Viimeisin pääkirjoitus

 • Kesäretkelle Putinin varjossa +

  Kesäretkelle Putinin varjossa Hiljaista on ollu Sinikivessä ja hiljaisemmaksi menee sitä mukaa kun lämpömittari kohoaa. On katsokaas kesä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti ennen kun loma loppuu. Pian se on juhannus ja sen jälkeen lähden matkoille jonnekin päin suomea ja miksen lähtisi - bensahan on halpaa kun mikä. Ilmaisen tässä nyt mietteitäni maailmanmenosta, lähinnä Ukrainasta ja vähän nato-hankkeestakin. Onneksi minä en niitä asioita joudu työn puolesta selvitteleen.
  - Lue lisää -
 • 1

Lisää pääkirjoituksia

Kuvana tällä kertaa on karjalan mänty johon on hyvä takoa päätään! Tämä on muuten yksi järkevimpiä kirjoituksiani vähään aikaan niin Ukrainasta kuin Suomen tulevasta nato-hakemuksesta. Sen takia järkevä että asiat eivät ole omaa pohdintaani vaan viisaampien tekemiä. Satunnaisten bloggaajien jotka ovat pohtineet asiaa puolin ja toisin harvinaisen analyyttisesti ja jotka vallitsevassa ilmapiirissä ovat kadonneet alta aikayksikön bittitaivaaseen ylläpitäjien toimesta. Tässä siis esitellään asioita jotka tällä hetkellä ovat kiellettyjen ja ei-toivottujen asioiden listalla.


Tätä kirjoittaessa odotellaan venäläisten suurhyökkäystä Donetskin suunnassa. Jotenkin itse suhtaudun tähän odotukseen varovaisesti, sillä venäläisten sotilaiden määrä ei ole kummoinen, ja toisekseen heitä odotetaan joten puolustus on varmasti vankka. Sanotaan että Putinin pitää näyttää kansalle jotakin voitonpäiväksi 9.4. Epäilen vähän sitäkin. Tuollainen ajattelu kuuluu länsimaiseen tyyliin mutta ei itäiseen. Tästä tulee pitkä kampanja.

Venäläinen pulliainen ei sotaa, tai siis hänen kielellään erikoisoperaatiosta, tiedä kuin mitä viestimistä lukee. Arki jatkuu kuten ennenkin. Sitä vastoin Ukrainassa kaikki on toisin; miljoonia on lähtenyt maasta ja joka mies on aseissa. Mobilisaation myötä satonäkymät ovat heikot, teollisuus ja kaivostoiminta pyörii vajaalla joten maa on ajautumassa vakaviin talousvaikeuksiin. Ukraina olisikin jo romahtanut ellei naapurimaista virtaisi aseita. Tätä Varsovanliiton aikaista kalustoa jota Puola ja Tsekki ilomielin lahjoittelee varastoistaan. Nekin ovat pian käytetty ja pian on aika ryhtyä puhumaan rahasta kun siirrytään uudempaan arsenaaliin. Venäjä pystyy ajamaan Ukrainan polvilleen ihan vaan nykyisellä kulutussodallakin. Vastaavasti Venäjä pystyy kustantamaan sodan pelkillä öljytuloillaan jonka hinta on mukavasti pilvissä. Tasaisesti se ajaa Ukrainaa kohti kivikautta ja voi voittaa näinkin. Pelkällä jauhamisella.

karjalan manty
Karjalan mänty. Pian tähän taotaan päänuppia.

Suomalaisessa keskustelussa sodan syistä eli tästä ns. Casus Bellistä on otettu varteenotettavaksi teoriaksi "hullun diktaattorin" teoria ja motiiveiksi jonkinlainen iso-venäläisen imperiumin luominen. Se onkin sopiva näkemys nato-hakemuksen tekemiseksi. Tottakai pieni maa hakee turvatakuita jos sattuu olemaan irrationaalisen ja arvaamattoman suurvallan naapurina. Pohtimatta on onko Suomen ja Ukrainan tilanne jotenkin erilainen ja korreloivatko ne ylipäätään toistensa kanssa.

Akuutti syy invaasiolle oli Ukrainan valmistelema keväthyökkäys itä-Ukrainaan. Asejunia saapui maahan mutta siihen salaliittoteoriaan en ota kantaa, oliko hyökkäyksen alla tarkoitus vapauttaa dronien avulla jotakin kulkutautia puolustajan niskaan kaatakseen nämä sairasvuoteelle ennen hyökkäystä. Putin halusi ehkäistä hyökkäyksen tunnustamalla itä-Ukrainan maakuntien itsenäisyyden koska silloin hän voisi juridisesti sekaantua sotaan YKn sääntöjen mukaan. Samaten Putin painosti Zelenskyä rafiroimaan Minsk II -sopimuksen itä-Ukrainan turvatakuiksi. Tämä kieltäytyi jyrkästi ja siinä samassa tuomitsi maansa sotaan.

Tämän ääneen sanominen Suomessa ei ole viisasta. Siinä saa kuulla olevansa putinisti ja Venäjän asialla. Sanoin se silti.

Laajempi syy sodalle on kehitys Ukrainassa josta oli kovaa kyytiä kehittymässä venäläisyyden arkkivihollinen. Tämä pitää ymmärtää suurvaltapoliittisesta näkökulmasta. Venäjällä nähdään Nato avoimesti vihamielisenä voimana eikä se kaikki ihan pelkkää vainoharhaa ole. Nato-piireissä on jo vuosia avoimesti sanottu että Naton tehtävä on kaataa Venäjän hallinto. Luultavasti pitkässä juoksussa tarkoitus on pilkkoa suuri ja mahtava lukuisiksi pikkuvaltioiksi jotka eivät uhkaa enää ketään koskaan. Etteivät ne yhdisty uudelleen, sitä vartioimaan asetetaan joku voimavaltio, mahdollisesti Ukraina. Venäläisten rooli on päätyä orjakansaksi ja sanomattakin selvää että Venäjä puolustautuu.

Suurvaltapoliittisessa järjenjuoksussa Ukrainan sota on Venäjälle vain yksi detalji isommassa prosessissa. Venäjä katsoo olevansa kuitenkin Natolta turvassa koska sillä on ympärillään puskurivaltioita, ja mikäli sodan seurauksena Ukraina valitsee venäläistahdon mukaisesti puolueettomuuspolitiikan, näin asia pysyykin. Puola on lähin varteenotettava Nato-maa ja silläkin on valko-Venäjä puskurina. Vain piskuinen Nato-Viro + muut baltianmaat omaavat saman rajan Venäjän kanssa mutta Viron kokoluokka ja väkimäärä eivät muodosta minkäänsortin uhkaa Venäjälle ja suhtautuminen Viroon ja sen nato-rooliin onkin ollut lähinnä välinpitämätöntä. Venäjä suo näin olevankin eikä suvaitse Naton levittäytymistä itään.

Suomesta tulee ensimmäinen nato-maa jolla on yhteinen rajapinta Venäjän kanssa. Eikä mikä tahansa raja vaan sellainen joka kulkee 150km päästä Pietarista. Vastaava matka on Venäjän elinhermoon Muurmannin rataan jonka strateginen luonne ei ole muuttunut toisen maailmansodan vuosista. Ohjuspatterit rajalla muodostavat Venäjälle mitä suurimman turvallisuusuhan johon sen on reagoitava, tahtoo tai ei. Tätä asiaa ei pitäisi katsoa yksinomaan suomalaisesta vinkkelistä vaan myös siitä mitä se tarkoittaa Venäjän näkökulmasta. Se on pelottava kehityskulku ja tällä hetkellä maamme päättäjät ovat menossa tähän hirttosilmukkaan.

Pitää muistaa että kehityskulku kulkee vääjäämättömästi kohti kolmatta maailmansotaa. Välttämättä sitä ei tulla käymään ydinasein, joskin niiden pelotevaikutus korostuu ja maailma palaa kauhun tasapainoon. Kylmäsota on vähittäisvaade ja ehkä mittaluokaltaan sellainen joka jättää 1950-1980 -luvun vastaavan varjoonsa. Siinä missä silloin sodittiin siirtomaiden pienten sissiliikkeiden avulla, tullaan se nykyisin tekemään värivallankumousten avulla - kenties puolin ja toisin. Talouspakotteet muuttuvat asteittain avoimeen kauppasaartoon ja kenties nähdään sekin, kun nato-Suomi ja nato-Viro pannaan saartamaan Pietarin satama kaikelta meriliikenteeltä. Mikäli siihen mennään, se tarkoittaa sotaa. Nato-suomi ei muutenkaan kykene seikkailemaan omilla vesillään, sillä on selvää että jos tilanne jossakin päin eskaloituu, joko jäämerellä tai Turkin rajalla, Nato-Suomi on kohteista ensimmäinen koska se muodostaa suurimman uhan Venäjälle.

Pahin skenaario on, että kun Suomi on liittynyt Natoon ja ryhtynyt avoimesti olemaan Venäjälle aggressiivinen vihollismaa, se luottaa Naton suojeluun ja sitten Trumpista leivotaan presidentti. Ei ole mitään syytä miksi näin ei tapahtuisi sillä Trump on selkeä ennakkosuosikki niin ehdokkaaksi kuin vaalivoittajaksi. Trumpin tarkoitus oli irroittaa Yhdysvallat kokonaan Natosta toisella kaudellaan joka sitten ei toteutunut hiuksenhienon vaalitappion vuoksi. Tällä kertaa hän sen ajaa maaliinsa ja sen myötä Natosta tulee tyystin hampaaton instanssi. Siinähän sitten ollaan. Suomi ei voi sen jälkeen toivoa avukseen kuin yhtä Ranskan muukalaislegioonan komppaniaa sillä muuta ei ole Euroopalla antaa. Se saa pärjätä omillaan ja koettaa taituroida diplomatian saralla. Silloin on tämä seikkailupolitiikka tiensä päässä.

Putinin ei pidä päästää tilannetta näin pitkälle. Putinina alkaisin tuoda Suomen rajalle mittavaa arsenaalia, vähintään puoli miljoonaa ukkoa "sotaharjoituksiin". Suomalaiset eivät voi vastata tähän kuin liikekannallepanolla joka näin pienelle maalle on taloudellisesti liian kallista. Sellainen maksaa useamman miljardin per päivä ja aikaa myöten muuttuu taloudellisesti kestämättömäksi sillä teollisuus seisahtuisi ja vientitulot romahtaisivat. Venäläiset voivat pitää hyökkäysvoimaa rajan takana vaikka ikuisesti. Vielä jos irtisanoo hyökkäämättömyyssopimuksen ja esittää ultimaatumin, on Suomi ja Venäjä käytännössä sodassa vaikka taisteluita ei käytäisikään. Sillä Natoon ei voi liittyä sotaa käyvä maa ja juuri nato-hakemuksen alla se olisi järkevä veto. Venäjähän voisi ylläpitää sotatilaa vaikka maailman tappiin tai ainakin siihen asti kunnes suomalaiset sitoutuisivat uudelleen puolueettomuuspolitiikkaan. Voihan sitå vähän tykistötulellakin höystää jos tarvitaan lisämotivaatiota. Aika näyttää miten pitkälle venäläiset menevät mutta en usko että odotettavissa olisi vain jotain pientä hybridi-operaatiota.

Sellaista on lyödä päänsä siihen kuuluun karjalan mäntyyn toisenkin kerran.

Jukkis
Gravatar
Männinkäinen
Jukkis puttas ja hole in one tuli, eli järkeenkäypä kirjoitus.
Pettuleipää pöytään, kun tuli mentyä päin mäntyä.

Gravatar
KimmoK
Aihetta sivuava kirjoitus:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/venajan-hyokkaamattomyyssopimus-tana-paivana-ei-voi-luottaa/

Gravatar
KimmoK
"Suomesta tulee ensimmäinen nato-maa jolla on yhteinen rajapinta Venäjän kanssa. "

Yhä hullumpaa höpinää. Turhaa edes aloin lukemaan.

Gravatar
koizilla
Jep, tässä kohtaa iltasanomien botit ajettelee että onhan virollakin rajaa venäjän kanssa.
Gravatar
KimmoK
"Venäläisten rooli on päätyä orjakansaksi "

Venäjä on tällähetkellä orjakansaa. Putinin orjakansaa vailla mitään oikeuksia.
Ukrainan taloudellinen ja demokraattinen kehitys oli kasvava uhka Putinin rosvo-politiikalle.

Gravatar
KimmoK
"Venäjällä nähdään Nato avoimesti vihamielisenä voimana eikä se kaikki ihan pelkkää vainoharhaa ole."

Se on vainoharhaa. NATO on puolustusliitto.

Gravatar
Matti
"Se on vainoharhaa. NATO on puolustusliitto", joka pommitti Jugoslaviaa, Libyaa ja Afganistania, myöskin siviilikohteita. Sen tärkein jäsen Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen hyökännyt kymmeniä kertoja muihin maihin. Sen pommitukset ovat tuhonneet miljoonien ihmisten elämän. Onko Yhdysvallat eri valtio Naton sisällä kuin ulkopuolella?
Gravatar
KimmoK
NATO ei kiellä jäsenmaataan hyökkäämästä. Mutta hyökkääjä menettää kaiken tuen.
Gravatar
Matti maalta
Nato hyökkäsi Serbiaan irrottaakseen Kosovon, laillisen Serbian/Jugoslavian, osan siitä. Ensin se pommitti sotilaskohteita, mutta kun sillä ei ollut vaikutusta, se alkoi pommittaa siviilikohteita vastoin Geneven sopimusta.
Gravatar
KimmoK
Silminnäkijältä:
https://twitter.com/StephanIsrael/status/1506221452571336712?s=20&t=SXUZlPUPdp_S_ZfFGL76JQ

Piilota kommentointilomake

Maailmanmeno

 • Kesäretkelle Putinin varjossa

  Kesäretkelle Putinin varjossa

  Hiljaista on ollu Sinikivessä ja hiljaisemmaksi menee sitä mukaa kun lämpömittari kohoaa. On katsokaas kesä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti ennen kun loma loppuu. Pian se on juhannus ja sen jälkeen lähden matkoille jonnekin päin suomea ja miksen lähtisi - bensahan on halpaa kun mikä. Ilmaisen tässä nyt mietteitäni maailmanmenosta, lähinnä Ukrainasta ja vähän nato-hankkeestakin. Onneksi minä en niitä asioita joudu työn puolesta selvitteleen. - Lue lisää -
 • Kuka kukin on Ukrainan sotakentällä

  Kuka kukin on Ukrainan sotakentällä

  Tällä kertaa tarkastelemme Ukrainan sodan eri osapuolia ja kuka on kukin. Onhan tilanne kiistatta kompleksinen ja siinä on monta peluria. Kaikki pahat ei ole aina niin pahoja vaan heitä ajaa sinänsä ihan järkevät motiivit ja kaikki hyvät eivät ole niin hyviä että sädekehää sentään ansaitsisivat. Maailma kun oikeasti jakaantuu harmaan eri vyöhykkeisiin. - Lue lisää -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 57
 • 58
 • 59
 • 60
 • 61
 • 62
 • 63
 • 64
 • 65
 • 66
 • 67
 • 68
 • 69
 • 70
 • 71
 • 72
 • 73
 • 74
 • 75
 • 76
 • 77
 • 78
 • 79
 • 80
 • 81
 • 82
 • 83
 • 84
 • 85
 • 86
 • 87
 • 88
 • 89
 • 90
 • 91
 • 92
 • 93
 • 94
 • 95
 • 96
 • 97
 • 98
 • 99
 • 100
 • 101
 • 102
 • 103
 • 104
 • 105
 • 106
 • 107
 • 108
 • 109

Oudot jutut

 • Algoritmi

  Algoritmi

  Katselin ihan mielenkiintoisen dokkarin jossa eri somealustojen ohjelmoijat opettivat miten some toimii. Kaiken avain on algoritmi, joka pudottaa meidät kunkin omaan kuplaamme ja luo erilaisia maailmankuvia. Tekijät siinä sanoivat että alkujaan tarkoitusperät olivat hyviä eikä kukaan osannut ennustaa että asiat voisivat mennä vinoonkin. Loppukaneeteissaan taisivat todeta että ellei suuntaa muuteta, lopputulos on kulttuurinen romahdus ja pahimmillaan sisällissota. - Lue lisää -
 • Naapuri suoraan helvetistä

  Naapuri suoraan helvetistä

  Lähinnä puran sydäntäni kertomalla millaista on saada yläkertaansa ns naapuri helvetistä. Äiteensä vuokrannut 18-vuotiaalle kölville kämpän josta muodostui hyvin nopeastikin silkka apinatarha jossa mesotaan kellot ympäri päivästä toiseen. Nyt on vihdoin viimein saatu häätö aikaan ja tätä kirjoittaessa pitää kestää vielä viikko. Sanomattakin selvää että nyt kun mitään menetettävää ei enää ole, siellä vasta juhlat onkin. - Lue lisää -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54

Muinaisaiheet

 • Eläinten musikaalisuus - mutu-tutkimuksia

  Eläinten musikaalisuus - mutu-tutkimuksia

  Pitkästä aikaa pääsee jutskaamaan vähän esoteerisimmistakin asioista eli eläinten musikaalisuudesta. Yöllä kulkiessaan törmää monenlaisiin eläimiin, tavallisimmin pupuihin, peuroihin ja kettuun joka sitkeästi on vastustanut valokuvaan päätymistä. Eläimillä on paha tapa kirmata karkuun ihmisen lähettyviltä mutta siihen on olemassa salainen ase - niille pitää laulaa. - Lue lisää -
 • Lumikuninkaan kivellä

  Lumikuninkaan kivellä

  Vihdoin viimein onnistuin pääsemään Lumikuninkaan kivellä saakka. Sinnehän olen tehnyt lähtöä jo varmaan neljä tai viisi kesää mutta inspiraatio on aina loppunut kesken. Nyt oli pyytäjänä simpsakka naisimmeinen ja sehän muutti mielipidettä ja niin sitä mentiin. Oli aika paikata aukko sivistyksessä. - Lue lisää -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 57
 • 58
 • 59
 • 60
 • 61
 • 62
 • 63

Populaari

 • Kesäretkellä Helsingissä

  Kesäretkellä Helsingissä

  Tässä on kalenteri ollu buukattu ja kesäretkiä tehty. Viimeisin oli muijan siskon luona josta tehtiin matkoja Helsinkiin ja toisena päivänä Porvooseen. Älkää vaan odottako tältä kirjoitukselta mitään ideaa tai punaista lankaa, enemmän päiväkirja kohteisiin, jotka toisille on mitä arkisimpia. Kunhan naputtelen näitä omaksi ratokseni. Tai paljastaakseni miksei minusta mitään kuulu näin kesäkuumilla - Lue lisää -
 • Netflix -kohorttitutkimusta

  Netflix -kohorttitutkimusta

  Mehän tiedämme että töllätarjonta on käytännössä kokkaus- ja sisustusohjelmia joita höystetään elokuvilla, jotka tulee uusintointa sen kymmenen kertaa. Elämme televisioviihteen synkintä hetkeä. Syynä on tietenkin suoratoistopalvelut jota minäkin hehkutin alkutalvella ja nyt on aika tehdä katsaus niistä elokuvista ja sarjoista joita olen sieltä talven mittaan tsekannu ja jotka on jollain lailla maininnan arvoisia. - Lue lisää -
 • 1