.2012 10:58 #13386 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Havaintoja Lapista.. Sammallahdenmäeltä
Khiitän

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.180 sekuntia