Viimeisin pääkirjoitus

 • Viimeinen luento mediapoliksessa +

  Viimeinen luento mediapoliksessa Elämä muuttuu monellakin tavalla ja yksi mikä jää pois on nuo luennot. Minähän niitä olen tehnyt vuosikymmeniä ja yhä useammin olen vaan vastannut epäävästi, kun on kyselty. Nyt aattelin että lopetan sitten ne puuhat virallisesti ja teen tossa kuun vaihteessa vielä viimeisimmän. Aiheena on joku eliitti -juttu joten voin odottaa että yleisökunta oottelee jotain salaliittoteoriaa, joten ajattelin kerrankin panostaa ja vetää kybällä niin korkealentoista ettei tosikaan.
  - Lue lisää -
 • 1

Lisää pääkirjoituksia

Kuvana tällä kertaa on karjalan mänty johon on hyvä takoa päätään! Tämä on muuten yksi järkevimpiä kirjoituksiani vähään aikaan niin Ukrainasta kuin Suomen tulevasta nato-hakemuksesta. Sen takia järkevä että asiat eivät ole omaa pohdintaani vaan viisaampien tekemiä. Satunnaisten bloggaajien jotka ovat pohtineet asiaa puolin ja toisin harvinaisen analyyttisesti ja jotka vallitsevassa ilmapiirissä ovat kadonneet alta aikayksikön bittitaivaaseen ylläpitäjien toimesta. Tässä siis esitellään asioita jotka tällä hetkellä ovat kiellettyjen ja ei-toivottujen asioiden listalla.


Tätä kirjoittaessa odotellaan venäläisten suurhyökkäystä Donetskin suunnassa. Jotenkin itse suhtaudun tähän odotukseen varovaisesti, sillä venäläisten sotilaiden määrä ei ole kummoinen, ja toisekseen heitä odotetaan joten puolustus on varmasti vankka. Sanotaan että Putinin pitää näyttää kansalle jotakin voitonpäiväksi 9.4. Epäilen vähän sitäkin. Tuollainen ajattelu kuuluu länsimaiseen tyyliin mutta ei itäiseen. Tästä tulee pitkä kampanja.

Venäläinen pulliainen ei sotaa, tai siis hänen kielellään erikoisoperaatiosta, tiedä kuin mitä viestimistä lukee. Arki jatkuu kuten ennenkin. Sitä vastoin Ukrainassa kaikki on toisin; miljoonia on lähtenyt maasta ja joka mies on aseissa. Mobilisaation myötä satonäkymät ovat heikot, teollisuus ja kaivostoiminta pyörii vajaalla joten maa on ajautumassa vakaviin talousvaikeuksiin. Ukraina olisikin jo romahtanut ellei naapurimaista virtaisi aseita. Tätä Varsovanliiton aikaista kalustoa jota Puola ja Tsekki ilomielin lahjoittelee varastoistaan. Nekin ovat pian käytetty ja pian on aika ryhtyä puhumaan rahasta kun siirrytään uudempaan arsenaaliin. Venäjä pystyy ajamaan Ukrainan polvilleen ihan vaan nykyisellä kulutussodallakin. Vastaavasti Venäjä pystyy kustantamaan sodan pelkillä öljytuloillaan jonka hinta on mukavasti pilvissä. Tasaisesti se ajaa Ukrainaa kohti kivikautta ja voi voittaa näinkin. Pelkällä jauhamisella.

karjalan manty
Karjalan mänty. Pian tähän taotaan päänuppia.

Suomalaisessa keskustelussa sodan syistä eli tästä ns. Casus Bellistä on otettu varteenotettavaksi teoriaksi "hullun diktaattorin" teoria ja motiiveiksi jonkinlainen iso-venäläisen imperiumin luominen. Se onkin sopiva näkemys nato-hakemuksen tekemiseksi. Tottakai pieni maa hakee turvatakuita jos sattuu olemaan irrationaalisen ja arvaamattoman suurvallan naapurina. Pohtimatta on onko Suomen ja Ukrainan tilanne jotenkin erilainen ja korreloivatko ne ylipäätään toistensa kanssa.

Akuutti syy invaasiolle oli Ukrainan valmistelema keväthyökkäys itä-Ukrainaan. Asejunia saapui maahan mutta siihen salaliittoteoriaan en ota kantaa, oliko hyökkäyksen alla tarkoitus vapauttaa dronien avulla jotakin kulkutautia puolustajan niskaan kaatakseen nämä sairasvuoteelle ennen hyökkäystä. Putin halusi ehkäistä hyökkäyksen tunnustamalla itä-Ukrainan maakuntien itsenäisyyden koska silloin hän voisi juridisesti sekaantua sotaan YKn sääntöjen mukaan. Samaten Putin painosti Zelenskyä rafiroimaan Minsk II -sopimuksen itä-Ukrainan turvatakuiksi. Tämä kieltäytyi jyrkästi ja siinä samassa tuomitsi maansa sotaan.

Tämän ääneen sanominen Suomessa ei ole viisasta. Siinä saa kuulla olevansa putinisti ja Venäjän asialla. Sanoin se silti.

Laajempi syy sodalle on kehitys Ukrainassa josta oli kovaa kyytiä kehittymässä venäläisyyden arkkivihollinen. Tämä pitää ymmärtää suurvaltapoliittisesta näkökulmasta. Venäjällä nähdään Nato avoimesti vihamielisenä voimana eikä se kaikki ihan pelkkää vainoharhaa ole. Nato-piireissä on jo vuosia avoimesti sanottu että Naton tehtävä on kaataa Venäjän hallinto. Luultavasti pitkässä juoksussa tarkoitus on pilkkoa suuri ja mahtava lukuisiksi pikkuvaltioiksi jotka eivät uhkaa enää ketään koskaan. Etteivät ne yhdisty uudelleen, sitä vartioimaan asetetaan joku voimavaltio, mahdollisesti Ukraina. Venäläisten rooli on päätyä orjakansaksi ja sanomattakin selvää että Venäjä puolustautuu.

Suurvaltapoliittisessa järjenjuoksussa Ukrainan sota on Venäjälle vain yksi detalji isommassa prosessissa. Venäjä katsoo olevansa kuitenkin Natolta turvassa koska sillä on ympärillään puskurivaltioita, ja mikäli sodan seurauksena Ukraina valitsee venäläistahdon mukaisesti puolueettomuuspolitiikan, näin asia pysyykin. Puola on lähin varteenotettava Nato-maa ja silläkin on valko-Venäjä puskurina. Vain piskuinen Nato-Viro + muut baltianmaat omaavat saman rajan Venäjän kanssa mutta Viron kokoluokka ja väkimäärä eivät muodosta minkäänsortin uhkaa Venäjälle ja suhtautuminen Viroon ja sen nato-rooliin onkin ollut lähinnä välinpitämätöntä. Venäjä suo näin olevankin eikä suvaitse Naton levittäytymistä itään.

Suomesta tulee ensimmäinen nato-maa jolla on yhteinen rajapinta Venäjän kanssa. Eikä mikä tahansa raja vaan sellainen joka kulkee 150km päästä Pietarista. Vastaava matka on Venäjän elinhermoon Muurmannin rataan jonka strateginen luonne ei ole muuttunut toisen maailmansodan vuosista. Ohjuspatterit rajalla muodostavat Venäjälle mitä suurimman turvallisuusuhan johon sen on reagoitava, tahtoo tai ei. Tätä asiaa ei pitäisi katsoa yksinomaan suomalaisesta vinkkelistä vaan myös siitä mitä se tarkoittaa Venäjän näkökulmasta. Se on pelottava kehityskulku ja tällä hetkellä maamme päättäjät ovat menossa tähän hirttosilmukkaan.

Pitää muistaa että kehityskulku kulkee vääjäämättömästi kohti kolmatta maailmansotaa. Välttämättä sitä ei tulla käymään ydinasein, joskin niiden pelotevaikutus korostuu ja maailma palaa kauhun tasapainoon. Kylmäsota on vähittäisvaade ja ehkä mittaluokaltaan sellainen joka jättää 1950-1980 -luvun vastaavan varjoonsa. Siinä missä silloin sodittiin siirtomaiden pienten sissiliikkeiden avulla, tullaan se nykyisin tekemään värivallankumousten avulla - kenties puolin ja toisin. Talouspakotteet muuttuvat asteittain avoimeen kauppasaartoon ja kenties nähdään sekin, kun nato-Suomi ja nato-Viro pannaan saartamaan Pietarin satama kaikelta meriliikenteeltä. Mikäli siihen mennään, se tarkoittaa sotaa. Nato-suomi ei muutenkaan kykene seikkailemaan omilla vesillään, sillä on selvää että jos tilanne jossakin päin eskaloituu, joko jäämerellä tai Turkin rajalla, Nato-Suomi on kohteista ensimmäinen koska se muodostaa suurimman uhan Venäjälle.

Pahin skenaario on, että kun Suomi on liittynyt Natoon ja ryhtynyt avoimesti olemaan Venäjälle aggressiivinen vihollismaa, se luottaa Naton suojeluun ja sitten Trumpista leivotaan presidentti. Ei ole mitään syytä miksi näin ei tapahtuisi sillä Trump on selkeä ennakkosuosikki niin ehdokkaaksi kuin vaalivoittajaksi. Trumpin tarkoitus oli irroittaa Yhdysvallat kokonaan Natosta toisella kaudellaan joka sitten ei toteutunut hiuksenhienon vaalitappion vuoksi. Tällä kertaa hän sen ajaa maaliinsa ja sen myötä Natosta tulee tyystin hampaaton instanssi. Siinähän sitten ollaan. Suomi ei voi sen jälkeen toivoa avukseen kuin yhtä Ranskan muukalaislegioonan komppaniaa sillä muuta ei ole Euroopalla antaa. Se saa pärjätä omillaan ja koettaa taituroida diplomatian saralla. Silloin on tämä seikkailupolitiikka tiensä päässä.

Putinin ei pidä päästää tilannetta näin pitkälle. Putinina alkaisin tuoda Suomen rajalle mittavaa arsenaalia, vähintään puoli miljoonaa ukkoa "sotaharjoituksiin". Suomalaiset eivät voi vastata tähän kuin liikekannallepanolla joka näin pienelle maalle on taloudellisesti liian kallista. Sellainen maksaa useamman miljardin per päivä ja aikaa myöten muuttuu taloudellisesti kestämättömäksi sillä teollisuus seisahtuisi ja vientitulot romahtaisivat. Venäläiset voivat pitää hyökkäysvoimaa rajan takana vaikka ikuisesti. Vielä jos irtisanoo hyökkäämättömyyssopimuksen ja esittää ultimaatumin, on Suomi ja Venäjä käytännössä sodassa vaikka taisteluita ei käytäisikään. Sillä Natoon ei voi liittyä sotaa käyvä maa ja juuri nato-hakemuksen alla se olisi järkevä veto. Venäjähän voisi ylläpitää sotatilaa vaikka maailman tappiin tai ainakin siihen asti kunnes suomalaiset sitoutuisivat uudelleen puolueettomuuspolitiikkaan. Voihan sitå vähän tykistötulellakin höystää jos tarvitaan lisämotivaatiota. Aika näyttää miten pitkälle venäläiset menevät mutta en usko että odotettavissa olisi vain jotain pientä hybridi-operaatiota.

Sellaista on lyödä päänsä siihen kuuluun karjalan mäntyyn toisenkin kerran.

Jukkis
Gravatar
Männinkäinen
Jukkis puttas ja hole in one tuli, eli järkeenkäypä kirjoitus.
Pettuleipää pöytään, kun tuli mentyä päin mäntyä.

Gravatar
KimmoK
Aihetta sivuava kirjoitus:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/venajan-hyokkaamattomyyssopimus-tana-paivana-ei-voi-luottaa/

Gravatar
KimmoK
"Suomesta tulee ensimmäinen nato-maa jolla on yhteinen rajapinta Venäjän kanssa. "

Yhä hullumpaa höpinää. Turhaa edes aloin lukemaan.

Gravatar
koizilla
Jep, tässä kohtaa iltasanomien botit ajettelee että onhan virollakin rajaa venäjän kanssa.
Gravatar
KimmoK
"Venäläisten rooli on päätyä orjakansaksi "

Venäjä on tällähetkellä orjakansaa. Putinin orjakansaa vailla mitään oikeuksia.
Ukrainan taloudellinen ja demokraattinen kehitys oli kasvava uhka Putinin rosvo-politiikalle.

Gravatar
KimmoK
"Venäjällä nähdään Nato avoimesti vihamielisenä voimana eikä se kaikki ihan pelkkää vainoharhaa ole."

Se on vainoharhaa. NATO on puolustusliitto.

Gravatar
Matti
"Se on vainoharhaa. NATO on puolustusliitto", joka pommitti Jugoslaviaa, Libyaa ja Afganistania, myöskin siviilikohteita. Sen tärkein jäsen Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen hyökännyt kymmeniä kertoja muihin maihin. Sen pommitukset ovat tuhonneet miljoonien ihmisten elämän. Onko Yhdysvallat eri valtio Naton sisällä kuin ulkopuolella?
Gravatar
KimmoK
NATO ei kiellä jäsenmaataan hyökkäämästä. Mutta hyökkääjä menettää kaiken tuen.
Gravatar
Matti maalta
Nato hyökkäsi Serbiaan irrottaakseen Kosovon, laillisen Serbian/Jugoslavian, osan siitä. Ensin se pommitti sotilaskohteita, mutta kun sillä ei ollut vaikutusta, se alkoi pommittaa siviilikohteita vastoin Geneven sopimusta.
Gravatar
KimmoK
Silminnäkijältä:
https://twitter.com/StephanIsrael/status/1506221452571336712?s=20&t=SXUZlPUPdp_S_ZfFGL76JQ

Piilota kommentointilomake

Maailmanmeno

 • kun Ukraina-uutisointi lähti lapasesta?

  kun Ukraina-uutisointi lähti lapasesta?

  Tällä kertaa tarkastelemme Ukrainan sodasta sitä puolta, koska uutisointi irtautui täydellisesti todellisuudesta ja lähti kunnon laukalle. Otsikot alkavat olla jo niin hurjia että alkavat tuntua jonkinlaiselta itseironialta jossa tehdään pilkkaa koko sotapropangasta. Tämä on vähän kun jatkoa edelliseen postaukseeni joka suureksi hämmästykseksi sai paljon myönteistä palautetta ja vieläpä varsin runsaspuoleista. Yleensähän nää mun blogini on vähän kuolleille kirjoittelisi mutta taisin kerrankin sanoa jotain jo oikeinkin, joten jatketaan. - Lue lisää -
 • Ukrainan valeuutistulva

  Ukrainan valeuutistulva

  Vielä kerran Ukrainasta ja tällä kertaa avaan mikä koko sodassa, tai pikemmin sen uutisoinnissa rassaa. Tunnustan että on vähän karvat vastahangassa kun lueskelen sotauutisia ja kuin väkisin, uhmamielellä, olen puolisalaa Putinin puolella. Jos ei muuta tästä vuodatuksestani opi, niin ainakin sen mitä sotapropaganda toimii ja vaikuttaa meidän itsekummankin mieleen. Jääden sinne ikiajoiksi. - Lue lisää -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 57
 • 58
 • 59
 • 60
 • 61
 • 62
 • 63
 • 64
 • 65
 • 66
 • 67
 • 68
 • 69
 • 70
 • 71
 • 72
 • 73
 • 74
 • 75
 • 76
 • 77
 • 78
 • 79
 • 80
 • 81
 • 82
 • 83
 • 84
 • 85
 • 86
 • 87
 • 88
 • 89
 • 90
 • 91
 • 92
 • 93
 • 94
 • 95
 • 96
 • 97
 • 98
 • 99
 • 100
 • 101
 • 102
 • 103
 • 104
 • 105
 • 106
 • 107
 • 108
 • 109
 • 110
 • 111
 • 112
 • 113

Oudot jutut

 • Vakavaa sinikivi-asiaa

  Vakavaa sinikivi-asiaa

  Kuten tänään sain kuulla, sivuston softa alkaa olla pikkuhiljaa tiensä päässä ja sen myötä on tullut aika uudistaa nahkansa. Jälleen kerran. Taitaa olla foorumin historiassa jo neljäs tai viides kerta kun kaikki pannaan uusiksi ja vanhat jutut lentää saunanpesään. Jos ette muuta täältä lue, niin lukekaa edes tämä niin tiedätte missä pikapuoleen mennään. - Lue lisää -
 • Luurankotutkimukset

  Luurankotutkimukset

  Olin tässä yhteydessä ex-pääministeri Jyrki Kataiseen yhden sähköpostin edestä. Kyseessä on ne luurankolöydöt jotka löytyivät takavuosina hänen mummolansa pihamaalta jonkun kaivuutyön yhteydessä. Katainen tosin vastasikin ettei tiedä asiasta lehtitietoja enempää ja tuskin poliisikaan on paljoa viitsinyt kuluttaa aikaansa yli satavuotiaisiin luihin. Asiaa tuskin on kukaan tutkinutkaan. Vaan nousipa tämäkin aihe tapetille omissa sukututkimuksissani ja uskon ratkaisseeni asiaa vanhan sukutarinan myötä. Ainakin tarjoan helkkarin hyvän johtolangan. - Lue lisää -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 57

Muinaisaiheet

 • Myyttiset muinaiskuninkaamme osa V

  Myyttiset muinaiskuninkaamme osa V

  Eihän tämä vielä tähän pääty sillä nyt puhutaan sananen pohjanmaan röykkiöistä ja kivikasoista. Niitä on siellä niin määrättömät määrät että niitä ei ole kaikkia kukaan käynyt edes katsomassa. Poislukien ne jotka ne ammoin karttaan merkkasivat - 1920-luvun varusmiehet. Niissä on omat salaisuutensa. Valtaosa luonnollisia kivikasoja, toiset muinaisia kivilaitureita ja kuten itsekin olen käynyt toteamassa - rautakautisia kylänpohjia. - Lue lisää -
 • Myyttiset muinaiskuninkaamme osa IV

  Myyttiset muinaiskuninkaamme osa IV

  Tässä osassa lähdemme kosioretkelle. Saagoja lukiessa ei voi olla huomaamatta että Snaer Vanhan tyttäret muodostavat saagojen keskipisteen ja kaikki muu on vain osviittaa. Yhtä lailla Kalevalan mainitsemat kosioretket muodostavat Kalevalankin keskipisteen joten kysyttävä on, mikä näitä yhdistää. Varmaa on vain että erilaisia lähteitä samasta tarinasta on useita jotka kaikki tahollaan ovat erkaantuneet ja haarautuneet omanmuotoisekseen. - Lue lisää -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 57
 • 58
 • 59
 • 60
 • 61
 • 62
 • 63
 • 64
 • 65
 • 66
 • 67

Populaari

 • Viimeinen luento mediapoliksessa

  Viimeinen luento mediapoliksessa

  Elämä muuttuu monellakin tavalla ja yksi mikä jää pois on nuo luennot. Minähän niitä olen tehnyt vuosikymmeniä ja yhä useammin olen vaan vastannut epäävästi, kun on kyselty. Nyt aattelin että lopetan sitten ne puuhat virallisesti ja teen tossa kuun vaihteessa vielä viimeisimmän. Aiheena on joku eliitti -juttu joten voin odottaa että yleisökunta oottelee jotain salaliittoteoriaa, joten ajattelin kerrankin panostaa ja vetää kybällä niin korkealentoista ettei tosikaan. - Lue lisää -
 • Projektista toiseen

  Projektista toiseen

  Yksi projekti tehtynnä ja toista aloittelemassa. Kyllä elämässä sisältöä pitää olla. Voin sanoa jo nyt että elokuvahommien lopettaminen oli sittenkin kova päätös sillä se jätti suruisan ja tyhjän fiiliksen. Onhan ne ihmisiä joiden kanssa on harrastanut vuositolkulla ja nyt niitä ei enää luonnossa tapaa. Jäljelle jää kirjoittaminen joka kiistatta sekin on viime vuodet maistunut puulta mutta mikä onkaan tuleva aihe - se on varsin eriskummallinen ja omaperäinen. Lukekaa jos haluatte tietää mikä. - Lue lisää -
 • 1